Uživatelské zkušenosti s Huawei Honor 2: pan fotograf, co vydrží

165

Nesmělým krokem na náš trh v tuhle chvíli vstoupilo nejlevnější zařízení se čtyřjádrovým procesorem. Samotné zařízení dále nabízí 4,5palcový displej s HD rozlišením, 8megapixelový fotoaparát nebo slušnou kapacitu baterie 2150 mAh. Pak tu jsou i stereo reproduktory a Dolby Music technologie.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

Tento článek prozatím berte jako souhrn zkušeností majitele tohoto zařízení. V posledních dnech jsem přemýšlel nad zařízením, které mnoho nestojí a přitom nabídne vysoký výkon a splní mé náročné požadavky. Když jsem zahlédl Huawei Honor 2 za cenu sedm a půl tisíc korun s daní, nebylo co řešit. Hned mne napadlo, špičkové zařízení a za takovou cenu? To není možné, tomu nevěřím. Zřejmě bych se měl připravit na celou řadu kompromisů, negativ a různých nedodělků.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

Vzhledem se neliší od námi testovaného Huaweie G600. Stejný vzhled, stejné rozložení senzorových kláves. Mezi odlišnosti patří na první pohled akorát přední kamera s vyšším rozlišením a úprava zadního krytu, která je v černé variantě hladká. Navíc je vedle fotoaparátu označení BSI FullHD. Ke zpracování telefonu zatím nemám žádných výhrad, kryt na svém místě dobře drží, nic nevrže, díky vyšší hmotnosti mám pocit, že v ruce držím skutečně kus zařízení.

Dotykový displej má úhlopříčku 4,5 palce a nabídne rozlišení 720 x 1280 pixelů. Použitá zobrazovací technologie je typu TFT IPS. Na dnešním sluníčku dostal displej pořádně zabrat, čitelnost byla nadprůměrná, jas byl regulován automatickým čidlem jasu. Použitý displej má velmi dobré pozorovací úhly. Co mne trochu mrzí je, že barevné podání, a srovnával jsem s Xperií V, má slabší sytost barev. Zkrátka mám ten dojem, že IPS panel je spíše obyčejný typ TFT bez přídomku. Dotykový displej je kryt minerálním sklem Gorilla Glass.

Benchmark testy zleva - Quadrant, CF-Bench, SmartBench 2012 a AnTuTu

Zatímco Huawei G600 měl opravdu silnou informační diodu, novinka má podstatně slabší diodu. Naštěstí, i když je slabší, její oznámení o došlé události nejde přehlédnout. Opět jsem byl zvědav na stereo reproduktory a ty nezklamaly. Jejich parketou je především vysoká hlasitost a dobře prokreslené výšky a hlas, basy jsou o něco slabší. Když si ovšem vzpomenu na výkon reproduktoru v Xperii Z, jsem s Honorem 2 více než spokojený.

Benchmark program CF-Bench SmartBench 2012 P/G AnTuTu Quadrant
HTC One X (4.1) 13 032 4 474 / 2 310 14 859 6 887
LG Optimus 4X HD (4.0.3) 4 545 / 2 353 11 489 4 828
Samsung Galaxy S III (4.0.4) 13 637 4 179 / 1 598 9 930 5 512
Huawei Honor 2 (4.0.4) 13 905 4 569 / 3 203 14 445 5 024

Vždy jsem měl problémy s tím, že zařízení Huawei mají nízkou hlasitost zvuku ve sluchátku i hudbě do sluchátek. Vypadá to, že starý neduh je pryč. Na prodejním balení telefonu výrobce uvádí hned dva odšumovací mikrofony, které by měly zlepšit kvalitu hlasového hovoru a především slyšitelnost druhé strany. Zvuk je opravdu dobrý, i v tramvaji jsem neměl problém slyšet druhou stranu.

Velmi zvědav jsem na pohotovostní výdrž, která může být významně ovlivněna v základu třemi profily, které mají "usměrnit" chování telefonu. Tři profily se nazývají výkonný, vyvážený a úsporný. Zatím jsem nastavil výkonný profil. Telefon jsem v poledne odpojil a do večera mi ubylo pouze 25% baterie. S telefonem jsem pořídil kolem 50 fotek, prohlížel internet, uskutečnil 15 minut hovorů a byl neustále online na sociálních sítích. Špičková výdrž by měla být podpořena i silnou baterií typu Li-Pol s kapacitou 2150 mAh. Myslím si, že po několika cyklech s vyváženým profilem, telefon vydrží celé dva dny pod tlakem.

Huawei Honor 2 je první zařízení se čtyřjádrovým procesorem tohoto výrobce na českém trhu. Nabídne 1,4 GHz procesor typu K3V2 s pamětí RAM 1 GB. Ve skutečnosti je dostupná hodnota kolem 250 MB, což je velmi málo. Celková paměť činí zhruba 700 MB. Prostředí systému se nese ve starším duchu Androida 4.0.4 ICS s minimem grafických prvků. Pohyb v prostředí je rychlý a svižný, na první pohled nevnímám výhodu čtyřjádrového procesoru. Stejně rychlou odezvou vykazovali i předešlí kolegové G600 a Ascend P1. Zátěžovou zkouškou byla jen instalace naráz asi 15 aplikací z marketu Google Play, nedošlo k sebemenšímu zpomalení, což je dobrá vizitka.

Co od telefonu očekávám, je i nadprůměrný fotoaparát. Ne, že bych telefonu používal k profesionálnímu focení, ale ne vždy jsem ochoten sebou tahat svoji zrcadlovku. Když mne tahle "lenost" přepadne, tasím telefon pro běžné momentky. U posledně testovaného Ascendu G600 jsem nebyl příliš spokojen s výslednou kvalitou snímků. Vadila mi slabší obrazová kvalita, vysoký šum a velmi dlouhá prodleva spouště fotoaparátu.

Huawei Honor 2 - oficiální fotografie

Použitý fotoaparát má následující parametry. Rozlišení 8 megapixelů, typ použitého senzoru BSI CMOS, nahrávání FullHD videí (mp4, 29 fps, 22 MB datová stopa). Na první pohled jsem zaregistroval podstatně rychlejší reakci spouště fotoaparátu. Pořízení snímku je okamžité a vyrovná se například rychlosti snímání u konkurenčních Xperií. Obrazová kvalita? Fotoaparát nepodává 100% vyrovnané výsledky, ale má-li dobrou náladu, jsou snímky prvotřídní, řadící se mezi cca 5 nejlepších fotomobilů na trhu. Za denního světla jsou detaily nadprůměrné, šum žádný. I v nočních podmínkách ukazuje BSI senzor svoji sílu. Snímky trpí šumem ale nabídnou dobrou úroveň detailů.

Technické parametry Huawei Honor 2

Kompletní specifikace
Konstrukce134 × 67,5 × 10,5 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostbřezen 2013, 8 000 Kč
Diskuze ke článku
Michal
Neřekl bych, že 7 400Kč je "velmi levný" telefon.
Kriss
no myslím že tenhle telefon stojí za tu cenu,čtyřjádro,ips,2 reproduktory a k tomu celkem pěkný design...
Apríl
To vypadá jako absolutně skvělý mobil s poměrem cena/výkon.
Zdeněk
Děkuji za info o telefonu. Už na něj myslím delší dobu jen už jsem myslel že jsem ani nedorazí. Kdyby to bylo možné tak bych tady rád viděl videopohled a pak i recenzi. :) Předem díky :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze