Vodafone Smart mini: základní Android pro nenáročné
recenze

Vodafone Smart mini: základní Android pro nenáročné

Kromě značkových smartphonů si Vodafone zakládá na tom, že nabízí pro nenáročné zákazníky jednoduché a levné přístroje pod svou vlastní značkou. Tak jako například Samsung i Vodafone podlehl módě přídomku "mini" a nabídl menší verzi svého modelu Mini III. Jak si tato zmenšená verze vedla v našem testu. Má čím zaujmout zákazníka?

Stejně jako v případě Smart III vyrábí Smart Mini pro Vodafone čínský výrobce TCL, který prodává své telefony i pod kdysi francouzskou značkou Alcatel. Právě Smart mini je přitom pouze lehce upravený Alcatel One touch S´POP. Oba telefony se zejména z přední strany podobají jako vejce vejci. Vodafone Smart mini však má jinak řešenou zadní stranu a také nižší rozlišení fotoaparátu.

Co se týče srovnání ceny, tak proti svému většímu sourozenci, který vyjde v obchodě Vodafone bez dotace na 3177 Kč, se menší Smart mini dostal se svou cenou 1977 Kč těsně pod psychologickou dvoutisícovou hranici.

Oficiální snímky Vodafone Smart mini

Za nižší cenu se však musíte připravit na některé kompromisy a chybějící funkce jako je například nižší rozlišení fotoaparátu, menší displej s nižším rozlišením nebo chybějící NFC. Najde si své zákazníky a jedná se navzdory kompromisům o použitelný telefon? Na tyto otázky odpoví naše recenze.

Technické parametry Vodafone Smart mini

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 62,3 × 12,2 mm, 118 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6575, CPU: 1×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:15 hodin
Dostupnostčerven 2013, 1 997 Kč

Obsah balení

  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Na testování jsme měli k dispozici černou variantu, která vypadá poměrně usedle. Podle údajů na krabičce se vyrábí i v bílé a růžové, ale ty v nabídce český Vodafone nemá. Pokud bych ho měl k něčemu přirovnat, tak k malé cihličce s rozměry 115×62,3×12,2 milimetrů a vcelku rozumnou hmotností 118 gramů. Zejména na tloušťce je jasně vidět, že TCL si z přetahované mezi výrobci o nejtenčí smartphone nic nedělá a jde mu zejména o funkčnost a cenu, přičemž design je až na druhém místě. Pro srovnání větší Smart III má rozměry 123,2×64,4×11,3 milimetrů. Na výšku a šířku je proti Smart mini větší, ale co se týče tloušťky, tak je téměř o milimetr tenčí. Hmotnost Smart III je 137 gramů.

Vodafone Smart mini – videopohled

Přední strana telefonu je kompletně černá a neruší jí žádný nápis ani logo. Úplně nahoře je symetricky na střed umístěný podlouhlý reproduktor. To, co bude jistě řada uživatelů kvitovat s povděkem, je v levém rohu umístěná notifikační dioda, která nesvítí pouze při nabíjení, ale i svým blikáním signalizuje události. Pod nimi je pak 3,5“ displej, pod kterým pak naleznete trojici klasických senzorových tlačítek – zpět, domů, poslední spuštěné aplikace. Výrobce rozhodně nešetří místem, takže ještě pod tlačítky najdete vcelku zbytečně hodně volného místa, kde ještě vlevo zaujme otvor reproduktoru, který většinou čekáme na spodním okraji.

Spodní strana i pravý bok telefonu jsou prázdné. Na levém boku dole je netypicky umístěný microUSB konektor a v horní části je pak podlouhlý regulátor hlasitosti. Na horní straně je pak podlouhlý vypínač a konektor pro zapojení sluchátek.

Na zadním krytu, který je snímatelný, pak naleznete čočku fotoaparátu, vedle něhož je mřížka hlasitého reproduktoru, velké logo Vodafonu a nápis „with Google“, které jsou však provedené v šedi, takže nejsou nijak rušivé.

Tělo telefonu je vyrobeno z levných tvrdých plastů, které nejsou lesklé, takže na nich nejsou vidět otisky prstů. Konstrukční zpracování je telefonu je i přes použité materiály a nízkou cenu dobré a vše lícuje tak jak má.

Hardware a výkon

Nejnižší cenová kategorie je patrná hlavně na použitém hardwaru. Srdcem telefonu je jednojádrový procesor MediaTek 6575 taktovaný 1 GHz, který doplňuje 512 MB RAM, ze kterých máte po spuštění k dispozici kolem 220 MB, takže už z toho je jasné, že žádné příliš velké výkony čekat nemůžeme, ale na druhou stranu to není žádná katastrofa.

To ukazuje i výsledek benchmarku Antutu, ve kterém telefon dosáhl 6588 bodů. Pří běžném použití je plynulost a rychlost systému na vcelku dobré úrovni. U náročnějších a větších aplikací si musíte v některých případech sice chvilku počkat, ale tato zdržení nepřekračují mez únosnosti a nebudou vás příliš obtěžovat. Na telefonu si zahrajete i některé nenáročnější hry, jako je například Angry Birds. Na výkonově náročné 3D hry nicméně můžete předem zapomenout.

Pro vaše data nabízí Smart Mini kapacitu 2,23 GB, ze kterých máte po prvním spuštění k dispozici 2,09 GB. To není mnoho, ale telefon naštěstí disponuje slotem pro microSD karty, které podporuje až do velikosti 32 GB, k němuž se dostanete po sejmutí zadního krytu a vyjmutí baterie. Na kartu můžete přesouvat i aplikace.

Baterie a výdrž

V telefonu použil výrobce Li-Ion baterii s kapacitou 1 400 mAh, která slibuje papírově až 780 minut hovoru a 500 hodin v pohotovostním režimu. V praxi se díky menšímu displeji a méně výkonnému hardwaru, můžete při střídmějším používání, kdy kromě telefonování, SMS a synchronizace příliš netýráte baterii surfováním po internetu nebo navigací, můžete dostat i na dva dny provozu. V opačném případě vám však nezbyde než telefon každý večer připojit do nabíječky. Samozřejmě při navigování nebo sledování vida vyprázdníte baterii i za pár hodin.

Provedl jsem také náš standardizovaný test výdrže, kdy byla na telefonu nastavena hlasitost na 50%, poloviční jas displeje a telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přes které se streamovalo video v kvalitě 360p. Telefon se v tomto případě vypnul po 5 hodinách a 32 minutách.

V testu nabíjení se telefon nabil za jednu hodinu na 33 procent. Osmdesátiprocentního nabití bylo dosaženo po 2 hodině a 7 minutách a plné nabití hlásil přístroj za 3 hodiny a 3 minuty.

Displej

Vodafone Smart Mini dostal 3,5" TFT displej s rozlišením 320 × 480 bodů, což dává hustotu pixelů 165 ppi. Displej není příliš jemný ani nenabízí dokonalé podání a pozorovací úhly, ale to se nedá v této cenové kategorii očekávat. Potěší automatická regulace jasu. Čitelnost displeje na přímém slunci je při nastavení maximálního jasu slušná.

Mnohem větší problém, na který jsem si stěžoval zejména na počátku testování, byla jeho špatná citlivost na dotek. Často se musíte dotknout několikrát nebo pořádně přitlačit, aby provedl požadovanou činnost. Právě displej je tak jednou z největších slabin tohoto telefonu a někdy vyžadoval skutečně velkou dávku trpělivosti, přestože později se situace s displejem zlepšila.

Zvuk

Součástí balení jsou i jednoduchá špuntová sluchátka, jejichž zvukový projev je průměrný, a rozhodně se vyplatí investovat do vlastních kvalitnějších sluchátek, které podají zvukový projev telefonu kvalitněji a plněji.

Celkově je zvukový projev telefonu v dané cenové kategorii lehce nadprůměrný s náznakem prokreslenosti a méně náročný uživatel, pro kterého je telefon určen, by měl být spokojený. Hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý, ale jeho zvukový projev je už horší, což pocítíte zejména při vyšších hlasitostech.

Uživatelské prostředí

Telefon běží na Androidu 4.1.1 Jelly Bean, který je v podstatě holý a Vodafone si jej jen mírně personalizoval přidáním několika aplikací a widgetů. Zamykací obrazovka v horní části zobrazuje velké hodiny, pod kterou je malé datum. Ve spodní části je posuvný zámek. Tahem doleva spustíte fotoaparát, tahem doprava telefon čistě jen odemknete a tahem vzhůru spustíte Google Now. Tyto možnosti není možné nijak změnit. Pod zámkem našel své místo ještě název operátora.

Přímo ze zamykací obrazovky máte přístup k notifikační liště, kterou stáhnete z horního okraje tahem prstu dolů. V horní části lišty je deset ikon s nejpoužívanějšími službami, která je rozdělena po pěti a roluje se tahem prstem do stran. Pod ikonami je oddělený dvěma modrýma čárami název operátora a tlačítko pro přístup do nastavení.

Stejně jako u většího Smart III máte i v případě Smart mini k dispozici pět domácích obrazovek. Jejich počet je neměnný a nenabízí ani rotování v nekonečném pásu. U každé domácí obrazovky najdete u horního okraje okénko vyhledávání na Googlu, kterého se nemůžete nijak zbavit, a minimálně na čtyřech z pěti domácích obrazovek zbytečně zabírá místo. Pro vaše widgety a zástupce. Toho je navíc díky menšímu rozlišení a úhlopříčce méně než u jeho většího sourozence. Složky zástupců jednoduše vytvoříte přetažení jednoho zástupce přes druhý.

U spodního okraje jsou odděleny čarou čtyři zástupci oddělení čarou, mezi nimiž uprostřed trůní speciální tlačítko pro přístup do menu. Tato řada je společná pro všechny domácí obrazovky, a zatímco s tlačítkem pro přístup do menu nehnete, tak ostatní čtyři si můžete libovolně přeskládat nebo nahradit jinými. Ve výchozím stavu jsou zde zleva doprava – Telefon, Kontakty, Zprávy a Internet.

Hlavní menu je tvořeno dvěma záložkami - aplikace a widgety. V případě aplikací je tvořeno maticí ikon 4×4, které si můžete třídit ve standardním řazení, podle nejpoužívanějších nebo podle naposledy instalovaných. U widgetů máte k dispozici pouze jedno řazení a matici 2×3. Mezi jednotlivými stránkami se listuje horizontálně.

Multimediální funkce

Na prohlížení obrázků máte v telefonu k dispozici aplikaci galerie, která nabízí naprostý základ. Zobrazují se v nich pouze soubory z telefonu. Na online galerie musíte bohužel zapomenout. Kromě klasického zobrazení alb si můžete si je nechat roztřídit i podle míst, časů, lidí nebo značek. Součástí prohlížeče obrázků je i jednoduchý editor, který umožňuje odstranit některé vady obrázků, přidat efekty nebo oříznout.

Bohatší nabídka je v oblasti hudby. Kromě klasického hudebního přehrávače, který klasicky nabízí náhled na interprety, alba, skladby nebo vytvořené seznamy stop. Při přehrávání se pak zobrazuje velký obrázek alba a přehrávači nechybí základní funkce včetně opakování nebo náhodného přehrávání.

Výrobce však do telefonu předinstaloval ještě jednu aplikaci na přehrávání hudby a tou je Hudba Play, která přehrává hudbu, kterou si uložíte v internetové službě. Ta se může streamovat z internetu nebo si jí můžete stáhnout i pro offline použití. Přehrávač v tomto případě nabízí podobné funkce. Přidává navíc členění podle žánrů. Pokud by vám nestačila vlastní hudba, nabízí telefon i FM rádio s RDS.

Co se týče videopřehrávače, tak si kromě 3GP a MP4 poradí i s formátem avi a kodeky DivX a Xvid až do rozlišení 720p s 30 snímky za sekundu, ale v praxi se videa v takto vysokém rozlišení většinou trhají. Ostatně na tak malém displeji nemá ani přehrávání takto velkých videí opodstatnění. Škoda, že když už přehrávač zvládá avi, tak nepodporuje i titulky. Dalo by se říct, že přehrát video telefon zvládne, ale zřejmě to nebude funkce, kterou byste na něm využívali příliš často.

V telefonu naleznete i jednu předinstalovanou hru Cut the Rope Free a právě nenáročné hry tohoto ražení si, jak již jsem zmínil výše, na tomto telefonu zahrajete bez problémů. Na něco náročnějšího však předem zapomeňte.

Fotoaparát

Dalo by se říct, že fotoaparát je v tomto telefonu prakticky jen do počtu a aby se neřeklo. Nabídne dnes již podprůměrné rozlišení 2 Mpx, postrádá však autofokus i přisvětlovací LED diodu. Přesto však nabízí noční režim, panorama, kompenzaci expozice, nastavení bílé a několik scénických režimů včetně detekce úsměvů.

Po stránce obrazové kvality je to, jak v případě statických snímků, tak i videa, která nahrává v rozlišení 640×480 pixelů s 30 snímky za sekundu, podprůměr až bída i s dostatkem světla. S ubývajícím světlem pak rychle přibývá šumu a kvalita upadá ještě více.

Vodafone Smart mini (testovací video) – exteriér, VGA

Telefonní funkce

Z hlediska toho, co od telefonu čeká každý, tedy telefonování, Vodafone nezklamal. Na telefonování jsem si nemohl ztěžovat. Reproduktor je dostatečně hlasitý a opačnou stranu jsem ve všech případech slyšel jasně a zřetelně. Také druhá strana si ani v jednom případě neztěžovala, že by mě špatně slyšela nebo, že by přenášený hlas byl zkreslený.

Telefonní seznam nabízí standard Androidu. Horizontálně se dělí do skupin, samotných kontaktů a oblíbených kontaktů. Můžete si vybrat zdroje kontaktů, které chcete zobrazit a při ukládání nového kontaktu si můžete vybrat, kam jej chcete uložit. U každého kontaktu může kromě několika telefonních čísel přidat fotografii, několik emailových adres, bydliště a řadu dalších informací a poznámek. Ke každému kontaktu si můžete vybrat i vlastní zvonění.

Zprávy

Pro vytváření zpráv máte k dispozici QWERTZ klávesnici Androidu, která v poloze na výšku není, pokud máte velké prsty příliš pohodlná. Pokud však otočíte telefon na šířku, tlačítka se zvětší a psaní je na klávesnici rázem mnohem pohodlnější.

SMS a MMS jsou tradičně spojeny do jedné aplikace Zprávy a sdružují se do jednotlivých konverzací, které jsou tvořeny barevně odlišenými bublinami. Při psaní zpráv potěší, že hned od počátku vidíte, kolik jste napsali znaků a do kolik zpráv se zpráva rozdělí.

To v případě emailů máte naopak na výběr hned ze dvou aplikací. Záleží, jakého využíváte poskytovatele emailů. V případě, že používáte Gmail, je pro vás nejlepší volbou stejnojmenná aplikace, která podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB. U jiných emailových schránek pak využijete aplikaci E-mail, která nabízí podporu protokolů POP3, IMAP4, SMTP a MS Exchange. U emailových schránek si můžete, pro odlišení nastavit různá upozornění. Stejně jako si můžete nastavit i různé intervaly synchronizace.

Co se týče sociálních sítí, tak kromě Google+ máte k dispozici i Facebook a Twitter a pro chatování je zde předinstalovaný Google Talk, u něhož vám však obchod Google Play okamžitě nabídne aktualizaci na Hangouts.

Organizační funkce

Kalendář, který byl použit v telefonu, je čistý kalendář z Androidu 4.1. Vybrat si můžete z ročního, týdenního, denního náhledu nebo jako agendu. Kromě lokálních kalendářů si můžete připojit i online kalendáře a to i z více účtů, které si pro přehlednost můžete barevně oddělit. Škoda jen, že právě to barevné odlišení je to jediné, co například při ročním náhledu rozpoznáte. V týdenním náhledu to není o nic lepší. Tam se zase ukazuje pouze několik prvních písmen popisku. Nejlepší je tedy denní náhled a agenda.

Z dalších organizačních funkcí nesmíme zapomenout jednoduché poznámky, opakující se budík, jednoduchou kalkulačku, správce souborů a paměti.

GPS a navigace

Pokud hledáte smartphone, který by posloužil i jako náhrada navigace, tak Vodafone Smart Mini není příliš dobrá volba. Zatímco ostatní smartphony, které jsem testoval, neměly ani v jednom případě problém chytit signál GPS i v místnosti, pro tento telefon se to ukázalo jako nepřekonatelný problém a ani venku s výhledem na oblohu v chytání signálu není žádným přeborníkem.

Běžně se stávalo, že i s puštěnými Wi-Fi sítěmi a A-GPS trvalo i více než dvě minuty než se podařilo polohu zafixovat, a v případě rychlejšího pohybu např. při jízdě v autě ještě mnohem déle.

Pro navigování můžete využít předinstalované mapy od Googlu. Pokud však hledáte čistě offline řešení, budete se muset porozhlédnout po obchodě Google Play.

Data a internet

Po datové stránce nabízí Vodafone Smart Mini stejně jako jeho větší sourozenec i rychlá data HSDPA a HSUPA. Kromě toho nemůže samozřejmě chybět ani Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí Wi-Fi hotspot a Bluetooth v poslední energeticky nenáročné verzi 4.0 s A2DP. Naopak zamrzí, že tentokrát výrobce upustil od podpory NFC, které je jedním z velkých taháků modelu Smart III. Na něčem se však bohužel ušetřit muselo a NFC je jednou z funkcí, která si tohoto Černého Petra vytáhla. Ke stolnímu počítači nebo notebooku, pak telefon připojíte i kabelem přes konektor microUSB 2.0.

K prohlížení internetu nabízí, jak je v poslední době již zvykem, rovnou dva prohlížeče. Kromě klasického prohlížeče z Androidu i Chrome, který využijete, zejména pokud ho používáte i na jiných platformách. Oba prohlížeče si bez problémů poradily i s více otevřenými okny a záleží čistě jen na vašich osobních preferencích, který se rozhodnete použít.

Závěr

Náročnější uživatelé nad Vodafonem Smart mini jistě ohrnou nos. Ti však ani nejsou cílovou skupinou pro tento telefon. Nejvíce ho pravděpodobně ocení uživatelé, kteří si pořizují svůj první chytrý telefon a nehodlají za něj dávat příliš mnoho peněz. Za nízkou cenu jsou ochotni přimhouřit oko nad méně kvalitními materiály a pomalejšími reakci a nevadí jim méně citlivý displej, málo citlivá GPS a dvoumegapixelový fotoaparát, který je spíše do počtu. Přesto však telefon odvede práci, kterou od něj očekáváte. Bez problémů si s ním zatelefonuje, pošlete a přijmete SMS a MMS i email, podíváte se na internet, přehrajete hudbu i video a navíc si můžete vybrat z bezpočtu aplikací v Google Play. Je to přeci plnohodnotný smartphone, což je za danou cenovku výborné.

Pokud tedy na telefon nahlížíme optikou těchto uživatelů, tak se za 1997 Kč, což je nedotovaná cena u Vodafonu, jedná skutečně o výhodnou koupi.

Konkurence

Pokud z nějakého důvodu nevěříte telefonům pod značkou Vodafone a preferujete spíše renomované výrobce, tak můžete sáhnout například po LG Optimus L3 II, za který zaplatíte v českých internetových obchodech v průměru kolem 2700 Kč. Co se týče výbavy, tak nabízí 3,2“ TFT displej s dnes již výrazně podprůměrným rozlišením 320×240 pixelů, jednojádrový gigahertzový procesor, 512MB RAM, interní paměť 4 GB s podporou paměťových karet a třímegapixelový fotoaparát.

V portfoliu Samsungu by se dal za hlavního konkurenta Smart Mini dal považovat model Galaxy Young, který stojí v oficiálním internetovém obchodě 2990 Kč. Nabízí také gigahertzový procesor, 512 MB, 3,2" TFT displej s rozlišením 320×480 pixelů, třímegapixelový fotoaparát, rychlá data HSDPA a Android 4.1.

Pro příznivce japonského Sony je zde Xperia E s 3,5" displejem a shodným rozlišením 320 x 480 pixelů. Jeho procesor je taktován také na 1 GHz a RAM má hodnotu 512 MB, je vybavený 3,2Mpix fotoaparátem a běží na Androidu 4.1. V českých internetových obchodech jej ve verzi pro jednu SIM pořídíte v průměru za 3300 Kč.

Za konkurenci by se však dalo považovat i HTC Desire 200, alespoň, co se týče funkční výbavy. Cenově je už někde jinde a v českých internetových obchodech se jeho cena pohybuje kolem 4200 Kč. HTC nabízí úhlopříčku displeje 3,5“, ale s již větším rozlišením 480×320 pixelů, gigahertzový jednojádrový procesor, 512 MB, interní paměť 4 GB a pětimegapixelový fotoaparát.

vodafone-smart-mini
Klady
  • solidní výdrž
  • slušné dílenské zpracování
  • otevřený operační systém Android
  • Rychlá mobilní data
  • 3,5" displej
  • cena
Zápory
  • starší verze Androidu
  • pomalejší reakce telefonu
  • horší fotoaparát
  • méně citlivé GPS
  • někdy méně citlivý displej na dotyk
Diskuze ke článku
Mirda
3,5" ok, 320x480 da se prezit, ale co nikdy, zadnemu telefonu neodpustim je pomalejsi reakce to je na pevne nervy.
Vlastislav Došek
Vlastislav Došek
Než Android tohoto ražení to si radši vypíchnu oči. Zajímalo by mě, kdy lidi pochopí, že telefony z Androidem pod 5000 Kč vypadají hezky jen na papíře. Ať je to Alcatel, Vodafone, Samsung nebo Huawei. Než rádoby "chytrý telefon" tak to radši kvalitně zpracovanou klasiku alá Nokia 301.
Ganimoth
Co se toho herniho vykonu, tak nejake i stredne narocne hry to utahne, jen nevim jestli si je u takoveho kramu muze clovek stahnout z play storu. Ukazky:

Dead Trigger a Minecraft Alpha
http://www.youtube.com/watch?v=wwE6TvP9eN0

Real racing 3 a NFS: Most Wanted
http://www.youtube.com/watch?v=w61G2uWLwkk

A GTA Vice City.
http://www.youtube.com/watch?v=Vx8yIQP0YP8

Jinak jako prvni smartphone. Kdyz si vzpomenu, co umel muj prvni android, co stal o litra vice a co umi tento..
Tamarev
Vlajková loď Vodafone. Ale 512 RAM na novější Android je vražda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze