Vyzkoušeli jsme betaverzi iOS 9.3

13

Vyzkoušeli jsme si betaverzi nového iOS 9.3 a přinášíme vám pohled na ty nejzásadnější novinky, které systém nabízí v čele s nočním módem, díky kterému Apple může ovlivnit zdraví stovkám milionů lidí po celém světě. Dále se nám líbily i nové 3D zkratky a zabezpečené poznámky pomocí Touch ID.

V pondělí večer Apple trošku nečekaně vydal nové betaverze svých operačních systémů od iOS až po systém pro chytré hodinky Apple Watch. Zásadní novinky, které betaverze přináší, jsme sepsali už v článku, nicméně nejvíce novinek se odehrává v iOS 9.3, na který se zaměříme nyní.

Zprvu je potřeba zmínit, že update na betaverzi iOS 9.3 je dostupný pouze vývojářům a Apple jej nedoporučuje instalovat na primární zařízení. Systém může obsahovat velké množství vedlejších chyb, a proto je nutné ho několik týdnů testovat a reportovat Applu nalezené chyby.

Jakých změn se tedy iOS 9.3 dočkal?

Night Shift – noční mód

Apple iOS 9.3

Nejzásadnější novinkou bude pro mnohé noční režim, kdy displej iPhonu potlačí modré světlo a zbarví displej do teplejších barev tak, aby ulevil vašim očím a lépe se vám usínalo. Tento režim si zapnete buďto ručně, popřípadě využijete časového rozvrhu, stejně jako ho máte nastavený na režim nerušit, nebo si zapnete automatické zapínání tedy od soumraku. iPhone dle geolokační polohy zjistí, že se v České republice v lednu stmívá okolo 16 hodiny, a tak automaticky upraví zbarvení displeje do teplejších odstínů. Při úsvitu se displej vrátí do studenějších barev jaké znáte doteď. Dle mnoha studií byl prokázán vliv elektroniky na náš spánek a celkové zdraví. Tlumením barev displeje můžete snížit například riziko rakoviny.

Zabezpečené poznámky

Apple iOS 9.3

Míra využití čtečky otisku prstů Touch ID u aplikací od Applu je tristní. Reálně ho lidé mohou používat místo zadávání hesla v iTunes Store a App Store nebo při platbách v obchodě pomocí Apple Pay. Je až k nevíře, jak tuto technologii zabezpečení Apple přehlíží. V novém sestavení iOS dostává možnost využití Touch ID i aplikace Notes. V aplikaci si vytvoříte novou poznámku nebo vaši stávající pomocí hesla uzamknete. Heslo slouží pro potřeby odemknutí na jiném zařízení, které čtečkou nedisponuje a také kdyby Touch ID selhalo. Bohužel nelze uzamknout celou aplikaci Notes jako takovou, ale pouze jednotlivé poznámky. Uživatelé by jistě ocenili i omezení přístupu k fotkám, emailům nebo zprávám.

Ukázka zabezpečení pomocí Touch ID v aplikaci Notes

Nové zkratky 3D Touch

3D Touch je nová technologie, která je stále na vzestupu a Apple ji v budoucnu bude dále rozvíjet. Důkazem toho jsou nové zkratky v aplikacích od Applu, které vyvoláte z domovské obrazovky silnějším zatlačením na ikonu. Nové rychlé akce se dočkávají aplikace Kompas, Počasí, Zdraví, iTunes Store, App Store a celkem překvapivě i Nastavení. To dostává praktické možnosti rychlého vstupu k Wi-Fi, Bluetooth, baterii nebo ke změně tapety. Ani s iOS 9.3 nebude mít Apple pokryté své celé portfolio aplikací, ale většina z nich už bude pro 3D Touch připravená. Zásadnějších změn a vývoje této technologie se dočkáme až při představení iOS 10.

Co je dál nového?

Apple iOS 9.3

Poté je v systému řada drobných vylepšení, ale ne všechna se budou týkat českého uživatele. Například aplikace News, tedy konkurent známého Flipboardu, bude možné používat na iPhonu i v režimu na šířku. Siri se naučila nové jazyky, bohužel stále nerozumí češtině. CarPlay dostává podporu o Apple Music a v aplikaci fotek přibylo tlačítko na duplikaci. Co naopak potěší i v našich končinách jsou iBooks, které nyní nahrávají a synchronizují vaše knížky i PDF díky iCloudu napříč iOS a OSX. Pro majitele Apple Watch Apple přidal novou kartu v aplikaci Aktivity, která zobrazí všechna vykonaná cvičení od doby pořízení hodinek. Ba navíc lze do aplikace Zdraví zařadit kartu Aktivity, a mít tak podrobnější přehled vašich spálených kalorií i aktivních minut v přehledné kartě.

Nastavení Nočního režimu, nová karta Workouts a Zdraví, iBooks v iCloudu

Jak jsme již v úvodu článku zmínili, iOS 9.3 je na startu svého testování vývojáři, ovšem může se stát, že i tuto verzi Apple později uvolní jako veřejnou betaverzi pro běžné uživatele. Stále však platí, že systém nemusí být plně stabilní a může mít nežádoucí vliv na výdrž baterie. Oficiální vydání se dá předpokládat nejpozději během měsíce března.

Technické parametry Apple iPhone 6s

Kompletní specifikace
Konstrukce138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetApple A9, CPU: 2×1,8 GHz, GPU: PowerVR GT7600
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor1 715 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2015,
Diskuze ke článku
ICE
Stále nechápu proč ty zkratky nestačí vyvolat dlouhým podržením? Je hrozně nepřirozené tlačit na displej, tomu displeji to taky nemůže dělat dobře a při tlačení na horní levý roh si málem vyrazíte mobil z ruky. Přijít s tím kdokoli jiný, tak to bude slepá ulička vývoje.
Tom
Co mate kluci samsung ? Az s tím přijde s7 rok po tom co Apple tak budete ticho a rikat jak je to úžasný. Ja to naopak používám hodne. V klávesnici, v textu v poznámkách zprávy kontakty.. Skoro furt a zvykl jsem si na to :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze