Vodafone zrychluje, testuje LTE Cat 9 s rychlostí až 350 Mb/s

10

Po loňském představení technologie LTE-Advanced (LTE-A) nyní Vodafone v testovacím provozu spojil dohromady tři pásma LTE a dosáhl maximální rychlost stahování až 350 megabitů za sekundu. Novinku Vodafone připravuje ve spolupráci se společností Huawei, která dodává síťové prvky pro mobilní sítě nové generace.

Vodafone logo

K dosažení teoretické rychlosti až 375 megabitů za sekundu pro stahování a 50 megabitů pro odesílání dat Vodafone využívá spojení hned tří rádiových pásem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Poslední jmenovaná frekvence zatím není dostupná v komerčním provozu. Díky podpoře ze strany mobilní sítě a terminálu od společnosti Huawei Vodafone připravuje svou síť na příchod nových mobilních zařízení, která takto vysoké rychlosti LTE dokáží využít.

TIP! Vodafone v Česku pokrývá už 80 % území LTE sítí

„Spojením tří pásem v síti LTE-A pomocí funkce Carrier Aggregation dochází k významnému zvýšení rychlosti mobilního přenosu dat, zvýšení výkonu LTE systému a udržení vysokých přenosových rychlostí i při velkém počtu zároveň připojených zákazníků,“ říká Jiří Švarc, ředitel vývoje sítě ve Vodafonu. „Tímto krokem otevíráme prostor pro příchod LTE zařízení kategorie 9, která se na trhu objeví na podzim tohoto roku.“

„Zvyšování přenosových rychlostí LTE vychází z požadavku trhu na dostupnost rychlého mobilního internetu. Testy, které provádíme se společností Vodafone, jsou výrazným krokem ve vývoji technologie pro kombinaci více pásem pomocí funkce Carrier Aggregation tak, aby v budoucnu bylo možné stahování dat rychlostí až 1 Gigabit za sekundu,“ dodává Jason Xie, Account director společnosti Huawei Technologies.

Síť s technologií LTE-A je dostupná v Brně, Karlových Varech a Praze a nabízí maximální rychlost stahování 225 megabitů za sekundu. Vodafone v rozšiřování a zvyšování přenosových rychlostí LTE sítě tak i nadále pokračuje.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Dater
Když už se vodník chvástá navýšením rychlosti, zvedne pak i FUP u svých datových tarifů?
Míša
O kartelu a cenách FUPU je zbytečný se opakovat. Ale tahle tiskovka je zase laboratorní test, když je u nás nynější využití z výše nerozepsaných důvodů nízké, spuštění se omezí na pár míst v republice, pokud vůbec anebo za 5let, jako tomu bylo u UMTS, které se taky testovalo u nás a pak se na pár let(mnohem víc) nedělo nic.
mrtvá žížala
a co nejprf dokryt LTE800 celou republiku a pak vymejslet dalsi chujoviny ? i tak je cekaj dalsi cesty na sajty pro natazeni novych vlnovodu a osazeni novych radií... a sireni 2600Mhz, to bude jedna velka komedie, tomu davam max kilometr od BTS a to s primou viditelnosti. a treba neco jako VoLTE, to asi VDF nic nerika...by museli vypustit z nabidek potvory telefony s MTK starsim chipsetem...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze