Testujeme HTC Desire 601: první dojmy z hudebníka střední třídy

16

HTC zkouší posílit svou nevýraznou pozici ve střední třídě a uvádí model Desire 601. Ten zkouší méně náročným uživatelům nabídnout to, co můžeme vidět u vybavenějších modelů HTC, jen vždy s nějakou úsporou. Novinka tak láká na oblíbený design, skvělý zvuk či do ruky padnoucí tvary. Stačí to na dobré první dojmy?

HTC Desire 601 - oficiální fotografie

HTC se stále potácí jednou nohou v propasti a to navzdory tomu, že se mu letos povedlo představit nadějné modely, které si cestu k zákazníkům našly. Problémem je velmi malé portfolio, které HTC mělo po většinu roku. Střední třídu začalo plnit až ve druhé polovině roku, nyní například modelem Desire 601.

Za zapůjčení HTC Desire 601 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon ve třech barevných kombinacích zakoupit

HTC Desire 601 – videopohled

Sázka na jistotu

Recept, který v posledních letech kuchtí Samsung, se zřejmě uchytil i jinde. HTC, vědomo si oblíbenosti vlajkové lodi One, se rozhodl velmi podobný design použít vícekrát. Nejprve u modelu One mini a nyní třeba také u Desiru 601. V jeho případě tu však mám zásadní odlišnosti. Vše je tmavé a navíc plastové. Na kov je telefon asi moc levný, o ceně si však řekneme později. Pozitivní zprávou však je, že HTC zachovalo dvojici reproduktorů s BoomSound a Desire 601 hraje skvěle. Hůře než vlajková loď One, ale stále s přehledem strčí veškerou konkurenci do kapsy. Závidět mu mohou i nejvybavenější telefony konkurence. Že by HTC našlo funkci, se kterou se stane jakýmsi etalonem?

Výrobce se rozhodl použití plastových materiálů zpříjemnit a celá zadní strana je z měkkého soft touch materiálu. Výhod je hned několik. Telefon v ruce neklouže, odolává oděrkám a navíc je příjemný do ruky. Vše je zaobleno a díky ještě rozumným rozměrům se Desire 601 příjemně drží. Svůj podíl na tom má i solidní hmotnost 130 gramů.

HTC Desire 601 vsází na osvědčený design

Poměrně zdařilý je displej typu Super LCD s úhlopříčkou 4,5 palce. O něco horší je rozlišení 960 x 540 pixelů. Například LG je se svým modelem Optimus L9 II již o stupeň výše, většina konkurence ve stejné nebo i nižší cenové relaci také HD rozlišení začíná nabízet a zde má vzhledem k vysoké cenovce HTC velký handicap. Upřít však displeji na HTC nemůžeme velmi dobré podání barev, čitelnost i z ostrého úhlu a stejně tak spolehlivou viditelnost venku.

Vida, karta!

Prostředí má na starost Android 4.2.2 Jelly Bean, tedy téměř nejnovější verze, což je ve střední třídě jev takřka nevídaný. Za to výrobce chválíme. Použita je samozřejmě nadstavba Sense nejnovější verze, tedy včetně služby BlinkFeed. O pohon se stará nový procesore Qualcomm Snapdragon 400 se dvěma jádry a taktem 1,4 GHz. Hodí se i 1 GB operační paměti RAM, ze kterého po zapnutí zbývá zhruba 500 MB RAM. S rychlostí telefonu jsem po několika dnech stále spokojen, veškeré práce je plynulá bez záseků, i když někdy je telefon pomalejší, pokud probíhá instalace aplikací na pozadí nebo spouštíte náročnější aplikaci.

Zadní straně je z měkčeného plastu

Interní paměť má dle výrobce 8 GB. Po prvním zapnutí vám však zbude zhruba polovina této hodnoty. Jenže Desire 601, na rozdíl od svých lépe vybavených stajových kolegů, podporuje paměťové karty. A hned je tu další důvod k radosti, neboť na paměťovou kartu lze přesouvat stažené aplikace. V redakci jsme rovnou vyzkoušeli, že si Desire 601 dobře rozumí i s 64GB paměťovou kartou.

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů se tradičně dotkneme také fotoaparátu, který se v případě Desiru 601 může pochlubit 5megapixelovým snímačem, který zvládá i záznam FullHD videa. Prostředí je shodné například s modelem One. V nastavení nechybí HDR režim, panorama či optická stabilizace. Dostalo se i na funkci HTC Zoe.

Samotná kvalita fotografií ale nijak oslňující není a je pod průměrem. Chtělo by to větší ostrost. Vše nejvíce kontrastuje s cenou, kterou HTC nasadilo na velmi vysokých 8 500 Kč. Srovnatelně vybavené modely i vybavenější konkurenty přitom seženete mnohem levněji. Pamatujete, jak HTC slibovalo, že budou ceny modelů příznivější? My ano, a prozatím se tak neděje. Odpovídající cena za Desire 601 by měla být spíše alespoň o tisíc až dva tisíce korun níže.


Ukázkové snímky

HTC Desire 601 v redakci právě testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a ptejte se nás. Prostor pro vaše otázky najdete v diskuzi pod článkem, kam vám také odpovíme, případně odpověď zahrneme do chystané recenze.

Technické parametry HTC Desire 601

Kompletní specifikace
Konstrukce134,5 × 66,7 × 9,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4,5" (540 × 960 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:18 hodin
Dostupnostříjen 2013, ?

Za zapůjčení HTC Desire 601 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon ve třech barevných kombinacích zakoupit

Diskuze ke článku
Tomáš Adamec
Tomáš Adamec
Já už tedy snad na recenzi ani zvědavý nejsem. Tedy opět dobrá práce redakce. Nic proti tomu! Jste šikovní. Ale tento exemplář je právě cenou trochu mimo. Fandím HTC, ale tady prostě tentokrát nevidím důvod, proč do něj za tu cenu jít. Škoda...
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Ako veľmi som čakal na video a recenziu na tento model tak som veľmi sklamaný, displej a to približovanie a oddiaľovanie je katastrofa to sa v podstate s mobilom pracovať na 100% nedá.... ďalej kde je NFC ako osobne ani ja v telefóne nemám NFC ale už je to dosť rozšíriteľná vecička a napr SONY ho pridáva aj do lacnejších modelov (do všetkých s roku 2013) som veľmi zvedavý na recenziu....
Karel
To bych musel být blázen. Za necelých 8000 je daleko lepší Nokia Lumia 920 s IPS, 4,5" (1280×768) Qualcommem S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, Adreno 225, RAM 1 GB, vnitřní paměť 32 GB, daleko kvalitnější foťák 8,7 Mpx (video 1920×1080), s bezdrátovým nabíjením, NFC a stavovou LED diodou.
Petr S.
Chtěl bych se zeptat testera jak je to u tohoto typu s notifiakční diodou, jestli blíká pouze 5minut jako u jiných modelů a nejde to ani v menu nastavit. A zda zkoušel třebas na to nějaký software který to ošetří tak aby blikala stále u volání a sms než si telefon zkontroluji a přečtu. Dále jak je na tom tento model se spotřebou/ baterie mě zajíma kolik vydrží. Děkuji za info.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze