Sony Ericsson Z610i: funkční zrcadlení
recenze

Sony Ericsson Z610i: funkční zrcadlení

Stylové véčko, ukrývající pod zrcadlovou plochou bohatou výbavu. Vyfotit se můžete 2 Mpx fotoaparátem, snímek následně přes UMTS odeslat do blogu a zároveň díky multitaskingu stahovat emaily. Z610i totiž nejen dobře vypadá, díky novému uživatelskému prostředí použitém v modelu K800i navíc nabídne dobře využitelnou funkční výbavu. Jak se nám nové zrcadlení líbilo? To se dozvíte v další z našich recenzí.

Zatímco v minulosti Sony Ericsson véčkové modely spíše ignoroval, za poslední rok jich představil opravdu mnoho. Povedený technicko-elegantní vzhled však většinou nedoplňovala bohatá výbava a nadupané top modely se držely klasické konstrukce. To se změnilo až s příchodem modelů W710i, Z710i. V srpnu se pak objevily první informace o novém, dobře vybaveném véčku s lesklým povrchem. Kódový název Myiu vystřídalo označení Z610i a nový telefon s netradičním, a o to zajímavějším lesklým povrchem je na světě.

Plusy, mínusy, technické informace

Co se nám líbí: Originální a elegantní lesklý design, efektní vnější OLED displej, 2 Mpx fotoaparát, podpora UMTS včetně videohovorů , nové uživatelské prostředí s multitaskingem, výborný internetový prohlížeč, pohodlné ovládání, paměťové karty

Co se nepovedlo:Lesklý povrch se ihned upatlá, povrzávající plasty, o něco vyšší hmotnost, vnější displej po zhasnutí není vůbec vidět, fotoaparátu chybí blesk a autofocus, chybí rádio, chybí EDGE

Rozměry95 x 49 x 20 mm
Hmotnost110 gramů
Barvyčerná, azurově modrá, růžová
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Hlavní displej 176 x 220 pixelů, TFD, 262 tisíc barev
Vnější displej 128 x 36 pixelů, OLED, monochromatický
Paměť20 MB + paměťové karty M2 (Memory Stick Micro - 64MB v balení
FunkceEmailový klient (+ push-email), Internetový prohlížeč Netfront, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič, nová RSS čtečka
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, MusicDJ, VideoDJ, PhotoDJ
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200), 2,5 zoom, video 174 x 144 bodů (QCIF)
Datové funkceUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0 se stereo zvukem, infraport, GPRS (třídy 10), UMTS (až 384 kbps)
Baterie a výdržLi-Pol 950 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost9 200Kč
od října 2006

V krabici naleznete

  • Český návod
  • CD se softwarem PC Suite, Disc2Phone, Adobe Photoshop Album SE a QuickTime
  • paměťovou kartu MemoryStick Micro (M2) s kapacitou 64MB
  • USB kabel

Obsah krabice je poměrně chudý, vzhledem k lesklému povrchu bychom uvítali hadřík na čištění a hodila by se také sluchátka.

Design a konstrukce – daktyloskop zaplesá, uživatel leští

Nelze začít ničím jiným, než zvláštním zrcadlovým povrchem, který je zajímavý také tím, že obaluje křivky a hrany přední strany. Námi zapůjčená černá varianta mi v první chvíli připomněla v únoru představený Alcatel OT-C750 s rtuťovitým, jakoby tekoucím povrchem. Sony Ericsson nezašel tak daleko a vystačil si pouze s lesklou přední stranou, která je však nejdůležitější. Blyštivá černá plocha elegantně vystupuje k stříbrně obkroužené čočce fotoaparátu a nápaditě zasahuje až do bočních hran.Plochu nijak nenarušuje displej, který je ve zhasnutém stavu zcela neviditelný.


Lesklý Sony Ericsson Z610i vypadá skutečně atraktivně

Nápad výborný, provedení zdařilé, vzhled stylový až exkluzivní. Na křivkách přední strany se budete kochat dlouho po zakoupení telefonu. Jako všechny pěkné věci má i zrcadlová plocha Z610i jeden háček. Sebemenší dotyk odvděčí zdařile vykresleným otiskem prstu, takže bych mohl Z610i vřele doporučit i daktyloskopům. Rychlost, s jakou se telefon upatlá, je neuvěřitelná a uživateli jednoduše nezbude nic jiného než stále dokola leštit a leštit. Pro tyto účely mohl Sony Ericsson přibalit do krabice hadřík na čištění, který citelně chybí.

Povrch přední strany je navíc náchylný na poškrábání a po několikatýdenním testování, během něhož jsme telefon běžně používali a nosili, je jeho lesklý povrch plný četných vlasových škrábanců. Otisky prstů obohacené o nečistoty z povrchů, na které telefon položíte, jsou společným jmenovatelem také pro zadní stranu. Ta je sice ochuzena o zrcadlový efekt, lesklá je však také. Možnost poškrábání je minimalizována gumovými nožičkami, kterým pomáhá vystouplé logo výrobce. Telefon tak neleží celou plochou na stole.


Vyleštěný povrch však nevydrží dlouho, je přímo magnetem pro otisky prstů

V mírném prolisu nalezneme na zadní straně reproduktor a konektor externí antény, zbytek tvoří pevně usazený kryt baterie. Ta nás při kapacitě 950 mAh překvapila svou výdrží. Přístroj nám při vcelku intenzivním používání bez nočního vypínání vydržel v síti UMTS 2 a čtvrt dne. Při průměrném používání mimo síť 3.generace se lze dostat na více než tři dny, přičemž střídmé používání při pár minutách hovoru a několika SMS odvděčí Z610i i čtyřdenní výdrží. Výrobce uvádí maximální hodnotu 400 hodin v pohotovosti a 420 minut hovoru v síti GSM.

Při rozplývání se a následným naříkáním nad lesklým povrchem jsme téměř zapomněli na parametry telefonu. To nyní napravíme: Sony Ericsson Z610i disponuje průměrnými rozměry 95 x 49 x 20 mm a o něco vyšší hmotností 110 gramů. To je na obyčejný telefon véčkové konstrukce poměrně dost, navíc pokud má pouze plastovou konstrukci. Ta je navíc mírně povrzává při promačkání v jakékoli části telefonu -ano, u Sony Ericssonů jev poměrně nezvyklý. Vyzdvihnout však musím perfektní slícování.


Zadní strana se leskne také

Jako u všech telefonů véčkové konstrukce se nejdříve podíváme, co máme na boku. Při pohledu na něj vyniknou elegantní křivky, dané především fikaným zešikmením lesklého černého plastu a také absenci antény. Zatímco pravá strana je nezvykle prázdná, levou stranu okupují tlačítka, která jsou až nezvykle malá. To platí jak pro tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače, tak pro opravdu titěrnou kolébkovou klávesu pro regulaci hlasitosti.


I uvnitř telefonu narazíme na lesklé plasty, přecijenom ale nejsou takovými magnety otisků

V dolní části levé strany se pak nachází slot pro paměťové karty MemoryStick zakrytý ohebnou pryží, naštěstí však uchycenou k tělu telefonu. Pod ní bliká zelená dioda, o níž bude řeč dále. Zbývá jen zmínit obligátní konektor Fast-port na spodní straně telefonu a výčet prvků na bocích je již kompletní.

Díky prolisu na boční straně se dá Z610i dobře otevřít i jednou rukou. Horní část však musíte sami dotlačit až do horní úvratě, teprve poté vám pružinka pomůže. Překvapí rovněž velmi výrazná aretace v otevřené poloze.

Design vnitřní části telefonu je víceméně klasický, vládnou zde elegantní čisté křivky. Pevnost ve zkrutu je při otevřeném telefonu velmi dobrá, opět si ale postěžuji na lehounké povrzávání všech plastů.

Displeje – zrcadlo řekni mi, co se pod tebou skrývá?

Vnější OLED displej není v neaktivním stavu vůbec vidět. Je sice pouze monochromatický, ale lehce namodralé informace, zářící po jeho zapnutí z lesklé plochy, vypadají velmi efektně. Informace se navíc od zrcadlové plochy odrážejí a při pohledu z jiného než kolmého úhlu je obraz doplněn o další dvojníky umístěné pod originálním obrazem. Vnější displej je rozhodně jedním z nejzajímavějších prvků tohoto telefonu. Rozlišení 128 x 36 bodů je sice nezvyklé, bohatě ale stačí na pohodlné zobrazení důležitých informací, naneštěstí na pouhých 10 vteřin. Po zhasnutí displeje se totiž opět můžete kochat tak akorát lesklým povrchem přední strany a důležité informace o zmeškaných hovorech a nových zprávách se k vám nijak nedostanou.


Zhasnutý a... rozvícený vnější OLED displej

Situaci nezachrání ani malá zelená LED dioda, umístěná v levém dolním rohu telefonu, jejíž slabé poblikávání je vidět špatně večer, natož za denního světla. Její umístění také není příliš šťastné.


Ve tmě je zobrazení efektní, díky zrcadlovému povrchu je vidět hned několik odlesků informací

Sony Ericsson Z610i Sony Ericsson Z610i Sony Ericsson Z610i

Vnitřnímu displeji s rozlišením 176 x 220 bodů se nedá nic vytknout. Poskytuje živé a kontrastní barvy a díky aktivní TFD technologii také dobře čitelný obraz na slunci. Vzhledem k větším rozměrům displeje (oproti jiným véčkům výrobce) by mu však slušelo vyšší rozlišení.


Vnitřní displej je kvalitní, rozlišením se však zařadí do průměru

Klávesnice – průhledné pohodlí

Klávesnice je bez debat jedna z nejlepších mezi Sony Ericssony. Tlačítka jsou díky velké ploše dostatečně velká a i přes nízký zdvih se na nich píše výborně. Bohužel také na klávesách a lesklém plastu kolem ulpívají otisky prstů a další nečistoty.

Trochu kritiky si zaslouží boční klávesy na levé straně. Tlačítka pro regulaci hlasitosti jsou opravdu titěrná a navíc zcela zarovnaná s plastem okolo. S jejich nahmatáním tak budete mít zpočátku problém. O moc větší není ani tlačítko Play-pause nad nimi, to ale příliš často používat nebudete, a tak jeho podprůměrné rozměry překážkou v pohodlném používání nebudou.

Menu a ovládání – multitaskingem zaboduje

Prostředí Sony Ericssonu Z610i je již druhé generace, poprvé jsme jej viděli u modelu K800i, v jehož recenzi jsme se také o novinkách nového prostředí podrobně rozepsali. Mezi největší změny patří možnost multitaskingu, nový systémový font a grafika menu, zcela nový internetový prohlížeč a v neposlední řadě nová RSS čtečka a grafika editorů zpráv. Ale vezmeme to pěkně postupně.

Po zapnutí se vás Sony Ericsson obligátně zeptá, zda-li chcete spustit i radiovou část nebo zůstat offline. Tento dotaz lze v menu vypnout. Pro oba režimy však potřebujete mít vloženou SIM kartu, bez ní si zavoláte pouze na tísňové linky.


Pohotovostní režim s velkými a malými hodinami --- změna jasu --- konfigurace směrů kurzorového kříže

Pohotovostní režim poskytne vše, co je pro informování uživatele důležité. Přehledné ikonky v záhlaví doplňuje datum v dolní části displeje. Hodiny mohou být buď klasicky malé umístěné nad datumem nebo zvětšené přes půl displeje. Přehlédnout takový font je pak zhola nemožné. Na pozadí může být buď tapeta přidružená k tématu nebo vlastní, s možností použít i animovaný GIF. Všechny čtyři směry kurzorového kříže lze nastavit na téměř kteroukoli položku v menu.


Menu činností obsahuje také záložku spuštěných aplikací (takový malý multitasking)

Dříve než vstoupíme do menu, sluší se zmínit velmi praktické a dobře zpracované „menu činností“. To lze vyvolat speciálním tlačítkem umístěnou pod korekční klávesou „C“. Skládá se ze čtyř záložek, z nichž tři v podobě seznamu nových událostí (zprávy, zmeškané hovory), vlastních zkratky a záložek internetového prohlížeče známe již od dob modelu K750i. Kouzelná čtvrtá záložka s názvem spuštěné aplikace se objevila poprvé u top-modelu K800i a nechybí ani zde. Zobrazují se zde funkce a JAVA aplikace běžící na pozadí, minimalizované. Rovnou ale podotýkám, že kromě JAVA aplikací se dá takto minimalizovat pouze zlomek funkcí a nabídek. Mezi ty patří emailový klient, psaní nové zprávy, složka doručených zpráv, přehrávač hudby, rádio, stopky, odpočítávací měřič a synchronizace. Internetový prohlížeč mezi nimi bohužel není a pokud jej opustíte i přes menu činností, vrátit se k němu již nelze. Pokud je minimalizováno více JAVA aplikací, vypne telefon animace v menu pro úsporu paměti. Zkoušel jsem minimalizovat 10 aplikací a funkcí a telefon při pohybu v menu stále nejevil žádné známky zpomalení. Za menu činností jako celek si Sony Ericsson zaslouží pochvalu, možnost minimalizovat aplikace a funkce je navíc u „hloupých“ telefonů ojedinělá.


Hlavní menu --- nižší úroveň menu (nastavení) --- hledání aktualizace firmwaru

Hlavní menu je klasicky v matici 3 x 4, doplněné o „bublinové“ animace při zvýraznění položky. Další úrovně menu jsou textové, jejich položky animovaně rolují z horní části displeje. Animace nelze nijak vypnout, deaktivují se sami při více spuštěných aplikacích na pozadí. I s nimi je však pohyb v menu je rychlý, telefon vás nenechá čekat téměř nikdy.

Telefonní seznam a telefonování – véčkové videohovory

Telefonní seznam umí vše, co se sluší a patří. Kontakty lze vyhledávat postupným psaním, jednotlivá čísla a emaily u daného kontaktu je možné rychle prohlížet pohybem v horizontálním směru. Problémem všech Sony Ericssonů je chybné řazení jmen s diakritikou. Čížek se tak v telefonním seznamu bude nacházet až za Zindulkou, což přehlednosti nepřidá. Telefon neumí pracovat se jmény na SIM kartě a v paměti telefonu najednou, je nutné si zvolit. Většina uživatelů ale jistě využije vnitřní paměť. Ta pojme maximálně 1000 kontaktů, přičemž k nim můžete přiřadit nejvíce 2500 čísel. Omezení však neplatí pro další položky, takže si ke každému kontaktu kromě pětice telefonních čísel můžete zapsat tři emailové adresy, jednu webovou adresu, titul, společnost, poštovní adresu do zaměstnání a domů a samozřejmě také poznámku a narozeniny, které se objeví automaticky v kalendáři.

Každému kontaktu lze přiřadit obrázek, jež ale kvůli malému černobílému vnějšímu displeji ztrácí smysl. Totéž platí pro video, které zastoupí obrázek a jeho zvuk se použije jako vyzvánění. Z610i jinak může vyzvánět buď klasickým dvaasedmdesátihlasým polyfonním MIDI nebo hudbou ve formátu MP3/AAC. Zvukový projev je trochu plochý, ale jinak kvalitní a poměrně hlasitý. Sony Ericsson zvládá také skupiny volajících, které však slouží pouze k hromadnému posílání zpráv, nastavit u nich nic nelze.

Možnosti ovládání hovoru jsou zcela standardní, nechybí hlasité handsfree ani diktafon, který nahraje probíhající hovor až do vyčerpání kapacity paměti telefonu či paměťové karty. Díky druhé kamerce si naplno užijete také největšího výdobytku sítě UMTS – videohovorů. Ty jsou dobře ovladatelné, místo odesílání videa lze rychle nastavit alternativní obrázek. Z kontextové nabídky není problém zvolit lepší/horší kvalitu videa, vyvážit bílou nebo přepnout na hlavní fotoaparát. Chování telefonu lze upravit vyzváněcími profily, které lze po vzoru Nokie rychle přepínat pomocí vypínacího tlačítka.

Zprávy – SMS, MMS, emaily i RSS

Co se zpráv týče, nabídka se příliš nemění. Uspořádání je stejné jako u ostatních Sony Ericssonů, po vzoru modelu K800i se změnila jen grafika editorů. V psaní textů pomáhá povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá vámi často používaná slovní spojení. Psaní textů je tak o mnoho snazší. Editor SMS zpráv zůstal beze změny, stále jsme se nedočkali odpočítávání znaků. To se objeví až těsně před naplněním počtu znaků dílčí zprávy. Počet uložitelných SMS zpráv je závislý pouze na velikosti volné sdílené paměti.

Nový grafický kabátek dostal editor MMS zpráv, funkčnost a intuitivnost ale zůstala. Odesílat a přijímat lze zprávy až do velikosti 300 kB. Psaní nových SMS i MMS lze minimalizovat a díky menu činností se k editoru později vrátit.

Malým faceliftem si prošel také emailový klient. Opět si poradí až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Nová verze uživatelského prostředí přinesla také novou podobu psaní i čtení zprávy. Obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je také možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat.

Zcela nová a rovnou řekněme že povedená je čtečka RSS zpráv, umožňující stahovat nové zprávy manuálně i automaticky v nastaveném intervalu. O novinkách na zvolených RSS kanálech vás telefon upozorní ikonkou v záhlaví. Při kliknutí na určitou zprávu se otevře prohlížeč a po chvilce již můžete číst nový článek. Všechny námi vyzkoušené kanály fungovaly bez problému.


prostředí čtečky RSS zpráv

Organizační funkce – hurá, další opakující kalendář

Z nadpisu je jasné, co je největší (a vlastně jedinou) novinkou v nabídce organizačních funkcí. Kalendář s denním, týdenním i měsíčním náhledem si polepšil v možnostech událostí. Stále sice lze zadávat pouze jeden typ události, již v recenzi K800i jsme však pochválili důležitou změnu. Zadávání je rozděleno do dvou záložek, přičemž ta druhá umožňuje kromě vyplnění místa a popisu události zvolit konečně také opakování a vybrat celodenní událost. Dlouholetý neduh Sony Ericssonů je tak v novém uživatelském prostředí odstraněn a my nemůžeme nic jiného, než pochválit.


Kalendář konečně umožňuje zápis opakovaných událostí

Zbylé organizační funkce se nesou v duchu ostatních týmových kolegů, nic nového zde v podstatě ani vymyslet nelze. V nabídce tak nalezneme úkolovník, poznámky, časovač, stopky i kalkulačku. Důležité údaje si můžete pod heslem uložit do paměti kódů, k dobrým mravům patří také opakovaný budík, Sony Ericsson nám jich naservíroval rovnou pět. Kalendář, úkoly, poznámky i kontakty lze bez problému synchronizovat se serverem i počítačem.

Datové funkce – UMTS a Netfront bodují

Sony Ericsson Z610i se může pochlubit také slušnou datovou výbavou. K počítači je možné jej připojit přes kabel (není součástí balení) nebo Bluetooth 2.0. Infraport ale chybí. Do výbavy si cestu opět nenalezlo ani EDGE, v GSM sítích si tak budete muset vystačit s GPRS třídy 10. Obyvatelé Prahy a Brna si ale navíc mohou připsat bodík za podporu UMTS, díky němuž se lze k internetu připojit rychlostí 384 kb/s.


Domácí stránka je nastavena na Google --- mobilenet v K800i -- zmenšení stránky

O novince v podobě čtečky RSS zpráv jsme se zmínili již v kapitole „zprávy“. Nyní zbývá vypíchnout ještě jedno, zato velice podstatné vylepšení. Je jím nový webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů sjíždět plnohodnotné webové stránky. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je také režim na šířku, který ale vzhledem k véčkové konstrukci nebude zřejmě příliš využíván. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky anebo automatické hledání RSS kanálů. Pro pohyby po stránce není použit kurzor myši, ale tradiční skákání po odkazech, které je však zvláště u složitých stránek trochu nepraktické a zdlouhavé. Celkově se ale prohlížeč povedl a - i když má Z610i horší rozlišení než K800i se stejným prohlížečem - lze s ním velmi dobře pracovat. Konečně je tak možné i s obyčejným „hloupým“ telefonem se podívat na plnohodnotné internetové stránky, to konkurence zatím neumí.

Multimédia a zábava – investice do sluchátek nutná

Pro veškerá multimédia má Z610 přichystanou paměť 20 MB, dále rozšiřitelnou paměťovými kartami MemoryStick Micro (M2). Kartu s kapacitou 64 MB dostanete rovnou v prodejním balení. Paměť telefonu i karty lze spravovat v přehledném správci souborů. Prohlížeč obrázků nabízí kromě standardních zobrazení také pohled na snímky podle časové osy, rozdělené na dny a měsíce, kdy byly pořízeny.


Prohlížeč obrázků --- celoobrazovkový režim je pouze na výšku --- blogování přímo z telefonu

Kromě fotoaparátu, o kterém bude řeč v následující kapitole, se můžete zabavit klasickým multimediálním příslušenstvím, přítomným ve všech posledních Sony Ericssonech. Jedná se o známé tri VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, jejichž názvy napoví vše. V sekci zábava nalezneme dále diktafon, vzdálené ovládání počítače přes Bluetooth a také videopřehrávač. Předinstalovaných her ani aplikací se v případě Z610i nedočkáme, díky podpoře JAVA 2.0 včetně 3D technologie však není problém množství aplikací doinstalovat. Při testování výkonu Javy jsme navíc dostávali vysoce nadprůměrné výsledky.


Video DJ -- Photo DJ -- MusicDJ --- Diktafon

Multimediální výbavu uzavírá hudební přehrávač, který se graficky i funkčně sjednotil s Walkman telefony, jen oranžovou barvu vystřídala šedá. Skladby se třídí podle ID3 tagů, nechybí vlastní seznamy skladeb a samozřejmě přehrávání na pozadí. 5-ti pásmový ekvalizér přišel o funkci Mega-Bass, která ale podle mého názoru nebyla příliš použitelná. Aktivovat lze nově prostorový režim. Kvalit přehrávače si ale příliš neužijete, Sony Ericsson totiž k telefonu nepřibalil sluchátka. Zřejmě proto, že Z610i postrádá rádio, jež by potřebovalo sluchátka jako anténu. Nezbývá tak nic jiného, než zainvestovat do větší paměťové karty i sluchátek.


Hudební přehrávač jako by z oka vypadl Walkman telefonům

Fotoaparát – lesklé dva megapixely

Fotoaparát na přední straně dokáže pořizovat snímky v rozlišení 2 megapixely, konkrétně 1600 x 1200 bodů. Nastavit je možno také dvě nižší rozlišení (1 megapixel a VGA). Nejrychleji lze fotoaparát aktivovat vyhrazenou klávesou pod kurzorovým křížem, po jejímž stisku se během necelé vteřiny zobrazí prostředí fotoaparátu. Telefon se při focení drží standardně na výšku, jako spoušť poslouží potvrzovací střední klávesa nebo již zmíněná speciální klávesa pod ní. Prodleva mezi stiskem klávesy a vyfocením snímku je minimální, Z610i je opravdu fotící rychlík. Pokud se nacházíte v pohotovostním režimu, lze díky rychlému startu i snímání během dvou vteřin zachytit případnou momentku.


Prostředí fotoaparátu (fotí se v režimu na výšku)

Při nejvyšším rozlišení není možné použít zoom. Boční tlačítka pro regulaci hlasitosti při focení slouží ke kompenzaci expozice. K dispozici jsou dále obligátní efekty (oproti starším Sony Ericssonů ubyl efekt solarizace), noční režim i vyvážení bílé. Nechybí ani specialitka Sony Ericssonů – režim Panorama. V režimech snímání nalezneme také shlukové snímání, jehož aktivací vyfotí Z610i čtyři snímky v rychlém sledu za sebou, ale pouze ve VGA rozlišení.

Kvalitou snímků se fotoaparát v Z610i zařadí do dvoumegapixelového průměru. Snímky nejsou nejhorší, rozhodně ale v této kategorii existují lepší. Jak se Z610i dařilo, můžete posoudit z testovacích snímků. Kvůli chybějícímu autofocusu dopadlo makro podle očekávání velmi špatně, v noci zase Z610i doplatila na absenci přisvětlovací LED diody.


Exteriér za příznivých světelných podmínek


Exteriér pozdě odpoledne


Exteriér v noci (mlha) --- makro monitoru


Interiér

Do režimu videa se lze rychle přepnout stiskem pravého směru kurzorového kříže. I zde je možnost kompenzovat expozici, vyvážit bílou nebo použít efekt. Videosekvence jsou však se svým rozlišením 176 x 144 odsouzeny pouze pro MMS, na počítači na ně není hezký pohled.

Video (176 x 144, 3gp, 190 kB)

Závěr – lesknoucí se nádhera za 9 tisíc

U Sony Ericssonu Z610i se mimo jiné platí za design. Ten se opravdu povedl a málokterý telefon se dnes může pochlubit takovou dávkou elegance a šarmu. Pokud se stanete jeho majitelem, rozhodně se připravte na neustálé leštění a čištění. Výbava je velmi dobrá, potěší zejména podpora sítí 3.generace UMTS a nové uživatelské prostředí, se kterým jde ruku v ruce výborná čtečka RSS zpráv a plnohodnotný prohlížeč Netfront. Na druhou stranu, o pouhou tisícikorunu dražší model K800i nabídne o několik kategorií lepší fotoaparát, jemnější displej, rádio a větší paměť. Jeho design jde však úplně jinou cestou, než u Z610 s nápaditě ztvárněnou přední částí. Je tedy pouze na vás, zda zvítězí touha po zrcadlícím se povrchu.

sony-ericsson-z610i
Klady
  • Originální a elegantní lesklý design
  • efektní vnější OLED displej
  • 2 Mpx fotoaparát
  • podpora UMTS včetně videohovorů
  • nové uživatelské prostředí s multitaskingem
  • výborný internetový prohlížeč
  • pohodlné ovládání
  • paměťové karty
Zápory
  • Lesklý povrch se ihned upatlá
  • povrzávající plasty
  • o něco vyšší hmotnost
  • vnější displej po zhasnutí není vůbec vidět
  • fotoaparátu chybí blesk a autofocus
  • chybí rádio
  • chybí EDGE
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze