V nových stanicích metra už je LTE, vyzařovací kabely budou později

7

Už v pondělí se otevře čtveřice stanic nového úseku trasy A pražského metra a společně s nimi si Pražané užijí jednu příjemnou novinku. Nové stanice jsou již pokryty sítí 3G i LTE a používání rychlého internetu při cestovaní v podzemí již konečně nebude zapovězeno. Na vyzařovací kabely, které přivedou signál i do tunelů, si však budeme muset počkat.

Na společné tiskové konferenci, která se konala přímo v nove stanici metra A Bořislavka, představili čeští operátoři nejen technické řešení pokrytí nových stanic metra, ale i plány na pokrytí tunelů a zbytku sítě pražské podzemky.

Metro A
Jedna z nových stanic metra A - Bořislavka

V pondělí 6. dubna se rozjede pražské metro na trase A o čtyři stanice dále. Zároveň to znamená pověstné světlo na konci tunelu představující tristní pokrytí signálem ve stanicích metra a žádný signál přímo v tunelech. Všechny nové stanice pokryli společně O2, T-Mobile a Vodafone sítí 2G, 3G i LTE, cestující si tak při čekání na soupravu budou moci užít stejně rychlého internetu, jako na povrchu. Ostatních 56 stanic je pokryto kapacitně nevyhovujícím 2G na frekvenci 900 MHz s nadstavbou EDGE, která nezvládne kvalitně obsloužit stovky lidi požadující načtení internetových služeb v jeden moment, kdy metro vjíždí do stanice.

Technické zázemí operátorů ve stanici metra Bořislavka zahrnuje repeater, do kterého vedou optické kabely z centrály v ulici Na Bojišti a další technické vybavení

Nové stanice jsou pokryty historicky poprvé 2G na frekvenci 900 MHz, 3G na 2 100 MHz i LTE na 800 MHz, přičemž každý operátor má k dispozici šířku pásma 10 MHz, což v síti LTE dovoluje maximální teoretickou rychlost 35 Mb/s pro stahování a 22 Mb/s pro upload. Těchto rychlostí jsme při testování v prázdné stanici téměř dosáhli. LTE bude k dispozici i pro virtuální operátory. V případě 3G je k dispozici rychlost stahování 26 Mb/s,nahrávání 3,5 Mb/s, u 2G je maximální možná rychlost stahování pouze 280 kb/s.

Stanice metra Bořislavka

Vyzařovací kabely přinesou signál i do tunelů

Dalším krokem je pokrytí tunelů takzvanými vyzařovacími kabely, které je v plánu jakmile dojde k podpisu smlouvy mezi operátory a pražským dopravním podnikem. I když je na instalaci kabelů technologicky vše připraveno, bude trvat až 4 měsíce ode dne podpisu smlouvy, než budou mezistaniční úseky pokryty. Důvodem je možnost pracovat v tunelech pouze 3 hodiny v noci, kdy metro nejezdí. Vyzařovací kabel je speciální koaxiální kabel se štěrbinami, který musí splňovat přísné protipožární předpisy. Musí být uložen v celé délce tunelu, nejlépe v úrovni oken projíždějících souprav a zajistí rovnoměrnou distribuci signálu v tunelu, která by při umístění antén pouze na jeho konce nebyla možná. Nejnižší možná frekvence nejen pro síť LTE byla zvolena právě s ohledem na vyzařovací kabely. Díky nižší frekvenci bude signál dostatečný i uprostřed tunelu. V případě vyšších frekvencí by mohl u delších mezistaničních úseků nastat již uprostřed tunelů problém.

Vyzařovací kabel, který bude uložen po podpisu smlouvy operátorů a dopravního podniku v tunelech metra ve výši oken souprav

Sdružení metro, které sdružuje operátory O2, T-Mobile a Vodafone, vynaloží na pokrytí nového úseku trasy A celkem zhruba 35 milionů korun, z toho 17 milionů již bylo investováno do pokrytí stanic a technického zázemí v ulici Na Bojišti, odkud vedou do nových stanic optické kabely. Až 18 milionů bude stát celkem 11,6 km vyzařovacích kabelů.

Po dokončení pokrytí tunelů nové trasy metra A začnou operátoři s dopravním podnikem jednat o inovaci pokrytí ve stávajících stanicích a tunelech metra. Cena pro kompletní pokrytí stávajícíhometra technologií 2G, 3G a LTE značně převyšuje částku půl miliardy Kč, protože u zastaralé technologie se musí kompletně vyměnit všechny prvky (antény, rozvody, repeatery a další). V případě rozhodnutí o pokrývání celého stávajícího metra bude stavba trvat několik let a nejdříve by měly být pokryty kapacitně nejvytíženější přestupní stanice v centru Můstek, Florenc a Muzeum.

Diskuze ke článku
Andrej Michalek
Asi tam malo byť "kabely" miesto tunely...
Marek Vacovský
Samozřejmě mělo :-), díky za upozornění.
Míša
Divím se, že se nechlubí, že mají broadband(více než EDGE) na Čerňáku, jasně že je nad zemí, ale naši opové jsou schopni i toho.
Sibstr
Hehe "nezvládne kvalitně obsloužit" ono to bohužel to 2G nezvládá obsloužit ani nekvalitně... :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze