Štědrý den u operátorů v řeči čísel: SMS žijí, MMS překvapují

8

Štědrý den je každoročně zatěžkávající zkouškou pro sítě našich operátorů, jako každý rok se podíváme, jaké rekordy padly tentotkrát. A že jich nebylo málo. Celkově zákazníci stále posílají velké množství SMS zpráv, samozřejmě nechybí ani MMS zprávy a klasické volání. Jak tomu bylo u jednotlivých operátorů, se podíváme nyní.

Nepřehlédněte:

Vánoce 2014

T-Mobile

Také letos stoupl štědrodenní provoz v síti T-Mobile ve všech parametrech, nárůst ale nebyl tak výrazný, jako v předchozím roce. Celkový provoz v síti operátora se v porovnání se stejným datem loňského roku zvýšil o 2,5 %. Celkový počet uskutečněných hovorů vzrostl o 3 % na přibližně 18,3 milionu. Nejoblíbenější formou vánočního přání zůstává textová zpráva – letos jich SMS centrum zpracovalo 29, 4 milionu, což představuje meziroční nárůst o 0,8 %. K vyššímu nárůstu došlo u multimediálních zpráv – MMS centrum jich přijalo 459 tisíc, tedy o 14 % více než vloni. Nejvíce stoupl oproti loňskému roku celkový datový provoz, a to o 24 %.

T-Mobile

Celkový počet příchozích i odchozích hovorů dosáhl zhruba 18,3 milionu, což je o 3 % více než v roce 2013. Rozložení hovorů v čase zůstává stejné jako v předchozích letech: největší hlasový provoz se odehrál mezi 10:00 a 11:00, kdy bylo uskutečněno více než 1,9 milionu hovorů. Celkový počet textových zpráv zpracovaných SMS centrem T-Mobile na Štědrý den nepatrně stoupl o 0,8 % na 29,4 milionu. Nejrušnější SMS hodinou byl úsek 12:45 až 13:45, kdy SMS centrum zpracovalo více než 2,7 milionu zpráv. Nejrušnější čtvrthodina 13:00 až 13:15 přinesla 689 tisíc zpráv.

Multimediální zprávy (MMS) zaznamenaly výraznější nárůst než SMS: letos jejich počet přesáhl 459 tisíc, což je o 14 % více než vloni. Nejrušnější MMS provoz probíhal mezi 11:30 až 12:30, tedy o tři čtvrtě hodiny dříve než v roce 2013. Během tohoto úseku MMS centrem prošlo přes 41 tisíc multimediálních zpráv z mobilů, externích aplikací a internetu. Multimediální špičkou byla čtvrthodina 15:30 až 15:45, kdy MMS centrum přijalo přes 12 tisíc zpráv.

O2

Štědrý den bývá tradičně jedním z nejvytíženějších dnů v roce. I pro operátora O2, potvrzují to mimo jiné také letošní provozní statistiky. Ve středu 24. prosince spojila mobilní síť O2 16,2 milionu hovorů a přenesla více než 27 milionů SMS. Rekord letos padl v počtu odeslaných MMS zpráv – síť O2 jich přenesla téměř 430 tisíc.

O2

„Češi si letos nejvíce volali v průběhu dopoledne. Celkem uskutečnili o téměř půl milionu více hovorů než v loňském roce," uvedla Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2. Největší počet hovorů spojila síť O2 mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne. Celkem se jednalo o 1,7 milionu hovorů. Naopak na SMS a MMS zprávy přichází čas až po obědě,“ doplnila Mikšovská.

Největší počet SMS, 2 504 272, byl přenesen mezi 13. a 14. hodinou. Nejvytíženější minutou, během které zákazníci O2 poslali přes 45 tisíc SMS zpráv, je čas 12:45. Rekord letos zaznamenaly MMS zprávy. Těch odeslali zákazníci O2 přes 428 tisíc, tedy o 30 % více než v roce 2013. Zatímco v loňském roce vykázaly MMS zprávy špičku krátce po šesté hodině, letos se jejich posílání přesunulo do dřívějších odpoledních hodin. „Zákazníci zřejmě využívají MMS zprávy k posílání vánočních přání. Fotky od štědrovečerní večeře a stromečku spíše sdílí na sociálních sítích,“ říká Mikšovská.

O2 se nezapomnělo pochlubit ani výsledky O2 TV. V O2 TV kralovala ČT1 Překvapivé statistiky letos přinesla i digitální televize O2 TV, kterou si na Štědrý den zapnuly tři čtvrtiny jejich majitelů. Před obrazovkou celkem strávili 1,1 milionu hodin. Nejsledovanějším kanálem ovšem nebyla Nova, ale ČT1 s 25% podílem na celkové středeční sledovanosti. Druhé místo obsadila s 16 % Nova a třetí post drží s 10 % Prima.

Vodafone

Letos o Vánocích extrémně vzrostlo využití datových služeb, a to především díky výraznému rozšíření Turbo Internetu, tedy rychlého mobilní internetu na 3G a LTE. Podle ČTÚ Vodafone pokrýval k začátku prosince 2014 již 92 % populace rychlým mobilním internetem. Zvýšení datového provozu podpořilo také uvedení nových RED LTE tarifů a vánoční nabídka neomezeného datování. Hlasový provoz vzrostl stejně jako v uplynulém roce, kdy Vodafone představil RED tarify. SMS provoz se o Vánocích příliš nenavýšil. Zákazníci používali především jiné elektronické možnosti komunikace, jakou jsou například sociální sítě, instant messaging, videa, a podobně. Nejvíce se o Štědrém dni volalo do Polska, Německa a na Slovensko.

Vodafone už není největším mobilním operátorem na světě
Vodafone

Detailnější statistiky

Datový provoz: Letos lidé o Štědrém dni přenesli o 319 % více dat než loni. Špička nastala mezi 21 a 22 hodinou. Značný nárůst přenosů dat koresponduje s rozšířením Turbo Internetu a potvrzuje vývoj využívání datových služeb v průběhu celého roku 2014.

Hovory: Hovorů bylo spojeno více než 9,5 milionu, což je o 11 % více než loni. Špička nastala mezi 10 a 11 hodinou.

SMS: Lidé si letos o Vánocích vzájemně v naší síti (z telefonů i z aplikací) poslali celkem 18,6 milionu SMS, což je o 2 % více než loni. Špička co se týče SMS nastala ve 13:24.

MMS: Lidé si letos o Vánocích vzájemně z mobilů poslali téměř 188 000 MMS, což je o 8 % více než loni. Špička, co se týče MMS, nastala mezi 13:00 - 13:10.

Další statistiky

Hovory do ciziny: nejvíce se volalo do Polska, Německa, na Slovensko, do Španělska, Maďarska, Vietnamu a Itálie. Cizinci přihlášení o Štědrém večeru do sítě Vodafone: nejvíce u nás bylo Holanďanů, Němců, Švédů, Slováků, Britů, Rakušanů, Italů, a Rusů.

Závěr

Jak si můžeme povšimnout, provoz mobilních operátorů o Štědrém dni opět překonával rekordy. Nejvíce překvapily MMS zprávy, které zaznamenaly opravdu znatelný nárůst. Dalším zajímavým dnem o operátorů bude jistě také Silvestr, těšit se tak opět můžete na podrobné statistiky.

Diskuze ke článku
Tom_82
Články podobného charakteru znamenají co a pro koho jsou určené či zajímavé? Je to výsledek toho, jak se mobilní operátoři domluvili na kartelu, uplacený ČTÚ nečinně přihlíží a nekřesťansky se rýžuje na zákaznících?!

Co si myslet jiného, když stejný operátor v mnohem vyspělejším a bohatším Rakousku (kde je průměrná mzda 60.000,-Kč hr.měs.), má mnohem horší podmínky k pokrytí (méně obyvatel, více hor [Alpy]) a nabízí mnohem zajímavější tarify:

1) Neomezený tarif do všech sítí + 1GB dat za 500,-Kč
2) Neomezený tarif do všech sítí + 3GB dat za 750,-Kč
3) Neomezený tarif do všech sítí + 6GB dat za 990,-Kč
A datové tarify? 6GB = 290,-Kč, 10GB = 390,-Kč, 20GB = 750,-Kč.

Opět velmi výrazně zaostáváme. Za chvíli se vyplatí koupit SIM kartu v Rakousku .. a i ten roaming bude levnější, než nabídky současné trojice.. Ani to naše LTE není žádná sláva = všichni mají mapy pokrytí vybarvené od Aše až po Jablunkov .. a přitom to v praxi sotva funguje s minimálním signálem..
Peter
MMS aj niekto dnes pouziva? ved je to uplne out.
Bob
Tak to zvýšení počtu MMS není zas až tak překvapivé, bo i senioři už je pomalu zvládají (odeslání i příjem), kdežto různé Vocapy a Fejsbůky zatím spíše ne. (je to ale můj soukromý názor podložený zkušenostmi v mé rodině a okolí)
gertrut
bydlim v rakousku a jen potvrzuji slova viz.vyse.A moji kamaradi rakusani jsou spokojeni s nabidkou operatoru.a na zaver vam v cr preju vsem do noveho roku at se mate stale stejne spatne jak doposud.A uz by to chtelo v cr euro.jste NESROZUMITELNE CESKO!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze