Vivo Xplay 3S: první smartphone, který přináší Quad HD displej

8

Čínští výrobci mobilních telefonů se stále více zbavují dnes již nezasloužené pověsti pouhých plagiátorů renomovaných výrobců, a naopak jsou to oni, kteří přichází s některými inovacemi jako první. To je příklad i společnosti Vivo a jejího nového modelu XPlay 3S, který na svém šestipalcovém displeji nabízí zatím nejvyšší rozlišení.

Rozměry telefonu se díky displeji vyšplhaly na 158,2 × 82,59 × 8,68 milimetru a to přesto, že rámeček má v nejužším místě pouhých 4,5 mm. Hmotnost telefonu je pak 172 gramů, takže se nejedná o žádného drobečka, a v kapse ho už pocítíte. Přesto jsou však na tom některé šestipalcové modely i hůř. Například Nokia Lumia 1520 s rozměry 162,8 × 85,4 × 8,7 mm váží 208 gramů.

Největším tahákem Xplay 3S je však bezesporu jeho displej. Zapomeňte na FullHD, Vivo dalo svému smartphonu rovnou rozlišení WQHD, tedy 2 560 × 1 440 pixelů, což dává hustotu displeje 490 ppi. Pro srovnání Lumia 1520, která má rovněž šestipalcový displej, ale rozlišení 1080 × 1920, má hustotu displeje 367 ppi. LG G Flex pak na stejné úhlopříčce má ještě nižší rozlišení 720 × 1280 pixelů a jemnost 245 ppi.

Zde se však nabízí otázka, zda má takto vysoké rozlišení u mobilních telefonů ještě smysl, nebo zda se jen nejedná o další nesmyslný marketingový závod, jako je tomu v počtu megapixelů u digitálních fotoaparátů. Při běžném používání s normálním zrakem, takto vysokou jemnost stejně neoceníte, ale naopak se tento displej negativně podepíše na výdrži telefonu, protože je energeticky náročnější.

Výkonný hardware se snímačem otisků prstů

Xplay 3S však má co nabídnout i takříkajíc pod kapotou. V jeho útrobách tepe nejmodernější procesor Qualcomm Snapdragon 800 a to ve variantě MSM8974AB, která již byla anoncovaná pro WCDMA a CDMA2000 verzi Xiaomi Mi3. Díky tomu bude telefon podporovat čínské TD-LTE a rozšířenější FD-LTE. Procesor je taktovaný na frekvenci 2,3 GHz a doplňuje jej grafický čip Adreno 330, a 3 GB RAM. Interní paměť čítá 32 GB. O přítomnosti nebo nepřítomnosti slotu pro paměťové karty zprávy mlčí.

Z dalších vlastností můžeme zmínit ještě stereo reproduktory s DTS zvukem, nebo snímač otisků prstů, který najde své místo v blízkosti fotoaparátu, podobně jako u HTC One Max. Zadní fotoaparát přitom bude mít rozlišení 13 Mpx (f/1.8). O napájení telefonu se bude starat baterie s kapacitou 3 200 mAh. Je však otázka, zda to bude pro takto výkonný hardware stačit. To však ukáží až první zkušenosti z reálného provozu. Telefon přitom poběží na Vivo Funtouch OS, což je výrazně upravený Android 4.3 Jelly Bean.

Na čínském trhu by se mělo Vivo Xplay 3S objevit již v průběhu ledna a v předprodeji je ho možné pořídit za 3 498 jüanů, což je v přepočtu přibližně 11 617 Kč. Výrobce nicméně plánuje prodej tohoto smartphonu i mimo Čínu. Na to, zda a případně za kolik bude dostupný v Evropě nebo přímo u nás, si však budeme muset ještě počkat.

Zdroje: engadget.com, phonearena.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
Androiďák
Myslím, že tohle je opravdu moc a bude to jen na žraní baterky...
Marek Posolda
Marek Posolda
Tak tento telefon je opravdu krásný ;-)
JD Seth
Docela dělo. Sice zbytečný, ale dělo.
yolo
Vytvořili smartphone, který posunul příčku o něco nahoru, ale i přes to si nedokážou za pár dolarů najmout někoho na namluvení reklamy?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze