Sony Ericssonu W610i: Pokles stavu much
recenze

Sony Ericssonu W610i: Pokles stavu much

1

Jsou tomu už 2 roky, kdy jsme viděli designově nápaditý a schopný telefon Sony Ericsson W800i. Dočkal se nástupce W810i, ale i ten se začíná stahovat z prodeje. Jde však o přístroj, který trh stále ještě potřebuje, a tak přichází W610i.


Oficiální fotografie walkmanu W610i

Technické parametry

Rozměry 102x46x14 mm
Hmotnost 93 gramů
Barevná provedení černo-oranžové a bílo-černé
Sítě Quad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní TFT, rozlišení 176 x 220 bodů , 262 144 barev
Paměť 64 MB + paměťové karty Memory Stick Micro (512 MB v balení)
Operační systém -
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, diktafon, synchronizace s PC, Wap 2.0, HTML se čtečkou RSS kanálů, SMS, MMS, prediktivní vkládání textu
Multimédia 72 hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač Walkman 2.0 (MP3, AAC, AAC+, eAAC+), FM rádio s RDS, funkce TrackID, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), automatické zaostřování, LED diody, digitální zoom, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 176 x 144 bodů, 3GP, vyvážení bílé, barevné efekty
Datové funkce USB 2.0 (konektor Fast-port, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 včetně A2DP profilu, IrDA
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10), HSCSD
Baterie a výdrž Li-Ion 950 mAh
Doba hovoru: až 7 hodin, Pohotovostní doba: až 350 hodin
Cena a dostupnost 7 500 Kč
červen 2007

Ve walkman krabici naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • telefon
  • stereofonní sluchátka
  • USB kabel
  • paměťovou kartu Memory Stick Micro (M2) s kapacitou 512MB

plus Plusy

  • přiměřené rozměry
  • atraktivní design
  • EDGE
  • propracované organizační funkce
  • funkce TrackID
  • walkman výbava (kvalitní sluchátka, 512 MB karta v balení)

minus Mínusy

  • pro někoho příliš křiklavý design
  • na klávesnici je si potřeba zvyknout
  • horší displej
  • zmeškané události se nezobrazí před oživením

Pro koho je stylový Sony Ericsson W610i?

  • pro milovníky hudby a fotografie
  • pro ty, kteří chtějí upoutat pozornost
  • pro ty, kteří se neradi nudí

Design: lesklé kruhy, oranžové kruhy...

Snad nejvíce ze všeho na telefonu upoutá hned design. Kruhy, které se začínají rozmáhat od dob W300i, se tady ujaly v plné síle alespoň na ovládací klávesnici, alfanumerická je podstatou provedení tradiční. Kruhy ovládací klávesnice jsou nezvyklé a málokdy jsem se setkával se snahou zmáčknout dlouhým nehtem plošku uvnitř kruhu s popiskem, přitom příslušné tlačítko bylo na obvodě a popisek byl jen popisek. Kromě klávesnice a displeje je na přední straně také mikrofon a sluchátko.

Velmi příznivé jsou i rozměry W610i 102x46x14 milimetrů, a hmotnost 85 gramů. Mobil padne krásně do ruky, kapsu vám neutrhne, prostě delikátní zážitek. Daleko více vás přitáhne nebo naopak odpudí provedení designu, o tom pohovoříme níže. Přístroj se bude nabízet v černo-oranžovém provedení nebo bílo-černém, kdy tolik netrhá oči kolemjdoucích, jednotlivé oranžové doplňky ale pak vypadají příliš cizopasně. Nejhorší ale je, že zadní kryt neskutečně při každé příležitosti vrže a musím ho podložit kouskem papírku, abych mohl v klidu alespoň napsat zprávu.

Zadní strana je celá oranžová a pokud držíte zrovna tento walkman u ucha, nelze si vás nevšimnout. Barva, pro někoho až příliš křiklavá, prostě trhá oči. Reakce na vzhled byly spíše kladné, nicméně někomu se zdála oranžová příliš nápadná a rozverná. Proto se přístroj bude spíše líbit lidem, kteří chtějí zaujmout, což oranžová splní dokonale. Vzadu najdeme logo Walkman, kruhovou čočku fotoaparátu ve velkém kruhu spolu s kruhovými přisvětlovacími diodami a kruhovým zrcátkem pro autoportréty. Velký kruh narušuje jen malá kovová kruhová úseč, která představuje hlasitý reproduktor. Ačkoliv vypadá jako opravdový magnet na otisky prstů, otisky se chytře zamaskují a jen tak si jich nevšimneme. Zadní stranu telefonu uzavřeme vybouleným kruhem s logem výrobce, které na stole udrží přístroj lehce nad povrchem.

Na levém boku najdeme slot pro paměťové karty Memory Stick Micro, tedy M2 (v balení je přiložena s kapacitou 512 MB), který se otevírá nadmíru pohodlně, ale při zavírání se musí prohnout, jinak mu zobáček brání v následném zavření. Dále netradičně konektor Fast-port a tlačítko pro spuštění posledního používaného hudebního přehrávače (Walkman nebo FM rádio). Horní strana walkmanu skrývá kdesi pod podlouhlým lesklým krytem infraport, kryt je zakončen vypínačem. Jeho stisk není vůbec jistý, vypínač je malý, a tak je nutné ho stisknout hluboko. Napravo najdeme jen tlačítka pro zoomování nebo regulaci hlasitosti a pro ovládání fotoaparátu. Úplně dole není nic, protože mikrofon je na přední straně telefonu na místech pod klávesnicí a Fast-port je zabudovaný na levém boku.

Přední část walkmanu W610i by se dala s trochou nadsázky označit jako tyran a oproti zadní straně tedy jako den a noc. Ačkoliv se na to "tyran" netváří, otisky prstů se zde okamžitě uchytí. Mezi tlačítky, která jsou vysoká, se navíc prakticky nedají otisky prstů vyčistit, se zlou se potážete, když necháte přístroj jen na chvilku v prašném prostředí. Prach se okamžitě nachytá mezi kruhy ovládací klávesnice a jeho vyčištění je nemožné, protože všechny klávesy okolo jsou velmi vysoko a do prašné škvírky se něco na vyčištění jen tak lehce nevejde.

Klávesnice: jak pro koho

Ovládací část klávesnice se ovládá proti očekávání dobře. Velkou výhodou čtyřsměrné klávesy chránící potvrzovací střed je, že z potvrzovacího středu stačí jen lehce vychýlit prst do strany a přitom snadno zmáčknete onu čtyřsměrnou klávesu. Kontextové klávesy, korekční tlačítko a vracečka jsou rovněž pohodlné, i když po velmi dlouhé práci z nich budete mít zaručeně otlačené prsty. Tlačítka pro spuštění Walkmanu a menu činností jsou dostatečně velká a pohodlná, ale paradoxně je budete používat mnohem méně než ovládací klávesy z ohnutých párátek.

Alfanumerická klávesnice je samostatnou kapitolou. Tlačítka jsou miniaturní, ale mají kolem sebe velké rozestupy, což chrání uživatele před překlepy. Těm se ale stejně nevyhneme, neboť takovéto titěrné klávesky, všechny absolutně identického tvaru (s výjimkou hrbolku na pětce, ale toho si snad ani nevšimnete), se poslepu prakticky nedají rozlišit a než se s nimi naučíte psát spolehlivě, bude vám to zaručeně dlouho trvat a ani pak si nebudete úplně jisti. Ovšem najdou se i tací (i když v silné menšině), kteří se bez překlepů obejdou a psaní budou zvládat hned. Je to zvláštní, někteří vášniví pisálkové si na klávesnici zlomili prsty a jiní, vyloženě začátečníci, si na této klávesnici nijak zvlášť nestěžovali.

Displej: mohlo to být mnohem lepší...

Displej, ačkoliv se to na první pohled nezdá, nabídne dnes již nízké rozlišení 176x220 pixelů. Detaily tvoří zažitý standard: aktivní technologie TFT, 262 tisíc barev. Písmo je pěkné a jemné, ale to je dáno spíš jeho softwarovou úpravou. Je jen velká škoda, že rozlišení není větší a například při sledování videa nebo procházení obrázků o velikosti 320x240 pixelů uvidíme kromě obrázku postiženého zrnitostí také rámeček okolo. Témata určená pro QVGA displeje zde raději vůbec nezkoušejte, protože zrnitost je pak naprosto příšerná a displej vypadá ještě jako pasivní.

Zvuk: tenký lev

Reproduktor na zadní straně hraje překvapivě hlasitě, nevrže ani při agresivním MegaBassu a mezi mobilními telefonu patří k nadprůměru. Kvalita reprodukce mohla být každopádně lepší, nepočítejte se stereem nebo nějak výraznými basy. To sluchátka jsou jiná písnička. Opět jsou to klasické špuntíky výborné kvality (což automaticky znamená i redukci na 3,5mm Jack), které se zavádí přímo do zvukovodu. Pokud si nechcete strkat telefon vyloženě do ucha, můžete použít i měkké pryžové nástavce z balení, s nimiž jsou sluchátka jako klasická pecková.

Menu, ovládání: pořád to samé

Vzhledem k tomu, že přístroj je v mnohých ohledech velice podobný jiným téže značky, dovolte mi některé pasáže okopírovat z jiných recenzí.
Uživatelské prostředí se od dob Sony Ericssonu K800i prakticky nemění. To přináší možnosti omezeného multitaskingu (který má pochopitelně svou klávesu), RSS čtečku, nový internetový prohlížeč a další užitečné funkce. Nové uživatelské prostředí s novými funkcemi v něm je zároveň jedinou výraznou změnou oproti populárnímu modelu W800i. Podrobně jsme se novému prostředí věnovali například v recenzi Sony Ericssonu K800i, nyní tedy pouze stručněji.

Po zapnutí se vás Sony Ericsson obligátně zeptá, zda chcete spustit i rádiovou část nebo zůstat offline (tzv. Flight mode). Tento dotaz lze v menu vypnout. Pro oba režimy však potřebujete mít vloženou SIM kartu, bez ní si zavoláte pouze na tísňové linky. Největší výhodou je, že ve Flight modu lze nyní i požívat Bluetooth (což dříve možné nebylo), i když se vás telefon raději předem zeptá. Jinak můžete mít velkou nepříjemnost, protože padat s letadlem kvůli zapnutému Bluetooth není zrovna to pravé ořechové. Pohotovostní režim poskytne vše, co je pro informování uživatele důležité. Přehledné ikonky v záhlaví doplňuje datum v dolní části displeje. Hodiny mohou být jak klasicky malé umístěné nad datem, tak i zvětšené přes půl displeje. Přehlédnout takový font je pak zhola nemožné. Na pozadí může být buď tapeta přidružená k tématu a nebo vlastní, s možností použít animovaný GIF (avšak nikoliv Flash či video). Všechny čtyři směry kurzorového kříže lze nastavit na téměř libovolnou položku v menu.

Dříve než vstoupíme do menu, sluší se zmínit o velmi praktickému a dobře zpracovanému menu činností. To lze vyvolat speciálním tlačítkem umístěnou nad korekční klávesou C. Skládá se ze čtyř záložek, z nichž tři v podobě seznamu nových událostí (zprávy, zmeškané hovory), vlastních zkratek a záložek internetového prohlížeče známe již od dob modelu K750i. Kouzelná čtvrtá záložka s názvem spuštěné aplikace se objevila poprvé u top-modelu K800i a nechybí ani zde. Zobrazují se zde funkce a JAVA aplikace běžící na pozadí, minimalizované. Rovnou ale podotýkám, že kromě JAVA aplikací se dá takto minimalizovat pouze zlomek funkcí a nabídek (emailový klient, psaní zprávy, hudba, rádio, apod.) Současně lze mít spuštěno opravdu velké množství aplikací bez známky zpomalení, zamrzí však nemožnost minimalizovat webový prohlížeč (co si ale budeme namlouvat, Opera Mini je lepší a jako JAVA aplikace minimalizovat jde). Za menu činností jako celek si Sony Ericsson zaslouží pochvalu, možnost minimalizovat aplikace a funkce je navíc u hloupých telefonů ojedinělá.

Hlavní menu je klasicky v matici 3 x 4, doplněné o bublinové animace při zvýraznění položky. Další úrovně menu jsou textové, jejich položky animovaně rolují z horní části displeje. Animace nelze nijak vypnout, deaktivují se samy při více spuštěných aplikacích na pozadí. I s nimi je ovšem pohyb v menu rychlý, telefon vás nenechá čekat téměř nikdy. Sekundu si počkáte jen tehdy, než se zobrazí hlavní menu. Po dobu nabídky lze měnit pomocí grafických témat, v paměti testovaného telefonu jsou dvě odlišného typu. Jedno klasické bílo-oranžové a druhé bílo-šedo-červené, které proměnilo i styl menu, nicméně se zachovala možnost vyvolat podnabídku numerickou klávesnicí. Špatné ale je, že se zmeškané události nezobrazí ještě před oživením. Nejsnazší tak zůstává stisknout tlačítko pro regulaci hlasitosti, při něm se ukážou hodiny i zmeškané události dostatečně čitelně.

Fotoaparát: přeživší exemplář

Tento samý fotoaparát, který se nyní nachází i ve W610i, již měla celá řada přístrojů. Jmenujme: K750i, W800i, W900i, W810i, K550i - to jsou jen ty s autofocusem. Dva megapixely nejsou nijak špatné, v dnešní době spíše urazí to, že vypadají téměř stejně jako kdysi u "pradědečků". Nenajdeme nic nového, pouze dvě silné LED-diody na přisvícení a malé zrcátko pro pořizování autoportrétů. Fotoaparát bohužel přišel o krytku, naštěstí se ale díky vyboulenému logu výrobce na stole nepoškrábe. Zato jeho vyvolání, dříve možné i při zamknuté klávesnici otevřením krytky, je teď nedořešené a klávesnice musí být odemčená, což zdržuje focení momentek. Tlačítko fotoaparátu není stoprocentní, a i když má být podle výrobce dvoupolohové (při namáčknutí se zaostří, při domáčknutí vyfotí), disponuje polohami třemi. Jedna funguje pro zaostření v 50% případů (jak se mu chce), druhá jistě zaostří a občas pro nic za nic i vyfotí a ta třetí je jisté vyfocení, při kterém si ovšem lámu prst. Alespoň že se dá fotoaparát vyvolat i současným stiskem tlačítek pravé části ovládacího bloku (tj. pravá kontextová klávesa, C a menu činností).

Výbava fotoaparátu se téměř nezměnila. Stále tu máme možnost přidání barevného efektu, rámečku, panorama, fotografie o velikosti 2 MPix, 1 MPix a VGA, scény atd. Jedinou významnější změnou je, že zoom je omezený tak, aby nemohl zhoršit kvalitu fotografie. Při plném rozlišení se tedy přiblížit nedá, při megapixelové fotce také ne(i když tady by se to už kapku hodilo), při VGA se dá přiblížit až 2,4x. Plného 4x digitálního zoomu se dá využít jen při natáčení videa. K němu pár poznámek: Video se drží jako klíště předpotopního rozlišení 176x144 bodů a moc parády s ním neuděláte, spíš jen v MMS zprávě.


Videozáznam • Slabá baterie na sebe upozorní i v režimu na šířku

Jak už bylo řečeno, nic se nemění. Stále stejné chyby, stále stejná esa v rukávu. Mezi chyby patří digitální šum, který je opravdu všudypřítomný, a problém nedostatečné saturace (jako ostatně u všech Sony Ericssonů). Esa jsou například opravdu silné diody na přisvícení nebo i přes uvedené nedostatky stále kvalitní fotky s prvotřídním makrem v kategorii dvoumegapixelových mobilů. Velkou výhodou je též identické uspořádání složky s fotografiemi jako u fotoaparátů Sony Cyber-shot nebo i mobilů Sony Ericsson Cyber-shot.

Zkušební fotografie Sony Ericssonu W610i:



Tmavý koutek v exteriéru - už zde musím mít pevnou ruku • Makro • barevné efekty • Exteriér za poměrně dobrých světelných podmínek

Hudební přehrávač: prostě Walkman, co chcete víc?

Ještě než se podíváme na přehrávač, zmíníme si kvalitní rádio s RDS (po připojení headsetu) a TrackID, díky kterým vám hudební zážitek opravdu jen tak neunikne. Pro připomenutí: TrackID nahraje kousek skladby, kterou posloucháte (z rádia v telefonu nebo klidně i z externího zdroje), pošle ji na web, kde se porovná s databází a obratem vám přijde SMS, o jakou skladbu jde, kdo je interpret atd. Za zmínku stojí videopřehrávač. S telefonem dostanete kromě sluchátek, o nichž byla řeč výš, také paměťovou kartu M2 (Memory Stick Micro) o kapacitě 512 MB. Není to málo, ale představa telefonu nadupaného hudbou ještě s pár filmy a životem ve fotografii se moc do půlgigové karty nevejde. Myslím, že by výrobce udělal lépe, kdyby žádnou kartu nepřibalil a srazil cenu o pár set korun.


TrackID • Videopřehrávač

Walkman je ve verzi 2.0 a je více podobný tomu v chytrém Walkmanu W950i. Setkáme se tedy s pěknými animacemi, což ovšem procházení přehrávačem nijak neurychluje, spíš naopak. Přehrávání podle ID3tagů a podobné věci patří k samozřejmostem, za zmínku spíše stojí, že Sony Ericsson se naučil dávat vynikající Rozšířené stereo i do Walkmanů. Kromě něj je k dispozici MegaBass, který ale neuspokojí všechny uživatele, nicméně není problém si pět šavlí ekvalizéru nastavit vlastnoručně. Přehrávač může hrát na pozadí, dá se pohodlně ovládat tlačítka na boku telefonu i když je minimalizovaný. Zkrátka tolik pěkných funkcí je samozřejmých, až nás skoro Sony Ericssony rozmazlují.

Multimédia - Tři DJs a žádné hry

Pro veškerá multimédia má W610i přichystanou paměť přes 77 MB, dále rozšiřitelnou paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2). Paměť telefonu i karty lze spravovat v přehledném Správci souborů. Prohlížeč obrázků nabízí kromě standardních zobrazení také pohled na snímky podle časové osy, rozdělené na dny a měsíce, kdy byly pořízeny. V aplikacích objevíme také aplikaci pro bezdrátový tisk fotografií na kompatibilních tiskárnách HP. U všech novějších Sony Ericssonů navíc nalezneme možnost přímo z telefonu blogovat a odesílat tak na web fotografie s komentáři. V telefonu jsem nenašel žádné hry, není ale problém nějaké doinstalovat. Další zábavné funkce jsou VideoDJ, Music DJ a PhotoDJ, již samotný název napovídá, o co jde. Ovládání počítače pomocí Bluetooth je už téměř samozřejmé. Java je celkem rychlá, i když mohla být lepší.

Seznam, hovory, zprávy, seznam, hovory, zprávy - naučme se papouškovat

Telefonní seznam, nabídka zpráv a organizační funkce se od dob K800i nemění a již rok Sony Ericsson papouškuje to samé. To ale neznamená, že jde o výbavu mizernou, ba naopak. W610i pojme až 1000 vícepoložkových kontaktů, omezených počtem 2500 čísel. Ke kontaktu se dají přiřadit tři emailové adresy, jedna webová, titul, společnost, poštovní adresu do zaměstnání a domů a samozřejmě také poznámku a narozeniny, které se objeví automaticky v kalendáři. Jediným zásadním nedostatkem (rovněž papouškovaným) je špatné řazení jmen s diakritikou. Jména začínající na samohlásky s čárkou používané v angličtině a španělštině (á, é, í, ó, ú) se řadí správně, ale ý, ů a znaky s háčkem až na konec (alespoň tam se správně seřadí).

Každému kontaktu lze přiřadit obrázek, který se zobrazí během příchozího hovoru. Totéž platí i pro video, jež zastoupí obrázek a jeho zvuk se použije jako vyzvánění. W610i jinak může vyzvánět buď klasickým dvaasedmdesátihlasým polyfonním MIDI nebo hudbou ve formátu MP3/AAC. Vyzváněcí profily lze chytře po vzoru Nokie přepínat po krátkém stisku vypínače. Zvukový projev ale oproti jiným telefonům zklame. I při nižších hlasitostech nechutně vrže a v době hovoru to není nic příjemného. Sony Ericsson ale zvládá skupiny volajících, ty ovšem slouží pouze k hromadnému posílání zpráv, nelze u nich nastavit nic jiného. Seznam dále řadí dle jména nebo příjmení a (opět) nedokáže zobrazit kontakty v telefonu a na SIM kartě dohromady, pouze zvlášť.


Práce s kontaktem • Změna profilu po stisknutí vypínače

Co se zpráv týče, nabídka se příliš nemění. Uspořádání je stejné jako u ostatních Sony Ericssonů, jen se trochu změnila grafika editorů. Při psaní textu pomáhá povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá často používaná slovní spojení. Standardně píše bez diakritiky, zvolit si však můžete i psaní s ní. Tvorba textu je tak o mnoho snazší. Editor SMS jako obvykle začíná odpočítávat až 20 znaků před koncem zprávy, což Sony Ericssony dělají snad už od svého vzniku.

MMS zprávy se vytvářejí v novém editoru po vzoru modelu Z610i, funkčnost a intuitivnost ale zůstala. Odesílat a přijímat zprávy lze až do velikosti 300 kB. Psaní nových SMS i MMS lze minimalizovat a díky menu činností se k editoru později vrátit. Kvalitní je také e-mailový klient ve stylu žlutého papíru, který si poradí až s pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých e-mailů i s přílohami. Je tu možnost zmenšit si písmo pro čtení e-mailu ve třech krocích a také přepnout na celodisplejový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také e-mailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat. RSS čtečka funguje bez problémů.


MMS • Všichni příjemci • E-mailový klient

Organizační funkce, organizační funkce, organizační funkce - pořád dokola

W610i se může pochlubit kalendářem, který zobrazí den (v podobě seznamu), týden (časová tabulka) a měsíc (kalendář), možná je i celodenní a opakovaná událost, kterou vám kdykoliv připomene. Počet záznamů je omezen na 250, což určitě není moc. Listování s pomocí alfanumerické klávesnice (1-3 po týdnech, 4-6 po měsících a 7-9 po rocích) je praktické a snadné. Kromě kalendáře zmíním úkolovník, časovač, stopky, stále příliš jednoduchou kalkulačku, paměť kódů a záznamník s možností nahrávat hovory (pochopitelně není omezen jinak než volnou pamětí). LED diody přináší také možnost přisvícení, nechybí tedy funkce Světlo i s jednoduchou možností vyslání signálu SOS.


Budík a kalendář

Ostatní organizační funkce se nesou v duchu ostatních týmových kolegů, nic nového zde v podstatě ani vymyslet nelze. Důležité údaje si můžete pod heslem uložit do paměti kódů, k dobrým mravům patří také opakovaný budík, Sony Ericsson nám jich naservíroval rovnou pět. Kalendář, úkoly, poznámky i kontakty lze bez problému synchronizovat se serverem i počítačem. Díky přítomnosti LED diod nalezneme v nabídce organizačních funkcí užitečnou funkci Světlo. V paměti telefonu se tentokrát bohužel nenachází JAVA aplikace pro světový čas a převod jednotek, Sony Ericsson ale po registraci na internetu nabízí zdarma velice kvalitní konvertor.

Datové funkce - prostě jsme se naučili EDGE

Sony Ericsson W610i je datově celkem dobře vybavený. K počítači je možné jej připojit přes USB kabel (součástí balení) nebo pomocí Bluetooth 2.0 s profilem A2DP, nechybí ani obstarožný infraport. Vytáhnout lze přítomnost EDGE. Obyvatelé Prahy, Brna a západní Evropy si naopak postesknou nad absencí sítí UMTS. Pokud bychom měli hledat konkurenta s UMTS, najdeme nejspíš například W880i s lepším displejem, ale horším fotoaparátem a bez rádia. Třešinkou na dortu každého dražšího Sony Ericssonu je webový prohlížeč Netfront, s kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Prohlížeč též otevře dokumenty s příponou .txt nebo webovky uložené v mobilu. Některé opravdu složité stránky se ale otevřít nepovedlo, nezbývá, než doinstalovat jiný prohlížeč.

Zhodnocení: Prostě styl, ale hlavně má rozum

Stylový Sony Ericsson W610i tak nabídne řadu užitečných funkcí pro život, bez kterých se dnešní člověk obejde jen když potáhne s sebou několik dalších přístrojů. Je škoda nekvalitní konstrukce a fotoaparátu s displejem, které mohly být mnohem lepší. Rovněž hovory si kvůli špatnému sluchátku jen tak neužijeme. Hodit se určitě bude vynikající hudební přehrávač Walkman 2.0, tradičně propracované organizační funkce a hlavně datové přenosy přes EDGE.

sony-ericsson-w610i
Klady
  • Přiměřené rozměry
  • atraktivní design
  • poměrně kvalitní fotoaparát
  • EDGE
  • propracované organizační funkce
  • TrackID
  • kvalitní sluchátka
  • 512 MB karta v balení
Zápory
  • Design je pro někoho příliš křiklavý
  • klávesnice může někomu vadit
  • chybí UMTS
  • displej mohl být lepší
  • mizerné rozlišení videa
  • zmeškané události se nezobrazí před oživením