Toshiba Folio 100: výkon na prvním místě

71

Na scéně se objevil další adept na krále tabletů. Po uvedení Samsungu Galaxy Tab se trochu přehlédlo uvedení dalšího přístroje, který ovšem přehlížen být nesmí - Toshiba Folio 100 přinese špičkovou výbavu a Android 2.2 Froyo.

Toshiba je hlavně výrobcem notebooků a počítačů a do paměti uživatelů mobilních zařízení se již několikrát zapsala. Například modelem Toshiba TG01, což byl první telefon vybavený 1GHz procesorem Snapdragon. Tentokrát však Toshiba zkouší proniknout do vod tabletů - sází na OS Android a hlavně na nekompromisní výkon dodávaný novou generací mobilního čipsetu NVIDIA Tegra2.


Benchmark test Toshiby Folio 100

Právě čipová sada NVIDIA Tegra2 bude pravděpodobně největší lákadlo tohoto zařízení, protože slibuje momentálně nejlepší výkon na poli mobilních zařízení a je od ní také hodně očekáváno. Podle výsledků benchmarkových testů má tento čipset 2x vyšší výkon než Samsung Galaxy S (mimochodem stejný chipset je i v Galaxy Tab, ale výsledky s Androidem 2.2 budou jistě lepší) a zhruba o 30 % vyšší výkon než Nexus One s Androidem 2.2+.

Rozměry nového tabletu jsou 281 x 181 x 14 mm a hmotnost se zastavila na hodnotě 760g. Jedná se tedy o mírně větší zařízení než Samsung Galaxy Tab, avšak to je způsobeno hlavně displejem. Ten má totiž úhlopříčku 10.1" (25.7 cm), dotyková vrstva je kapacitní a rozlišení displeje je 1024x600 pixelů. Nad displejem nalezneme čočku webkamery, která má rozlišení 1.3 Mpx a je to také jediná kamera na zařízení. Na pravé straně pak nalezneme klasická 4 senzorová tlačítka pro ovládání operačního systému Android. Ten je přítomen ve verzi 2.2 a jeho uživatelské prostředí je upraveno speciální nadstavbou od výrobce.

Toshiba Folio 100
Toshiba Folio 100

Když se podíváme na výbavu tabletu, je přítomno vše, co bychom mohli potřebovat. Dostatek aplikací a multimediálních funkcí nám zajistí operační systém Android 2.2, předinstalováno je několik aplikací jako například Toshiba Multimedia Player, internetový prohlížeč Opera Mobile nebo kancelářský balík DocumentŸ To Go. Toshiba Folio 100 podporuje také službu DLNA, která umožňuje streamování videa, hudby nebo obrázku po lokální síti. Data můžete přenášet také pomocí USB kabelu nebo dokonce pomocí HDMI, díky kterému lze tablet připojit například na televizi.

Z výbavy ještě můžeme zmínit Bluetooth 2.1 (A2DP, EDR) nebo WiFi 802.11 b/g/n. Toshiba Folio 100 bude také podporovat 3G, podobně jako iPad. Model s podporou 3G ovšem příjde až na jaře 2011, a tak se nyní musíme spokojit s verzí bez 3G. U obou verzí však bude stejná hodnota paměti - 16GB. Tu lze rozšířit ještě o paměťové karty formátu microSDHC kapacity až 32GB. Výdrž baterie je udávaná na 7 hodin při následující zátěži: 65 % surfování na webu, 10 % přehrávání videa, 25 % v pohotovostním režimu.

Nová Toshiba Folio 100 bude k dostání ve Velké Británii od října za cenu 329 liber (verze bez 3G), což je v přepočtu necelých 10 000 Kč.

Zdroj: http://socialnews.toshiba.co.uk

Technické parametry

Rozměry, hmotnost 281 x 181 x 14mm, 760g
Konstrukce klasický tablet, dotykový displej
Barevné provedení černé
Sítě verze podporující 3G dorazí na jaře 2011
Displej aktivní, kapacitní TFT LCD, rozlišení 1024x600 pixelů, úhlopříčka 10.1", akcelerometr
Procesor NVIDIA Tegra 2
Paměť 16 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB), ? MB RAM
Otevřený operační systém ano / Android 2.2 Froyo
Organizační funkce e-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia Toshiba Mutlimedia Player, 3.5mm jack pro sluchátka
Fotoaparát Přední kamera: 1,3 Mpx
GPS navigace ?
Datové funkce USB 2.0 (Toshiba konektor), HDMI konektor, Bluetooth 2.1
GPRS, EDGE, UMTS / HSPA, Wi-Fi (802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž 7 hodin při této zátěži: 65 % surfování na webu, 10 % přehrávání videa, 25 % v pohotovostním režimu
Cena a dostupnost říjen 2010, cca 10 000 Kč
Diskuze ke článku
tme
píšete, že displej má 10,1", ale v tabulce máte 7"
Vojta Dalekorej
Správně je samozřejmě 10.1". Děkuji za opravu. :)
Martin Justl
Dobrý den, mám dvě otázky, obsahuje tento tablet Market, nebo se musí dodatečně doinstalovat a druhá otázka je, jesdtli plánujete v nejbližší době recenzi Folia 100.

Justl
Vojta Dalekorej
Dobrý den,
bohužel Toshiba Folio 100 neobsahuje Android Market ani ostatní služby Google. Je tam pouze dosti customizovaný hrubý Android. Z tohoto důvodu ani neplánujeme recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze