Vyzkoušeli jsme Android 4.0 v podání LG Prada 3.0

3

LG Prada 3.0 patří po Optimusu 4X a G mezi nejvybavenější zařízení výrobce. Slabinou tohoto zařízení byla do současnosti zastaralá verze Androidu 2.3 Gingerbread. Aktualizace na Android Ice Cream Sandwich přináší mnoho vylepšení. Například jsme zaznamenali rychlejší odezvu i lepší výdrž.

Výrobce LG na tom v posledních letech není zrovna nejlépe s podporou svých zařízení. Jím uváděné termíny aktualizací jsou nedodržovány a odklonění termínů je často i v řádech měsíců. Taková situace nastala i u LG Prady 3.0, ta měla obdržet aktualizaci ve druhém kvartálu. Nakonec k uvolňování aktualizace došlo až nyní v září. Ta nese označení V20d a pochází z 27.června.

LG Prada 3.0 - oficiální fotografie

Tip! Recenze LG Prada 3.0: sebevědomý elegán

Aktualizaci jsme nainstalovali a podrobili testování. První dojmy jsou zatím víceméně pozitivní. Došlo ke zvýšení rychlosti a svižnosti celého prostředí, zejména pak při práci s multitaskingem. Zlepšila se i pohotovostní výdrž baterie, telefon tak nyní stabilně při intenzivním používání vydrží den a půl. Pak jsou tu grafické změny, notifikační lišta je konfigurovatelná. Ve staré verzi systému Gingerbread byly zástupci napevno navoleny. Zkrášlovací kůrou prošla i uzamykací obrazovka, při podržení prstu na displeji vidíme náhled aplikace na pohotovostní obrazovce, zároveň si můžeme zvolit i čtyři zástupce pro rychlé spuštění.

Úvodní obrazovka, uzamykací obrazovka, možnosti animací přechodů obrazovek a QuickMemo

Stále nesourodým dojmem působí monochromatické prostředí s barevnými ikonami aplikací a her, staženými z Google Play marketu. Výrobce s tím nemůže pravděpodobně nic dělat, ale kazí to ucelenost líbivého prostředí. Funkční změnou prošel i fotoaparát. Nově můžeme dotykem zaostřovat na libovolné místo obrazovky, zároveň se podstatně zlepšila odezva spouště fotoaparátu při pořízení snímku. Výrobce uvedl, že v aktualizaci zlepšil i kompresi snímků. Podle několika pořízených fotografií tento názor nesdílíme. Snímky nám kvalitativně přijdou stejné.

Úvodní obrazovka, uzamykací obrazovka, možnosti animací přechodů obrazovek a QuickMemo

Pak je tu také lepší provázanost sociálních sítí. Ta tkví v zobrazení profilu sociální sítě a zobrazení konkrétních aktualizací, respektive statusu. Při prohlížení kontaktu jsme zaregistrovali zpomalené reakce. Novou užitečnou aplikací jsou poznámky QuickMemo, které se spustí v notifikační liště. V tu chvíli můžeme v kterékoliv oblasti telefonu začít malovat či kreslit. Zvolit si můžeme typ štětce, případné chyby můžeme vygumovat. Výsledný výtvor můžeme sdílet na sociální sítě.

Prostředí telefonního seznamu a fotoaparátu

Narazili jsme ovšem i na některé nepříjemnosti. V oblasti jasu displeje, když jsme zvolili manuální hodnotu, konkrétně pod 40 %, došlo k úplnému ztmavnutí displeje. Nevíme, zda je to problém testovaného kusu či bug nové verze, každopádně to bylo dost nepříjemné. Výkonnost nového systému se odráží i v internetovém prohlížeči, již u předešlé verze jsme mu neměli co vytknout. Podporuje nejnovější standardy, plynule a rychle si poradí s vykreslením náročnějších stránek. Vylepšená verze prohlížeče mi přijde o chlup rychlejší a svižnější. Navíc podporuje i gesta, například při naklonění telefonu dojde k posunu stránky.

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Telefon je možné zaktualizovat prostřednictvím počítače a aplikace LG PC Suite. Uživatel postupuje dle jednoduchého průvodce a provede celou aktualizace za cca 15 minut. Přesný postup instalace najdete opět v přehledném seznamu níže.

Postup instalace

  • Otevře si webovou stránku http://www.lg.com/cz/support/mc-support/mobile-phone-support.jsp, a vybere svůj typ mobilního telefonu.
  • Pokračuje kliknutím na tlačítko »WINDOWS USB ovladač«. Stáhne se spustitelný soubor. Nainstalujte jej do systému, tím získá PC ovladač pro smartphone.
  • Dále stisknete tlačítko »Aktualizace softwaru«. Stáhne se další spustitelný soubor.
  • Připojíte telefon k PC prostřednictvím USB kabelu, v režimu LG software, spustí soubor a po ověření klikne na »Spustit aktualizaci«. Tím dojde k aktualizaci softwaru.

I když výrobci trvala příprava aktualizace neúměrně dlouho, výsledný dojem je velmi dobrý. Takřka do puntíku splnila nová verze naše očekávání. Zaznamenali jsme vyšší rychlost, zlepšení pohotovostní výdrže a přibyly i nové funkce a vylepšení. Co vy majitelé, jaké máte pocity a dojmy z Androidu Ice Cream Sandwich?

Diskuze ke článku
Trey Sand
Je trošku paradox ,že verze z 27.června přiletěla do ČR až tak pozdě ... ale to je typické pro LG ,že většinou vydává aktualizace pro svoje minulé modely stylem jedna země novější update.... u LG optimus 3D to bylo pravidlo :-D v ČR v21a a ve světě V20e,v21e a různé další verze které do čech ani nepáchly a to přitom opravovali různé lagy ... naštěstí jsem si koupil LG optimus 4x z německa ale ve verzi Europen Open takže cokoliv LG vydá tak mi to jde přímo mezi prvníma v evropě :-)
Jirka
Ví se něco o tom jestli bude Jelly Beans a případně kdy bude a nebo jestli se pracuje na nějaké neoficiální romce?
Trey Sand
Jako pokud se pracuje tak ještě nebylo nikde nic oznámeno :-) pouze na WMC v unoru LG ohlásilo to ,že všechny letošní modely dostanou Jelly Bean a do toho LG prada asi nepatří, dále oznámily ,že už ve vývoji Jelly bean asi je a začnou upgradovat ve 4 kvartále roku 2012 a prvním kvartále roku 2013 :-) počítám ,že první pujde LG Optimus G a 4X a pak následovat ostatní modely... Sice LG updatuje svojí vlajkovou loď 4X poměrně často ,ale jsou to updaty v rámci jedné verze systému :-) uvidíme jak jim bude dlouho trvat udělat přechod na jinou verzi :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze