Srovnání: One (M8) vs. G3 vs. Galaxy S5 vs. Xperia Z3 (1. díl)

Tradice se musí dodržovat a tak vás ani letos neochudíme o oblíbené srovnání špičkově vybavených telefonů s Androidem. V našem hledáčku tentokrát skončila čtveřice HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3. Tento čtyřlístek se utká hned v několika kolech se společným cílem – zvítězit!

Již od roku 2011 pravidelně každý rok posbíráme to nejlepší, co je se systémem Android k dostání a vpustíme do jedné arény, kde se vybrané modely utkají o pomyslný titul krále Androidu. Nejúspěšnějším výrobcem v této kategorii je jednoznačně Samsung, neboť se může pochlubit zlatým hattrickem. Zvítězil prozatím každý rok a ambice pro rok 2014 jsou tak patrně všem jasné.

Mezi stále účastníky patří HTC, které nechybělo ani v jediném srovnání a poctivě prohání Samsung. Pokaždé totiž skončilo těsně pod vrcholem. Další osazenstvo se nám ve srovnáních již lehce střídá. Letos tu máme navrátivší LG s modelem G3 a Sony nasazuje Xperii Z3, která je mimochodem nejmladším zástupcem ve srovnání.

Srovnání TOP Androidů 2014

Srovnání bude opět členěné do dílů a ty následně do jednotlivých kol, ve kterých budou účastníci srovnání získávat body. Ty budou udělovány následovně: nejlepší získá tři body, druhý dva body, třetí jeden bod a poslední zůstane v daném kole bez bodu.

Před začátkem srovnání si letošní čtveřici samozřejmě představíme.

HTC One (M8)

Věčně druhé HTC, takovou přezdívku si v našich srovnáních HTC vysloužilo. Stejně jako v posledních dvou letech je do souboje nasazen zástupce řady One, tentokrát model One (M8), který navazuje na loňský úspěch a v podstatě mnoho nezměnil. Kovové tělo, kvalitní displej či výkonný hardware jsou samozřejmostí. Trumfem bude dvojice fotoaparátů na zadní straně. Zda to však bude stačit alespoň na obhajobu, se teprve uvidí.

TIP! Recenze HTC One (M8) – Repríza na jedničku

HTC One (M8)

LG G3

Po roční pauze se do našeho srovnání vrací LG s modelem G3, který bude útočit na ty nejvyšší pozice. Nabízí opravdu velký a především extrémně jemný displej, který se vešel do velmi malého těla. Lákadlem mohou být i tlačítka na zadní straně nebo kvalitní fotoaparát s laserovým ostřením. Výkonu má LG na rozdávání a s rolí otloukánka ostatních se letos rozhodně nespokojí.

TIP! Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3

Samsung Galaxy S5

Nejvíce fanoušků, nejvíce vítězství a nejzvučnější jméno. Jak jinak uvést letošního zástupce Samsungu, kterým je vlajkový model Galaxy S5. Ten do značné míry vychází z modelu Galaxy S4, stále ještě úřadujícího šampióna, avšak nabalil na sebe spoustu zajímavých funkcí, kterými se bude snažit uhájit svou drtivou dominanci. Zmiňme například čtečku otisků prstů nebo senzor srdečního tepu.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S5 – Popáté a nejlépe

Samsung Galaxy S5

Sony Xperia Z3

Vyrovnanost srovnání podpoří i Sony se svou Xperií Z3. Japonský výrobce má drobnou výhodu v tom, že model Z3 je poměrně nedávno představený. Loni se Sony muselo spokojit se třetím místem s citelnou ztrátou na vedoucí dvojici. Letos jsou však ambice podstatně výše. Vlajkové modely během pouhého roku zcela dospěly. Vyzrála nám konstrukce, displej, fotoaparát i výkon. Zachována zůstala zvýšená odolnost i typicky příjemné a kvalitní prostředí.

TIP! Recenze Sony Xperia Z3 – Krásný maratonec

Sony Xperia Z3

HTC One M8, LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3 – srovnání

HTC One (M8) LG G3 Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z3
rozměry 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm 142 × 70,5 × 8,1 mm 146,5 × 72 × 7,3 mm
hmotnost 160 gramů 149 gramů 145 gramů 152 gramů
úhlopříčka displeje 5 palců 5,5 palců 5,1 palců 5,2 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost 441 ppi 534 ppi 432 ppi 424 ppi
procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4×2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4×2,46 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4×2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4×2,5 GHz
operační paměť RAM 2 GB 2 / 3 GB 2 GB 3 GB
interní paměť 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB 16 GB
paměťové karty ano ano ano ano
operační systém Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4
fotoaparát (zadní) 4 Mpx (Ultrapixely) 13 Mpx 16 Mpx 20,7 Mpx
fotoaparát (čelní) 5 Mpx 2,1 Mpx 2,1 Mpx 2 Mpx
záznam videa 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px
zvýšená odolnost IPx3 ne IP67 IP68
bezdrátové nabíjení ne ano s jiným krytem ne
cena 14 000 Kč 13 000 Kč (32GB verze) 14 500 Kč 18 500 Kč

1. kolo – první dojem a zpracování

V dnešním souboji je na první pohled vidět, že se vzhled telefonů nemůže měnit s příchodem každého modelu. Kompletní čtveřice totiž nezapře geny svých předků. HTC One (M8) volně navazuje na svého předchůdce a méně znalý uživatel by si oba modely mohl zaměnit. V případě LG G3 je rozdílů více, ale základní designová linie je převzatá od modelu G2. Samsung tradičně nic moc na vzhledu nemění, ale paradoxně může někomu přijít nejvíce odlišný ve srovnání s modelem S4. V případě Xperie Z3 hovoříme již o třetí evoluci. Pokud bychom srovnávali s Xperií Z, je posun viditelný. Avšak mezi předchůdkyní Xperií Z2 už rozdílů mnoho na první pohled nespatříme.

V každém případě je vzhled telefonu velice subjektivní záležitostí a každý zástupce dnešního srovnání si najde svého majitele i obdivovatele. V záplavě mnoha podobných telefonů bude však patrně nejvíce vyčnívat HTC One (M8), které si jde zcela svým směrem a především v námi zvolené stříbrné variantě „svítí“ nad ostatními.

Mnohem lépe posuzovatelným aspektem je ergonomie telefonů a s ní související rozměry. Naprosto nejlépe do ruky padne HTC One (M8), které má zaoblené boky a nejmenší displej, který ale teď ponechme stranou. Držení je jisté a i menší dlaní obsloužíte velkou část displeje. Zaoblené hrany také přispívají k pohodlnějšímu uklizení do pouzdra či kapsy.

Srovnání TOP Androidů 2014

Velmi dobře se drží také Samsung Galaxy S5, která je nejužším zástupcem srovnání, byť rozdíl mezi ním a HTC One(M8) je pouze v jedné desetině milimetru. I Samsung těží ze zaoblených rohů a pohodlné dostupnosti značné části displeje. Překvapivě dobře do ruky padne také Xperia Z3. Sony totiž opravdu řádně zapracovala na ergonomii a skloubilo „ostrý“ vzhled se zaoblenými boky. Jejich zaoblení ale není tak značné, jako u výše zmíněné dvojice. Na pohodlném držení Xperie Z3 má svůj podíl také velmi malá tloušťka pouhých 7,3 milimetrů.

Po stránce držení je na tom nejhůře LG G3, což se vzhledem k největšímu displeji dalo očekávat. Nevýhoda se však samozřejmě později může obrátit ve výhodu. I přesto můžeme říci, že díky zaoblené zadní straně LG G3 do ruky stále padne a trápit vás bude jen větší šířka, kvůli které s menší dlaní hůře obsloužíte displej.

Hmotnosti všech rivalů jsou veskrze velmi podobné a jejich rozdíl se vměstná do 15 gramů. Nejlehčí je Galaxy S5 se 145 gramy, nejtěžší One (M8) se 160 gramy. Reálně rozdíly nemáte šanci pocítit a pro zjednodušení tak lze říci, že hmotnost při výběru mezi těmito čtyřmi telefony nehraje roli.

Pro pohodlné ovládání nestačí pouze ideální rozměry, ale také rozumné rozmístění ovládacích prvků. To se patrně nejlépe povedlo Xperii Z3, kde je odemykací tlačítko přímo pod pravým palcem při běžném držení. Podobné řešení zvolil i Galaxy S5, avšak jeho tlačítko není tak kvalitně zpracováno a při stisku nebudete mít pod palcem potřebnou jistotu. Alternativní řešení zvolilo LG G3, které má vše na zadní straně, což je opět rozumné umístění nevyžadující přehmaty. Jako pohodlnější se však jeví tlačítka na boku. Pohořelo HTC, která tlačítko utopilo na horní hranu a jeho stisknutí je komplikované.

Porovnání použitých materiálů vyznívá jednoznačně pro HTC One (M8). Celohliníkové tělo vypadá hodnotně, je odolné vůči méně šetrnému používání a v ruce příjemně chladí. Plusové body částečně sbírá také Xperia Z3, jejíž skleněné tělo přitahuje pozornost, ale bohužel také otisky prstů a škrábance. Zbývající dva rivalové už si vystačili s obyčejným plastem. U LG G3 je zadní kryt zajímavě upraven a případné škrábance na něm nebudou příliš vidět. Galaxy S5 zase vsadil na velmi měkčený zadní kryt, který škrábance nedovolí a podpoří jistý úchop. Na druhou stranu není materiál zrovna příjemný na dotyk.

Závěr kola zakončíme odolností telefonů. V tomto ohledu zcela exceluje Xperia Z3 s certifikací IP68 a můžete ji s klidem použít při plavání nebo potápění do hloubky 2 metry na 60 minut. V závěsu je Galaxy S5 s certifikací IP67 (ponoření do 1 metru pod vodu), avšak proti němu mluví i nepříliš dobře zpracovaná krytka microUSB konektoru, která se obtížně sundává. One (M8) nabízí čistě základní odolnost IPx3 a odolá maximálně slabému dešti. LG G3 je pak vydáno na pospas osudu a od vody jej držte dále.

První kolo vyhrává a tři body získává Xperia Z3. Pohodlně se drží i ovládá, nabízí hodnotné materiály a exceluje nejvyšší odolností proti vodě a prachu. Zamrzet mohou jen škrábance na těle při méně šetrném používání. Druhou příčku nakonec těsně získává Samsung Galaxy S5 za zvýšenou odolnost, pohodlné držení a ovládání. V závěsu si pro bod přispěchalo HTC One (M8), které se pohodlně drží a nabízí hliníkové tělo. Ztrácí však v pohodlí základního ovládání a odolností. Bez bodu je prozatím LG G3, jehož velké tělo se v prvním kole stalo spíše nevýhodou. Navíc není odolné, což začíná být mezi vlajkovými loděmi nedostatek.

Stav po 1. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
1 b. (+1) 0 b.2 b. (+2) 3 b. (+3)

2. kolo – Baterie a výdrž

Ve druhém kolo se tradičně podíváme na baterie, výdrže v našem testu a rovněž rychlost nabíjení. Nejprve trocha teorie s kapacitami jednotlivých akumulátorů. Velké rozdíly nečekejte, nejslabší baterii nasadilo HTC One (M8) – (2 600 mAh), těsně následované Samsungem Galaxy S5 s kapacitou 2 800 mAh. Na hranici 3 000 mAh se dostalo LG G3 a dalších 100 mAh k dobru přidává Xperia Z3.

Nejvyšší kapacita, největší výdrž, velí selský rozum. Poměrně překvapivě to náš test streamu videa v kvalitě 1080p potvrzuje. Xperia Z3 vykázala čas 8 hodin a 2 minut, čímž překonala takřka o hodinu druhého nejlepšího, kterým je LG G3. Pouze o 8 minut horší je pak HTC One (M8). Poslední končí Galaxy S5 se ztrátou téměř půl hodiny na třetí HTC.

Kompenzace přichází záhy. Galaxy S5 totiž dokáže svou baterii vcelku rychle nabít. Na 80 % to stihne už za 1 hodinu a 11 minut. LG G3 totéž zabere 1 hodinu 34 minut, One (M8) potřebuje 1 hodinu a 47 minut a Xperia Z3 1 hodinu a 53 minut. Při měření nabití na 100 % se první dva téměř vyrovnávají, Galaxy S5 to stihne za 1 hodinu a 54 minut, LG G3 za 2 hodiny a 3 minuty. Poté následuje dlouho a nic s časem 2 hodiny a 42 minut je třetí HTC One (M8). Nutno ovšem podotknout, že poslední Xperia Z3 zaostává o pouhou minutu.

výdrž při testu nabití na 80 % nabití na 100 %
HTC One (M8) 7:02 hodin 1:47 hodin 2:42 hodin
LG G3 7:10 hodin 1:34 hodin 2:03 hodin
Samsung Galaxy S5 6:34 hodin 1:11 hodin 1:54 hodin
Sony Xperia Z3 8:02 hodin 1:53 hodin 2:43 hodin

Rozdíly v nabíjení sice najdeme, avšak nejsou vyloženě výrazné a tak je určujícím především výdrž při testu. Tu má nejvyšší Xperia Z3 a disponuje také baterií s největší kapacitou. Po zásluze tak získává opět tři body. Pro dva body si kráčí Galaxy S5, který sice vykázal nejmenší výdrž při testu, avšak ztráta nebyla velká a dva body vybojoval o něco rychlejším nabíjením, které kompenzuje o něco slabší výdrž. Hodnoty LG G3 a HTC One (M8) jsou více než vyrovnané a oba si tak na třetí pozici rovným dílem rozdělí zbylý bod.

Stav po 2. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
1,5 b. (+0,5) 0,5 b. (+0,5)4 b. (+2) 6 b. (+3)

3. kolo – Zvuk

Ve třetím kole vítězí HTC a bere tři body. I takto bychom mohli tuto část srovnání „odbýt“, neboť pokud existuje kategorie, ve které HTC exceluje, právě jsme na ni narazili. Nyní již vážně. V případě hlasité reprodukce je kvalita modelu One (M8) se stereo reproduktory zcela nedostižná a žádný konkurent se ji ani nepřibližuje. HTC hraje nejen dostatečně nahlas, ale zvuk je rovněž dynamický, čistý a zřetelný. Nemáte pocit, že posloucháte plechovou krabičku. Neopomenutelný je tak důraz na hloubky.

Snahu nelze upřít ani Xperii Z3, která rovněž nabízí stereo reproduktory na čelní straně. Její parketou je hlasitost, neboť ze dvou malých repráčků vyloudí opravdu neuvěřitelný hluk. Kvalita je v rámci mobilních telefonů nadprůměrná, nechybí lehký důraz na hloubky, avšak středy se lehce utápí a zvuk je již lehce plechový. Xperia Z3 za One (M8) stále zaostává rozdílem minimálně jedné třídy.

A nyní nám již zbyla monofonní konkurence, která logicky nemohla oproti výše zmíněným soupeřům obstát. Galaxy S5 se však alespoň snaží dávat důraz na hloubky a zvuk je vcelku příjemný. Kazí ho však fakt, že reproduktor je jen jeden a na zadní straně. Daní za kvalitu je však celková nižší hlasitost. Mezi vlajkovými loděmi zcela vyhořelo LG G3, které sice nabízí hlasitý reproduktor, jenže to je asi tak vše. O kvalitě se příliš hovořit nedá, zvuk je plechový a bez slyšitelných hloubek.

V případě výstupu do sluchátek se rozdíly smazávají a subjektivně lze říci, že kompletní čtveřice podává podobně kvalitní výkon. Samozřejmě řadící se k tomu nejlepšímu, co můžete z mobilních telefonů slyšet.

S troškou nadsázky jsme to avizovali již výše, ale tři body ve třetím kolem bere zaslouženě HTC One (M8). Dva body za druhé místo si připisuje, rovněž po zásluze, Xperia Z3. Na třetí příčku se sympatičtějším výkonem dostal Galaxy S5 a bere poslední bod. Vážnější začíná být situace pro LG G3, které již podruhé končí bez bodu.

Stav po 3. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
4,5 b. (+3) 0,5 b. 5 b. (+1) 8 b. (+2)

4. kolo – Displej

V případě displejů se pohybujeme minimálně na 5palcové úhlopříčce. Vůbec největší displej nabízí LG G3, které operuje na 5,5 palcích s vůbec nejvyšším rozlišením QHD. Výsledná jemnost se šplhá na 534 ppi a vykazuje i na pohled největší jemnost díky nejvyhlazenějšímu fontu a grafice ikonek. Druhý největší displej nabízí Xperia Z3, která nabízí 5,2palcový FullHD panel s jemností 424 ppi, ta je naopak nejnižší z celé čtveřice. Rozdíly však dále patrné nejsou, neboť Galaxy S5 na 5,1palcích disponuje jemností 432 ppi a One (M8) s 5palcovým displejem jemností 441 ppi.

V případě typů displeje zde máme Super LCD 3 u HTC, Super AMOLED u Samsungu a TFT IPS panely u LG a Sony. Bílou barvu nejlépe zobrazuje Xperia Z3 v těsném závěsu za ní je One (M8), který nabízí oku přirozenější bílou. Bílá u Galaxy S5 se při pohledu z úhlu mění do žluté, u G3 je naopak jasně patrný nádech do růžové. Při zobrazení černé barvy naopak exceluje Galaxy S5, jehož černá je ukázková. Velmi dobrou černou nabízí také One (M8). Slabší černou nabízí Xperia Z3, ale stále je její podání o něco lepší než černá v případě G3.

Celá čtveřice se může pochlubit informační LED diodou, která bliká při zmeškaných událostech. Vyjma Xperie Z3 lze také nastavit, na jaká upozornění mají diody blikat. U všech čtyř konkurentů lze diody vypnout. Kromě One (M8) se také všichni mohou pochlubit chytrým displejem, který nezhasne, pokud se na něj díváte. Pouze Galaxy S5 a Xperia Z3 pak nabízí zvýšenou citlivost, kdy je displej možné ovládat i v rukavicích.

Tři body v tomto kole získává LG G3, avšak nijak suverénně. Má sice největší a nejjemnější displej, avšak podání bílé a černé barvy není ideální. Dva body přiřkneme Xperii Z3 za druhý největší displej, slušné podání barev, chytrý displej i možnost jej ovládat v rukavicích. Bod pak po zásluze zbývá na Galaxy S5 za možnost ovládat jeho displej v rukavicích, chytrý režim a excelentní černou. Bez bodu bohužel zůstává HTC, ačkoliv vyloženě neztrácí. Postrádá však moderní funkce a má nejmenší displej.

Stav po 4. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
4,5 b. 3,5 b. (+3)6 b. (+1) 10 b. (+2)

5. kolo – Hardware

Ve čtvrtém a dnes posledním kolem zamíříme pod kapoty dnešních účastníků. Předem můžeme říci, že například procesory nabízí čtveřice prakticky zcela shodné. Vždy se jedná o čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 805 s taktem mezi 2,3 až 2,5 GHz. Odlišnosti již hledejme u operační paměti, kde prémiové 3 GB nabízí LG G3 a Xperia Z3. U G3 zůstane 1,4 GB RAM volných, u Xperie Z3 1,2 GB RAM volných.

„Pouze“ 2 GB RAM nabízí One (M8), kterému však zbývá po zapnutí 900 MB RAM volných. Galaxy S5 hospodaří hůře a z 2 GB mu zbývá jen 600 MB RAM volných. Pro zajímavost můžeme uvést, že existuje LG G3 také s 2 GB RAM a v tomto případě počítejte se 600 MB volné RAM.

Zastavme se také u interní paměti, kdy celá trojice nabídne 16 GB prostoru. Reálné hodnoty se pohybují kolem hranice 11 GB u všech modelů. U všech se pak můžete spolehnout na podporu velkokapacitních paměťových karet. Kromě Xperie Z3 však zbylá trojice existuje také ve variantě s 32GB úložištěm.

Závěr kapitoly patří benchmarkům, kde jsme vybrali AnTuTu, 3D Mark (Ice Storm Unlimited) a Vellamo, ve kterém jsme zvolili test MultiCore. Ve všech třech testech vykázal nejlepší výsledky One (M8). Převážně nejslabší pak bylo LG G3, kterému v tomto kole uškodilo vyšší rozlišení displeje, které je náročnější na procesor.

AnTuTu 3D Mark Vellamo (Multicore)
HTC One (M8) 43 219 20 060 1 980
LG G3 38 661 16 229 1 802
Samsung Galaxy S5 41 045 18 428 1 726
Sony Xperia Z3 41 871 18 463 1 849

Ačkoliv bylo LG G3 nejslabší v benchmarcích, uzmulo tři body za velkou RAM i interní paměť. Na dva body dosáhlo HTC One (M8) a to za dobrou práci s operační pamětí a nejlepší výsledky v benchmark testech. Třetí příčku a jeden bod si na své konto připisuje Xperia Z3, která zaujme velkou pamětí RAM, ale mírně zklame pouze 16GB interní pamětí. Bez bodu tentokrát zůstává Galaxy S5.

Stav po 5. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
6,5 b. (+2)6,5 b. (+3)6 b. 11 b. (+1)
Srovnání TOP Androidů 2014

Závěr prvního dílu

Pět kol ze srovnání je za námi a to znamená konec prvního dílu. Z výsledků je patrné, že k trháku nasadila Xperia Z3, která získala 11 z 15 možných bodů a vytvořila si velice slibný náskok před zbylou trojicí. Ta má již mezi sebou rozestupy opravdu minimální. Na druhém místě se tak sešlo HTC One (M8) spolu s LG G3 s 6,5bodovým ziskem. Pouhý půl bod ztrácí Galaxy S5, nicméně i tak jde o překvapení, neboť se trojnásobný šampión ocitnul na poslední pozici.

Diskuze ke článku
Tom
To HW srovnání mi přijde nefér. Dáte 3 body G3, které je neslabší u důvodu 3 GB Ram a 32 GB paměti, přitom S5 a M8 jak sami říkáte, má taky 32 GB verzi. Chtělo by to tedy srovnávat vždy 16 GB verze a pak by G3 první určitě nebyla...
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Naposledy upraveno: 11. 12. 2014 18:44
To bodovanie nemá ani hlavy, ani päty. Čo keby ste si vytvorili nejakú objektívnu metodiku? Toto je na smiech.
Ondra
U té baterky nechápu proč Lg nedostalo 2 body poví mi to někdo?
Sxe
Akože nehnevajte sa ale pri vydrží malo byt jednoznačne druhé G3. Vydrží od S5 o 36 minút dlhšie a nabité na 100% má iba o 9 minút dlhšie. Aj v nabití na 80% je na druhej priečke. To by ste mali fakt prehodnotiť. Má 2. najlepšiu výdrž, druhé najkratšie nabitie a vy mu dáte pol boda. A ešte pred tým napíšte, že smerodatna je hlavne výdrž, S5 najslabšia a bach na druhé miesto :-D.
Inak v HW mate chybu. Všetky smartfony neobsahujú Snapdragon 805 ale 801.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze