Volvo s partnery připravuje program pro ochranu cyklistů

12

Švédský výrobce aut Volvo plánuje se dvěma partnery (POC a Ericsson) bezpečnostní technologii, která bezdrátově spojí blízké cyklisty a řidiče Volva. Systém oba blížící se cíle upozorní a tím předejde srážce automobilu s cyklistou.

Volvo ohlásilo spolupráci s partnery POC a Ericsson přípravu bezpečnostního systému, který bude ochraňovat cyklisty před srážkou s automobilem. Volvo tak chce ještě o krok posunout systém ve svém Volvu XC90, který detekoval cyklisty a v případě hrozby srážky automobil automaticky zabrzdil. Novinka má být ale o mnoho chytřejší a bude využívat jak chytrého telefonu, tak i pokročilého head-up displeje v palubové desce auta.

TIP: Auta a mobily: Volvo Sensus

Systém upozorní jak řidiče automobilu, tak i cyklistu

Cyklista bude moci použít některé populární cyklistické aplikace jako Strava a přes ni sdílet svojí polohu. Ta bude automaticky promítána do navigačního systému v autech od Volva, která si data budou stahovat z cloudu. Software pak spočítá, jestli hrozí kolize s nějakým blízkým cyklistou/automobilem a v kabině auta promítne na head-up displeji upozornění. Cyklista bude dostávat upozornění díky svému chytrému telefonu, který bude spojený s upozorňovacím zařízením, které je připojené na ochranné přilbě cyklisty. Produkt bude veřejnosti poprvé představen na veletrhu CES 2015, který probíhá od 6. do 9. ledna.

Video: na oficiálních stránkách si můžete prohlédnout, jak bude systém fungovat

Zdroje: media.volvo

Diskuze ke článku
Dracicek
Úplně by stačilo, kdyby se cyklouni chovali na silnicích jak se má a takovéto zbytečně vyhozené peníze by se daly využít na důležitější věci.
No
cyklisti na silnici, to je nejhorsi verbez, ti mne vzdy dokazi nasr@t do nepricetnosti. Kolikrat mam chut predjet je, vystoupit a nabit jim usta. Prilba, brejlicky, cyklistickej dres nozicky, rucicky jak paratka - kmita to jak atomova veverka a neuhne se ani za Bozi svet. Kdyz jedou z kopce Zatacky to klopi ja na Grand Prix, ja musim v aute brzdit a koukat kde se mi ten blbl miha okolo kapoty. Ja jim to taky davam vyzdrat kdyz je po desti to jsem jak kropici vuz :), nebo je tlacim ke/za krajnici (kam taky patri) pri predjizdeni. Nebo ve meste namistrovanym kolistum zabrdit na 2 metrech a mate jejich zub na zadnim skle.
gior
Jo, to je sci-fi. Moderní doba je postavena na informacích a energiích. Dnes je člověk vadný, když nemá facebook. No, nebudu mít ani toto. Další zbytečné informace. Jako cyklista, motocyklista i řidič říkám, že stačí dodržovat předpisy a trochu myslet nad tím, co dělám. Většina nehod je způsobena nedodržením jedné z těchto dvou věcí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze