Testujeme Samsung Galaxy Tab 2 (7.0): výkonný mrňous

13

Po premiérovém kole série Galaxy Tab se Samsung rozhodl poučit z nedostatků předchůdců a vystartoval na trh s druhou generací těchto tabletů. Do redakce se nám dostal jeden z dvojice inovovaných přístrojů – Galaxy Tab 2 se sedmipalcovým displejem, dvoujádrovým procesorem a nejnovějším Androidem.

Ti z vás, kdo měli to štěstí vyzkoušet si alespoň jeden z prvních Tabů, zajisté ví, že měly své výhody i nedostatky. Pod pěkným designem se totiž skrýval často slabší hardware a špatně optimalizovaný systém, což zážitek z užívání tabletu dokonale pohřbilo. My jsme se rozhodli pořádně otestovat, co umí maličký Galaxy Tab 2 (7.0) a již z prvních dojmů je jasně vidět, že se tentokrát máme na co těšit.

Design a konstrukce: stylový plastový prcek

Už z úhlopříčky, která činí 7 palců, lze vyčíst, že se jedná o opravdu malý tablet. Bez problémů jej udržíte v jedné ruce a dokonce jsem neměl problém jej schovat do zadní kapsy u džín, což se nepoštěstí zrovna každému tabletu. Jedná se tedy o ideálního mobilního pomocníka na cesty. Jeho na první pohled malá velikost vás však nesmí odradit, jelikož v sobě skrývá opravdu hodně prvotřídních prvků.

Tablet se jednoduše vejde do jedné ruky

Potěší velmi příjemná hmotnost 344 gramů, která vám zbytečně nezatíží kapsu, celou přední stranu navíc zabírá sedmipalcový displej. Kolem něj najdete už jen logo Samsungu v dolní části a kamerku pro videohovory v horní oblasti. Hrany jsou pěkně zaobleny, takže se dobře drží a tablet pohodlně padne do ruky. V pravé straně naleznete už pouze vypínací/zamykací tlačítko a regulátor hlasitosti. Zleva se nachází slot pro paměťové karty microSD a port pro SIM kartu (ano, z nového Tabu si bez problémů zavoláte). Nahoře již tradičně najdeme konektor 3,5mm Jack pro připojení vlastních sluchátek. Dolní hrana je nejspíše nejzajímavější. Kromě USB konektoru se tam totiž nachází mikrofon a dva stereo reproduktory pro pořádný poslech. Je zajímavé, že Samsung i u tak levného modelu nezapomněl na kvalitní ozvučení.

Galaxy Tab 2 je zaplněn tlačítky takřka ze všech stran

Vzadu zcela dle očekávání kouká čočka fotoaparátu, bohužel bez blesku či přisvětlovací LED diody. Jinak je zadní strana ničím neposkvrněna. Celková konstrukce je bravurní a i když je kompletně plastová, nikde nic nevrže ani neodstává. Kvalita by se dala téměř přirovnat k excelentnímu modelu Transformer Pad 300, ten je však ještě o ždibec lepší. Pokud Samsung něco umí, je to jednoznačně design a i když vzhled připomíná předchůdce, nemůžeme si stěžovat. Jedná se zkrátka o perfektně zpracovaný tablet bez zjevných kompromisů či nedostatků.

Zadní kryt kromě fotoaparátu nenabízí žádné další ruchy

TIP: Podívejte se také na naše dojmy a videopohled.

Displej a uživatelské prostředí: malý, ale výkonný

Sedmipalcový displej s technologií IPS nabízí rozlišení 1024 x 600 pixelů. Mnozí by si mohli stěžovat, že se v dnešní době jedná o podprůměr, pravdou ale je, že na tak malém displeji ani více nepotřebujete. Kvalita zobrazení je perfektní, barvy velmi syté a kontrastní, při bližším pohledu ani nelze spatřit moc kostrbatých hran. Při maximálním jasu je vše dobře vidět i na přímém slunečním světle a nikdy se nestane, že by se obraz špatně vykresloval. Samozřejmě, se špičkou trhu v podání nového iPadu či FullHD displejů konkurence nový Galaxy Tab srovnávat jednoduše nelze, na své poměry ale podává velmi kvalitní výkon.

TouchWIZ 4.0 nabízí mimo jiné vlastní widgety

Již v základu narazíte také na nejnovější verzi operačního systému Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich a uživatelské prostředí TouchWiz 4.0. Vše je přesně takové, jaké znáte z jiných tabletů, poháněných tímto systémem, vlastní UI navíc přináší několik příjemných animací a pěkně vypadajících widgetů. Již při prvním zapnutí si však nelze nevšimnout několika bonusových prvků, které Samsung do svého přístroje přidal. Kromě vylepšené zamykací obrazovky, jenž dovolí odemykat přejetím prstu kdekoliv na displeji, jde především o veskrze praktické funkce. Na liště v levé straně, vedle tradičních ikonek domečku, šipky a spuštěných procesů, naleznete ještě čtvrtou ikonku. Ta zodpovídá za interní típání screenshotů, které se ukládají do zvolené složky a vy tak nemusíte pracně hledat aplikaci, která by to umožňovala.

Menu aplikací i widgetů se ničím neliší od Androidu

Mnohem užitečnější je ale lišta mini-aplikací, jenž vyjede po stisknutí prostřední čipečky. Jedná se o rozličné aplikace, které můžete spustit „navrch“, ať už v tabletu děláte cokoliv. Není tedy problém sledovat film a přitom hodit na plochu kalkulačku, kalendář, emailový klient či správce úloh, pokud rychle něco potřebujete. Aplikace se navíc mohou zakrývat a lze je i prstem posouvat ze strany na stranu, takže si budete připadat jako v systému Windows. Osobně musím Samsung velmi pochválit, jelikož se nejedná jen o vizuální třešničku, nýbrž opravdu praktický prvek, který budete často využívat. Není totiž nic horšího, než nutnost odcházet do menu a pak zase startovat aplikaci jen proto, že k něčemu nemáte rychlý přístup.

Mini-aplikace i notifikační lišta jsou velmi praktické

Nelze si nevšimnout ani perfektní odezvy a svižného pohybu skrze systém. Přidání dvoujádrového procesoru Exynos 4210 s taktem 1 GHz a 1 GB operační paměti bylo rozhodně správným krokem, jelikož je ovládání rychlé a svižné, bez zamrzání či sekání. Občas se mi samozřejmě stalo, že se pohyb na ploše lehce zpomalil, to se ale přihodí jen v případě, že máte na pozadí spuštěno opravdu hodně náročných aplikací, což se nestává často. Podobně odladěný systém jsem od tohoto modelu opravdu nečekal a jeho užívání mě hned od začátku příjemně překvapilo.

Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) – videopohled

Fotoaparát a video: jen pro krajní případy

Galaxy Tab 2 (7.0) nabízí kromě základního fotoaparátu také malou VGA kamerku na přední straně, což může být vzhledem k modelu trochu nečekané. Hlavní fotoaparát má rozlišení 3 Mpx, tedy 2048 x 1536 pixelů a nedisponuje pomocnou LED diodou, což se bohužel podepisuje na kvalitě. Pár překvapení na vás čeká také v nastavení a nemyslím tím pouze překvapení příjemná. Po letmém pohledu tak například zjistíte, že přístroji zcela chybí autofokus, touchfokus či makro režim, což jsou funkce dost důležité.

Fotoaparát nabízí podrobné nastavení

Po prvních fotografiích pak pochopíte, jak moc. Výsledek je totiž velmi průměrný až podprůměrný a hodí se opravdu jen pro krajní případy. Prakticky všechno kromě ideálně nasvícené a klidné scény vám vyjde lehce rozmazané, neostré a s šumem. Ať už se snažíte fotit pohybující se objekt, zkoušíte makro režim nebo chcete kvalitní fotografii interiéru, máte smůlu.

Tím příjemným překvapením jsou dost bohaté možnosti nastavení, kde nechybí panorama, jednotlivé scény (krajina, noc, večírek, sport aj.) či obrazové efekty (sépie, černobílý obraz). Samozřejmostí je možnost nastavit si rozlišení, expozici, vyvážení bílé a další tradiční prvky. Problémem je, že tyto funkce pohřbívá již dříve zmíněná kvalita fotografií, která je zkrátka špatná. Samozřejmě chápeme, že tablety nejsou primárně uzpůsobeny na focení, Samsung se ale mohl snažit krapet více.

Zkušební fotografie

Focení zblízka bez makro režimu není nejlepší

Nejlépe si fotoaparát vede ve světlých exteriérech

Tmavší oblasti s viditelným šumem

Panoramatický snímek

Stejnou písničku bych mohl využít i u videa. To sice papírově nabízí rozlišení 1280 x 720 pixelů při 30 snímcích za vteřinu, ve výsledku ale opět narazíte na lehce mázlý obraz a zjevný šum v tmavších místech. Jak focení, tak natáčení videa tak u nového Tabu využijete tak maximálně v dobře osvětlených exteriérech. A to za předpokladu, že v kapse nemáte několik let starý smartphone, který téměř jistě pořídí lepší snímky.

Po prvním zážitku s modelem Galaxy Tab 2 (7.0) nelze nic, než vyjádřit plnou spokojenost. Jistě, fotoaparát Samsung lehce odflákl, úpřímně ale od tabletu v prvé řadě neočekávám kvalitní fotografie, nýbrž výkonný hardware a skvěle odladěný operační systém, kterého se mi dostalo měrou vrchovatou. Tablet má ještě před sebou řádné testování, již nyní však nějak tušíme, že máme v rukou možný spící hit a Kindle Fire dostává důstojného konkurenta. Zda se naše předpověď naplnila zjistíte příští týden v plnohodnotné recenzi.

Technické parametry Samsung Galaxy Tab 2 (7.0)

Kompletní specifikace
Konstrukce193,7 × 122,4 × 10,5 mm, 341 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 6 790 Kč
Diskuze ke článku
mohi
Dobrý den, pane redaktore,
Samsung Galaxy P6200 TAB 7.0 Plus také má jen
3 megapixelový fotoaparát!

http://www.samsung.com/cz/consumer/mobile-phone/tablets/tablets/GT-P6200MAAXEZ-spec
czmrt
To ano ale ma navic autofokus a led blesk. A to je dost znat.
xha
Nesprávné informace?
Neobsahuje procesor Exynos i když to na českém internetu každý (nesprávně?) uvádí ve skutečnosti obsahuje procesor TI OMAP 4430 (jako má třeba Kindle Fire nebo Nook tablet) - Ověřte si to prosím!!!
sanino11
A je to tu zase preco preboha tento clovek robi videorecenzie?! Radsej nech to nachava len na Jana Pospisila

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze