Ten nejlepší Nexus naživo: vyzkoušeli jsme Google Nexus 6P

Referenční telefony od Googlu, Nexusy, byly a jsou v našich končinách poněkud hůře dostupným zbožím. Podobný případ panuje okolo nejnovějšího Nexusu 6P, který byl představen již loni na podzim. Vyzkoušet jsme si jej mohli v Las Vegas a naše první dojmy nás utvrdily v tom, jakou škodou je, že se u nás neprodává.

Google Nexus 6P

Nexus 6P pochází z dílen čínského Huawei a je společně s Nexusem 5X novinkami představenými na podzim loňského roku. Zatímco hůře vybavený Nexus 5X lze u nás, byť lehce předražený, zakoupit, s Nexusem 6P je to mnohem horší. Oficiálně se totiž vůbec neprodává a prvně jsme si jej mohli zkusit až nyní v Las Vegas v rámci veletrhu CES 2016.

První dojmy po spatření Nexusu 6P jsou velmi pozitivní. V prvé řadě je to poprvé, co byla u telefonů Nexus použita celokovová unibody konstrukce. Elegantní vzhled nese jednoznačné prvky modelů Mate od Huawei. Na druhou stranu však stále bezpečně poznáte, že v ruce třímáte zařízení Nexus. Subjektivně můžeme říci, že se jedná o nejhezčí Nexus ze všech.

Google Nexus 6P – CES 2016

Po uchopení ucítíte chladivý kov a především bytelnost celé konstrukce. Rozdíl mezi Nexusem 6P a 5X je v tomto ohledu naprosto propastný. Povedená je nová zlatá varianta, která byla na veletrhu prvně prezentována. Co se naopak moc nepovedlo, jsou velké rámečky nad a pod displejem. Nexus 6P je dokonce stejně vysoký jako předchozí Nexus 6, a to i přesto, že starší model měl větší displej.

Ten je u nejnovějšího modelu velmi kvalitní. Na úhlopříčce 5,7 palců operuje Quad HD rozlišení a jemnost je výtečná. Zamrzet může jen vyšší saturace barev, které ve výsledku nevypadají zcela přirozeně. Zaujaly nás dva čelní reproduktory, které hrají hlasitě i dostatečně kvalitně.

Google Nexus 6P

Velmi diskutovaným tématem se po představení Nexusu 6P stal hrb na zadní straně, ve kterém je zasazen fotoaparát. Na produktových snímcích působí totiž poměrně výrazně. V reálu je však vše úplně jinak. Hrb je téměř neviditelný a především neznatelný. Ostatně se o tom můžete přesvědčit z přiložených fotografií. Nám se naopak tento designový prvek zadní strany zdá elegantní. Čtečku otisků prstů jsme si pochvalovali už v recenzi na Nexus 5X. Zde je umístěna na velmi podobném místě, tedy na zadní straně a opět pracuje naprosto špičkově.


Baterie je v Nexusu samozřejmě pevně integrována a potěší vcelku vysoká kapacita. Google nicméně zapomněl na bezdrátové nabíjení, které měl Nexus 6. Prostředí má pod palcem čistý Android 6.0 Marshmallow a my k němu nemůžeme mít sebemenší výtku. Vše je příkladně svižné a jakákoliv operace je okamžitě provedena.

Specifikace Google Nexus 6P Google Nexus 6
Rozměry 159,4 × 77,8 × 7,3 mm 159,3 × 83 × 10,1 mm
Hmotnost 178 gramů 184 gramů
Úhlopříčka displeje 5,7 palce 5,96 palce
Rozlišení displeje 2 560 × 1 440 pixelů 2 560 × 1 440 pixelů
Jemnost displeje 515 ppi 493 ppi
Procesor Snapdragon 810 Snapdragon 805
Takt procesoru 4× 2,0 GHz + 4× 1,55 GHz 4× 2,7 GHz
RAM 3 GB 3 GB
Fotoaparát 12,3 Mpx 13 Mpx
Čtečka otisků prstů ano ne
Baterie 3 450 mAh 3 220 mAh
Bezdrátové nabíjení ne ano

kompletní srovnání naleznete v našem katalogu mobilů

Nexus 6P na nás zanechal skutečně dobrý dojem a je škoda, že se na našem trhu neprodává. Navíc to vypadá, že se na tomto stanovisku ani nic měnit nebude. Z důvodu nemožnosti z České republiky pořizovat zařízení skrze Google Play je jedinou možností výrobce, kterým je Huawei. A ten s uvedením na český trh v tuto chvíli nepočítá. Připomeňme si jen cenu, která v případě základní verze s 32GB úložištěm činí 499 dolarů (14 600 Kč s DPH).

Technické parametry Google Nexus 6P

Kompletní specifikace
Konstrukce159,3 × 77,8 × 7,3 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,7" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12,3 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,55 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2016, ?
Diskuze ke článku
Filip
Tak mně naopak připadá jako nejošklivější Nexus vůbec. Věc názoru...

Jinak pořád nechápu senzor otisku prstu na zádech, vždyť je to totálně nepraktický.
Fero
V pohode len ta oblast fotoaparatu vyzera ako scanner :-D alebo utlrazvukovy snimac :-D
Tomáš 'Torm' Novotný
Tomáš 'Torm' Novotný
Telefon je to opravdu krásný, ale nějak nechápu slova redakce, kde se mluví o bytelnosti. Neboť už na internetu kolují videa, kde lze tento telefon v ruce zlomit vejpůl. Může za to špatné vnitřní uspořádání komponent, kde baterka a část základní desky telefonu mají mezi sebou mezeru a zároveň na stejném místě je zeslabeno hliníkové saši. Takže pokud se lehce zabere, telefon se ohne. Pokud se zabere víc, telefon se zlomí.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=r3cWVdLqXCg
Josse
Natočíte i plnohodnotnou recenzi od vás ze studia chtěl bych jsi 6p koupit ale váhám mezi ním a mate8.Recenze by mě snad přesvědčila který z nich si vybrat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze