T-Mobile v Praze rozšiřuje LTE-A a vylepšuje pokrytí uvnitř budov

3

T-Mobile vylepšil pokrytí nejrychlejší sítí LTE-A na území hlavního města postavením dalších 82 vysílačů. Do konce dubna chce operátor pokrýt polovinu populace Prahy. Klasická síť LTE se rovněž dočkala vylepšení a nyní by měl být signál lépe zachytitelný také uvnitř budov.

T-Mobile

T-Mobile postavil v Praze 82 nových vysílačů s LTE-Advanced (LTE-A), a rozšířil tak pokrytí hlavního města touto technologií na čtvrtinu populace. Současně v nově pokrytém území výrazně posílil signál uvnitř budov a zvýšil kapacitu stávající sítě LTE, která od prvního října 2014 pokrývá celou Prahu. Do konce dubna operátor plánuje LTE-A pokrytí populace metropole zdvojnásobit.

„Chceme zákazníkům nabízet LTE té nejvyšší kvality, pokud jde o pokrytí venku i uvnitř budov a kapacitu sítě podle nejnovějších světových standardů,“ říká technologický ředitel T-Mobile Vladimír Klein a dodává: „Přidáním pásma 800 MHz v oblasti pokrytí LTE-Advanced zkvalitňujeme stávající LTE síť ve všech těchto parametrech.“

Současné LTE-A pokrytí hlavního města operátorem odpovídá přibližně 25 % populace a 12 % území, na konci dubna to bude již 50 % populace a 33 % území. Kromě toho je signál této technologie dostupný také v Mladé Boleslavi, kde jej T-Mobile spustil v červnu loňského roku jako první v České republice.

Vlevo aktuální pokrytí signálem LTE-A, vpravo pak předpokládané pokrytí koncem dubna 2015

Technologie LTE-A je založena na spojení dvou pásem (funkce Carrier aggregation). U 82 nových vysílačů v Praze jde o pásma 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce 15 MHz), která po spojení nabízejí maximální rychlosti 187,5 Mbit/s pro stahování a 37,5 Mbit/s pro odesílání.

LTE-A spustil T-Mobile v hlavním městě vloni na podzim na třech místech, konkrétně na Černém Mostě, v Horních Počernicích a na Roztylech. Spojil při tom pásma o šířce 10 a 20 MHz, která poskytují teoretické maximální rychlosti 225 Mbit/s pro stahování a 50 Mbit/s pro odesílání.

T-Mobile v současné době nabízí dva telefony s podporou LTE-A (Samsung Galaxy Alpha a Samsung Galaxy Note 4). V dohledné době však v jeho portfoliu najdeme i další zařízení podporující tuto technologii.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Petr
LTE-A Galaxy Note 4? Tak ted jsem zmaten.. myslel jsem, ze F verze se Snapdragonem prodavane u nas umi 150/50...?...
Radek
Mate pravdu..u nas zatim dodavana verze se SD 805 skutecne LTE-A nepodporuje a rozhodne neni k dostani u T-mobilu.

LTE-A podporuje az vylepsena verze Note 4 se SP 810 , ktera "zatim" u nas neni k mani a pravdepodobne ani nebude.

UZ BY JSTE SE KUR.. MOHLI V REDAKCI PROBRAT A PRESTAT LIDEM VESET BULIKY NA NOS, CO MYSLITE PANI "REDAKTORI" ?!?! TONJE OPRAVDU K ZBLITI
.....
Jako fakt, pane autore Michal Pavlíček, uz ani omluva za spatne uvedena fakta a proste ten nesmysl nechate uvedeny v clanku?!?!?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze