Sony se opět ocitlo v červených číslech, prodalo 9,9 miliónů telefonů

43

Ačkoli předchozí kvartál vypadal pro japonského výrobce elektroniky nadějně, nyní se mu opět nedaří. Dařilo se při prodeji Playstationů a také zbavení se ztrátové divize osobních počítačů pomohlo, ale výsledky mobilní divize příliš optimismu nevzbuzují, přestože čísla prodejů se nijak výrazně nehýbou.

Celá skupina tak skončila ve třetím čtvrtletí ve ztrátě 785 miliónů dolarů, což je poměrně hodně ve srovnání se stejným čtvrtletím roku 2013, kdy byla v zisku 124 miliónů dolarů. Přesto se nejedná o tak špatný výsledek, někteří analytici očekávali dvojnásobek. Za tímto dluhem stojí nově vytvořená divize Mobile Communications, která se po prodeji počítačové části osamostatnila. Také kvůli nákladům na restrukturalizaci vytvořila ztrátu 1,6 miliardy dolarů.

Logo Sony

Prodeje mobilů se přitom nijak výrazně nehýbaly. Sony prodalo za kvartál 9,9 miliónů telefonů, ve stejném období před rokem deset miliónů. Sony tak snížilo odhad počtu telefonů, které má prodat – z 43 na 41 miliónů. Stále je to ale více než v roce 2013, kdy jich bylo 39 miliónů. Ovšem ještě v průběhu léta společnost předpokládala, že prodá více jak 50 miliónů telefonů.

Letošní vlajková loď, Sony Xperia Z3, není špatná, konkurence však nespí.

Stejně jako další zavedení výrobci se však i Sony musí popasovat s prudkým nárůstem čínské konkurence. Proto nikoho nepřekvapí, že za propadem stojí hlavně situace na čínském trhu, který se v poslední době velice emancipoval. Sony na to reaguje tak, že se příliš nehodlá zabývat segmentem střední třídy, naopak vlajkové lodi chce uvádět v půlročních cyklech namísto ročních. Je toto recept na úspěch? To uvidíme.

Zdroje: gsmarena.com, xperiablog.net

Diskuze ke článku
Jarda
Pro Sony je to slozita situace. Potrebuje vydelat a cinani ceny zenou dolu. Asi nejlepsi postaveni ma Apple, lidi na jejich speky zatim skacou. Uvidime, co bude dal, ale nejspis nas cinani svymi pristroji dostanou..
Martin
Já si mýslim, že největší problém je cenová politika Sony. Kdyby Sony snížilo o 30% cenu všech telefonů, tak by šli na odbyt. Stačilo by, aby udělali dva telefony střední třídy za cenu 5000,- a hned by jim zisky stoupaly. Hold si musej uvědomit, že jméno jako Apple nemaj. A když jsme u Čínských výrobců, tak bych se jim nebránil. Mají obrovský potenciál a do vývoje dávají neskutečné peníze. Takže proč by neměli mít úspěch. Jestliže chtějí mít renomovaní výrobci vyšší odbyt, tak nejdřív musí přesvědčit zákazníka, že jejich výrobek je lepší, než u konkurence.
Jarda
Ano, souhlasim, ze by mela Sony zlevnit. Konkurence je velika. Samsung polevuje, ponevadz lidi prisli na to,ze ma standart za vysokou cenu. Treba si ted koupi Sony. Treba ta Xperia 3 compact je fakt dobrej mobil,jen by mel stat tak o 3 tisice mene, jasne, vime, ze jen chteji zaplatit za kvalitu. Stejnak me stale udivuje Apple, vyrobi telefony, ktere se prohnou, jejich prouzek se barvi a nelze ho umit, v software maji plno chyb a lidi to nezastavi. ;-)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Vydávanie dvoch vlajkových lodí ročne im očividne nijak neprospieva a už by sa z toho mohli poučiť. O chýbajúcej strednej triede sa radšej ani nevyjadrujem. Taká Xperia Neo či Xperia P nemali vo svojej dobe veľa konkurencie.
A samozrejme stiahnuť ceny nadol. LG tiež na tom nebolo nijak slávne, ale nasadilo vynikajúcu cenovú politiku a začalo sa dariť.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze