T-Mobile upravuje pravidla pro FUP limit, zákazníky nepotěší

33

T-Mobile utahuje kohoutek, upravuje totiž podmínky pro čerpání FUP limitu u svých základních datových balíčků. Jak už to tak bývá, změny jsou obvykle směrem k horšímu, nejinak je tomu i u této konkrétní situace. Výsledek je takový, že uživatelé s nízkým FUP limitem si po jeho vyčerpání už nezasurfují ani omezenou rychlostí. Jak to řešit? Zpoplatněnou volbou opětovného navýšení limitu.

Tuzemští operátoři se po skoupení volných LTE frekvencí předhání v tom, kdo pokryje větší procento obyvatelstva za kratší dobu. Jak už z našeho dřívějšího článku víte, ne všechny informace ohledně sítě LTE, které naleznete na webu, musí být zákonitě pravdou. Co se však od „tarifní revoluce“ téměř nemění, jsou FUP (Fair User Policy) limity, respektive limit, který můžete v rámci svého datového balíčku vyčerpat, než vám operátor sníží rychlost. Proč? Aby vaše nadměrná datová aktivita neznevýhodňovala další platící zákazníky.

T-Mobile

V dnešním článku se zaměříme na právě upravené podmínky pro čerpání FUP limitu u našeho největšího operátora T-Mobile. Ten si totiž uvědomil, že za některé (a nutno podotknout už tak dost omezené) věci by si zákazníci měli připlatit.

Pro společné zážitky...

Donedávna (konkrétně do 17. května) platilo, že u všech datových balíčků společnosti T-Mobile se po přečerpání dat (FUP limitu) mohlo surfovat i nadále, ovšem sníženou rychlostí. Ta se lišila v závislosti na konkrétním balíčku, naprostým minimem však byla rychlost 16 kb/s, která platila u všech „twistových“ (předplacených) balíčků (Internet v mobilu na den, Internet v mobilu na týden, Internet v mobilu na měsíc). Dalšími mezníky byla rychlost 64, respektive 32 kb/s, tyto rychlostní limity platily u paušálních zákazníků, respektive u zákazníků s aktivovaným tarifním zvýhodněním. U základních omezení 16 a 32 kb/s se už jednalo téměř o deaktivaci internetového připojení (rychlost je v tomto případě minimální), na druhou stranu mobilní verze webů se vám při troše trpělivosti přeci jenom načetly.

T-Mobile FUP

T-Mobile se však rozhodl, že i tyto podmínky bude nutné dále upravit. Výsledek je takový, že u některých datových balíčků po vyčerpání přiděleného FUP limitu internet zcela odpojí, a to až do doby, dokud si zákazník FUP limit opětovně nenavýší. A to samozřejmě za další peníze navíc.

FUP do 50 MB

A jakých tarifů se tato „novinka“ týká? Konkrétně všech balíčků s limitem do 50 MB. Jedná se tedy o twistové balíčky Internet v mobilu na den, Internet v mobilu na týden a také paušální balíčky S námi v sítích a S námi v síti. U všech zmíněný balíčků se po dovršení FUP limitu internet automaticky zastaví bez možnosti jeho dalšího využívání, a to i sníženou rychlostí. Zákazníci zmíněných balíčků tak mají možnost obnovit si datový limit, nebo se zkrátka smířit s tím, že do konce zúčtovacího období internet využívat nebudou. Zákazníci využívající paušální zvýhodnění, v tomto případě konkrétně zákazníci využívající tarify S námi v síti a S námi v sítích, jistě přemýšlí nad tím, jestli je změna podmínek dostatečná pro odstoupení od smlouvy. Odpověď opět nepotěší: není, zákazníci tedy nemají právo odstoupit od smlouvy bez smluvních sankcí. T-Mobile nebere úpravu podmínek jako změnu k horšímu, zkrátka se dle jeho slov nejedná o změnu, kterou by měl operátor dle svých povinností nahlašovat, protože možnost takového postupu všeobecné obchodní podmínky umožňují a to, že dosud operátor zákazníky zcela neodpojil, ale pouze rychlost omezil, bylo vlastně benefitem.

T-Mobile to v podmínkách k daným balíčkům samozřejmě náležitě vysvětlí

Oficiální stanovisko společnosti T-Mobile zní tak, že ke změně jej přinutily okolnosti – i při překročení rychlosti zařízení na pozadí stahovala data, což blokovalo volná přenosová pásma. To se tak neblaze podepisovalo na zákaznících, kteří si svůj datový limit platili a navyšovali podle toho, jaký objem svých dat vyčerpali.

FUP nad 50 MB

Existují samozřejmě i balíčky, které mají vyšší limit než zmíněných 50 MB. Těch je naštěstí většina. Ani u těch si operátor neodpustil úpravu podmínek, ne však tak radikální, jako v případě prvního případu. Nově se u balíčků s datovým objemem nad 50 MB po vyčerpání dat internet pouze pozastaví, manuálně ovšem bude možné aktivovat možnost dalšího fungování se sníženou rychlostí. Dříve tato možnost „naskočila“ všem uživatelům automaticky. Samozřejmě i v tomto případě má zákazník možnost navýšit si FUP limit, respektive dokoupit si další data. Na výběr jsou rovnou 3 možnosti, a to navýšení o 50 MB, o 200 MB nebo o rovný 1 GB.

Internet bez drátu

Existuje ještě jedna skupina uživatelů, a to zákazníci využívající Internet bez drátu. Jde o internet na doma, který využívá sítí LTE. V modemu tak nalezneme slot pro SIM kartu, internet však nelze nikam sdílet nebo využívat jinde, v takovém případě by T-Mobile zasáhl. Zákazníci Internetu bez drátu to mají s FUPem trochu jinak. 30 GB mohou využít na stahování dat, filmů či sledování on-line videí. Návštěva klasických webových stránek se však do FUP limitu nezapočítává. Těchto zákazníků se změny v oblasti FUP nijak nedotknou. Pokud překročí limit 30 GB, internet se jim automaticky zpomalí, ostatní stránky však bude možné prohlížet bez omezení. Tedy tak, jak tomu bylo doteď.

Proč?

Vysvětlení, proč se T-Mobile k tomuto kroku uchýlil, jsme si již zmínili. Nepochopitelné ovšem je to, proč T-Mobile do této doby vysvětloval na svém webu FUP jako snížení rychlosti. Na jednu stranu deklaruje, že podmínky neporušil, na druhou stranu si ale odporuje, protože mezi „omezením“ a „vypnutím“ je velmi propastná hranice. Dle našich informací se změna dotkne nepatrného počtu zákazníků, který navíc surfují velmi málo vzhledem k tomu, že využívají úplně nejnižší internetový tarif. Vyvstává tedy otázka, jestli takto malý počet zákazníků skutečně natolik vytěžuje přenosová pásma, která by měla zůstat volná pro „platící“ zákazníky.

Je vcelku pochopitelné, že se během posledních dní snesla na T-Mobile vlna kritiky. A to jak na prodejnách, tak také na sociálních sítí. Řada lidí je rozhořčena změnou samotnou, mnoha z nich se ale nelíbí zejména to, že operátor o změně dopředu nijak transparentně neinformoval a na změnu lidé přišli náhodou, když jim byl internet vypnut. Pravdou ovšem je, že T-Mobile ve svých podmínkách opravdu neměl nijak zakořeněnou povinnost poskytovat zpomalený internet i po vyčerpání datového limitu, pouze zde byla informace o této možnosti. Jak nakonec celá kauza bude pokračovat, uvidíme v následujících dnech.

Situace je každopádně velice podobná té z března roku 2012. Tehdy se totiž i Vodafone rozhodl po vyčerpání FUP limitu internet zcela zastavit, pod náporem rozhořčených zákazníků však nakonec od svého plánu upustil.

Diskuze ke článku
Redmarx
Napisu to i sem. Ja mam pochopeni pro to, ze vytizeni 3G site je mnohdy stoprocentni a byt je trochu neuveritelne, ze 16kbps muze sit nejak limitovat, muzeme se se znacnou davkou pesimismu domivat, ze hodne zarizeni stahujicich 16kbps muze dohromady nejake to prenosove pasmo ubrat. Nicmene podle meho znameho, ktery dela LTE site, je jejich prumerna kapacita vytizena cca. 2%!!! Vzhledem k tomu, ze vsude v okolnich statech umi zakaznikum nabizet zvlast tarify pro 3G a pro LTE (to je levnejsi), neni duvod se domnivat, ze to nejde stejnym zpusobem u T-Mobilu, takze bud at nabidne lepsi tarify ciste na LTE nebo at to po vycerpani FUP zastavi na 2G/3G sitich a necha to na LTE nebo at na 3G snizi FUP a necha zbytek jen pres LTE.
Podpori to prodej LTE telefonu a zakaznici budou srozumeni, ze to delaji opravdu z technickych duvodu a ne z vychcaneho zpusobu navyseni vydelku!
loko
dle mého je to od TM pěkně trapné. Ale to jejich zdůvodnění - to jsou neskutečné h0vna(s prominutím). Jak má člověk brát seriózně dnešní společnosti, když oblbujou a lžou jak když tiskne...

Osobně jsem dost naštvaný, jelikož přes tarifomat jsem objednal nedávno 5 sim s námi v síti, a net je tam ubohých 50MB - takže na to zpomalení jsem docela spoléhal.
Vrcholem ovšem je, že s největší pravděpodobností smlouva nepůjde z toho důvodu ani zrušit..a dokoupit data? klidně, ale za normální cenu, ne 200 mega za stovku
Honza “Nedos” Nedvěd
Honza “Nedos” Nedvěd
Čekají mě asi 2 měsíce u t-mobile než jsem chtěl přejít jinam. Mám paušál u kterýho mi data utnuli. Jelikož konkurence takovou sviňárnu nezavedla, letí simka Tmobile do šuplíku už teď a peníze hodím radši konkurenci.
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
Hrozne-dufam,ze toto iste nebude platit aj pre Telekom SK-tam mam 2GB a potom so spomalenim. Ale fakt stve,ze sa chvalia,ze mate neobmedzeny net,ale toto je viac nez obmedzene

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze