Sony Xperia Z4 představena: evoluce se sázkou na jistotu

128

Po sérii spekulací jsme se konečně dočkali. Svou vlajkovou loď odhalilo také Sony a prozatím tudíž pokračuje v půlroční kadenci novinek hlavní řady. Ze dnes představeného modelu je cítit značná sázka na jistotu, kdy Sony pouze rozvíjí to, co před dvěma lety začalo. Můžete se však spolehnout na vše oblíbené z předchozích modelů a jako plus brát modernější výbavu.

Xperie řady Z jsou mezi námi již od ledna 2012. Tehdy Sony vsadilo na poměrně razantní obměnu svých vlajkových lodí. Nasadilo do hlavní role skleněné plochy a OmniBalance. Rychle se rozvíjející mobilní trh je dnes brán samozřejmě a tak asi málokdo čekal, že za více než dva roky bude design Xperií řady Z stále oblíbený. Ale on je, ačkoliv jistou námitku na adresu velmi nepatrných změn lze mít.

Tak šel s řadou Xperia Z

Sony však není jediný výrobce, který se drží svého umu a nehodlá nic zběsile měnit. Podobnou taktiku zvolilo v posledních dvou letech také HTC. To však stihlo představit „jen“ tři modely, zatímco Sony už pět. I dnes představená Xperia Z4 ctí své předky a nežene se do žádných velkých změn. Na první pohled můžeme říci, že minimálně čelní strana připomíná oba předchůdce, Xperii Z3 a Xperii Z2.

Nová Sony Xperia Z4

Přímého předchůdce dávají tušit tenké rámečky po bocích displeje, „Zet-dvojku“ pak protáhlé průduchy stereo reproduktorů, které subjektivně vypadají lépe než na minulém modelu. Sázka na jistotu se však ne vždy musí vyplatit a například místo pod displejem by mnozí jistě viděli raději menší či využité pro tlačítka.

V rámci dnešního trendu muselo Sony pohnout s klíčovými hodnotami směrem dolů. Na mysli máme tloušťku a hmotnost. A tak tloušťka klesla na 6,9 milimetrů, což je o 0,4 milimetrů méně ve srovnání s minulou generací, a hmotnost se snížila na 144 gramů, to je o 8 gramů méně oproti modelu Z3. Jde o minimální rozdíly, které v ruce patrně ani nepoznáme, ale při tabulkovém srovnání budou působit dobře.

Tradiční výsada telefonů Sony, která se loni již nezdála být tak originální, zůstává. I nová Xperia Z4 se chlubí zvýšenou odolnosti s certifikací IP68, tudíž odolá prachu a ponoření do 1,5metrové hloubky ve vodě až na 30 minut. Letos již opět jde o poměrně unikátní vlastnost v případě Xperií. V této souvislosti se sluší zmínit, že Sony pokročilo dále a na těle novinky ubývá otravných krytek. Abychom byli přesní, nachází se zde pouze jedna, která zakrývá sloty pro paměťovou kartu a SIM kartu. Micro USB konektor je na spodní straně a není chráněn, přesto vodu či prach dovnitř telefonu nepustí.

Pokrok lze zaznamenat i pod kapotou, zejména v případě procesoru, kde Sony muselo nasadit modernější typ, jinak by mezi konkurencí jen stěží obstálo. A tak jsme se dočkali osmijádrového Snapdragonu 810 s grafickou akcelerací Adreno 430. 3GB operační paměť je již samozřejmostí. Potěší, že vzrostla interní paměť na 32 GB, nicméně i tak bychom čekali i variantu s větším úložným prostorem. Podpora paměťových karet nechybí a Sony si poradí až se 128GB kapacitou.

Japonský výrobce se nikam nežene v případě displeje. Nasadil stejný panel jako loni. 5,2palcový TRILUMINOS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Výsledná jemnost 424 ppi nebude bořit rekordy, ale moc dobře víme, že se displej stále řadí mezi špičku. Naopak nepříjemnost dorazila s baterií, jejíž kapacita opět klesla. Tentokrát o necelých 200 mAh na hodnotu 2 930 mAh. To rozhodně nevidíme rádi.

Prostředí zajišťuje operační systém Android ve verzi 5.0 Lollipop s nadstavbou od Sony. Zastavme se také u fotoaparátů, ačkoliv to bude zástavka velmi podobná té loňské. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 20,7 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Je škoda, že Sony nenasadilo optickou stabilizaci. V případě videa můžete nahrávat až 4K záznamy, avšak možná mnohem lepší volbou bude FullHD video s 60 snímky za vteřinu. Vylepšení prodělala čelní kamerka, jejíž rozlišení vzrostlo ze 2 na 5,1 megapixelů. Poslední inovace, kterou nyní známe, se týká přenosů Bluetooth, kde došlo k nasazení novější verze 4.1. Jinak výbava samozřejmě čítá také NFC, USB OTG, podporu LTE či Wi-Fi se standardem ac. K dokonalosti tak někomu může chybět jen infraport.

Sony Xperia Z4 bude dostupná ve čtyřech barevných variantách – černé, bílé, měděné a variantě Aqua Green, která bude spíše než zelenou připomínat modrou. Prozatím neznáme cenu ani dostupnost novinky.

Aktualizováno: Dle aktuálních informací je Xperia Z4 určena prozatím pouze pro Japonsko, kde byla dnes také představena. S informací přišel server Hi-Tech.mail.ru, který tvrdí, že globální verze se bude jmenovat jinak a ukáže se koncem května. Otázkou zůstává, na kolik se globální verze bude lišit, pakliže ji výrobce ukáže v podstatě zanedlouho.

Technické parametry Sony Xperia Z3+

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 6,9 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 930 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:29 hodin
Dostupnostčerven 2015,

Zdroje: sonymobile.co

Diskuze ke článku
JaroB
Ale toto je verzia IBA PRE JAPONSKO ....NIEJE to globálna verzia ...tá bude až na IFA s úplne iným dizajnom a materiálmi ako boli už úniky...

Autor by to mal do článku doplniť
Jirka
Lidi co furt chcete?? Samsung ani HTC nepředstavili nic novýho. Jenom skrze média a reklamy nás všechny masírujou, že maj to nejlepší bez čeho nemůžem žít. A jenom pro informaci, jsem majitelem Samsung Galaxy S6 Edge a Sony Xperia Z2. Z2 mi vydrźí cca 2,5 dne a při stejnym používání mi S6 Edge vydrží jeden den. Takže jak tady píšou ti odborníci, že 14mm technologie je úspornější, tak pěkný HOVNO! Žere to jak tank.
Radek
Nooo moc se Sony nevytahlo..nemit vodeodolnost ktera je mi uprimne k prdu a beru to jen jako marketinkovy tah, tak ve vsem zaostava..za me teda at jdou k sipku
Peter
Máte tam chybu konkrétne: "2GB operační paměť je již samozřejmostí." Myslím že by tam malo byť 3GB ako píšete na konci v parametroch.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze