Testujeme Alcatel OneTouch Idol Alpha: ten, co ztratil Jack

16

Alcatel se nadále snaží a na náš trh dotlačil svůj dost možná nejzajímavější model z poslední doby. Model OneTouch Alpha se totiž může pyšnit mnohými zajímavostmi. Překvapí vás prodejní balení, zpracování telefonu, ale třeba také chybějící hudební konektor. Výbava je poplatná střední třídě v čele s HD displejem a Androidem 4.2.

Alcatel OneTouch Idol Alpha byl představen již na berlínském veletrhu loni v září. Od té doby uplynula poměrně dlouhá doba, avšak stále má novinka co nabídnout. Pokud si ji rozhodnete pořídit, zcela vás dostane prodejní balení. Žádná fádní krabice s mnoha pravými úhly se nekoná. Telefon je umístěn v kovovém válci, ve kterém byste čekali spíše kafé, bonbóny nebo snad set doutníků. Telefon však v žádném případě. Do prodejního balení se dostanete otevřením horního víka. Poté již jen vytáhnete obsah. Telefon je k němu dostatečně přikotven, tudíž nevypadne, a navíc jej jistí malinký polštář.

Tři materiály, jeden telefon

Po vybalení již nebudete dost možná moci spustit oči z telefonu. Výrobce použil hned několik různých materiálů, od plastu počínaje, přes kov, až po sklo. Plastová je zadní strana, kovový je rám a skleněný je horní a vrchní díl, který je navíc celý průhledný. Do obou jsou navíc zabudovány tři výkonné LED diody a především v noci je efekt působivý. Horní skleněné části diody pouze blikáním informují o zmeškaných událostech, ve spodní části slouží jako podsvětlení senzorových kláves. Ačkoliv piktogramy kláves najdete ve skleněném pruhu, samotná tlačítka se nachází pod displejem. Je tak nutné je především zprvu trošku hledat.

Alcatel OneTouch Idol Alpha platí za spíše stylový telefon a k tomu se přizpůsobila tloušťka, která činí pouhých 7,5 milimetrů. Nejen kvůli ní se však musíte obejít bez zásadního prvku na těle telefonu. Zcela chybí 3,5mm jack konektor. Jeho absence jde však nejvíc na vrub skleněným částem. Výrobce se uchýlil k použití pouze jednoho konektoru a tedy microUSB. Přes něj vám také pofrčí zvuk a s pomocí dodávané redukce připojíte i běžná sluchátka.

Telefon je velmi tenký

Jakmile se pokocháte zevnějškem, telefon zapnete a začnete se zajímat o displej. Na úhlopříčce 4,7 palce operuje HD rozlišení 1 280 × 720 pixelů, což znamená jemnost 312 PPI. Jedná se o pěkný průměr a vyšší rozlišení by bylo spíše na škodu. Vše podtrhuje použití IPS technologie a k displeji tudíž nemáme výhrad.

Skelněná proužky nad a pod displejem

Prostředí

Prostředí obstarává Android, což jste asi čekali. Stejně tak jste si mohli vsadit, že ve verzi 4.2 Jelly Bean, neboť Alcatel už několik měsíců do svých telefonů jinou nedává. Opět si tak postěžujeme, že v telefonu za deset tisíc korun bychom raději viděli KitKat. Nadstavba je velmi mírná a vcelku nás překvapila optimalizace. Po neblahé zkušenosti s modelem Hero je totiž Alpha jako rychlík. Alcatel tak buď více zapracoval na odladění, nebo se spíše projevilo nižší rozlišení displeje. Procesor je totiž stejný, čtyřjádrový MediaTek 6589 s taktem 1 GHz, stejně tak 1 GB paměti RAM, ze kterých po zapnutí zbývá přibližně 400 MB volných.

Fotoaparát

Závěrem prvních dojmů se podíváme v krátkosti na fotoaparát. Ten nabízí nadprůměrné rozlišení 13 megapixelů. Výsledky jsou však poplatné průměrným fotoaparátům střední třídy. Snímky by mohly být ostřejší a slabé světlo telefonu rovněž dělá problémy. Záznam videa je umožněn v rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů při 29 snímcích za vteřinu.

Ukázkové fotografie

Alcatel One Touch Idol Alpha (testovací video) – exteriér, 1080p (29 FPS)

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol α

Kompletní specifikace
Konstrukce138,8 × 66,6 × 7,5 mm, 117,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13,1 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,21 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 9 990 Kč
Diskuze ke článku
redukce na sluchátka?
Co to je za kravinu, to mi vadilo už za dob tlačítkových mobilů.
Smarter
A kdy bude recenze na Alcatel OneTouch Hero?
D5503 (st15i)
zdá se to jen mě nebo tady alcatel kopíruje boky telefonu od iPhonu?
lol
Co mě má přesvědčit pro koupi tohohle telefonu? Zrovna si budu za 7 777,- kupovat SGSIII a ten má daleko větší množství příslušenství, super AMOLED, 3,5mm jack, spoustu custom ROM a výkonnější procík za mírně nižší cenu. Nějak nevidím důvod zvolit místo něho tenhle Alcatel.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze