Testujeme obří HTC Sensation XL: první dojmy a fotografie

11

Trend poslední doby bychom mohli vyjádřit větou - čím větší displej, tím lepší telefon. Kdo chce od telefonu maximum, dostane to ve velkém vydání. HTC Sensation XL narostl do opravdu nevídaných rozměrů. Ve výbavě však několik věcí tak trochu nesedí.

HTC Sensation XL právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru či Google+.

HTC Sensation XL - oficiální fotografie

Rodinka telefonů Sensation se nám v poslední době pěkně rozrůstá. Po hudebním s přídomkem XE, tu máme další, tentokrát s přívlastkem XL. Již ten dává tušit, že půjde o velký telefon. Zároveň však i nadále spadá do jakési hudební kategorie, neboť vznikl ve spolupráci s Beats Audio. Hudba však ustoupí trochu do pozadí. První co totiž upoutá, jsou rozměry. Sensation XL se totiž řadí mezi největší telefony na trhu. Jakmile jej někde ukážete, očekávejte zvědavé pohledy lidí okolo. Základní otázkou bývá, zda lze tak velký telefon ještě držet v jedné ruce. Odpovídám ano, lze. Hůře se však displej obslouží jedním palcem.

HTC Sensation XL se hodí spíše pro větší ruce

Čtete-li nás pravidelně, možná si vzpomenete, že jsme jedno velké HTC před nedávnem testovali. Šlo o model Titan s operačním systémem Windows Phone Mango. Proč jej zmiňuji? Titana se Sensationem XL totiž pojí nejen takřka shodné rozměry, ale i design. To by až tak nevadilo. Líbí-li se vám design, máte rovnou možnost volby systému. Telefony s Windows Phone ovšem mají jistá omezení. V tuto chvíli mám na mysli zejména rozlišení displeje či zatím jednojádrové procesory. HTC se bohužel ale nijak neobtěžovalo tyto specifikace pro model Sensation XL měnit. Ve výsledku tu máme 4,7 palcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů. Přitom HTC do svých špičkových telefonů s Androidem dává vyšší rozlišení. Displej sice není na pohled vyloženě hrubý, ale všechen text je zbytečně velký.

Velký displej na telefonu zaujme nejvíce

Dalším odkazem Windows je právě procesor. Ať už jde o původní Sensation nebo hudební Sensation XE, oba nabídly dvoujádrové procesory. Sensation XL si musí vystačit jen s jedním jádrem, byť taktovaným na 1,5 GHz. Když vezmeme v úvahu, že jde o telefon za 14 tisíc korun, nabízí se otázka, zda obstojí v dvoujádrové konkurenci. To podrobně prověříme v recenzi.

Jeden z největších vs. nejmenší - HTC Sensation XL a Sony Ericsson Xperia mini

Mezi důležité novinky modelu Sensation XL jistě patří novější Android ve verzi 2.3.5 a především pak prostředí Sense 3.5. To ovšem nepřináší nijak dramatické novinky a je velmi podobné verzi 3.0. Změnou ale například prošel oblíbený widget s počasím a nově je mnohem menší. Stále však HTC nezapracovalo na uspořádání pohotovostních displejů a například jedna ikonka zabírá zbytečně mnoho místa. O dalších inovacích v prostředí Sense se dočtete v chystané recenzi.

HTC Sensation XL s novým prostředím Sense 3.5

HTC Sensation XL na test dorazil v elegantní bílé barvě, která je kombinována se stříbrným kovem. Výsledkem je opravdu stylový design. Bytelně se jeví i konstrukce, neboť větší část zadního krytu je kovová. Mírné obavy mám o plastový díl ve spodní části zad. Naštěstí není pohyblivý a doufejme, že jej neuslyšíme vrzat ani na konci testování.

Na závěr se ještě můžete podívat na několik testovacích fotografií. HTC Sensation XL nabízí 8 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a dvojicí LED diod. Výsledné snímky jsou na poměry HTC vcelku slušné. Potěší, že se nekoná růžový nádech. Lepší by to mohlo být s detaily i přechodem světlých a tmavých míst.

HTC Sensation XL právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi zde pod článkem nebo na Facebooku i Twitteru či Google+.

Technické parametry HTC Sensation XL

Kompletní specifikace
Konstrukce132,5 × 70,7 × 9,9 mm, 162,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,5 GHz
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

Za zapůjčení HTC Sensation XL děkujeme značkové prodejně HTC v Praze.

Diskuze ke článku
Michal
Dobry den, uz se tesim na dalsi z Vasich recenzi, ktere jsou skvele. Napadlo me, jestli by nebylo mozne udelat recenzi, ktera proveri vsechny tri zastupce HTC Sensation. Myslim, ze hodne lidi zvazuje zda si koupi HTC sensation, nebo si priplati a poridi si hudebni XE, a ted nastava dalsi otazka, nebo XL ?
Jeste bych mel posledni dotaz, nevite zda-li bude mozne upgradovat na Android Ice Cream Sanwich a kdy ? Dekuji za odpoved.
Michal
Dobrý den, chci se zeptat na displej, co jsem sledoval videa tohoto telefonu , tak mi připadá,že jsou barvy mnohem živější, než například u prvního sensation, je to patrné i na vlastní oči?
dm
pan Pavlicek mam na vas jednu otazku ohladom samsung galaxy tab 8.9 kedze ste boli spoluatorom recenzie:

Ked zmenite ten neodladeny touchwiz, ktory sposobuje to sekanie a casove oneskorenie za iny launcher napr. adw launcher ex, prestane to sekanie lagovanie? mozem vas poprosit o test? rozmyslam nad kupou tohto tabletu, dakujem
dominik
Dobrý den nevi tu nekdo jesly je i na pamětovku ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze