Špičkové Oppo N1 oficiálně: otáčecí fotoaparát a dotyková záda

11

Čínská společnost Oppo oficiálně představila svoji vlajkovou loď pro nadcházející období, model N1. Tento model zaujme kromě špičkové výbavy v čele s obrovským 5,9palcovým FullHD displejem především otočným fotoaparátem a možností oficiálně nainstalovat CyanogenMod jako Android ROM. Čím tato novinka zaujme dále?

Internet se v posledních týdnech jenom hemžil informacemi o připravovaném Oppo N1. Teď se tyto úniky mění ve skutečnost. Oppo N1 opravdu překvapilo a v některých ohledech tak trochu vyrazilo dech. Společnost poslední měsíc lákala na krátká videa, na kterých ukazovala různé pohledy na telefon, nyní byl Model N1 konečně oficiálně představen v Pekingu.

Ne, telefon není voděodolný. Kapky jsou zde pouze na dotvoření kompozice.

Na tiskové konferenci Oppo oznámilo také fakt, že modelu Find 5 se prodalo celkem 2 miliony kusů. To je na čínskou značku poměrně zajímavé číslo. Dosáhne i model N1 podobného úspěchu? Nebo ho snad předčí? Uvidíme časem, každopádně našlápnuto k tomu má.

Skvělá výbava

Zpět ale k výbavě telefonu. Displej nabídne obrovskou 5,9palcovou úhlopříčku a rozlišení je, jak je u špičkových smartphonů zvykem, FullHD. Nové Oppo N1 už je tedy tabletofonem a do kompaktního přístroje má hodně daleko. Rozměry telefonu jsou 170,7 x 82,6 x 9 mm, hmotnost se zastavila na vysokých 213 gramech. Nejzajímavější však bude fotoaparát. Ten je otočný, proto už není rozdíl mezi předním a zadním fotoaparátem - zkrátka bude jen jeden, který se natočí dle potřeby. Nemusíte mít strach, že by konstrukce fotoaparátu nevydržela, výrobce slibuje, že vydrží nejméně 100 000 přetočení bez jakéhokoliv poškození. Konstrukce dovolí fotoaparát otočit o 206 stupňů.

Otoční fotoaparát? To tu ještě nebylo. Mechanismus by měl něco vydržet.

Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx a bude složen ze 6 samostatných čoček. Sekundovat mu bude dvojice LED diod, které pomůžou při zhoršených světelných podmínkách. Výrobce také vyzdvihl start fotoaparátu. Aplikace je načtená během 0,6 vteřiny, vše je tedy bleskurychlé. Výkon obstará čtyřjádrový procesor Snapdragon 600. Očekával se sice výkonnější model, Snapdragon 800, přesto se jedná o výkonný procesor. Takt procesoru je pak 1,7 Ghz, o grafický výkon se postará akcelerace Adreno 320. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 2 GB.

Telefon bude na trh dodáván ve 2 paměťových variantách: 16 a 32 GB. Bohužel, N1čka nedisponuje slotem pro paměťové karty, což jistě zamrzí nejednoho zájemce o telefon. Kapacita integrované baterie se zastavila na 3 610 mAh. Obstarávat takto velký displej a náročný procesor je však velmi energeticky náročné, doufejme tedy, že výdrž telefonu nebude nijak tragická.

Citlivá záda

Otočný fotoaparát zaujal dostatečně, Oppo si však připravilo ještě jedno překvapení. Tedy překvapení, spekulovalo se o tom již dříve, Oppo to ale oficiálně potvrdil nyní. Na zádech N1 nalezneme speciální dotykovou plochu, kterou Oppo nazvalo jako ,, O-Touch''. Plocha činí přesně 12 centimetrů čtverečních. Jak tuto dotykovou plochu můžete využít? Tak předně: telefon rozezná delší ,,stisk'', poklepání a nebo obyčejné přejetí prstem. V galerii tak můžete posouvat fotografie, stiskem plochy pořizovat fotografie a nebo telefon naučíte nové gesto, které například spustí určitou aplikaci. To vše bez toho, abyste si museli zakrývat nebo špinit displej. Například při prohlížení fotografií se to může hodit. Využití je mnoho, vše také záleží na vývojářích jednotlivých aplikací.

Výrobcům došlo, že by bylo vhodné využít i záda telefonu. LG přišlo s tlačítky, Oppo zase s dotykovou plochou. Jaké řešení bude úspěšnější u zákazníků?

Přivítejte CyanogenMod

Standardní operační systém telefonu je Android ve verzi 4.2 Jelly Bean. Oppo také přidalo nástavbu „OS Color“. Zajímavé ovšem je, že se Oppo dohodlo s vývojáři CyanogenMod a pro své uživatele zprostředkovalo možnost nainstalovat si i tuto alternativní ROM oficiálně. Je tedy jen a jen na vás, jestli si necháte operační systém s nástavbou OS Color a nebo sáhnete po alternativě ve formě CyanogenMod. Oppo dokonce slíbilo, že se časem objeví speciální varianta Oppa N1, který bude mít CyanogenMod předinstalovaný. Jednalo by se o první telefon v historii, který má CyanogenMod předinstalovaný.

Je libo klasický Android ve verzi 4.2 a nebo CyanogenMod? Můžete si vybrat, záleží jen na vás.

O-Click Control v ceně

Společně s telefonem dostanete zajímavé příslušenství O-Click Control, které bude mít dvojí využití. V případě zapnutého fotoaparátu poslouží jako spoušť fotoaparátu, v případě vypnutého displeje rozezvučí alarm. O-Click Control a Oppo N1 se spojí pomocí Bluetooth, dosah je podle výrobce až 50 metrů, ale samozřejmě záleží na prostředí, ve kterém se nacházíte. Uvnitř domu bude dosah asi mnohem kratší, ale i tak, jedná se o zajímavé příslušenství.

O-Click Control poslouží jako spoušť fotoaparátu a nebo rozezvučí alarm. Dodáván bude společně s telefonem.

Závěr

Zajímá vás cena? Ta je nastavena na poměry čínských výrobců poněkud vysoko - v přepočtu se dostáváme na částku okolo 13 000 Kč . Oppo si je zkrátka jisté, a proto se nebálo nastavit cenu výš, než jsme původně předpokládali. Každopádně se nedá říci, že by byla cena přemrštěná. Cena odpovídá funkční výbavě, důležité však bude, co na to zákazníci. Na světový trh se telefon dostane v průběhu října. Zda dorazí oficiálně také do České republiky, není známo, skrze dovozové kanály to však problém, jako vždy, nebude.

Zdroje: en.oppo.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Vyzerá to skvelo a to promo video sa im naozaj podarilo :) Najviac ma však zaujal oficiálny CM, to je priam geniálny krok :)
Michal Lukášek
Michal Lukášek
Ten vzhled mě zas až tak nezaujal, ale za kamera je parádní nápad ... jen aby je ten mechanismus naznačil neunavil a kamera se neprotáčela ... No pořád čekám kdy bude na trhu přední kamera ukrytá pod displayem ... Sony si to nedávno patentovala myslím ...
pixel
tohle jsem měl před mnoha lety na notebooku. nikdy jsem nepochopil k čemu to může být dobré. asi nedělám selfshot na sociální sítě.
Pavel K.
Nechápu smysl otočného foťáku a vůbec celého zařízení když se podávám na rozměry 170,7 x 82,6 x 9 mm 213g tak nevím jestli se mám smát nebo brečet...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze