Tablet Acer W510 s Windows 8 exkluzivně v redakci: první dojmy

25

Do naší redakce se nám podařilo získat prototyp tabletu W510, který se začne prodávat na podzim se zbrusu novým systémem Windows 8. Nový tablet je designově krásný, dobře zpracovaný a Windows 8 na něm běží v betaverzi velmi slušně. Podívejte se s námi na první ochutnávku toho, na co se můžeme na podzim těšit.

V podzimních měsících začne nová fáze války operačních systémů v tabletech. K dosavadním dvěma hráčům v podobě iOS a Androidu se přidá Microsoft se svými Windows 8. Jde na to šalamounsky, protože volí po vzoru Applu přístup, který mají lidé rádi. S nástupem osmičkových Windowsů totiž nabídne stejné prostředí na počítači, tabletu i mobilu. Řada výrobců si tuto silnou stránku nových Windows uvědomuje a horečně chystají nové zařízení s tímto systémem, přičemž některé novinky jsou svým designem a nápady zcela neortodoxní a inovativní, jiné se drží osvědčených tvarů a receptů.

Do druhé skupiny patří také připravovaný model Acer W510, zatímco jeho vybavenější kolega W700 razí zcela novou cestu. Nám se podařilo získat do redakce prototyp modelu W510, na kterém běží betaverze operačního systému Windows 8. Už nyní musím říct, že nejen mě, ale i řadu lidí, kterým jsem nový tablet od Aceru ukázal a krátce zapůjčil, velmi oslovil. V čem je tak dobrý a proč se na finální kousek už teď těšíme?

Acer Iconia W510 – představení

Design: zpřetrháme mosty

Řada z vás si určitě dosavadní tablety Aceru z minulého i letošního roku vybaví jako poměrně velká a těžká zařízení, která však nabízela řadu konektorů a funkcí. Designový styl se také příliš neměnil, ale s příchodem nových tabletů s Windows 8 je vše jinak. W510ka je tenká, velmi elegantní a designově zdařilá. Bílé tělo se zakulacenými rohy doplněné o černý lesklý rámeček kolem displeje a kovově vypadající záda tabletu – to je kombinace, která vypadá hodně dobře a za kterou se leckdo otočí. Každý, komu jsem tablet ukázal, hodnotil design pozitivně a musím opravdu uznat, že se Aceru povedl.

Tablet patří půdorysně mezi větší zařízení, protože disponuje 10,1 palcovým displejem. Vše ale dohání opravdu minimální tloušťkou 7 milimetrů a poměrně slušnou hmotností 575 gramů. Tělo tabletu je sice plastové, ale působí hodnotně a například zadní stříbrná strana imituje hliník tak zdařile, že se skutečný materiál dá poznat pouze poklepáním a také díky teplotě.

Elegantní přední strana je kromě přední videokamery a kapacitního tlačítka Windows pod displejem zcela prázdná, doplněním je pouze malé plastické logo Acer umístěné do bílé obruby displeje. Designově čistá je také zadní strana, hostící 8 Mpx fotoaparát s LED diodou a automatickým zaostřováním. Zadní strana je pevná a baterie je tak uživatelsky nevyměnitelná.

Zajímavější je to ale na bocích, které jsou konektory a ovládacími prvky posety. Chválit budu dvojici stereoreproduktorů s certifikací Dolby, které jsou kvalitní a hlasité, škoda jen ale jejich umístění přesně v místech, kde se tablet drží. Levá strana je jinak čistá, zatímco pravá prvky jen přetéká. Nalezneme zde kolébkovou klávesu pro regulaci hlasitosti, microHDMI konektor, microUSB konektor, slot pro microSD kartu i SIM kartu.

Na pravé straně nalezneme slot pro SIM kartu, microSD kartu, microUSB konektor i microHDMI

Horní strana se pak nenechává zahanbit a kromě vypínacího tlačítka a zámku orientace displeje zde máme ještě 3,5 mm Jack. Na spodní straně nalezneme speciální proprietární konektor, kterým se tablet také nabíjí, a dvojici zdířek. Ty slouží k uchycení dokovací stanice v podobě klávesnice, kdy celý systém funguje podobně, jako u série Asus Transformer, a to včetně sekundární baterie v klávesnici, ze které se tablet dobíjí. Oproti Asusům ale můžete klávesnici navíc přetočit také klávesami dolů a dolní díl pak slouží jako stojánek. Co se celkového designu týče, zaslouží si Acer za model W510 pochvalu a už se těšíme, až na podzim rozvíří stojaté tabletové vody. Pojďme ale dále.

Hardware a výkon: počítač v těle tabletu

Určitě vás zajímá, jakou že výbavu má W510ka pod kapotou. Kompletní specifikace sice Acer ještě neodhalil a nemusí být finální, takže specifikace dále berte s rezervou - mohou se ještě změnit. Všimnout si lze zejména notebookového rozlišení displeje 1366x768 pixelů nebo klasického procesoru architektury x86 Intel Atom s frekvencí 1,8 GHz. I když se tedy nejedná o ARM tablet, nemá vetráčky. Zaujme také velká 60GB paměť, kterou lze dále rozšířit pomocí paměťových karet. Nechybí ani slot pro SIM kartu.

Windows 8 na tabletu: bude to ideál?

I když jsou Windows 8 stále ještě jen v betaverzi a W510 je pouze prototyp, vše běhá překvapivě dobře. Nové prostředí Metro ve Windows 8 je jako stvořené pro tablety a kdo používal telefon s Windows Phone 7, bude jako doma. Ukázková je integrace se sociálními sítěmi, Windows Live, Skydrive, Googlem a dalšími cloudovými službami hned po prvním zapnutí. Dočkali jsme se také obchodu s aplikacemi.

Takto vypadají Windows 8 s prostředím Metro na tabletu

Ovládání celého systému je v duchu gest. Stačí prstem přejet z rámečku kolem displeje směrem do displeje a vždy nám vyjede nějaká volba. Systému Windows 8 na tabletu se budeme věnovat v samostatném článku, níže tedy přinášíme seznam gest a také podrobný videopohled, které ovládání Windows 8 zachycuje. Chystáme také článek, na kterém vám ukážeme podrobně, jak nová Windows 8 vypadají.

  • Gesto zleva – přepnutí do předchozí aplikace (multitasking);
  • Gesto zleva a návrat zpět na rámeček – přehled posledních aplikací;
  • Gesto zleva a mírný návrat zpět – připnutí aplikace do rámečku vedle druhé aplikace. Takto připnutá aplikace zůstane stále viditelná;
  • Gesto zprava – zobrazení hlavní nabídky pro systém a aplikaci;
  • Gesto seshora a zdola – zobrazení kontextových voleb v aplikaci (například v prohlížeči zobrazení otevřených oken a ovládacích prvků;
  • Tah prstu z horního rámečku displeje až do dolního rámečku displeje – zavření konkrétní aplikace.

Chvíli sice trvá, než si na gesta zvyknete, pak je ale ovládání prostředí Metro ve Windows 8 skutečně výborná záležitost. A to nejlepší přichází teď. Doteď byly tablety určeny spíše ke konzumaci obsahu a spoustu věcí na nich jednoduše nešlo udělat a museli jsme stejně použít notebook. Zde se stačí přepnout do klasického prostředí Windows, které známe z dosavadních počítačů, a zde pak udělat vše, co potřebujete – spustit plnohodnotný Word a Excel se všemi volbami, provádět složité operace se soubory, spouštět veškeré Windows aplikace… V tom může být síla tabletů s Windows 8. Nebudou totiž pouze na zábavu, brouzdání webem a sociálními sítěmi a občasnému zodpovězení e-mailu, ale v případě nutnosti na nich bude možnost udělat a spustit vše, co na notebooku.

Acer W510 na nás v kombinaci s Windows 8, kterým se budeme věnovat podrobněji ve zvláštním článku, opravdu zapůsobil a mohl by se stát při zvolení optimální ceny vskutku zajímavým kouskem v podzimní nabídce tabletů. Také se vám líbí?

A co vy? Máte dotazy k modelu W510 či Windows 8 na tabletu? Ptejte se nás v diskuzi pod článkem!

Diskuze ke článku
vacoma
Zajímalo by mě za kolik se cca bude tablet prodávat?
Daff.cz
Myslim, ze bude dulezite jakou cenu Microsoft nasadi a pak taky jestli budou aplikace pro tablety s W8....
tomas
w510 se mi hodně líbí, ale rozhodující pro mě bude výdrž a cena
danteantik
no Acer a jeho cenová politika je schopná to zařízení zabít. pokud bude pod 10000,- (což nebude), tak to bude hit. další věc jsou aplikace, na WP7 to není žádná sláva a jestli nebudou na Win8, tak to celé platformě a celkově prodejnosti moc nepomůže.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze