Sony Xperia Tablet Z: další originální a voděodolný tablet z Japonska

Sony dnes v ranních hodinách neočekávaně představilo očekávanou novinku, která má za úkol rozšířit jeho portfolio tabletů. Novinka s označením Xperia Tablet Z se vzhledově i výbavou nadmíru podobá nedávno uvedené vlajkové lodi mezi smartphony od Sony, Xperii Z. Kromě designu nabízí i zvýšenou odolnosti proti vodě a prachu a samozřejmostí je špičková výbava.

Fámy o novém tabletu s logem Sony na technologicky zaměřených webech kolují už nějaký ten pátek. Poslední spekulace hovořily o představení ve středu v japonském Tokiu na akci operátora NTT DoCoMo. Avšak v Sony si to nakonec rozmysleli, a nový Xperia Tablet Z uvádějí pravděpodobně za účelem větší medializace už dnes.

V minulých letech jsme byli od Sony svědky opravdu originálních tabletů. Japonský výrobce uvedl například Tablet P se dvěma displeji a designem, připomínajícím pouzdro na brýle, nebo Tablet S a jeho odvozeninu Xperia Tablet S, které se podobaly přeloženým novinám. Generace roku 2013 ovšem půjde trošku střízlivější cestou. Vypadá to, že Sony víceméně bude zvětšovat povedené smartphony.

Čtěte také: Recenze Sony Xperia Tablet S – Originál podruhé

Xperia Tablet Z nastupuje na místo starších stylových tabletů Sony

Větší "Zetko" na scéně

Nový Xperia Tablet Z vychází kompletně z nového smartphonu Xperia Z, který Sony představilo na nedávno skončeném veletrhu CES 2013 v americkém Las Vegas. Tablet je z přední i ze zadní strany zcela rovný, a jeho povrch opět velmi pravděpodobně (doposud nepotvrzeno) kryje tvrzené minerální sklíčko (Gorilla Glas?). Z toho (a také ze speciálních krytek konektorů) současně plyne, stejně jako u zmiňovaného smartphonu odolnost proti vniknutí prachu a vody.

Za povšimnutí dále stojí rozhodně údaje o rozměrech. Xperia Tablet Z si totiž od Applovského iPadu mini bere prvenství v dnešní oblíbené disciplíně - tenkosti těla. Tablet od Applu má v pase 7,2 milimetrů. Novince od Sony byste ale však naměřili ještě méně, pouhých 6,9 milimetrů, což je u tohoto typu zařízení více než úctyhodné. Další rozměry najdete v přehledné tabulce pod článkem. Váha tabletu činní necelého půl kila. I v tomto směru je Sony dále než většina konkurence.

Ultimátní výbava

Tablety s logem Sony v minulosti nikdy nepatřily k absolutní špičce na trhu. Doposud sázely spíše na originální design. Nyní ale výrobce nenechal nic náhodně a nový Xperia Tablet Z přichází s jednou z nejlepších výbav. Základem je displej. Je potřeba si říci, že kvůli extrémní tenkosti zařízení se celý musel kvůli implementaci všech potřebných součástek natáhnout. Z úhlopříčky 9,4 palců, na kterou jsme byli u tabletů Sony zvyklí vídat se tedy displej zvětšil na standardní hodnotu 10,1 palce. Nebude to ale naštěstí jen o zvětšování. Displej totiž nabídne také řádně vysoké rozlišení - 1920×1200 pixelů a dobrou kvalitu barevného podání (použita technologie Sony Mobile Bravia Engine 2).

Displej s vysokým rozlišením si rozhodně žádá i patřičně výkonný procesor a grafiku. Překvapením tedy není použití čipsetu Qualcomm S4 Pro (model APQ8064) se čtyřjádrovým procesorem o taktu 1,5 GHz a GPU Adreno 320. Určitě k nezaplacení bude i 2 GB kapacita paměti RAM. Samotná vnitřní paměť bude obsahovat 32 GB prostoru s možností rozšíření o dalších 64 GB pomocí micro SD karet. Nad vším tímto výkonným hardwarem bude vládnout operační systém Android verze 4.1 Jelly Bean. Grafická nadstavba se bude velmi podobat té v Xperii Z/Zl s tím, že bude obohacena několik tabletových aplikací navíc.

Skleněné krytí velmi pravděpodobně tablet nabídne po vzoru smartphonu Xperia Z

Xperia Tablet Z bude určitě jedním z nejlépe fotících tabletů na trhu. Předurčuje jej k tomu 8,1 megapixelový snímač se senzorem Exmor R. Důležitá u tabletů je i konektivita. Bluetooth a NFC pro párování příslušenství, přenos dat či mobilní placení má už dnes skoro každý. Zdaleka ne všichni ale implementují i podporu bezdrátových mobilních sítí - 3G a LTE. Xperia Tabletu Z však díky bohu nechybí a Sony se jistě podaří získat si díky tomu dost zákazníků.

Zatím jenom pro Japonce

Suma sumárum tu tedy máme nejtenčí a nejlehčí 10,1 palcový tablet, který se navíc nemusíte bát namočit, a který se se svými technickými parametry řadí mezi to nejlepší, co dnes v segmentu tabletů můžete koupit. Teď bohužel ta horší zpráva. Sony tablet na trh uvede na jaře tohoto roku, prozatím však pouze v Japonsku. O dostupnosti na ostatních trzích světa včetně České republiky prozatím nepadlo ani slovo. Spekulovat se dá v lepším případě o přelomu období Q1 až Q2 2013. Cena by měla odpovídat výbavě. Odhadujeme ji minimálně na 13 tisíc korun.

Technické parametry Sony Xperia Tablet Z

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,9 mm, 495 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč

Zdroje: sonymobile.co, theverge.com, engadget.com

Diskuze ke článku
mental.disease
Po najlepších fonoch Z, ZL..
..najlepší tablet :-)
Welcome aback SONY!
Juras
"Odhadujeme ji minimálně na 13 tisíc korun." Tak tato cena je z říše snů.
Pokud má stát Xperia Z 17000, tak tento tablet bude stát aspoň 20000 :-)
Aljoša
Sony zase ukázalo, že střídmé tvary dokážou divy. Podle mě je to designově naprostá paráda. Na druhou stranu si myslím, že cena tabletu bude vyšší než 13 000 a otázkou teď je i kapacita baterie (mohli ten tablet udělat o něco tlustší a nacpat tam větší kapacitu). Ale to asi bude záležet i na odladěnosti systému a věřím, že Sony si s tím hravě poradí, když vezmeme, že u Samsungu má Note 10.1 kapacitu 7000 mAh a vydrží fungovat dost dlouho.
Discus
zítra uvidíme ze všech stran, jak bude vypadat, ale už teď - prostě paráda. Sony jede a to je dobře. Ale začaly konečně šlapat i Panasonic, Sharp.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze