Testujeme Nokia Lumia 800: první s Windows Phone

49

Nastává doslova historický okamžik. Finská Nokia přechází na operační systém Microsoftu a úplně první počin se za pár dní začne prodávat i v České republice. Model Lumia 800 se již zabydlel v naší redakci a my jej intenzivně testujeme. Přinášíme první dojmy a samozřejmě nemůže chybět ani obsáhlý videopohled.

Už jsme vydali recenzi! Přečtěte si podrobnou recenzi Nokie Lumia 800 zde

Nokia Lumia 800 – oficiální fotografie

Na Nokii Lumia 800 leží obrovská tíha zodpovědnosti. Poté, co se Nokia se svým Symbianem nedokázala zcela přizpůsobit, přistoupila k radikální změně. Spojila se s Microsoftem a zavázala se používat ve svých chytrých telefonech operační systém Windows Phone. První vlaštovkou, která za pár dní přiletí i do České republiky, je model Lumia 800. Mnoho zákazníků se již nemůže dočkat. Vyplatí se však Nokii tento tah a bude první model s novým operačním systémem úspěšný?

Dlouze očekávaná Nokia Lumia 800

Finský výrobce se možná trochu obával neúspěchu a vše si pojistil rovnou u designu. Lumia 800 totiž vypadá takřka úplně stejně jako model N9. Tělo je opět vyrobeno z jednolitého kusu polykarbonátu (vysoce odolný plast) a nezměnil se ani design. Ostře střižené horní a dolní hrany v kombinaci se zaoblenými boky. Ačkoliv to vidíme již po druhé, nemůžeme říci nic jiného, než že to stále vypadá velmi dobře. Zejména v záplavě stále stejných modelů mnoha výrobců. I krycí sklíčko displeje je efektně zaoblené, jako tomu bylo u N9. Samotný displej se ale z nepochopitelných důvodů zmenšil. Ano, jsou zde tři senzorová tlačítka, ale pod nimi je spousta místa. Menší úhlopříčku však odpustíte ve chvíli, kdy displeje zapnete. Technologie AMOLED a jemné rozlišení je pastvou pro vaše oči. Především věrné podání černé bude sklízet obdiv u širokého okolí.

Už jsme vydali recenzi! Přečtěte si podrobnou recenzi Nokie Lumia 800 zde

Design je takřka totožný s Nokií N9

Ačkoliv by se mohlo zdát, že použití nerozebíratelného těla zapříčiní perfektní konstrukci, realita je trošku jinde. Nic samozřejmě nevrže. Nepříjemné jsou ovšem zvuky bočních tlačítek, především spouště fotoaparátu. Ta není pevně ukotvena a při sebemenším zatřesení telefonem vyluzuje nepříjemné pazvuky. Je možné, že jde o vadu jedné výrobní série, což se pokusíme zjistit. Nicméně u takto drahého telefonu by se nic takového vyskytovat nemělo. Další nepříjemností je stříbrný proužek na zadní straně, ve kterém je umístěn fotoaparát. Už po několika dnech na něm jsou vidět škrábance a to s Nokií zacházím s velkou opatrností.

Nokia Lumia 800 – videopohled

Nejzásadnější je však operační systém. Vůbec poprvé se totiž v Nokii vyskytuje systém od Microsoftu, konkrétně jde o Windows Phone 7.5 Mango. Vzhledem ke striktním omezením vypadá prostředí v podstatě úplně stejně, jako na kterémkoli jiném telefonu se stejným systémem. Nokia se může chlubit jen několika specifickými aplikacemi, mezi které patří například Nokia autem nebo Přenos kontaktů. Hardwarová výbava dnes již nikoho nenadchne - jednojádrový procesor nabízí takt 1,4 GHz a operační paměť RAM dosáhla na 512 MB. V porovnání s dvoujádrovými "monstry" s Androidem se to může zdát málo, ale Windows Phone je výrazně nenáročnější systém, pro jehož dokonale plynulý běh tato výbava více než dostačuje. Spokojit se ale budete muset s pamětí 16 GB, ze které je vám k dispozici zhruba 13,5 GB.

Displej se Nokii povedl; Lumia 800 pracuje jen s microSIM kartou

I přes průměrné hardwarové parametry je prostředí krásně rychlé. Animace i pohyb v menu, nic se neseká. Mírné čekání zažijete jen u aplikací třetích stran. Z nepochopitelných důvodů trvá jejich spuštění déle, než je obvyklé. Chloubou Nokie Lumia 800 bude fotoaparát. Pyšní se optikou Carl Zeiss a nabídne rozlišení 8 megapixelů. Nechybí automatické ostření nebo LED diody. Video záznamy lze pořizovat až v rozlišení 720p. Níže se můžete podívat na první snímky, které vypadají velmi dobře. Jsou ostré po celé ploše a problém nečiní ani snímky v noci. Již předem vám mohu slíbit, že fotoaparátu se brzy budeme podrobně věnovat.

Už jsme vydali recenzi! Přečtěte si podrobnou recenzi Nokie Lumia 800 zde

Testovací fotografie a video


Ukázkové fotografie v rozlišení 8 Mpx – problém nečiní marko ani horší světelné podmínky

Nokia Lumia 800 (testovací video) – 720p, exteriér

Nokii Lumia 800 právě intenzivně testujeme a stejně jako ostatní současné telefony, i ji podrobíme naším novým standardizovaným testům výdrže. Napadá-li vás jakýkoliv dotaz či tip, na co bychom během testování neměli zapomenout, neváhejte a napište nám do diskuze pod článkem.

Tip: podívejte se také na srovnávací video Lumie 800 s levnější Lumií 710.

Technické parametry Nokia Lumia 800

Kompletní specifikace
Konstrukce116,5 × 61,2 × 12,1 mm, 142 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1,4 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012,

Už jsme vydali recenzi! Přečtěte si podrobnou recenzi Nokie Lumia 800 zde

Diskuze ke článku
Crozz
hernajz, to sou ale dobry fotky, to Nokia umi, skoda WP, s Androidem bych ji snad i bral
cd242
No já nevím, měl jsem v ruce N9 a přijde mi, že je to taková čínská hračka, tedy co se týče prvního dojmu, při vzetí do ruky. Možná, kdyby ten plast nebyl lesklý ale za dvanáct a půl tisíce nic moc. Obzvlášť nepříjemné jsou ty ostré hrany nahoře a dole. Nevím, nevím. Jsou příjemnější telefony do ruky a hlavně do kapsy.
IMBA
Dobrý den také máme s kolegou telefon od české Nokie a ani jeden nevykazuje problém s divnými zvuky u spoště fotoaparátu ani jinde. Bohužel jste narazili na špatný kus.
Feny
Jen upozorním na chybu v nadpise - Widnows místo Windows ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze