Souboj bestsellerů: Sony Ericsson Xperia mini vs. Nokia 500

34

Mezi nejoblíbenější kategorii mobilních telefonů bez pochyby patří nižší střední třída. Často se jednotlivé modely liší jen v detailech. Letos do této třídy pronikly i procesory s taktem rovný 1 GHz. A právě dva zástupce s 1 GHz procesorem jsme vybrali do našeho duelu. První z nich sází na populární Android, druhý na znovuzrozený Symbian. Který je lepší?

Sony Ericsson Xperia mini a Nokia 500 - oficiální fotografie

Vítejte u našeho dalšího srovnání. Tentokrát jde o opět o duel a změřili jsme se na oblíbenou střední třídu. Výběr zástupců byl, ač se to na první pohled nemusí zdát, snadný. Adeptem číslo jedna byl bez rozmyšlení Sony Ericsson Xperia mini, který do střední třídy na sklonku letních prázdnin přinesl výbavu, která byla až do té doby výsadou jen dražších modelů. Pomyslným poznávacím znamením se stal 1 GHz procesor. Podíl na protivníkovi dnešního duelu, nebo vlastně protivnici, máte vy, naši čtenáři. Častými dotazy jste si řekli o srovnání s Nokií 500. Ta rovněž nabízí 1 GHz procesor a prodává se za podobnou cenu.

Duel se opět ponese v duchu porovnání jednotlivých kategorií. Po každé kategorii / kolu bude udělen lepšímu modelu jeden bod. Horší bojovník odejde bez bodu. Než souboj vypukne, dáme prostor oběma zástupcům, aby nám o sobě v několika větách něco řekli.

Dobrý den, já jsem…

Sony Ericsson Xperia mini. Pocházím z Japonska a jsem přímým nástupcem loňského modelu. Asi nikdy vývojářům neodpustím své jméno, protože se velmi shoduje se jménem mého předchůdce. Naštěstí je to jediné, co máme společné. Možná ještě rozměry, pravda. Stále jsem spíše prcek. Mimochodem se pyšním titulem, nejmenší chytrý telefon s možností záznamu HD videa. Co jsem tak zaslechl, všichni mi závidí rychlé prostředí. Ještě aby nebylo rychlé, když mi v těle tiká 1 GHz procesor a dokonce i samostatná grafika Adreno 205. Myslím, že mám i pěkný a jemný displej. Vím, je docela malý, ale větší už být opravdu nemohl. Pokud jsem vás ještě stále nepřesvědčil, přihodím nový Android. Ano, máte pravdu, už vyšla nějaká ta čtyřka, ale tu prý taky brzy dostanu. Takovou třešničkou na dortu jsou mé výměnné kryty, které mi zatraceně sluší. Snad jsem vás zaujal a chcete-li, držte mi palce.

Tip: Recenze Sony Ericsson Xperia mini – Malý velký mobil

Sony Ericsson Xperia mini v elegantní bílé barvě

Technické parametry Sony Ericsson Xperia mini

Kompletní specifikace
Konstrukce88 × 52 × 16 mm, 99 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 QSD8255, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 320 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2011, ?

Nokia 500. Všechny vás zdravím, právě jsem přiletěla ze zasněženého Finska. Letos jsem převzala štafetu po svých starších sestrách (Nokie 5230, 5250 a C5-03 – pozn. redakce). Úkol to nebyl jednoduchý, holkám se vedlo hodně dobře. Vůbec mi nepomohlo, jak mě všichni odsuzovali, že mám „jen“ Symbian a jsem „jen“ Nokia. Všem jsem ale ukázala, že se my Nokie nevzdáváme. Nechci se chlubit, ale patřím mezi nejprodávanější telefony. Mým poznávacím znamením jsou výměnné kryty. V těle mi také tepe 1 GHz procesor. Ten mi sestřičky závidí. Je parádně rychlý a s mým Symbianem Anna nemá žádnou práci. Vše se navíc ještě zlepší, protože čekám velkou zásilku s názvem Belle. Všichni sice favorizují toho prcka z Japonska, ale já se tak snadno nedám.

Tip: Recenze Nokia 500 – Pestrobarevná Anička

Nokia 500

Technické parametry Nokia 500

Kompletní specifikace
Konstrukce111,3 × 53,8 × 14,1 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (360 × 640 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 640 × 480 px, 15 FPS
ChipsetARM1176, CPU: 1×1 GHz, GPU: ne
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia (Symbian) Belle
Akumulátor1 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, ?

1. kolo – Design a konstrukce

Celý duel nemůžeme odstartovat ničím jiným, než pohledem na samotné telefony. Až se na ně dostatečně vynadíváme, zkusíme zapojit i další smysly. Hodnocení zdařilosti designu je do značné míry velmi subjektivní záležitostí. Osobně se mi více líbí Xperia mini. Ačkoli jsou oba telefony plastové, plasty u Xperie mini vypadají hodnotněji. Na jakési exkluzivitě přidává i použití chromových prvků po bocích a kolem středové klávesy. V tomto ohledu nemá Nokia 500 čím konkurovat. Zejména se základním černým krytem vypadá velmi nudně. Finové totiž vsadili na léty osvědčený design, kterým sice potěší skalní fanoušky, mnoho nových ale nenalákají.

Na scénu však přicházejí výměnné kryty. Kupodivu je nabízí jak Xperia mini, tak i Nokia 500. Vždy lze vyměnit jen zadní kryt. U Xperie mini zasahuje do boků, u Nokie 500 zase tvoří bradu pod displejem. Další rozdíl je v počtu krytů, které výrobce přibalil. U Xperie mini najdete jeden, u Nokie 500 dva.

Zdánlivě zbytečné je porovnávání rozměrů. Xperia je prostě prcek a Nokia ji konkurovat s modelem 500 nemůže. Na výšku je rozdíl propastné tři centimetry ve prospěch Xperie mini. Dokonce i při porovnání šířky vyhrává Xperia mini. Zde je ovšem rozdíl necelé dva milimetry. Stejně těsný rozdíl je v tloušťce, kde však se svými 14 milimetry vítězí Nokia 500. Otázkou je, zda rozměry Xperie mini nejsou za hranicí použitelnosti. Odpovědí je jasné ne. S telefonem se sžili všichni, kterým jsem Xperii mini na chvíli zapůjčil. Do ruky padne dobře. Přeci jen se ale Nokia 500 drží o něco málo pohodlněji. Takřka zbytečné je srovnání hmotnosti. Xperia mini váží 99 gramů, Nokia 500 93 gramů. Šesti gramový rozdíl v žádném případě v ruce nepocítíte.

Již výše jsem se zmínil, že dominantním materiálem u obou telefonů je plast. Jde ovšem o kvalitní plast, který nevrže. Podotýkám, že ani po třech měsících testování se neobjevily žádné nepříjemné pazvuky. Jedinou menší výtku mám k Xperii mini a jejímu prohnutému zadnímu krytu. Zejména ve spodní části při zmáčknutí pruží. Použité plasty také statečně odolávají běžnému opotřebení a prozatím na nich není vidět žádný škrábanec. Je ale pravdou, že se k telefonům chovám opatrně.

V prvním kole nakonec udělím bod oběma telefonům. Xperia mini sice vypadá mnohem lépe, ale to je subjektivní. Zpracování mají oba dva na velmi dobré úrovni.

Stav po 1. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
1 b. (+1)1 b. (+1)

2. kolo - výdrž a ovládání

Ve druhém kole přijde na přetřes ožahavé téma výdrže na jedno nabití. Nejprve trocha teorie. Xperia mini i Nokia 500 nabídnou Li-Ion akumulátor. Sony Ericsson dostal do vínku 1200 mAh, Nokia 500 1110 mAh. Teoreticky by měl déle vydržet právě Sony Ericsson. Jenže situace je přesně opačná. Důvodem je operační systém. Nokiácký Symbian se spokojí s málem. Při běžném používání, kdy pošlete denně 5 SMS, uskutečníte tři kratší hovory a budete zhruba 2 hodiny on-line na Wi-Fi, vydží Xperia mini s vypětím všech sil dva dny. Nokia 500 se dožila téměř celých 4 dnů.

Provedli jsme také hudební test. Oba telefony jsme plně nabili, připojili k síti Wi-Fi, zapnuli automatické aktualizace e-mailů a sociálních sítí a spustili hudbu do sluchátek s hlasitostí na 50%. Dodám, že hrála jedna stejná skladba na obou telefonech stále dokola. Zhruba každé 4 hodiny byly displeje obou telefonů zhruba na minutu rozsvíceny. Xperia mini se vypnula po necelých 42 hodinách. Nokia 500 vyhrávala ještě dalších 16 hodin. K dlouhé výdrži napomohl zejména takřka stále zhasnutý displej.

Nyní se podíváme na ovládání, v tuto chvíli pouze formou tlačítek. Pod displeji obou telefonů se nacházejí tři tlačítka, která se však funkcemi diametrálně liší. Především Xperia mini kombinuje dvojici senzorových kláves s jedním hardwarovým, Nokia 500 má hardwarová všechna. U Xperie mini klávesy slouží pro návrat domů, krok zpět a vyvolávání kontextové nabídky. U Nokie pouze k návratu domů. Zbylými klávesami je totiž červené a zelené sluchátko. Zpracování tlačítek hodnotím lépe u Xperie mini, ačkoli jsou dvě z kláves jen senzorové. Finové totiž u Nokie zvolili tři tlačítka v jednom bloku a středové tlačítko, které je nejpoužívanější, se tiskne špatně.

Další tlačítka nalezneme po obvodech telefonů. Odemykací má Xperia mini na horní straně, Nokia 500 na pravém boku. Pokaždé jde jen o zvyk, neboť se tisknou jistě. Kolébková tlačítka regulující hlasitost nalezneme u obou modelů na pravém boku a opět nemám výtku k jejich stisku. Plusem u Xperie mini je přítomnost dvou polohové spouště fotoaparátu.

Po druhém kole se Nokii podařilo jít do vedení. U tlačítek sice trochu klopýtala, nicméně v oblasti výdrže jasně dominovala.

Stav po 2. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
1 b.2 b. (+1)

3. kolo - displej a prostředí

Třetím kolo začneme srovnáním displejů. Velikostně si moc vzdáleny nejsou. Xperia mini nabízí tří palcovou plochu, Nokia 500 přidává ještě dvě desetiny k dobru. Svůj náskok si Finka pěstuje dál, neboť nabízí jemnější rozlišení displeje. Vyrovnaně to vypadá u použitých technologií. Dle očekávání jde o obyčejné TFT panely. Xperia mini však vytahuje trumf v podobě softwarového vylepšení jasu a kontrastu BRAVIA. Na pohled je dispej Xperie mini jednoznačně lepší, neboť i při nejvyšším jasu je displej Nokie 500 stále tmavý a například venku mnohem hůře čitelný. Dotyková technologie je u obou modelů kapacitní a váš dotyk může doprovázet vibrační odezva. Přesto mi ovládání u Xperie mini přišlo příjemnější, pohodlnější a především jistější.

Prostředí telefonů se vzhledem k odlišným operačním systémům liší. Xperia mini nabízí Android ve verzi 2.3.4 Gingerbread s brzkým updatem na vyšší verzi. Nokia 500 disponuje Symbianem ve verzi Anna s taktéž brzkým updatem na verzi Belle. Oba systémy staví na několika pohotovostních obrazovkách, na které můžete umístit widgety. Obrazovek nabídne více Xperia mini, widgetů taktéž a navíc mnohem kvalitnějších. Nokii 500 škodí, že ještě nedostala právě výše zmíněnou aktualizaci a je omezena obdélníkovými widgety. Praktická je výsuvná informační lišta u Xperie mini. Nokia 500 zatím nic takového nemá, ale opět bude mít s aktualizací. Plusem Nokie 500 je možnost pracovat s prostředím na šířku. To Xperia mini nedokáže.

Prostředí - vlevo Sony Ericsson Xperia mini, vpravo Nokia 500

Hlavní menu je u Xperie mini rozloženo na více stránek, mezi kterými se pohybujete v horizontálním směru. Nokia 500 nabízí ještě „old school" prostředí s maticí dvanácti ikon (opět se změní s příchodem Belle). Úpravy menu nabízí oba telefony bohaté. Ikonky můžete libovoně přeskládat. U Xperie mini si danou ikonku snadno přetáhnete na pohotovostní obrazovky. Nokia 500 zase dokáže vytvářet složky. Jelikož jde o telefony s otevřeným operačním systémem, nechybí multi-tasking, byť v rozdílných podobách. Vždy jej vyvoláte podržením středové klávesy. Na Xperii mini ale aplikace nemůžete sami ukončit, což u Nokie 500 možné je.

Podoba hlavního menu

Prostředí někomu sedne, jinému ne. Co však lze říci s jistotou, je rychlost. Zde jasně dominuje Xperia mini, která na vaše povely reaguje bleskově a vše podtrhává pěknými animacemi. Nokii 500 animace vesměs chybí a stejně si často na provedení úkonu počkáte. Ničím výjimečným nejsou ani chybové hlášky, které mnohdy jen otravují, protože po jejich odklepnutí údajně porouchaná aplikace funguje dále. Ačkoli tedy oba modely mají procesor o shodném taktu, tak Nokii 500 sráží poloviční paměť RAM a chybějící 3D grafický akcelerátor, který naopak u malé Xperie nechybí.

Třetí kolo znamená bod pro Xperii mini, která tím pádem srovnává bodový stav. K vítězství ji dopomohl lepší displej a mnohem rychlejší prostředí.

Stav po 3. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
2 b. (+1)2 b.

4. kolo – fotoaparát videokamera

Ve čtvrtém kole přicházejí na řadu fotografické schopnosti. Nejprve opět trocha teorie s papírovými fakty. Oba modely disponují 5 megapixelovým fotoaparátem. Tím shoda končí. Jen Xperia mini nabídne automatické ostření a také přisvětlovací LED diodu. Teoreticky by měla mít Xperia mini vítězství v kapse, ale nepředbíhejme. Ohledně nastavení si nemají navzájem co závidět. Oba jej mají poměrně obsáhlé, zejména s ohledem na cenovou kategorii. Jasná dominance Xperie mini přichází při porovnání vizuální podoby prostředí fotoaparátu. Nokia 500 doplácí na zastaralý Symbian Anna a vše je v podstatě řešeno jen textově a mnohdy jsou nabídky zahrabány hluboko v menu. U Xperie mini je vše řešeno moderně tahem prstu a popisky doplňují zdařilé piktogramy. Rychleji si rozhodně nastavíte Xperii mini.

Nyní již přejdeme k samotným fotografiím. Pokud budete fotit ve dne a vzdálenější objekty, podávají na první pohled oba účastníci duelu podobné výkony. Nejde o nic dech beroucího, ale v dané třídě rozhodně o lepší průměr. Navrch má ale Nokia 500, jejíž fotky jsou objemově většinou minimálně dvakrát větší, což se pozitivně projevilo na vykreslení detailů. Hladina šumu je ale poměrně vysoká u obou. V současném zataženém počasí tak příliš kvalitní snímky nepořídíte.


V exteriérech podávají oba modely slušné výkony, mírně navrch má Nokia 500 (fotografie ve druhém řádku)

Situace se otáčí ve prospěch Xperie mini ve chvíli, kdy se chcete vyfotit nějaký text či detail předmětu. Nokii 500 chybí automatické ostření a je-li snímaná scéna blíže než zhruba 60 centimetrů, můžete očekávat mazanici. To Xperia mini s klidem zaostří a pořídí velice slušný snímek. Ve zhoršených světelných podmínkách opět vládne malá Xperia, neboť má k ruce LED diodu, která na kratší vzdálenosti rozhodně pomůže. K dobru ji můžeme připočíst i hardwarovou spoušť a rychlejší reakce při pořizování snímků.


Chybějící autofocus Nokii 500 znemožňuje focení textů (snímky ve druhém řádku), Xperia mini si s nimi poradí mnohem lépe (1. řádek)

S Nokií 500 to ve čtvrtém kole zatím nevypadá nijak dobře a bude ještě hůř. Na řadu přichází srovnání video záznamů a v něm „pětistovka“ naprosto propadla. Jejím maximem je totiž pouhé VGA (640 x 480 pixelů) video s tristními 15 snímky za vteřinu. Malá Xperie Nokii 500 doslova zadupala do země se svým HD (1280 x 720 pixelů) videem a 30 snímky za vteřinu. Výsledná videa si prohlédněte níže. Záznam z Nokie 500 se viditelně trhá a nízké rozlišení je velmi znát. Video z Xperie mini je jiné kafe. Oceníte jak vysoké rozlišení, tak plynulost a ostrost. Malým problémem je kontinuální ostření, se kterým Xperia mini občas trochu bojuje. Poslední ránou, kterou Xperia mini ve čtvrtém kole vysílá, je možnost pořizovat 3D panoramata.

Sony Ericsson Xperia mini - 720p exteriér - srovnávací video (44,32 MB, mp4)
Nokia 500 - 480p exteriér - srovnávací video (12,36 MB, mp4)

Tentokrát není nad čím váhat. Ačkoli měla Nokia 500 solidní start do čtvrtého kola, tak o svůj náskok záhy přišla. Absence automatické ostření, LED diody a bídný záznam videa ji připravily o cenný bod. Ten si připisuje Xperia mini a získává náskok.

Stav po 4. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
3 b. (+1)2 b.

5. kolo – multimédia a hry

Páté kolo bude ve znamení zábavy. Hudba, videa, hry. Prostě funkce, bez kterých si dnes už telefon ani neumíme představit. Otázkou je, zda se dostatečně vyřádíme i s telefony za čtyři tisíce korun. Začneme obligátně hudebními přehrávači. Vzhledem k odlišným operačním systémům vypadají přehrávače jinak. Funkčně nabízejí prakticky totéž. Skladby rozdělí dle ID3 štítků na alba, interprety a skladby. Vytvořit si samozřejmě můžete i vlastní playlisty. Spolehnout se můžete i na ekvalizéry, leč jen ty přednastavené. Vlastní tvorba v tomto případě umožněna ani na jednom modelu není. Při samotném přehrávání skladby uvidíte časovou osu, cover alba a název přehrávané skladby. Fakt, že to celé na Xperii mini vypadá moderněji a svěžeji zmíním, ale nebudu mu přikládat větší význam. Jistě mnoho z vás ocení spíše konzervativnější design u Nokie 500. Zbývá dodat, že si u obou modelů můžete umístit widget na pohotovostní displej.

Hudební přehrávač (vlevo Sony Ericsson Xperia mini, vpravo Nokia 500)

S hudbou souvisí i kvalita reprodukce. Tu lze u obou modelů označit jako nadprůměrně dobrou. Ostatně Sony Ericsson a Nokie hrají ve většině případech velmi dobře. Na obou modelech oceníte hlasitý reproduktor, který hraje opravdu hlasitě a dokonce se snaží i hloubky. Spokojenost panuje i po připojení vlastních sluchátek. Dodávaná totiž za mnoho nestojí ani na jednom modelu.

V dnešní době telefony často využíváme jako přehrávače videií. S videem si různě poradí i dnešní soupeři. Xperia mini však přehraje jen formáty 3GP a MP4. Více nativně neumí. Nokia 500 zabojovala a k těmto dvěma formátům přidává ještě AVI a dokonce i kodeky DivX a Xvid. Zdánlivě moc hezké pro Nokii. Proč zdánlivě? Jestli jste se zaradovali, že do Nokie snadno šoupnete svůj oblíbený seriál a jen pustíte, budete zklamáni. Nokia takové video nepřehraje, neboť ji chybí výkon. Řešením je vždy zmenšit rozlišení videa. Situace u Sony Ericssonu je přesně opačná, jelikož mu nečiní problém přehrávat ani HD videa. Výkon u Nokie nijak nevylepšíte, zatímco podporu formátů stažením nového přehrávače u Xperie mini ano. Rozdíl ve velikosti displeje není natolik velký, aby hrál podstatnější roli. Ale samozřejmě při menších velikostech se počítá každá desetina palce a ta hraje pro Nokii 500.

Než se dostaneme ke hrám, zařadím do této kategorie i sociální sítě. Xperia mini nabízí standardně kvalitní aplikace pro Facebook a Twitter. Obě jsou přehledné a konečně i spolehlivě funkční. Kdo má rád vše pěkně pohromadě, ocení funkci Timescape, která sdružuje SMSky i statusy ze sociálních sítí. V Nokii 500 naleznete aplikaci Sociální sítě, která sdružuje jak Facebook tak Twitter. Bohužel její funkčnost značně pokulhává. Absence češtiny bychom odpustili, ale pomalý chod, samovolné pády aplikace a neintuitivní ovládání už nikoliv. V tomto ohledu tedy dominuje malá Xperie.

Facebook: nalevo v Xperii mini, napravo v Nokii 500

Herní srovnání vyzní poměrně jednoznačně. V prvé řadě má v základu nějaké hry pouze Xperia mini. Nokia 500 vás tak maximálně rozčílí prázdnou složkou pojmenovanou Hry. Na scénu pak vstupují možnosti stažení dalších her. U Xperie mini jde o Android Market, na kterém naleznete tisíce různých her. Xperia mini navíc zvládne i náročnější 3D tituly. Situace u Nokie 500 je komplikovanější. Nokia obchod nabídne mnohem nižší počet her. Máte ještě možnost sáhnout po nějakých java hrách. Nicméně vzhledem k absenci 3D akcelerátoru můžete takřka zapomenout na 3D hry a to je škoda.

Nokia 500 sice zvládne nejpoužívanější video kodeky, jenže je nutno videa zmenšovat. Nadále zaostává v oblasti sociálních sítí i her. Xperia mini si tak připisuje další bod a nasazuje k trháku.

Stav po 5. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
4 b. (+1)2 b.

6. kolo – telefonní funkce a zprávy

Šesté kole bude velmi vyrovnané a to zejména v počátku. První část se totiž týká telefonních funkcí a v nich si Xperia mini s Nokií 500 zdárně konkurují. Telefonní seznamy nejsou prakticky nijak omezeny, nabízejí nespočet různých položek, které lze přiřadit k jednotlivým kontaktům. Možné je též propojení se sociálními sítěmi. V této oblasti je ale dál Xperia mini s Androidem, neboť vše probíhá automaticky. U Nokie 500 se připravte na ruční párování, které navíc stojí a padá na nepříliš zdařilé aplikaci pro sociální sítě. Nechybí ani praktické protokoly všech hovorů a stejně tak si u obou telefonů můžete na pohotovostní displej umístit widget s oblíbenými či často využívanými kontakty. Zmeškané hovory dokáží oba telefony indikovat poblikáváním. Xperii mini pro tyto účely slouží malá dioda na horní straně, což není zrovna šťastné umístění. Nokii 500 poblikává středová klávesa a zmeškané události si na ni lépe všimnete. Kvalita hovorů je v běžných podmínkách taktéž srovnatelná. Ve hlučných prostředích je na tom o něco lépe Xperia mini, se kterou druhou stranu lépe uslyšíte.

Telefonní funkce

Psaní zpráv na malých displejích nikde nebude žádný med. O to více nechápu, nač nám výrobci cpou QWERTY klávesnic v režimu na výšku. U Xperie mini je zcela nepoužitelná a o mnoho lepší to není ani na Nokii 500. Lepším řešením je klasická alfanumerická varianta. Tu ale Nokia v Anně podivně zmenšila a nepíše se na ni také dvakrát pohodlně. To na Xperii mini zažijete jiné pocity. Minimum překlepů a rychle si zvyknete. Zásluhu na tom má i dobrá hmatová odezva a především lepší rychlost, než kterou předvádí Nokia 500. U klávesnic na šířku začnu výhodou Nokie 500. Nabízí totiž českou variantu QWERTZ, zatímco Xperia mini QWERTY. Tím však výčet kladů Finky končí. Rozložení její klávesnice je značně atypické, což znesnadňuje zadávání textu. Mnohem lépe se tak píše na Xperii mini s klasickým rozložením.

Klasické SMS zprávy jsou u Xperie mini zobrazovány formou konverzací a stejnou možnost umí i Nokia 500. Rozdíly opět nastávají u e-mailových klientů. Xperia mini nabízí rovnou dvě aplikace pro správu e-mailů, které jsou navíc ukázkově zpracovány. Zejména co se týče přehlednosti. Na přehlednosti ale zapracovala i Nokia 500 a vytýkat ji nic nemůžeme. O něco jednoduší je nastavení pošty u malé Xperie. Plusem je i svižnost e-mailových aplikací na Xperii mini.

Šesté kolo bylo velice vyrovnané a velmi záleží, jaké prostředí vám více sedne. Ačkoli má mírně navrch Xperia mini, rozhodl jsem se udělit bod oběma soupeřům. Stav se tedy nemění.

Stav po 6. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
5 b. (+1)3 b. (+1)

7. kolo – organizační a navigační funkce (GPS)

Organizační funkce se víceméně točí především kolem budíku a kalendáře. Budíků nabízejí oba telefony několik, jsou opakované a zvolit si můžete i vlastní melodii. Pro někoho zásadním rozdílem může být fakt, že Nokia 500 umí budit i vypnutá, Xperia mini nikoliv. Kalendáře obou modelů nabízejí tři základní typy náhledů – měsíční, týdenní a denní. Přehlednější kalendář nabízí Nokia 500, která lépe hospodaří s místem a pod samotným kalendářem zobrazí i nejdůležitější události. Také zadávání událostí je přehledněji zpracováno. Samozřejmostí je synchronizace s Exchange. Oba telefony nabídnou samozřejmě třeba kalkulačku. Ztrátu Xperia mini dohání při práci s kancelářskými dokumenty, které dokáže alespoň otevírat díky předinstalované aplikaci OfficeSuite. Nokii 500 jakákoli aplikace standardně chybí.

Ani jednomu z dnešních soupeřů nechybí čip GPS a navigační program. Xperia mini samozřejmě nabídne Google mapy, Nokia 500 své vlastní mapy. Bez dlouhých debat prozradím, že navigování je lepší na Nokii 500. Mapové podklady má uložené v paměti a pro chod navigace nepotřebujete internet. Na to Xperia mini nedokáže odpovědět, protože Google mapy si podklady vždy stahují. V lepším případě si dané úseky můžete stáhnout před cestou. V paměti jsou však uloženy jen dočasně. Fixace satelitů je velmi dobrá u obou mobilů. S vypnutým internetem, tedy ve chvíli kdy se poloha určuje jen skrz GPS, vyhrává o několik vteřin Nokia 500.

Sedmé kolo vyhrává Nokia 500. V organizačních funkcích sice není bezchybná, ale přehlednost kalendáře je pro mnohé důležitá. Svůj náskok pak definitivně stvrdila dobrou fixací satelit, mapovými podklady doživotně zdarma a kvalitní off-line navigací. Snižuje tak náskok Xperie mini na jeden bod.

Stav po 7. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
5 b.4 b. (+1)

8. kolo – internetové a datové funkce

Po stránce datových funkcí jsou oba telefony vybaveny velmi dobře. Rozumí si se sítěmi 2G i 3G. Technologie GPRS a EDGE jsou samozřejmostí. Podpora HSDPA taktéž nepřekvapí. Stahování zvládá Xperia mini rychlostí maximálně 7,2 Mb/s, Nokia 500 to dokáže dvakrát rychleji. U nahrávání pomocí HSUPA už panuje shoda a maximální rychlost činí 5,76 Mb/s u obou. Ani jeden model nepostrádá podporu bezdrátové technologie Wi-Fi s protokoly b/g. Xperia mini přidává ještě protokol n. Kvalita příjmu signálu je lepší u Xperie mini. Nokia 500 má tendenci dříve ztrácet signál a hůře si jej také udrží. K dobru malé Xperie můžeme připočíst funkci Wi-Fi hotspot. Zapomenout nemohu ani na Bluetooth, které oba telefony nabízejí shodně ve verzi 2.1 a včetně bezdrátového profilu A2DP.

K prohlížení internetu je zapotřebí prohlížeč. Ten samozřejmě nechybí ani u jednoho modelu. Xperia mini přináší moderní a rychlý webový prohlížeč s plnou podporou Adobe Flash 11. Podporuje multi dotyková gesta, načítání je rychlé a srolování stránky plynulé. Takřka bezchybnému prohlížeči se těžko konkuruje a Nokii 500 se to rozhodně nedaří. Její prohlížeč se sice stále zlepšuje, nicméně oproti tomu v Xperii mini je žalostně pomalý a tak trochu neohrabaný. Taktéž si nerozumí s plnou podporou Flashe a nabídne jen odlehčenou verzi Flash Lite 4. Xperia mini také podporuje více otevřených oken. Prohlížení internetu je tedy jasně pohodlnější na Xperii mini, a to i přes menší úhlopříčku.

Záměrně jsem tentokrát nenaznačoval počet kol. Osmé kolo bylo posledním a vyhrává jej Xperia mini a připisuje si svůj v pořadí šestý bod. Celkově tak vítězí poměrem 6:4.

Konečný stav po 8. kole:

Sony Ericsson Xperia miniNokia 500
6 b. (+1)4 b.

Vítěz a poražený: triumfální vítězství malé Xperie

Dnešní duel je u konce a skončil dost jednoznačným výsledkem. Sony Ericsson Xperia mini se s Nokií 500 utkal v osmi kolech a v šesti z nich dokázal ukořistit bod. Fince se to povedlo jen ve čtyřech případech, ve kterých však občas získala bod spolu s malou Xperií. Navíc v prohraných kategoriích mnohdy hodně zaostávala. Přesto však výsledky nejsou zcela jasné, jak by se mohlo zdát. Mnohé se totiž u Nokie 500 vylepší s příchodem aktualizace Belle. Připomenout musím, že jsme hodnotili vždy jen to, co telefony umí po vybalení z krabice. Spoustu chybějících funkcí si totiž lze doinstalovat. Ať už zdarma nebo za nějaký poplatek.

Čtěte: Recenze Sony Ericsson Xperia mini – Malý velký mobil

Vítězně z dnešního duelu odchází Sony Ericsson Xperia mini

V každém případě ale stále dominuje Xperia mini. Zaměříme-li se na telefony s cenou okolo hranice 4 000 Kč, nenalezneme lépe vybavené zařízení. Nokia 500 sice papírovou výbavou vypadá jako největší konkurentka, ale ve výsledku na malou Xperii citelně ztrácí. Jde především o rychlost prostředí, fotoaparát, video či kvality internetového prohlížeče. Silná je Nokia 500 jen v navigaci a organizačních funkcích. Co však Nokii 500 ničí doslova, je cena. Ona není vysoká, „pětistovku“ pořídíte za zhruba 4 300 Kč, jenže Xperia mini je ještě levnější.

Diskuze ke článku
mira
Viděl bych to takto:
+ pro mini jsou rozměry a rychlost
+ pro nokii jsou offline mapy a výdrž
Jakub
No každý má své pro i proti jakožto majitel mini ji hodnotím hodně kladně, po pěti měsících užívaní sem nenarazil na žádný problém. Jenže ježíšek mi donese live wolkman a mini dám přítelkyni u walkmanu mi více vyhovuje o trochu větší displej.
xsarahdi
ĎAKUJEM za krásne a objektívne porovnanie týchto cenovo masám najbližšie telefóny...klobúk dole...:))

Dúfam, že testujete už aj vyššie kategórie :)
stredná: SE NEO vs HTC Desire S alebo LG O Sol
High-end: SE ARC S vs Galaxy SII alebo LG O2X
xsarahdi
AHA to NEO vs DESIRE S som si "nevšimol" :) DIK

Ale možno nielen mňa by zaújmalo porovnanie TOP 1jadrového tel. vs TOP 2jadrového tel.
či je taký "priepastný" rozdiel medzi bežnou použiteľnosťou a či je vyššia cena tomu adekvátna. mal som na mysli SE ARC S vs Galaxy SII alebo nejaký 2jadrový.
Ešte som takéto porovnanie nečítal a bolo by to zaujímavé čítanie a určite aj testovanie. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze