Testujeme Asus Transformer Pad 300: zlatá střední cesta

23

Do redakce nám dorazil další člen rodiny Asus Transformer, který má navázat na úspěch špičkového modelu Transformer Prime a nabídnout o něco osekanější, ale také levnější verzi. Kompromisů přitom není mnoho a stále zůstává Tegra 3, grafický čip GeForce i 8 Mpx fotoaparát.

Po velmi povedeném tabletu Asus Transformer Prime, který nás uhranul na začátku letošního roku, se výrobci zvedlo sebevědomí a oznámil přírůstky k rodině Transformerů. Kromě elitního modelu Transformer Pad Infinity, který vylepší Prime o FullHD displej a další chuťovky, tu máme především levnější model Transformer Pad 300, který chce pro změnu představit tuto řadu spořivějším nebo méně náročným zákazníkům. Vezmeme-li v úvahu kvalitu, se kterou Asus na trh přichází, dovolujeme si tvrdit, že bude právě Pad 300 velmi žádaným zbožím. Stojí ale za to?

Plastový krasavec

Na všechna pro a proti se vrhneme v naší brzké recenzi, nyní se pojďme soustředit na prvotní dojem. Po uchopení tabletu narazíme na první velký krok zpět oproti modelu Transformer Prime. Na rozdíl od něj je totiž Pad 300 vyroben z plastu a mnozí by mohli namítat, že kvůli tomu budeme postrádat hodnotný pocit luxusu. Všechny nevěřící však musím vyvést z omylu, tablet totiž vypadá i přes využitý materiál velmi kvalitně. Po vzoru kovového Primu na zadní straně najdete vysoustružené kruhy, velmi příjemné na dotek. Kromě toho, že vám pomohou při držení, navíc přidávají tabletu hodnotný pocit. Kovové orámování čočky fotoaparátu a kontektoru 3,5 mm Jack už je pak pověstnou třešničkou na dortu, stejně jako lesknoucí se logo výrobce na přední straně.

Design a celková konstrukce se podobá výkonnějšímu Primu.

Konstrukce je bravurní, nikdy nic nevrže ani neodstává. Ať točíte tabletem do jakékoliv strany, nikdy se nestane, že by se něco uvolnilo, případně začalo skřípat. Díky tomu navozuje tablet pocit celistvého kusu beze zbytečných spojů. Velkým podíl na kvalitě má také plast, který nevypadá levně a především dok s klávesnicí na omak často připomíná hliník. Dokovací klávesnice je provedena velmi podobně, jako u Transformeru Prime, až tedy na trochu odlišný design dotykové plošky a další drobnosti. Po zasazení do dokovací lišty se tablet tváří téměř jako netbook a díky speciálním systémovým tlačítkům prakticky nemusíte sahat na displej. Vše se pohodlně ovládá prostřednictvím myši a klávesnice, což je velké plus.

Klávesnice je velmi praktickým a hlavně účelným doplňkem.

Neméně velkou výhodou doku je do něj integroaná dodatečná baterie s kapacitou 22 Wh, která tablet dobíjí a prodlužuje jeho životnost, v některých případech až o 50%. Není tedy problém při normálním používání vydržet na jedno nabití až 18 hodin, což je nedosažitelná hranice jak pro většinu tabletů, tak notebooků a netbooků. Nakonec schovává dokovací klávesnice také dodatečný slot pro paměťovou kartu SD, systémový konektor a tradiční USB port, do kterého není problém připojit například flash disk nebo velký harddisk. Paměťové schopnosti tabletu jsou tedy bezkonkurenční.

Také Transformer Pad 300 pokračuje v tradici tenkého designu bez viditelných ruchů, který jsme obdivovali u modelu Transformer Prime. Na rozdíl od dražšího kolegy je však o 1,6 mm tlustší, a také o něco těžší. S hmotností 635 gramů se však stále drží pod hranicí nového iPadu, který je jedním z nejtěžších tabletů na trhu. Kompromisy tedy jsou, nikoliv však velké. Pokud totiž dokážete přimhouřit oči nad absencí kovu, je výsledný design perfektní.

Asus Tranformer Pad 300 – videopohled

Android na sto způsobů

Displej modelu Pad 300 je prakticky k nerozeznání od dražšího Transformeru Prime. Oba mají úhlopříčku 10,1 palců, oba nabízí pěkné rozlišení 1280 x 800 pixelů a také hustotu 149 bodů na palec. Jediným rozdílem je technologie, která ze Super IPS+ skočila v případě testovaného kousku na klasické IPS. Nejedná se však o takový skok, jaký by se mohl zdát a rozdíl lze postřehnout prakticky jen při srovnání jasu. Displej Transformeru Prime je totiž jasnější a výraznější, je navíc skvěle čitelný na přímém slunečním světle. Displej Padu 300 je na tom o něco hůře, pokud ale nehodláte pracovat denně s displejem proti slunci, nemusíte se strachovat. Celkově je totiž displej velmi kvalitní, kontrastní a barevný, s velmi ostrým zobrazením. Někdo by možná uvítal FullHD rozlišení, to se však nehodí k obchodní strategii modelu, a na to se bude ideálně hodit připravovaný Transformer Pad Infinity.

Přizpůsobitelné plochy systému s widgety.

To podstatné jsme si tedy řekli. Displej tabletu je velmi pěkný a ostrý, jak je to ale se systémem samotným? Pad 300 se hned v základu pochlubí operačním systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich bez jakékoliv hutné grafické nástavby (až na pár malých výjimek). To jedině vítáme, protože je systém optimalizován fantasticky a Asus jasně ukazuje, nakolik kvalitně se dá Android přizpůsobit hardwaru. V útrobách se schovává čipset Tegra 3 se čtyřjádrovým procesorem s taktem 1,2 GHz, který je tedy jen o ždibec pomalejší, než v případě Primu. Společně s 1 GB operační paměti a grafickým čipem ULP GeForce však tvoří ultimátní kombinaci, která lehce zvládne i ty nejnáročnější úkony a hry.

Hlavní menu systému, widget MyZine a nastavení.

To je skvěle patrné už při samotném listování systému, který reaguje bleskurychle. Nenarazíte tu na jediné zpomalení, jediný zásek a práce s tabletem je opravdovým použitkem. Přitom je jedno, co zrovna děláte a kolik aplikací vám běží na pozadí. Na sérii Transformer je jasně vidět, nakolik důležité je nechat systém čistý a dobře odladěný, bez zbytečných nástaveb a přidaných grafických prostředí. Pět ploch si můžete opět přizpůsobit přesně podle svých představ, samotné menu a výběr widgetů jsou pak věrné zmrzlinovému Androidu, který známe i z ostatních smartphonů a tabletů. Nechybí také velmi pěkně zpracovaná animovaná tapeta, která mění vzhled a denní dobu v závislosti na vaší poloze. Pořádně se ale do systému ponoříme až v naší recenzi.

TIP: Přečtěte si také více o tabletech Asus Transformer Prime a Transformer Pad Infinity včetně dojmů z výstavy.

Fotoaparát do počtu

Také v multimediální sféře se najde jeden podstatný rozdíl. Čočka fotoaparátu na zadní straně totiž postrádá kolegu v podobě LED diody, která je přítomna u modelu Transformer Prime. Je tak vidět, že Asus opravdu po kouskách uřezával ty méně důležité aspekty a snažil se tím snížit i cenu, což se mu povedlo. Tablety totiž nikdy nebyly vyráběny specificky pro fotografování a je tak malá pravděpodobnost, že si nový Pad 300 pořídíte právě kvůli tomu.

Prostředí fotoaparátu a nastavení.

Další parametry jsou pak prakticky stejné. Opět tu najdete senzor s rozlišením 8 Mpx, několika způsoby ostření a širokou paletou funkcí a scén, které opět dávají možnost většího přizpůsobení situaci. Kromě klasického nastavení v podobě vyvážení bílé, saturace a kontrastu tu naleznete dva styly zaostření, automaticky a plynulý. Vhod přijdou scény, které samy nastaví parametry na portrét, sníh, západ slunce a další. Makro a panorama bohužel chybí.

Výsledná kvalita fotografií je slušná, nikoliv však skvělá. Na dobře osvětlených prostranstvích foťáku nedělá problém vykouzlit ostré a kvalitní snímky s dobrou barevnou hloubkou, stačí ale zajít do tmavějších exteriérů a kvalita se viditelně zhorší. Kvůli absenci LED diody navíc prakticky nemá smysl fotit ve špatně osvětlených podmínkách, protože nastupuje šum a fotoaparát občas nedokáže pořádně zaostřit. Jedná se o další z mnoha malých kompromisů levnějšího modelu.

Zkušební fotografie

Fotoaparát dobře zvládá dobře osvětlené exteriéry.

V interiérech je kvalita znatelně horší.

Transformer Pad 300 ale dokáže natočit video v rozlišení 1080p a nepostrádá ani přední kamerku s rozlišením 1,2 Mpx, což je příjemné překvapení ve srovnání s mnoha konkurenčními tablety, jež přichází na trh pouze s VGA kamerkou (včetně nového iPadu). Kromě videohovorů ji lze využít i na HD focení a natáčení.

Po prvním dojmu si nelze Transformer Pad 300 nezamilovat. Jistě, nejedná se o natolik špičkový model, jakým se jeví být Transformer Prime a někomu možná bude scházet jasnější displej, kvalitnější materiály a LED dioda. Pravdou ale je, že se i v této konfiguraci stále jedná o jeden z nejlepších tabletů, které si budete moci pořídit. Velkou výhodou je pak dok s klávesnicí i cena. Za verzi s dokem bez 3G totiž zaplatíte přibližně 12 000 korun s daní. Nyní se pustíme do pořádného testování, abychom vám brzy přinesli úplnou recenzi.

Technické parametry ASUS Transformer Pad 300

Kompletní specifikace
Konstrukce180,8 × 263 × 9,9 mm, 635 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3, CPU: 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012, 12 500 Kč
Diskuze ke článku
er
velmi dobra recenzia - pre mna uzitocna . dik !
Honza
Jak by jste porovnal displej tohoto tabletu s displejem samsungu galaxy tab 10.1? Jsou srovnatelne?
Dekuji za odpoved.
Marek
Zvládne tento tablet přehrát fullHD video?
Petr
Velmi povedený tablet, který podle mě bude hodně prodávaný, ale myslím, že s aktuální cenou PRIME to bude mít Prima těžké, měli by ještě před příchodem Infinity snížit cenu, představuju si tak 14000kč s dockem. Ale to je jen mé přání asi, ASUS ví, že je jedinečný s tímhle konceptem tak nevím jestli sníží cenu :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze