USB-C brzy zvládne až 240 W

USB-C brzy zvládne až 240 W
Fotografie: Marcus Urbenz, unsplash.com
  • Standard Power Delivery dostává rozšíření Extended Power Range
  • Nově zvládne až 48 V a 5 A, tedy více jak dvojnásobek současného stavu
  • První zařízení se objeví do konce roku, půjde zejména o notebooky

Konektor USB-C je bezesporu skvělý vynález, díky kterému je náš život jednodušší. I když do vize, kdy nám na všechno bude stačit jen jeden kabel, máme ještě daleko, vývoj se tímto směrem pomalu a nezadržitelně ubírá. Díky standardu Power Delivery jde pomocí USB-C nabíjet i jiná zařízení, než jsou mobily, typicky notebooky. Ty se až doposud musely vejít do hranice 100 W (20 V × 5 A), což u menších a mobilních kousků nebyl problém. U herních strojů nebo pracovních stanic však ano, pokud ovšem jejich výrobce nepřišel s nějakým proprietárním vylepšením standardů.

Organizace USB-IF starající se o správu standardů však nyní zveřejnila novou specifikaci s označením 2.1. Vedle množství detailů je to hlavně zavedení rozšíření Power Delivery o standard Extended Power Range, který si poradí přísunem až 240 W (48 V × 5 A). To zvládne bez problémů obsloužit většinu notebooků a třeba i další zařízení, jako jsou elektrické koloběžky.

Specifikaci musí kromě zdroje a spotřebiče podporovat také samotný kabel. Prvních zařízení bychom se mohli dočkat do konce tohoto roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze