T-Mobile kvůli "Faradayově kleci" posiluje signál v okolí dálnic

2

T-Mobile posiluje svou síť v okolí dálnic a rychlostních silnic. Úpravy na více než 100 vysílačích pomohou zákazníkům vypořádat se s poklesem síly signálu v autech. Jejich konstrukce totiž negativním způsobem ovlivňuje kvalitu pokrytí silnic.

T-Mobile logo

Tip: T-Mobile nám ukázal superrychlé LTE - kompletní informace (videoreportáž)

„Nastavení sítě měníme průběžně za provozu. Naši zákazníci jej pocítí v plynulejších hovorech ve vozech zejména v oblastech, kde z nejrůznějších důvodů – například kvůli ochraně přírody – nemůžeme postavit další základnové stanice,“ říká Slavomír Kadidlo, senior manažer kvality sítě společnosti T-Mobile.

Menší mobily vs. větší auta

Zatímco mobilní telefony se miniaturizují, zbavují vnějších antén a díky hustšímu pokrytí mohou pracovat s podstatně menším vysílacím výkonem, vývoj automobilů jde přesně opačným směrem. Jejich karoserie jsou masivnější a výrobci navíc používají speciální vyhřívaná pokovená termoskla nebo alespoň fólie sloužící k tepelné izolaci klimatizovaných vozů.

Automobil tak funguje stejně jako Faradayova klec; elektromagnetické záření (kam patří i mobilních sítě) proniká dovnitř omezeně, většina je svedena po plášti karoserie. U vozů nižší střední třídy (např. Škoda Octavia) činí útlum uvnitř automobilu cca 20 dB, což odpovídá přibližně 30% snížení síly signálu. Dražší vozidla vybavená termoskly pak dokonce o 40 dB, takže se příjem zhorší až o 60 %.

Už samotné nasednutí do auta tedy znamená pokles kvality signálu bez ohledu na to, v jak pokryté oblasti se nachází cíl cesty.

T-Mobile posiluje síť okolo silničních tahů

T-Mobile výrazně vylepšuje pokrytí podél důležitých komunikací, zejména všech dálnic a většiny rychlostních komunikací. Na stabilnější hovory se tak mohou uživatelé těšit například podél dálnic D1, D2, D5 a D11; celkově se jedná o více než 100 vysílačů.

T-Mobile upravuje BTS stanice kolem dálnic za účelem přijmu lepšího signálu

Posílení probíhá především formou úpravy anténních parametrů vysílačů, zvýšením jejich výkonu, v některých případech i přidáním nových antén. Technici T-Mobile také optimalizují parametry týkající se předávání hovorů mezi buňkami. Provedené změny se projevují hlavně zvýšením stability hlasových hovorů i datových přenosů; při cestě po dálnici či rychlostní komunikaci by tak měly být minimalizovány výpadky.

Zajímavé tipy pro kvalitnější volání v autě

T-Mobile navíc přidává několik tipů, jak se co nejlépe vyrovnat s horšími hovorovými podmínkami při používání telefonů v automobilu:

  • Otevření aspoň jednoho okna naruší efekt Faradayovy klece (ale objeví se nový problém s hlukem).
  • Telefon položený na palubní desce funguje přeci jen lépe než ve schránce dveří či místě pod rádiem. Použijte ale vždy vhodný držák nebo moderní nano-podložku
  • Handsfree v kvalitě příjmu nepomáhá, pokud není vybaveno externí anténou. Zvyšuje ale bezpečnost jízdy.

Zdroje: TZ T-Mobile

Diskuze ke článku
PN
To je hezké, že T-Mobile vylepšuje pokrytí dálnic, ale co takhle konečně pokrýt železnice? Minimálně hlavní tratě? Často tam signál není vůbec, jako na více než polovině trati mezi Prahou a Brnem a mezi Prahou a Olomoucí to není o mnoho lepší. Přitom železniční vozy (a to i ty starší, o novějších nemluvě) jsou ještě mnohem horší Faradayovi klece.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze