The Simpsons Tapped Out: postavte si váš vlastní Springfield

77

V dnešní recenzi hry se budeme věnovat budovatelské strategii na motivy seriálu Simpsonovi. Jmenuje se The Simpsons Tapped Out a budete v ní stavět městečko Springfield. Potkáte se v ní s většinou hlavních seriálových postav, které budou plnit vámi zadané úkoly.

Máte rádi budovatelské strategické hry a zároveň jste fanoušci seriálu Simpsonovi? Vlastníte-li iPad nebo iPhone, pak si můžete zdarma z App Store stáhnout hru The Simpsons Tapped Out, ve které budete mít za úkol postavit nový Springfield. Kam zmizel ten starý? To se dozvíte o několik odstavců níže.

Hra The Simpsons Tapped Out není až tak úplně nová, na App Store se objevila někdy na začátku března. Získala si velkou popularitu uživatelů, což však paradoxně bylo na škodu. Její tvůrci, Electronic Arts, nepočítali s takovým úspěchem a podcenili jednu důležitou věc, kvůli které hru museli na dlouhou dobu zase stáhnout.

Problémy hry po jejím prvním uvedení

S hrou byly neustálé problémy, týkající se připojení k herním serverům, což vedlo k velké nespokojenosti hráčů. Vyústilo to v situaci, že společnost Electronic Arts hru z App Store nechala dočasně odstranit, společně s oficiální omluvou. Ti, kdo ji měli staženou ji i nadále hrát mohli, ale noví hráči měli smůlu. Tento stav trval půl roku, až do srpna, kdy se objevila aktualizovaná verze, navíc ještě s Retina grafikou pro nový iPad. Problémy s připojením k serverům by již měly být vyřešeny, takže tuto novou verzi již může každý vyzkoušet.

My hru testujeme od doby, co se opět na App Store objevila, ale dle našich zkušeností nebyly problémy s připojením na 100 % odstraněny. Stává se mi, že hra naběhne až po 15 minutách snažení, kdy neustále dostávám hlášky o nemožnosti připojení k serveru, jak můžete vidět na screenshotech níže. Je to ale určitě lepší než před půl rokem, tyto chyby jsou spíše sporadické, každý den se s nimi rozhodně nesetkávám.

Cíl hry: vybudujte si svůj Springfield

Hra začíná tím, že Homer si na své šichtě v jaderné elektrárně hraje na iPadu hru Happy Little Elves, místo toho, aby hlídal teplotu jádra. Utrácí vesele stovky dolarů za mikrotransakce, spoléhá se na to, že to svede poté na děti a peníze mu budou vráceny. Mezitím teplota jádra dosáhne kritické hranice, jaderná elektrárna exploduje a celý Springfield se doslova rozletí po okolí.

V reálném světě by z obyvatel a domů nic nezbylo, tady jsme ale ve světě seriálovém a herním. Všichni to přežili, ovšem nemohou se vrátit do svých domovů, protože prostě není kam. Vaším cílem bude postavit celý Springfield znova. Zpočátku budete mít na výběr pouhých několik objektů, s postupem času začnou přibývat další, ruku v ruce s tím se začnou vracet obyvatelé.

Nemáte žádný vzor, jak by Springfield měl vypadat, můžete si ho poskládat dle libosti. Budete stavět silnice, kolem nich domy, obchody a další stavby, které znáte ze seriálu, jejich okolí budete zkrášlovat například stromy, objektů je ve hře opravdu hodně. Abyste měli na stavění peníze, budete je muset někde vydělat. Z postavených staveb budete pravidelně dostávat peníze (daně), další peníze si vyděláte tím, že budete jednotlivé obyvatele posílat plnit různé úkoly. Mimo peněz získáváte ještě zkušenostní (XP) body, jakmile dosáhnete dané hranice, postupujete ve hře o jednu úroveň dále. V té se vám zpřístupní nové stavby či noví obyvatelé.

Mimo peněz a zkušenostních bodů ještě budete sbírat koblihy, ty vám dokážou hru výrazně usnadnit (hlavně časově), můžete si za ně nakoupit i různé další věci. Koblih je ale málo, rychle je můžete získat tak, že si je koupíte skrze in-game nákup za reálné peníze. In-game nákůpům se budeme věnovat v kapitole níže.

Při prvním startu budete vyzváni k přihlášení k účtu Origin, pokud ho nemáte, můžete si ho jednoduše založit. S tímto účtem se hra synchronizuje. Pro hraní je nutné internetové připojení, jinak se nedostanete dále než na první obrazovku.

Pokud zrovna probíhá ve hře nějaká akce, například se staví nová budova nebo zvolená postavička vykonává určitý úkol, není nutné mít hru spuštěnou. Můžete ji klidně vypnout, po ukončení akce o tom budete informováni skrze push notifikaci. Je tedy více než vhodné například před spaním všechny postavičky zaúkolovat nějakým hodně dlouhým, například osmihodinovým úkolem, ráno už pak jen "slíznete smetanu" v podobě peněz a XP bodů.

Jednou denně se můžete podívat do nějakého konkurenčního Springfieldu, kde můžete jinému hráči vysbírat peníze a body. Jeden takový Springfield dostanete přidělený automaticky, je však možnost si přidat další, pokud se ve hře propojíte s nějakým vaším přítelem. Buď budete znát jeho uživatelské jména v účtu Origin nebo si ho můžete najít třeba přes Facebook nebo Google účet. Škoda že nejdou vyhledávat přátelé přes Game Center.

Hra se dá dohrát i bez in-game nákupů

Autoři se navzdory přítomnosti in-game nákupů však dušují, že jde hra dohrát bez jediného utraceného skutečného centu. Jen musíte počítat s tím, že to bude trvat o mnoho déle, než když do hry investujete reálné peníze. Je to kvůli tomu, že musíte na každou akci (postavení budovy, splnění úkolu) čekat mnohdy i několik hodin. Je ale možnost tuto dobu ihned zkrátit tím, že použijete určité množství koblih. Koblihy jsou však velmi cenným a nedostatkovým "zbožím", na které narazíte jen občas, můžete si ale pomocí in-game nákupů za reálné peníze je kdykoli dokoupit. Díky koblihám pak můžete nejen zkracovat čas, ale postavit i různé další budovy, které nejsou za peníze, ale za koblihy (v takovém množství, že byste je sotva kdy ve hře zdarma našli). Záleží jen na vás, zda-li budete do hry chtít něco investovat nebo ji hrát bez útraty jediné skutečné koruny.

Grafické zpracování: jako ze seriálu

Pokud se podíváte na okolní screenshoty, tak sami vidíte, že si autoři dali na grafickém zpracování hodně záležet, zvláště na novém iPadu v retina rozlišení vypadá hra naprosto skvěle. Grafika je stejná jako v kresleném seriálu, celé město není statické, ale samo "žije". Například před domem je spuštěný zavlažovač trávy, v domě vlají v otevřeném okně závěsy, na střeše obchodu se točí ventilátor klimatizace, na hřbitově se zombie dobývají z hrobů a podobně. Jsou to detaily, ale potěší.

Hru vidíte z izometrického 3D pohledu, který si můžete plynule přibližovat a oddalovat.

Před několika dny byla hra aktualizována a momentálně je celá laděna do halloweenského nádechu. Bonusem je několik speciálních staveb, jako například hřbitov. Z toho vylézají zombies a útočí na obyvatele vašeho města, vy musíte všechny zombies dotykem zabít.

Závěr

The Simpsons Tapped Out je zajímavou strategickou hrou, která vás zaujme hlavně tím, že je celá "oblečena" do grafického kabátku ze seriálu Simpsonovi. Na App Store existuje her s podobnou tématikou mnoho, ovšem jak je známo, tak "obal prodává", vývojáři sází na to, že většina hráčů sáhne právě po ní, když seriál znají z televize.

Hra není vůbec špatná, líbí se mi, že vám na každém kroku autoři nevnucují in-game nákupy, ačkoli je hra nabízí. Pokud se pro ně rozhodnete, ulehčí vám hru, hlavně co se času týče, nebudete neustále na něco čekat. Hra se dá ale dohrát i bez nich.

Líbí se vám tato hra na motivy seriálu Simpsonovi? Máte rádi podobné hry, kde něco stavíte a budujete nebo dáváte přednost hrám akčním či logickým? Využíváte u obdobných her in-game nákupů, která vám hru ulehčí?

Stáhnout The Simpsons: Tapped Out

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Hodnocení
70%
Klady
  • Hra je zdarma
  • In-game nákupy nejsou vnucovány
  • Velmi pěkná grafika
Zápory
  • Hru nelze hrát bez internetového připojení
  • Občas je problém s připojením k herním serverům
  • Bez in-game nákupů často musíte čekat
Diskuze ke článku
Jakub Mečíř
Bude to i na android?
AppleMichal
A co když vlastním iPod Touch ?
Pavel
Kdy se dočkáme Simsnovejch, my, věrní Nokiáci Symbioňáci?
.
bude ot i jako onlinovka nebo na stahnutí do pc?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze