Srovnání displejů: Galaxy Nexus, iPhone 4 a další pod mikroskopem

18

V diskusích se nás často ptáte na srovnání displejů mobilních telefonů a tabletů. Vzali jsme tedy digitální mikroskop, a pořídili vždy dva snímky displeje; jeden při dvacetinásobném zvětšení a druhý při dvousetnásobném zvětšení. Jaké telefony a tablety jsme srovnávali? Podívejte se sami...

Samsung Galaxy NexusSuper AMOLED displej s rozlišením 720 x 1280 bodů, a úhlopříčkou 4,65 palce. Hustota bodů na palec (PPI) je 316. Displej je vyroben technologií PenTile, kdy z důvodu úspory nákladů a nižší spotřeby nemá klasické RGB rozložení jednotlivých bodů, ale má RG-BG. Co to znamená? Využívá při vnímání obrazu nedokonalosti lidského oka, které je nejcitivější na zelenou barvu. Ta je obsažena v každém bodu, ale červená a modrá se střídají ob jeden bod. Pokud bychom displej srovnali s klasickým LCD displejem o stejném rozlišení, pak by obraz na PenTile displeji měl trochu hrubší rastr. A ještě jedna zajímavost - když se podíváte na fotku displeje, vidíte že červená a modrá složka pixelu je větší, než zelená, víte proč? Je to kvůli AMOLED technologii, kdy se organické složky displeje časem "opotřebovávají" (blednou), a právě tyto dvě barvy se "opotřebovávají" více. Displej pak má delší trvanlivost, než kdyby všechny body byly stejně veliké.

Samsung Galaxy Nexus

Apple iPhone 4IPS displej s rozlišením 640 x 960 bodů, a úhlopříčkou 3,5 palce. Hustota bodů na palec (PPI) je 326. IPS displej má mnohem lepší podání barev než klasický displej (TN), a také lepší pozorovací úhly. Je to dáno jinou orientací molekul tekutého krystalu. Displej u iPhone 4/4S bývá taktéž označován jako Retina, což je v překladu sítnice. Je to proto, že pokud se na tento displej podíváte z dvaceti centimetrů, nebudete schopni rozeznat jednotlivé obrazové body. Jejich hustota se vyrovná rozlišovací schopnosti lidského oka.

Apple iPhone 4

Samsung Nexus S má displej typu Super LCD, s rozlišením 480 x 800 bodů, a úhlopříčkou 4 palce. Hustota bodů na palec (PPI) je 235. Super LCD je vylepšený klasický LCD displej. Má nižší spotřebu, lepší podání barev a taktéž lepší pozorovací úhly.

Nexus S

HTC 7 Proklasický TFT LCD displej s rozlišením 480 x 800 bodů a úhlopříčkou 3,6 palce. Hustota bodů na palec (PPI) je 259. Displeje tohoto typu se používají v mobilních telefonech už dlouhou řadu let. V současnosti je u dražších modelů nahrazují IPS a AMOLED technologie, které mají kvalitnější podání obrazu respektive nižší spotřebu.

HTC 7 Pro

Asus Eee Pad Transformer má IPS displej s rozlišením 1280 x 800 bodů, a úhlopříčkou 10,1 palce. Hustota bodů na palec (PPI) je 160.

Asus Eee Pad Transformer

A jen pro srovnání přinášíme snímek displeje běžného levného notebooku Acer s matným displejem. Rozostření, které v tomto detailu patrné, je dáno právě touto matnou vrstvou displeje, která eliminuje okolní odlesky.

Notebook s matným displejem
Diskuze ke článku
jeef69
takze ktory z tychot displejov ma podla vas najlepsie vlastnosti... osobne som este nemal moznost vidiet vsetky typy, myslim ze top su amoledy a retina displej... oplati sa kupovat fon napr so SLCD???
sousek5
Děkuji vám za srovnání, je to fajn, ale rád bych se na něco zeptal. Proč ve srovnání není i Samsung Galaxy S II, který má Super AMOLED Plus?? Ten má mít přitom dvojnásobný počet subpixelů a díky tomu i jemnější.

děkuji za odpověď
Filip
Zdravím, Galaxy Nexus má matricu RGB? Galaxy S má Pentile matricu, akú má Galaxy NOTE? Ak by sa dalo, mohli by ste pridať aj Galaxy NOTE.
Tomáš
A všechny na hlavu porazí Nokia 700, která má 3,2 palce hustota bude podobná jako u Iphonu a černá je černá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze