Testujeme Alcatel One Touch Idol: první dojmy a fotografie

89

Alcatel One Touch Idol můžeme označit nejenom stylovým, ale i dobře vybaveným telefonem. Podle první dojmů to prozatím vypadá, že ve střední třídě ostudu rozhodně neudělá. V redakci nás překvapil výborným zpracováním, parádním displejem a nečekaně kvalitním fotoaparátem. A kde jsou nedostatky? Těch zatím není tolik.

Alcatel One Touch Idol - oficiální fotografie

Alcatel One Touch Idol si bude zakládat na svém vzhledu i rozměrech, a já musím dodat, že oprávněně. Tělo přístroje váží 110 gramů, což je mezi dnešními podobně vybavenými smartphony takřka rekordní hodnota. Rovněž i tloušťka 7,9 milimetrů je líbivou hodnotou. Při prvním pohledu na telefon, aniž bychom jej uchopili, nás napadne myšlenka, zadní kryt je kovový? Ne, to jen výrobce použil speciální úpravu, připomínající broušený kov. Tato úprava se mi velmi líbí a telefon tak působí dojmem drahého zařízení.

Mezi největší zbraně patří špičkový TFT IPS displej

S dílenským zpracováním telefonů Alcatel jsem nikdy neměl větší problémy. Vím, že jeho telefony jsou kvalitně zpracované a výrobce je tím znát, platí to i o vysoké kvalitě použitých materiálů. Zatím by bylo po pár dnech unáhlené, hodnotit jakkoliv zpracování telefonu. Za tu dobu na adresu telefonu uvedu jen to, že plasty jsou prvotřídní, což platí celkově pro dílenské zpracování telefonu. Nic neskřípá, nevrže ani se neprohýbá. Pokud je zařízení dobře zpracováno, kov s radostí oželím.

Někdo by mohl říci, nabídne ten telefon něco? Nebo jen hezký kabátek? Vnitřek telefonu není marný. Dvoujádrový procesor pochází z výrobních pásů MediaTeku a je typu MTK6577. Tento procesor pracuje na frekvenci 1 GHz a při výrobě byla použita starší technologie 45 nm. Ohledně operační systému, ten je ve verzi Androidu 4.1.1, mne potěšilo, že hned druhý den dorazila aktualizace, která zrychlila svižnost reakcí a především prodlevu fotoaparátu.

V očekávání jsem byl kvůli použitému typu dotykového displeje TFT IPS. Všechny současné modely, prodávající se na českém trhu, nabídly pouze typ displeje TFT TN. One Touch Idol nabízí 4,7palcový displej s rozlišením 960 x 540 bodů, ochranným sklem Dragon Trail, a oleofóbní vrstvou. Navíc dotykový displej je vyroben technologií ZeroGap Touch. Mezi krycím sklem a zobrazovacím panelem se nenachází již žádná další vrstva. K mému údivu, displej tohoto typu patří mezi nejlepší ve své třídě. Zobrazovaní barev je excelentní, pozorovací úhly výborné a hodnota jasu na maximální hodnotu je do očí bijící. Pokud bych srovnal technologii True IPS+ v Optimusu G a porovnal jej s tímto Alcatelem, tak kromě jemnosti displeje na větší rozdíly nenarazím.

Uspokojivě hodnotím optimalizaci prostředí, které si občas zaslouží nepříjemné pohledy. Reakce jsou při běžné práci rychlé, líbí se mi zejména svižnost multitaskingu. Okamžité vyvolání, minimalizování aplikací. Ovšem někdy, zejména v hlavním menu, jsou patrné záseky a občasná zpomalenost. Na vrub výrobce půjde pochvala za softwarovou podporu. Než jsem telefon k prasknutí zaplnil aplikacemi a hrami, podíval jsem se na stav operační paměti RAM po zapnutí. Systém si ukrojil pouze 270 MB. Hodnota volné paměti RAM může být záviděníhodná i ze strany těch nejlepších zařízení. Pro uživatele totiž bylo k dispozici kolem 600 MB. I přes množství výrobcem nainstalovaných aplikací není systém nijak zahlcen.

Tenké tělo sebou nese i negativa. Pravděpodobně nemůžeme očekávat přítomnost velkého senzoru fotoaparátu, nebo kdovíjak kvalitní zvukový reproduktor. Reproduktor mé obavy naplnil beze zbytku. Při nejvyšší hlasitosti je slyšet zkreslení a drobná rezonance. Samotný zvuk je výrazně plochý a poměrně nekvalitní i na už tak slabší schopnosti reproduktorů. Lépe si pak vede zvuk ve sluchátku. Hlas je dostatečný hlasitý, ale celkem plechový. Při maximální hlasitosti mne zaskočilo praskání a ozvěny mého hlasu. Doufám jen, že se jedná o problém konkrétního kusu, nikoliv o vlastnost samotného zařízení. Zvukový výstup do sluchátek je také velmi dobrý. Nejvíce chybí basy, hlasitost je velmi vysoká.

Kdo má zkušenosti s telefony Alcatel, ví, že svými fotoaparáty nepatří mezi elitní fotomobily a jejich výsledky jsou spíš průměrné, až špatné. Tentokrát by i kritici mohli být částečně spokojeni. Fotoaparát disponuje objektivem s vysokou světelností f/2.2. Prostředí fotoaparátu má množství nových funkcí. Najdeme zde nově panoramatický režim či panoramatický režim 360. Dále pak režim krásná tvář, HDR režim, nejlepší snímek či sériové snímání. Odezva fotoaparátu je pomalejší, v horších podmínkách pak je to nejvíce znát. Každý pohyb je rozmazaný a obraz se jen pomalu překresluje.

Poslední snímek byl pořízen za šera v 20:15, úroveň detailů je překvapivě dobrá

Vestavěná videokamera zvládne pořizování videí v rozlišení 720p a nahrává i časosběrná videa. I přes pomalou odezvu mne velmi mile překvapila obrazová kvalita snímků, jak za denního světla, tak horších světelných podmínek a dokonce i nočních. Úroveň detailů je velmi slušná, snímky jsou ostré po celé své ploše a úroveň šumu je nízká. Za své výsledky se nemusí stydět. Tímto uzavírám první dojmy, než uveřejníme recenzi, můžete nám v diskuzi pod článkem i na sociálních sítích klást otázky, co máme otestovat a na co konkrétně se zaměřit.

Technické parametry Alcatel OneTouch Idol

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 67,5 × 7,9 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:21 hodin
Dostupnostduben 2013, 7 990 Kč
Diskuze ke článku
Michal
Opravdu krásné mobily letos Alcatel představil. Mám i velmi kladné zkušenosti s letošním Alcatelem OT Star 6010D, přesto čekám na Alcatel Idol Ultra, který se snad u nás bude také brzo prodávat.
slufi
snad baterie alespoň den a půl při náročnějším používání vydrží
Pt
Pěkný telefon... Myslím si, že Alcatel nabízí za rozumné peníze rozumnou výbavu. HW stránka není úplně BEST OF, ale na běžný provoz bohatě dostačuje. Momentálně mám v hledáčku právě Alcatel Star a Idol. Hledám nějaký rozumný dualsim. Sám jsem nedávno uvažoval o vychvalovaném Alcatel OT 997D, nicméně po projetí všemožných diskuzí nejen u nás, ale i v zahraničí, mě vyděsila absolutně SW nezvládnutá část telefonu. Od zapomínání zvonění, nastavených profilů, zapomětlivý budík, málo citlivá wifi, až po samovolné odpojování jednotlivých karet - což už je docela podstatná věc u telefonu, aby se mi někdo nedovolal, zatímco se telefon tváří jakože je OK. Mohl bych tedy redakci poprosit o důkladné proklepnutí po stránce odladěnosti SW? Zároveň jsem na zahraničních forech k tomuto telefou četl něco o hodně slabé a ne zcela spolehlivé baterii - takže tady bych taky poprosil o nějaký bližší pohled. Mimochodem, recenzi alcatel OT Star neplánujete? Díky Pt
Xyz
Jak si poradí foťák s focením textu? Vyfotím čitelně 2 a4 vedle sebe nebo dokonce 4 a4 (čtverec 2x2)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze