Toshiba slaví 30 let od prodeje prvního masově vyráběněho notebooku

Původ japonské společnosti sahá až do roku 1875, ale tak jak jí známe dnes, funguje od roku 1938 po sloučení dvou společností. Dnes je to pátý největší výrobce osobních počítačů a slaví 30 let od uvedení svého prvního masově vyráběného notebooku T1100, který společnosti zahájil cestu, která vedla až k dnešním zařízením.

Toshiba 1985-2015

V počátcích osmdesátých let byly počítače nemobilní, těžké přístroje, určené spíše na práci na specializovaných místech. Nepředpokládal se zájem trhu o mobilní přenosná zařízení. Toshiba se to rozhodla změnit a v dubnu roku 1985 představila svůj první, masově vyráběný, přenosný počítač T1100.

Tento stroj byl na svou dobu velmi přelomovým, i když v dnešní době by neměl výkon ani vaší nové pračky. Toshiba osadila procesor Intel 80C88 s frekvencí 4,77 MHz, jeho operační paměť byla 256 KB a jako operační systém zde fungoval DOS 2.11, který se instaloval pomocí 3,5palcových disket. Displej tohoto přístroje byl monochromatický s rozlišením 640 × 200 bodů se softwarem pro úsporu energie jeho olověné baterie. Tak mohl vydržet v provozu okolo 8 hodin. To je asi jediný hodnota, se kterou se tento veterán může měřit s dnešními notebooky, které jsou však výkonově zcela někde jinde.

Toshiba T1100

Toshiba tímto notebookem pomohla změnit mínění o potřebě přenosného zařízení a přispěla k odstartování prodejů notebooků.

Dnes je Toshiba pátým největším výrobcem notebooků, po HP, Dellu, Aceru a Lenovu. Má několik produktových řad jako Satellite, Portégé, Tecra či herní řadu notebooků Qosmio. Mimo jiné vyrábí i tablety, televizory, pevné disky a další a poskytuje informační a komunikační služby.

Zdroje: fyi.cz, toshiba.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze