Testujeme Prestigio MultiPhone 5000 Duo: další obr s pěti palci

24

Na redakční test dorazil další pětipalcový mobilní telefon, tentokrát od výrobce Prestigio. Kromě velkého displeje chce oslovit Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich, podporou dvou SIM karet nebo vcelku rychlým procesorem. Jeho největším trumfem však zřejmě bude cena, která se pohybuje kolem pěti tisíc korun.

Prestigio MultiPhone 5000 Duo - oficiální fotografie

Za krátkou chvíli máme v redakci další mobilní monstrum. Nedávno jsme testovali Evolve FX520, které je v podstatě přímým konkurentem aktuálně testovaného Prestigia. Jejich výbava je takřka totožná a tak se určitě neubráním srovnání jak zde v prvních dojmech, tak později v psané recenzi.

Obr sympaťák

O velikosti telefonu asi netřeba dlouze spekulovat, 148 milimetrů na výšku, nadměrných 79 milimetrů na šířku a 10,5 milimetrů v pase mluví samo za sebe. Do malých rukou tento přístroj rozhodně nepatří. Přesto se po stránce vzhledu zdá být líbivější než Evolve FX520. Proč? Spodní část je velmi mírně zúžena, což z telefonu nedělá prachobyčejnou placku. Ani Prestigio se ale nesnažilo poprat s hmotností a počítejte se s 199 gramy. Mimochodem na gram stejně váží Evovle…

Ožahavým tématem je displej. Jistě si vzpomínáte, jak to dopadlo u Evolve. U Prestigia to není o mnoho lepší, ale přeci jen o něco ano. Na pěti palcích operuje rozlišení 800 x 480 pixelů. Jemnostní hitparáda se nekoná, avšak při běžné práci si ani nevšimnete. Důležité jsou pozorovací úhly, které nejsou vyloženě dobré, avšak stále mnohem lepší než u Evolve. Barvy nepřecházejí tak rychle do inverzní podoby. Velkým plusem je, že displej působí čistě a jasně, žádné zašumění.

Zadní strana je lesklá a tudíž na ní ulpívají otisky prstů

Hardware a prostředí

O pohon telefonu se stará dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz a 512 MB paměti RAM. V jejím případě se výrobce rozhodně nepředal a po zapnutí zbývá zhruba 100 MB. Nicméně Android 4.0 Ice Cream Sandwich běhá dobře a to včetně animací a různých přechodů. Prozatím jsem tedy spokojen. Interní paměť je dle výrobce 4 GB. Realita je trošku jiná. Prostor je rozdělen na část o velikosti 785 MB, ta slouží pro aplikace, a na část s 1,97 GB pro fotografie, hudbu a další data. Nicméně je tu i slot pro paměťové karty.

Prostředí zajišťuje Android v již výše zmíněné verzi. Jedná se takřka o čistý Android, výrobce si nadstavbu odpustil. Šťoural se však v odemykací obrazovce. Nově můžete táhnout čtyřmi směry a pokaždé se stane něco jiného. To by samo o sobě bylo chvályhodné, ale proč Prestigio dalo tahu doprava, kde většinou bývá odemknutí, funkci vstupu do zpráv, nechápu. Odemknutí se skrývá pod tahem dolů. Chce to tedy chvilku zvyku, ze začátku se jen stanete častějšími návštěvníky zpráv.

Prostředí Androidu 4.0.4

V základní softwarové nabídce potěší plné verze aplikace Office Suite. Dokumenty MS Office tak můžete nejen číst, ale editovat i vytvářet. Další šikovnou pomůckou je čtečka knih Prestigio, ve které je navíc výběr z knih zdarma. Mezi aplikacemi najdete také Prestigio instalátor, který vám doporučuje vybrané aplikace. Svou troškou do mlýna přispěl také Gameloft a nabízí rozcestník k jeho hrám. Zdarma si můžete stáhnout Dobu ledovou.

V základním balení je i praktické pouzdro

Hlavním tahákem telefonu je kromě již zmíněné ceny pouhých 5 000 Kč podpora dvou SIM karet. Oba sloty se nachází pod zadním krytem a vždy je nutné vyjmout také baterii. Funkčnost obou SIM karet samozřejmě do recenze patřičně otestujeme.

Prestigio MultiPhone 5000 Duo – videopohled

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát dostal do vínku pět megapixelů, automatické ostření a malou LED diodu. Prostředí aplikace není vyloženě přehledné a především nastavení působí občas zmatečně. Například ostrost se zvyšuje šipkou doleva, zatímco rozlišení navýšíte opačnou šipkou. Často však zřejmě fotit nebudete, neboť výsledné snímky příliš nenadchnou. Mohly by být ostřejší, ale více zamrzí vysoká hladina šumu. Do recenze se pokusíme pořídit snímky v lepších světelných podmínkách. Totéž v bledě modrém platí pro video, které není ostré, je roztřesené a místy trhané.

Ukázkové fotografie

Prestigio MultiPhone 5000 Duo právě testujeme a pokud vás cokoliv zajímá, určitě neváhejte a zeptejte se v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám přímo pod váš dotaz nebo odpověď zahrneme do psané recenze.

Technické parametry Prestigio MultiPhone 5000 DUO

Kompletní specifikace
Konstrukce148,5 × 79 × 10,2 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,6 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 6:21 hodin
Dostupnostleden 2013, ?
Diskuze ke článku
kiki
480x800 na 5" ???? to si robia srandu ? hrozny display, hrozny fotak, malo RAM pre android, ma vobec tento telefon nejaky zmysel ?
Ado
rozjedu na tomhle smartphonu dead trigger?

Vocik
Budete prosím dělat i recenzi na Prestigio 4500 Duo ?

sob
Také doufám v recenzi Prestigia 4500 Duo ... celkem o něm zvažuji a rád bych věděl jak na tom je

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze