Umělá inteligence pomůže slepým vidět Facebook

Každý den lidé sdílí přes Facebook, Instagram, Messenger a WhatsApp více než dvě miliardy fotografií. Nemalou skupinou, které tato vizuální komunikace činí problémy, jsou však lidé, kteří jsou slepí nebo těžce zrakově postižení. Facebook nyní přišel s funkcí automatického alternativního textu, která jim pomůže zjistit, co je na fotografii.

Automatic Alternative Text from Facebook on Vimeo.

Minulý týden představil Microsoft na své vývojářské konferenci BUILD 2016 projekt Seeing AI, který kombinuje desetiletí výzkumů v oblasti počítačového vidění, neuronových sítí a umělé inteligence, aby pomohl nevidomým identifikovat to, co nemohou vidět. Funkce „Automatický alternativní text“, se kterou dnes přišel Facebook, využívá tytéž výpočetní technologie, aby identifikovala obsah fotografií v příspěvcích na Facebooku.

Sám Facebook přitom uvádí, že má mezi svými uživateli více než 39 milionů lidí, kteří jsou slepí, a více než 246 milionů, kteří mají závažné zhoršení zraku. Nejedná se tedy o žádné zanedbatelné číslo. Dříve mohli tito uživatelé, kteří používají čtečky obrazovky, slyšet pouze jméno osoby, která fotografii nasdílela. Nyní může Facebook nabídnout díky automatickému alternativnímu textu bohatší popis toho, co je na fotce. Například mohou teď slyšet: „Obraz může obsahovat tři lidi, smějící se, venku“.

Introducing Automatic Alt Text from Facebook on Vimeo.

To je možné díky vlastní technologii rozpoznávání objektů. Ta je založena na neuronové síti obsahující miliardy parametrů, která se učila pomocí milionů příkladů. Každý pokrok v technologii rozpoznávání objektů přitom znamená, že bude moci Facebook učinit tuto techniku ještě dostupnější pro více lidí. Tím se bude dále učit a bude se stále zpřesňovat.

V tuto chvíli je tato funkce dostupná pouze pro iOS a pro angličtinu. Facebook nicméně slibuje přidat v blízké budoucnosti tuto funkcionalitu i pro další jazyky a platformy.

Stáhnout Facebook

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: newsroom.fb.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze