Sony Ericsson Z710i: bez sportu a Walkmana
recenze

Sony Ericsson Z710i: bez sportu a Walkmana

Představujeme vám právě chudšího kolegu, či dokonce bratra, známého modelu W710i. Liší se jenom tím, že Z710i nemá sportovní a Walkman funkce, jinak je vše téměř na chlup stejné. Nabídne však velmi přijatelnou cenu a elegantní vzhled. Musíme uznat, že se jedná o kvalitní kousek, jehož recenzi byste si rozhodně neměli nechat ujít.

V portfoliu telefonů Sony Ericsson bylo potřeba zaplnit pomyslnou díru, takovým elegantním „normálním“, ale výborně vybaveným véčkem bez Walkman funkcí. Právě se mi podařilo napsat charakteristiku Sony Ericssonu Z710i. Je to v podstatě „ořezaný“ model W710i o Walkman funkce a krokoměr.

Oba modely se také liší designem, ale tvary krytů jsou totožné. Pokud byly ořezány funkce, výrobce samozřejmě nezapomněl upravit také cenu, takže pokud vás tento odstavec příjemně naladil, usadtě se nyní ještě pohodlněji a vychutnejte si recenzi tohoto modelu.

Technické parametry

Rozměry88 x 48 x 24,5 mm
Hmotnost101 gramů
SítěGSM 850, 900, 1800, 1900 MHz, EDGE
Vnitřní displejTFT, 262 144 barev, 176 x 220 pixelů
Vnější displejCSTN, 4 stupně šedi, rozlišení 128 × 128 bodů
Multimédia video, obrázky, hudba MP3, AAC, AAC+, eAAC+, m4a
Paměť10MB v telefonu + paměťové karty M2™
Baterie350 hodin v pohotovosti, 360 minut hovoru
Cenakolem šesti tisíc

Vzhled, konstrukce – konzervativní elegán, který není 100% pevný

Jakmile jsem poprvé spatřil tento mobilní kousek, hned se mi zalíbil. Tělo je provedeno ve velmi střídmém, ale i tak elegantním designu černé barvy v kombinaci s tmavě modrými prvky. Telefon je poměrně velký a široký, což potvrzují i rozměry: 88 x 48 x 24,5 milimetrů. Jeho váha také není nejmenší, činí celých 101 gramů, ovšem tuto vyšší hmotnost jsem však vůbec nepocítil, ani mi nijak nevadila.


Mobil ze všech stran

Původní pogumované klávesy z modelu W710i se přeměnily v obyčejné plastové a gumový lem po hranách těla tedy logicky taktéž zmizel. Na první pohled vás jistě zaujme veliký externí displej, který je do těla přístroje trochu zapuštěn a tak by se neměl tolik odírat.


Srovnání s kreditní kartou a ... | ... lidskou dlaní | rozebrané véčko

Nad externím displejem taktéž najdete čočku s fotoaparátem a přibylo také zrcátko – LED dioda však bohužel chybí. Pokud telefon otevřete, ozve se znatelné cvaknutí a odkryje se vnitřní část véčka.


Rozevřený přístroj zepředu ... | ... zezadu a ... | ...stojící

Ta není nijak příliš zajímavá, je v střídmém designu bez jakýchkoli extravagantních prvků. Zadní strana je taktéž designově chudá, rovnou plochu narušuje jen integrovaná anténa v podobě „ouška“, která zároveň umožňuje pevnější uchycení mobilu v ruce.


Detail infraportu, ... | ... paměťové karty a ... | ...zaprášené čočky fotoaparátu

Z hlediska konstrukce mohu napsat jen chválu, neboť pevnější véčko jsem v ruce dosud nedržel. Pár nedostatků však také má a dojem zhoršuje převážně zadní kryt, který se ani přes složité zavírání neubrání malému vrzání.


Srovnání dlaně a otevřeného véčka | Z710i + sluchátka | telefon na sněhu

Naproti tomu konstrukční renomé výrazně navyšuje kloub otevírání, který, jak již bylo zmíněno, vydává cvaknutí při úplném otevření a zavření véčka. Mezi těmito dvěma polohami horní část s displejem nic nedrží, pevná je jen, když je úplně otevřená a zavřená. Také je nutné upozornit, že v otevírání vám žádný mechanizmus nepomůže, ale rozhodně bych to nebral za nějaké negativum.


Další zajímavé pohledy na telefon

Následující odstavce byly vyňaty z recenze Sony Ericssonu W710i, který je až na několik věcí naprosto totožný s jeho chudším bráškou Z710i, a tak nám připadlo zbytečné popisovat jednu věc dvakrát. Pokud jste si chtěli přečíst něco nového, musíme vás tedy zklamat, zároveň děkujeme za pochopení.

Klávesnice, displej – QVGA byste na skladě neměli?

Nebudeme ale zatím předbíhat, na displej se podíváme po klávesnici. Ta je velmi kvalitně zpracovaná, klávesy nejsou na rozdíl od W710i pogumované, ale i přesto se na nich velmi dobře píše. Na první pohled si možná řeknete, že obsahuje kláves trochu příliš, ale osobně jsem většinu těchto „bonusových“ tlačítek využil. Abych byl přesný, tak pod navigační částí naleznete vpravo tlačítko pro spuštění internetového prohlížeče a na straně druhé další klávesu pro spuštění speciálního menu s posledními událostmi, vlastními zkratkami a spuštěnými aplikacemi.


Detaily obou stran kláves vedle externího displeje | klávesnice ve dne a ... | ... v noci

Úplně pod klávesnicí najdeme ještě dvě tlačítka – vlevo pro spuštění menu zpráv, napravo pak vypínací klávesu. Neměli bychom opomenout ani tři klávesy postranní, pokud nepočítám zámek klávesnice. Na boku je tedy spoušť fotoaparátu a tlačítka pro ovládání hlasitosti. U těch bych rád pochválil, že zesilující klávesa má na sobě vystouplý znak +, a tudíž ji snadno nahmatáte. Takže celkově můžeme klávesnici pochválit. Na řadu přichází oba displeje. Ten vnitřní zobrazí 262 tisíc barev technologií TFT, ale bohužel jen na 176 x 220 pixelech. Tím nechci říci, že by obraz byl nějak hrubý, ale hodnota 240 x 320 px by tomuto telefonu slušela rozhodně více. Vnější displej je velmi zvláštní, neboť je typu STN a zobrazí 4 stupně šedi.


Inverzní a neinverzní režim ext. displeje | detail displeje ve dne | celý telefon ve tmě Podsvícení tohoto displeje je tmavě modré až fialové, ladí tedy k celkovému designu přstroje. Jeho kvalita je, dá se říci, průměrná. Nabídne pěkné rozlišení 128 x 128 bodů a informace z něj jsou krásně čitelné. V aktivním stavu je inverzní, pokud však v telefonu nastavíte jeho stálé zapnutí (což doporučuji), bude informace zobrazovat normálně.

Hlavní menu, ovládání – nové prostředí se opravdu povedlo

Mobilní telefon značky Sony Ericsson s novým softwarovým prostředím jsem měl v ruce poprvé, ale nemohl jsem si ho vynachválit. Vše je intuitivní, designově povedené a velmi výkonné. Nejvíce jsem obdivoval multitasking, který u jiných značek téměř nenajdete. Zajímalo mě, kolik spuštěných aplikací telefon vydrží. Tento test byl taktéž prováděn na Sony Ericssonu W710i, takže se nedivte jiných názvů aplikací. Nejprve jsem si tedy zapnul hudební přehrávač – ten jsem následně minimalizoval a pustil se do spuštění předinstalovaných her. Bylo velikým překvapením, že telefon svižně „běhal“ i při běhu všech tří her. Přesto jsem však chtěl zjistit, kde je hranice.


Pohotovostní režim | hlavní menu | menu nastavení | pohotovostní režim na vnějším displeji

Zabrousil jsem tedy do aplikací, kde jsem zaktivoval vlastnoručně nahraný ICQ klient Jimm, poté Music Mate, Pocket Training, ale když jsem se pokoušel otevřít aplikaci Walk Around, objevila se hláška „Operace se nezdařila“. S těmito všemi spuštěnými aplikacemi se mobil nedal ovládat, neustále „zamrzal“ a pomáhalo jen tlačítko pro návrat do pohotovostního režimu. Po přibližně třech minutách se mi podařilo postupně vše ukončit; až pak jsem uznale pokyvoval hlavou, co tento telefon i tak dokáže. Když jsem do ruky dostal Z710i, těšil jsem se, jak si opět užiju designově skvělých témat, jako tomu bylo u W710i. Byl jsem však celkem zklamán. V telefonu bylo téma jen jedno, nicméně přesto vcelku povedené. I tak bych ale větší nabídku uvítal. V průběhu používání tohoto telefonu jsem si také uvědomil, že neumí funkci „Aktivní pohotovostní režim“, jako je tomu u telefonů Nokia. Je to celkem škoda, protože někomu se tahle věc může hodit a nemyslím si, že by to telefon nezvládl.

Telefonní seznam, telefonování – nic nového a ještě k tomu bez 3G

Z hlediska telefonování toho asi moc nezmíním, protože mobil umí vše, co se v tomto ohledu očekává, a více snad ani umět nemůže. Jedinou věcí, která zde chybí, je podpora 3G, ale myslím si, že vzhledem k ceně by to nebylo ani reálné.


Telefonní seznam | vytvoření nového záznamu | nový odchozí hovor | registr hovorů Takovou drobnou zajímavostí je animace na vnějším displeji při hovoru. Tato animace trvá přibližně minutu, poté se vypne. Je to docela efektní záležitost, trochu to oživuje jinak „nijaký“ vnější displej. Do telefonního seznamu uložíte standardních 1000 kontaktů a seznam je samozřejmě vícepoložkový, zahrnující mimo jiné obrázek volajícího a vlastní vyzvánění kontaktu.

Zprávy – píšeme pohodlně v pohodlném prostředí

Do mobilu uložíte 150 zpráv, ale to není nic výjimečného. V příchozích i odchozích SMS se místo textových nahrazují smajlíci grafičtí, což vypadá velice pěkně. Překvapil mě také MMS editor, a to jak svým moderním vzhledem, tak i jeho intuitivností. Prohlížení příchozích zpráv je velmi rychlé; v seznamu je také zobrazována šipka pro označení zpráv, na které se již odpovědělo. Samozřejmostí je rovněž vlastní tón příchozích zpráv.


Menu zpráv | menu psaní nové zprávy | testovací SMS | kontextové okno zobrazující se při opouštění editoru | seznam příchozích SMS Při odesílání zpráv je též velmi šikovný seznam posledních příjemců, což velmi urychluje nalezení kontaktu, po kterém byste jinak museli pracně pátrat. V mobilu je obsažen také emailový klient, který zvládne všechny důležité operace s emaily. Neměl bych zapomenout na podporu technologie Push-To-Talk, kterou jsme však neměli možnost otestovat.


Čtení SMS | emailový klient | seznam emailů | čtečka RSS | čtení jednotlivého RSS kanálu

Organizační funkce – ostudná kalkulačka, jinak vše v naprostém pořádku

Ano, v organizačních funkcích najdeme opravdu vše, na co si jen vzpomeneme. Přítomen je kalendář, hlasový záznamník, paměť kódů, stopky, odpočítávání, úkolovník, poznámkovník, synchronizace a kalkulačka. Chybí ovšem světový čas, což je celkem škoda, ale co se dá dělat. Kalendář zobrazuje měsíční, týdenní a denní pohled a umí vše, co je potřeba. Totéž platí pro ostatní aplikace – ty také umějí vše, co člověk potřebuje.


Menu organizace | nastavení budíku | nastavení vyzvánění buzení | měsíční, .... | ....týdenní a .... | .... denní náhled kalendáře

Tedy až na jednu výjimku: na kalkulačku. Ne že by neuměla počítat, ale pokročilejší matematické funkce prostě nezvládá a umí jen sčítat, odčítat, násobit a dělit. Ani zde si neodpustím stejné rýpnutí jako u jiných recenzí, že i stařičký Siemens C65 uměl odmocninu, a to byl i tenkrát daleko levnější. Opět trochu nechápu postoj Sony Ericssonu ke kalkulačce – myslím si, že by ho neubylo, kdyby je naučil pokročilejším operacím.


Úkolovník | poznámkovník | odpočítávací měřič | stopky | kalkulačka | paměť kódů

Datové funkce – v čele s EDGE a Bluetooth

V datových funkcích se 3G jako v telefonování tedy rozhodně neblýskne, jako útěchu vám nabídne aspoň EDGE. Velmi mě zaujala přítomnost dnes již archaického infraportu, který se ale i v současnosti dá využít. Z nadpisu je také patrné, že konektivita nezůstala jen u IrDA, ale že ho doplňuje jeho nástupce Bluetooth. Internet si spolu s EDGE prohlédnete v novém internetovém prohlížeči NetFront, který nezobrazuje stránky úplně korektně, ale ani úplně nejhůře. Internetový prohlížeč doplňuje čtečka RSS, která již díkybohu netvoří samostatnou Javovou aplikaci jako u předchozí řady Sony Ericssonů.


Internetový prohlížeč | menu připojení

Krabice (obsah balení) – malá krabice s průměrným obsahem

Sony Ericsson Z710i se dodává s mini-krabicí, v jaké byl zabalen W710i. U tohoto telefonu jsem již problém s poskládáním příslušenství nazpět problém neměl. Součástí telefonu totiž výrazně ubylo, nicméně pořád jsou zde k nalezení sluchátka (ovšem již v horší kvalitě než u W710i), CD se softwarem, manuál, nabíječka, datový kabel. Oproti W710i jsem postrádal držák a pásek umožňující nošení mobilu na paži a redukci Jack 3,5mm – FastPort.


Krabice a... | ...obsah

Zábava a multimédia – co víc si přát...

Opět budu v tomto odstavci srovnávat s W710i, jeho chudší sourozenec totiž nenabídne zábavy o moc méně, přesto rozdíly jsou. Takže i zde, ač méně, platí následující tvrzení: „Tedy pokud máte rádi zábavní telefony, tohle je určitě něco pro vás.“ Tento kousek bohužel není walkmanový, nicméně stále nabídne skvělé funkce hudebního mobilu. Sluchátka poskytují slušnou kvalitu, zamrzí jen absence redukce pro připojení jakýchkoli jiných sluchátek. Omezena je také kapacita standardní paměťové karty na 64 MB (W710i měl 512 MB), ovšem stále není problém si dokoupit větší. Hudební přehrávač si přes svou „newalkmanovost“ zaslouží velikou pochvalu, neboť i přesto, že se jedná vlastně o horší verzi, stále nabídne řazení podle autorů, anebo jen procházení všech skladeb. Nepohrdne dokonce ani playlisty. Marně však budete hledat v ekvalizéru MegaBass, na kterém se zde ušetřilo. Ke sluchátkům jsem neměl zvláštní výhrady, jsou to typická sluchátka střední třídy, což sice „audiofily“ urazí, ale všechny ostatní lidi potěší.


Menu multimédií | hudební přehrávač | přehrávání skladby | seznam interpretů | seznam aleb od interpreta | seznam písní v albu

Pogumovaná tlačítka na boku W710i se u Z710i přeměnila na obyčejná tlačítka z plastu. Potěšilo mě ovšem, že disponují velkými výstupky, což usnadňuje jejich „nahmatání“ v kapse. Na levém boku je klávesa pro přepínání skladeb a na druhém pak klávesa přo přepínání spuštěných aplikací (zde jen hudební přehrávač – rádio) spolu s klávesou pro vypnutí a zapnutí rádia/audiopřehrávače. Rádio podporuje funkce RDS, AF a hraje samozřejmě stereo zvukem. Funkce AF neboli alternativní frekvence slouží pro automatické hledání vhodnější frekvence, pokud je dostupná. To se hodí například při dlouhých cestách, kdy projíždíte velikou vzdálenost a frekvence stanic se neustále mění. Zvuk rádia či hudebního přehrávače můžete přepnout do vysoce kvalitního reproduktoru na zadní straně véčka – jeho zvuk je velmi čistý a také dokáže hrát dostatečně nahlas.


Nastavení ekvalizéru | seznam všech skladeb v telefonu | správce souborů v hlavní složce, ... | ...ve složce Hudba a ... | ...ve složce Fotoalbum | prohlížení fotografie

V mobilu také chybí funkce TrackID, což je služba, která vám vyhledá název skladby podle několikasekundové ukázky hudby. Hry jsme v našem testovaném kousku našli dvě: Alpha Wing 2 (vesmírnou lodí střílíte nepřítele) a Treasure Now (v podstatě taková „hopsačka“, kdy se snažíte dostat na vrchol věže). Z dalších multimediálních aplikací lze určitě jmenovat VideoDJ, PhotoDj a MusicDJ – jsou to aplikace pro editaci videa/obrázků/hudby. Paměť telefonu činí celých 20 MB + paměťová karta MemoryStickMicro (M2) 64 MB.


Náhled fotografie na celou obrazovku | vestavěné FM rádio a vnitřním a... | ...na vnějším displeji | Hra "Alpha Wing" na dvou screenshotech | ...

Fotoaparát – no tedy nic moc...

Na to, že Sony Ericsson fotomobily dělat umí, se zde nijak extra nevytáhl, ale stejně dosáhne mírného nadprůměru. Snímky jsou totiž docela kvalitní a celkově bych fotky hodnotil kladně. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky o rozlišení 2 Mpx a video v ubohém rozlišení 176 x 220 pixelů. Nepotěší také minimum nastavení. Nastavíte si tak maximálně vyvážení bílé, kvalitu snímku, a to je asi tak celé.


Prostředí fotoaparátu a .... | ...videokamery | nastavení videa

Máte na výběr snímání fotek v rozlišení 2 Mpx, 1 Mpx a VGA. Video natočíte v rozlišení 176 x 144 pixelů nebo v MMS rozlišení. Při fotografování lze pořídit obrázky v režimu panorama, rámečku či více snímků za sebou. U režimu panorama je velmi obtížné pořídit nějaký kvalitní záběr, protože fotoaparát nezamyká automatické nastavení expozice a tato automatika se nedá ani vypnout.

Testovací fotografie


Absence makra se tu projevila naplno | v exteriéru je velmi dobré podání barev, fotky jsou však rozmazanější


Za malého osvětlení s výrazným světelným zdrojem se objevuje velmi málo šumu | v interiéru šum je, ale pořád je to slušné


V režimu panorama se projevuje veliká nestálost expozice

Video 1 (3GP, 475kB)

Zhodnocení – levné, schopné a dokonce i multimediální véčko... bude ho dostatek na skladě?

Tento mobilní telefon je určitě velmi výhodnou alternativou k jeho hudebnímu kolegovi, který je také náležitě dražší. Myslím, že tento typ mobilu se může srovnávat třeba s Nokií 6131, protože jejich cílem je zaujmout pozici telefonů střední třídy. Jedná se o telefon schopný a hlavně poměrně cenově výhodný; není tedy pochyb, bude o něj patřičný zájem. Přeji mu hodně štěstí, neboť mou oblibu si získal.

sony-ericsson-z710i
Klady
  • výhodná cena
  • propracovaný multitasking
  • střídmý a elegantní vzhled
  • povedený vnější displej
  • výborný otevírací mechanizmus
  • rádio s RDS
Zápory
  • horší konstrukce
  • i displej by mohl být lepší
  • nízké rozlišení při nahrávání videa
  • absence 3G
  • nepropracovaná kalkulačka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze