Testujeme Lenovo Vibe X: první dojmy a videopohled

21

V redakci pro vás intenzivně testujeme velmi zajímavou novinku, kterou jsme poprvé mohli vyzkoušet na CES v Las Vegas. Pohledné a tenké tělo, skvělá výbava a nižší cenovka oproti dalším vlajkovým lodím činí z modelu Vibe X zajímavou volbu pro ty, co se nechtějí držet tradičních značek a rádi zkouší nové věci. Podívejte se na naše první dojmy z telefonu Lenovo Vibe X, doplněné o videopohled a fotogalerii.

Lenovo Vibe X jsme měli možnost krátce vyzkoušet už na veletrhu CES v Las Vegas a už tam zaujal. Krásný design, tenké tělo, dobrá výbava v čele s FullHD displejem jsou zbraně, kterými Vibe X určitě zaujme nejednoho zájemce. A když se přidá cenovka, která se na českém trhu pohybuje kolem 8 tisíc Kč, je Vibe X atraktivním zařízením.

Pod sedm milimetrů

Vyzdvihnout musím velmi tenkou konstrukci, v pase Vibe X měří pouze 6,9 milimetru a je tenký jako žiletka. Daní za to je ale akumulátor s menší kapacitou 2 000 mAh, který navíc uživatelsky nevyměníte, zadní kryt totiž nelze sejmout. Jak to bude vypadat v praxi s výdrží, se ukáže při našem podrobném testování. I přes velmi tenké tělo se telefon díky oblým tvarům velmi dobře drží. Vibe X je také hodně lehký, jenom 122 gramů je na telefon s pětipalcovým displejem skvělá hodnota.

Lenovo Vibe X – první pohled

Rámečky kolem displeje by mohly být tenčí, přeci jen vlajkové lodě konkurence už jsou dál, zde to je ale vyváženo nižší cenovkou. IPS displej s FullHD rozlišením a pětipalcovou úhlopříčkou ale nezklame. Je jemný, má dobré pozorovací úhly a živé barvy. Velmi vkusným prvkem je zakřivení sklíčka směrem ke krajům.

Také záda jsou povedená. Nečekejte žádný lesklý plast, ale vkusné a jemné gravírování, které nejenom dobře vypadá, ale je i příjemné na dotek. V dolní části si pro nás navíc Lenovo přichystalo zkrášlující lesklý chromový prvek. I když je konstrukce plastová, telefon vypadá elegantně a hodnotně a Lenovu se design jednoduše povedl. 13Mpx fotoaparát sice produkuje detailní snímky s dobrou kresbou, barvy jsou ale spíše mdlejší a fotografie jsou zahaleny jakousi mlhou. Celkově je tak spíše průměrným fotografem.

Čtyřjádro a žádné paměťovky

Uvnitř máme čtyřjádrový procesor MediaTek, 2 GB RAM a bohužel jen 16 GB vnitřní paměti bez možnosti rozšíření. Nechybí podpora 3G, na LTE nebo NFC se ale nedostalo.

Takto fotí Lenovo Vibe X

Na Lenovu Vibe X běží Android ve verzi 4.2 Jelly Bean s ROMkou přímo od českého prodejce s masivní uživatelskou nadstavbou, která používá živé barvy, je ale poměrně vkusná. Chybí zde hlavní menu s aplikacemi, stejně jako u Xiaomi a MIUI nebo Huawei máme všechny zástupce na pohotovostních obrazovkách. Běh telefonu je při běžném používání zatím poměrně dobrý, i když za extra svižný ho určitě označit nelze.

Chytré funkce ála Samsung

Co určitě nejednoho uživatele zaujme, jsou různé chytré funkce, které si Lenovo připravilo. Jde trochu ve stopách Samsungu, i když takové absurdity jako posouvání stránky zrakem přeci jen nenabídne. Najdeme je v nastavení v sekci vylepšení a kromě užitečných věcí pojících se s inteligentním zesilováním nebo zeslabováním vyzvánění je možné například zapnout příjem hovoru zvednutím telefonu k uchu nebo vytočení zobrazeného kontaktu stejným způsobem.

Originální je odemykání úsměvem nebo možnost odemknout telefon dotykem, i když je displej vypnutý. Na rozdíl od jiných výrobců to ale neřeší Lenovo dvojitým poklepáním, ale posunutím prstu na dolní straně displeje. Je to praktické, i když ne tak rychlé, jako právě dvojité poklepání.

Uživatelské prostředí

Podobných vychytávek má Lenovo Vibe X ještě více v rukávu a my vám je včetně podrobného představení telefonu ukážeme v našem klasickém videopohledu a samozřejmě v podrobné recenzi, kterou pro vás již chystáme.

Za zapůjčení telefonu děkujeme e-shopu lenovomobile.cz, na kterém můžete telefon zakoupit

Technické parametry Lenovo Vibe X

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 72 × 6,9 mm, 122 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2013, ?
Diskuze ke článku
Anonym
Proč všude cpou takové slabé procesory, které FULL HD nezvládnou? Kdyby měl třeba Snapdragon 600 nebo 800 s Adrenem 320 nebo 330, byl by to solidní telefon. Teď to bude stoprocentně další zasekaný šmejd, který se chlubí tak akorát jemným rozlišením.
Jaromír Lojkásek
Jaromír Lojkásek
Měli jste do testu raději vzít K910... Ta má alespoň Qualcomm 800...
klump
SoC mediatek, lte:ne, pametovky:ne, cena 7800Kc. Ctyri duvody, ktere by mely potencialni zajemce o tento predrazeny smejd rychle odradit.
Marduch
Zdravím pány redaktory, chci se zeptat, nechystáte alespoň kratší review Galaxy Note 3 Neo? Případně porovnání s Note 3.
Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze