Sony Ericsson Z530i: ušatý sourozenec
recenze

Sony Ericsson Z530i: ušatý sourozenec

4

Společně se Sony Ericssonem W300i jsme testovali také jeho sourozence v podobě velice podobného modelu Z530i. Oproti hudebnímu bratříčkovi sice přišel o rádio i aktivní displej, stále se však může chlubit paměťovými kartami, hudebním přehrávačem i Bluetooth. Při jeho koupi navíc ušetříte téměř 2 tisíce Kč. Vyplatí se?

Sony Ericsson se nám také pustil do převlékání kabátků a nabízí prakticky shodné telefony s mírně odlišnou výbavou. V současné nabídce švédsko-japonské korporace najdeme hned několik prakticky shodných telefonů. Kromě námi testované dvojice W300i a Z530i můžeme uvést například W710i a Z710i. V obou případech se jedná o dvojice véček, z nichž vždy jedno se řadí do Walkman série a nabízí tak propracovanější hudební funkce i větší paměť. Druhý model sice až na drobné designové změny vyhlíží stejně, pod pokličkou se ale skrývá skromnější výbava. Tak je tomu i u Z530i, který si oproti hudebnímu bratříčkovi nepatrně pohoršil. Není to však na škodu. Za cenu nižší o dva tisíce totiž získáte v podstatě shodný přístroj s bohatou výbavou a jen malými nedostatky.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp &nbsp&nbsp&nbsp&nbsp
Sony Ericsson Z530i v černé, šedé a červené barvě.

Co se nám líbí: Atraktivní design v zavřeném stavu, propracovaný hudební přehrávač, paměťové karty, Bluetooth, dobře čitelný vnější displej, cena

Co se nepovedlo:rozporuplný design otevřeného přístroje, nižší rozlišení hlavního displeje, pasivní vnitřní displej, silně podprůměrný fotoaparát, v balení chybí pamětová karta i sluchátka, chybí EDGE

Technické parametry

Rozměry90 × 47 × 24 mm
Hmotnost93 gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900
Vnější displej monochromatický, 101 × 80
Displej pasivní UBC, 128 × 160 , 65 tisíc barev
Paměť28 MB + Memory Stick Micro
Organizační funkcekalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, paměť na kódy, opakovaný budík, synchronizace s PC, synchronizace se serverem,
Multimédia40-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 vyzvánění, hudební přehrávač, obrázky, videosekvence, JAVA 2.0
FotoaparátVGA (640 x 480 px), video (176 x 144 px´)
Datové funkceUSB kabel, infraport, Bluetooth, GPRS (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 900 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 540 minut
Cena a dostupnost4 500 Kč
od srpna 2006

Protože je Sony Ericsson Z530i v podstatě shodný s modelem W300i, přinášíme vám jen mírně pozměněnou původní recenzi s aktualizovanými pasážemi a informacemi.

Design a konstrukce – líbí, nelíbí?

Sony Ericsson Z530i nese typické znaky většiny véček švédsko-japonské korporace. Telefon má průměrné rozměry (90 × 47 × 24 mm) a hmotnost 93 gramů. Není to tedy žádný subtilní telefonek, na druhou stranu vám neudělá bouli v kalhotách. Takový zlatý střed. Telefon se prodává v černé, šedé a vínové barvě, přičemž my jsme měli na test zapůjčenou nejtmavší variantu. Černá verze je nejelegantnější z trojice nabízencýh barevných variant, dobře na ni totiž vyniknou stříbrné ozdobné prvky, což dělá telefon elegantnějším. Všechny hrany jsou zaobleny, v zadní části se opět setkáváme s prvkem charakteristickým pro Sony Ericsson – anténou ve tvaru ucha.


V zavřeném stavu vypadá díky vkusnému designu dražší než je

Povrch telefonu je vyroben z lehce měkčeného plastu, který je na omak mnohem příjemnější než tvrdý plast. Přední celočerné straně dominuje stříbrný rámeček kolem displeje, v jehož dolní části se výrobce pyšní typovým označením telefonu. Stříbrný rámeček kolem vnějšího monochromatického displeje se rád upatlává, není to však nic výrazného. Malá čočka fotoaparátu je spolu se zrcátkem usazena do dvou stříbrných kruhových rámečků. Zbytek těla telefonu je ve stříbrné barvě, včetně antény a zadní části s výstupcem reproduktoru. Kryt baterie je naopak černý, pod ním umístěná životodárná součástka s kapacitou 900 mAh udrží telefon při běžném používání v provozu 2-3 dny. Po sejmutí zadního krytu získáme rovněž přístup ke slotu pro paměťové karty Memory Stick Micro (M2). S telefonem bohužel žádná karta dodávána není a slot tak po vybalení z krabice zeje prádnotou.


Boky telefonu jsou obohaceny o prolisy --- nechybí anténa ve tvaru ucha

Boky telefonu jsou poměrně zajímavé, v horní části jsou z každé strany obohaceny o prolisy s důležitými součástmi. Zatímco na pravé straně se v prolisu usídlil infraport, na straně levé se v tomtéž místě nachází kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti. Spodní stranu okupuje jak jinak než datový konektor Fast-Port. Nabíječka pro Z530i není průchozí, takže v průběhu nabíjení nepřipojíte jiné příslušenství.


Po otevření již design zdaleka není tak elegantní a vyvážený

Otevírání telefonu je poměrně snadné i jednou rukou, a to díky vybrání mezi horním a dolním dílem přístroje. Pohybu navíc pomáhá pružina. Mechanismus otevírání je solidně zpracován a nemá žádnou vůli. O jeho životnost bych se proto nebál. Otevření může být doprovázeno jedním ze tří zvukových efektů. Stejně tak kvalitní je i celková konstrukce telefonu, která, ač je tvořena výhradně plasty, nevrže. Ozve se pouze vrchní díl, když na něj nestandardně zatlačíme zboku.


Rozměry a hmotností se řadí k véčkovému průměru

Samotný design otevřeného telefonu již není tak jednoznačně elegantní jako v případě pohledu na zavřený přístroj. Od svého okolí jsem slýchával na otevřený přístroj vesměs slova kritiky. Klávesnice se srpkovitými tlačítky a masivní kloub i jeho okolí působí nevyváženě. Horní díl tvořený poměrně malým displejem zasazeným do lesklé plochy s dolní částí kontrastuje. Posouzení celkového designu nechám na vás, ne každému se však musí vniřní část telefonu zamlouvat.


Srovnání Walkmanu W300i a jeho kolegy Z530i. Najdete 3 rozdíly

Displej – zpět v čase

Vnější displej je monochromatický, zobrazuje oranžové údaje na černém pozadí. Dostatečné rozlišení zaručuje všechny důležité informace včetně stavu baterie, signálu, času a data. Po stisku bočních kláves lze navíc zobrazit nadcházející události v kalendáři a stav telefonu. Při aktivním hudedním přehrávači informuje rovněž o přehrávané skladbě. Displej je dobře čitelný i na přímém slunci. Po 10 vteřinách se však vypne a není na něm vidět vůbec nic, a to i v případě nepřijatých hovorů a nových zpráv. Pro jeho opětovnou aktivaci je potřeba stisku bočního tlačítka.


Vnější displej je i na slunci poměrně dobře čitelný -- opak platí o pasivním vnitřním displeji

Vnitřní displej je vzhledem k proporcím horní části telefonu malý, rozhodně by nebyl problém instalovat větší zobrazovač. Ten současný zobrazí 128 x 160 bodů na rozměrech 28 x 35 mm. Zvládne 262 tisíc barev, které zobrazuje bohužel pasivní technologií. To je největší rozdíl oproti W300i a bohužel dost znatelný. Pokud porovnáme displeje W300ii a Z530i vedle sebe, nevyjde ze souboje druhý jmenovaný právě lichotivě. S pasivní technologií totiž souvisí vybledlejší barvy, pomalejší reakce a horší čitelnost na slunci. Displej není tím správným místem pro šetření a Z530i na to doplácí.

Sony Ericsson W300i Sony Ericsson W300i Sony Ericsson W300i
Ukázky prostředí vnějšího displeje

Klávesnice – srpkovitá anémie

Tvar alfanumerických kláves je na pohled zajímavý, ze začátku však méně praktický. Horní klávesa vždy obloukem zasahuje do klávesy spodní, což není zvláště v prvních několika dnech praktické. Často se mi stávalo, že jsem současně se zamýšlenou klávesou stiskl i klávesu nad ní. Celkově jsou však tlačítka kvalitní, vyrobeny z tvrdého lesklého plastu, s přiměřeným zdvihem a dobrou odezvou. Minimálně zpočátku se ovšem obrňte trpělivostí. Náš obdiv nesklidily ani funkční klávesy, které jsou zbytečně malé a zapuštěné. Někdy se vám tak nepodaří je na poprvé stisknout. Celkem povedený je však kurzorový kříž s potvrzovací klávesou uprostřed, který se dobře ovládá. Pod blokem alfanumerických kláves nalezneme ještě vypínací tlačítko a také praktickou klávesu pro aktivaci menu činností.


Klávesnice se zapuštěnými funkčními tlačítky a srpkovitými alfanumerickými klávesami nepřesvědčila

Hlavní menu, ovládání – kdo by jej neznal...

Co se uživatelského prostředí týče, není zde nic, co bychom neviděli již v u ostatních Sony Ericssonů. K zapnutí je potřeba mít vloženou SIM kartu, bez ní lze provádě pouze nouzová volání. Po prvním zapnutí vás tradičně přivítá užitečný průvodce základním nastavením. Poté se zobrazí již známé uživatelské prostředí, tentokrát ve zdařilém bílo-modrém provedení. Pozadí pohotovostního režimu si opět můžete vyzdobit také animovanou tapetou, stejný může být i šetřič. Hlavní menu je již tradičně uspořádáno do mřížky, i přes nižší rozlišení v uspořádání 3 x 4 ikony. Další úrovně menu jsou již textové, se známou animací rolování položek z horní části displeje. Díky nižšímu rozlišení nemá procesor telefonu takovou práci s vykreslováním položek a menu je tak velmi rychlé. Veškeré volby provádí okamitě a nenechá vás čekat. Dojem bohužel kazí pasivní displej, který nestačí překreslovat rychlé změny. Oproti W300i potěší přítomnost menu činností, které se aktivuje levým spodním tlačítkem. Kromě nových zpráv a zmeškaných událostí sdružuje v jednotlivých záložkách oblíbené aplikace, na pozadí běžící funkce (stopky, Java aplikace, hudební přehrávač) a odkazy prohlížeče.


Pohotovostní režim --- hlavní menu --- další úrovně menu --- praktické menu činností

Telefonní seznam a telefonování

Po vzoru ostatních firemních kolegů se kapacita seznamu zvýšila na 1000 kontaktů. Ke každému jménu lze uložit 5 telefonních čísel, trojici emailů, webovou adresu, titul, kompletní poštovní adresu, poznámku, narozeniny a v neposlední řadě také hlasové vytáčení, obrázek a specifické vyzvánění. Všechny detaily se vyplňují v pětici intuitivních záložkách, ergonomii nelze nic vytknout. Kontakty lze sdružovat také do skupin volajících a následně podle nich filtrovat hovory. Vyhledávání vašich přátel probíhá postupným psaním. Synchronizace s počítačem je samozřejmostí, a to jak přes dodávaný kabel Bluetooth nebo infraport, tak vzdáleně pomocí SyncML.


Telefonní sezanm -- hovor -- úprava kontaktu -- Z530i má paměť na 1000 jmen - prokol hovorů

Citlivost na signál je dobrá, malou novinkou je přítomnost malého písmenka nad stavem signálu, které napoví, zda-li se nacházíte v oblasti pokryté GPRS nebo rychlejším EDGE. Sony Ericsson evidentně osadil Z530i o třídu horším hlasitým reproduktorem, než u hudebního modelu Z530i. Zvuk není tak čistý ani hlasitý. Pokud však nebudeme porovnávat, nedopadne špatně a zařadí se do průměru mobilních repráčků.

Zprávy –textem, obrazem i elektronicky

V menu zpráv se nachází vše, co dnešní mobil může nabízet, snad až na Push-to-talk. Při psaní všech druhů textů pomáhá slovník T9. U něj si lze zvolit, zda bude psát s diakritikou nebo bez. Od toho se poté odvíjí, jestli bude zpráva zkrácena, nebo budete mít k dispozici všech 160 znaků. MMS mohou být až 300 kB velké, jejich editor je rychlý a přehledný. Přímo z něj lze do zprávy vyfotografovat nový snímek, nebo nahrát video a hlasový záznam. V nabídce nechybí ani hlasová zpráva. Je to sice obyčejná MMS, ale její editor je omezen pouze nahráním záznamu, po jehož ukončení je zpráva hned odeslána. Rychlé a praktické, ale vzhledem k cenám MMS bude asi levnější zavolat.


Editor SMS a MMS -- uvítací zpráva emailového klienta

Z530i si poradí také se zprávami elektonické pošty. Emailový klient dokáže pracovat s více účty (typy účtů: POP3, IMAP4 a odesílání samozřejmě SMTP) a přílohami. Klient je přehledný a rychlý, korektně zobrazuje i české znaky. Z530i dokáže pracovat i s libovolně velkými přílohami. Je také možno nastavit automatickou kontrolu zpráv a případné stahování záhlaví (či celých zpráv, podle nastavení klienta el.pošty) ve stanoveném intervalu. V duchu ostatních kolegů se změnila grafická podoba editoru emailů, nyní se veškeré náležitosti (příjemci, předmět, text, přílohy) vyplňují do jednotlivých polí na jednom displeji.

Organizační funkce – pro práci jako stvořený

Konstruktéři dali Z530i do vínku kompletní skladbu organizačních funkcí tak, jak ji známe z vyšších modelů. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne bohužel stále nezvládá opakované události. Přitom například model K800i již toto umí. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. Organizační výbavu uzavírají užitečné JAVA aplikace jako World Clock, RSS čtečka a samozřejmě převodník jednotek. Opakovaný budík dokáže budit v nastavené dny MIDI melodií, MP3 skladbou nebo rádiem.


Kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem -- úkolovník -- diktafon -- stopky

Datové funkce – E jako EDGE chybí

Zatímco sourozenec W300i dostal do vínku rychlejší datové přenosy EDGE, v případě Z530i si na ně bohužel musíme nechat zajít chuť. Přítomnost GPRS signalizuje Z530i malým písmenkem nad stavem signálu. S prohlížečem si kromě wapových stránek můžete troufnout i na ty webové, které zobrazuje celkem obstojně, a to včetně těch složitějších. U paměťově náročnějších webových stránek však většinou zahlásí zaplněnou paměť a načítání ukončí. Textovou i plnou verzi mobilenetu však zobrazil správně, dokonce i s diakritikou, se kterou měly Sony Ericssony v prohlížečích vždy problémy. Po připojení dodávaného USB kabelu se telefon tradičně optá na způsob připojení. Kromě klasického módu je k dispozici také Mass Storage, kdy lze spravovat jak paměť přístroje, tak paměťovou kartu bez instalace ovladačů. S počítačem a jinými zařízeními lze Z530i spojit také pomocí Bluetooth a infraportu.

Zábava a multimédia – Walkman nejsem, ale s hudbou si poradím

Model Z530i sice nepatří do série Walkmanů jako jeho vybevenější kolega W300i. Přesto v jeho nabídce nalezneme hudební přehrávač shodný s Walkman telefony. To každopádně potěší a po dokoupení paměťové karty lze Z530i velmi dobře používat jako hudební telefon. Jediným rozdílem bude, že aplikace pro přehrávání hudby je vyvedena v šedivé barvě a schází jí logo Walkman. Třídí však skladby podle ID3 tagů (interpret, album), dovoluje tvorbu seznamů skladeb a v neposlední řadě je součástí nabídky i přehrávač videa. Pro poslech hudby však budete muset zainvestovat i do sluchátek, s telefonem se totiž žádná nedodávají. Oproti Walkmanu přišel model Z530i o FM rádio.


Správce souborů -- hudební přehrávač -- ekvalizér -- VideoDJ -- MusicDJ

Pro hudbu i další multimédia bude dostatek prostoru, k 28 MB vnitřní paměti přidal lze přidat až 2GB v podobě dokoupitelných Memory Stick Micro (M2) karet. Vzhledem k cílové skupině uživatelů, kterou budou tvořit mladí lidé, bude paměť kromě hudby využívána také pro JAVA hry s 3D zobrazením. Grafika her trochu utrpí kvůli nižšímu rozlišení a pasivní technologii displeje. Oproti W300i jsme v testech rychlosti Javy dosahovali citelně nižších výsledků, což dokazuje použití horšího hardwaru. Přesto však s plynulostí 3D her nebudete mít žádný problém. Veškerá multimédia lze prohlížet, mazat a jinak s nimi pracovat ve správci souborů. Nechybí povedený editor obrázků PhotoDJ a tvorba videosekvencí s přechody a efekty pomocí aplikace VideoDJ. Již od dob T610 přetrvává v nabídce MusicDJ se stále stejnými sekvencemi. Mulimediálně je tedy Z530i vybavena více než slušně, tedy až na fotoaparát, který se svou kvalitou zařadí až na chvost dnešních telefonů.


Java hry a RSS čtečka

Fotoaparát – VGA nechceme

Jediným větším zklamáním z jinak povedeného přístroje je bezpochyby VGA fotoaparát. Ten vytváří snímky v maximálním rozlišení 640 x 480 bodů, což je v dnešní době málo. Přímo v telefonu je sice možnost je interpolovat a uměle tak zvýšit rozlišení na 1280 x 960 bodů, takové fotografie jsou však velmi nekvalitní. Možnosti nastavení jsou přitom celkem široké, nechybí možnost rychlého snímání, focení panoramat a obrázků s rámečky. Bočními tlačítky lze v průbehu focení měnit světlost a samozřejmostí je také samospoušť. Zoom při focení v plném rozlišení k dispozici není.


Prostředí fotoaparátu

Snímky jsou bohužel poměrně rozostřené, často přepálené a s mdlými barvami. Při focení noční scény sice překvapí nízká úroveň šumu, kvůli absenci přisvětlovací diody však kromě něj nebude nic jiného na snímcích vidět. Fotografie se tak hodí maximálně pro MMS zprávy, album z dovolené si z nich opravdu nevytvoříte.


Testovací snímky

Sony Ericsson Z530i dokáže natáčet také videosekvence se zvukem v rozlišení 176 x 144 bodů a formátu .3gp

Ukázkové video (3GP, 195 KB)

Zhodnocení – Walkman véčko a jeho kolega

Sony Ericsson Z530i je trochu ve stínu vybavenějšího kolegy z Walkman série. Je vidět, že se výrobce snažil kvůli nižší ceně trochu „očesat“ nabídku funkcí. Kromě pár změn se však k našemu potěšení zhoršení nekoná. Zamrzí především pasivní displej a VGA fotoaparát. Pro multimediální použití si budete muset dokoupit jak paměťovou kartu, tak sluchátka. Potěší naopak bohatá nabídka organizačních funkcí, kvalitní zpracování telefonního seznamu a možností zpráv. Hudební přehrávač se neliší od Walkman telefonů, ale zůstává jedinou hudební funkcí. Z530i totiž přišla o rádio. Celkově se jedná o povedený telefon se slušivým designem (v zavřeném stavu určitě) a poměrně bohatou nabídkou funkcí. Je tedy na vás, zda-li dáte přednost nižší ceně a tím pádem o něco horší výbavě, nebo zainvestujete 6 tisíc a koupíte si W300i se vším, co Walkman nabízí. Přesně to Sony Ericsson sleduje. Uživatelé mají možnost volby mezi více telefony a náklady pro výrobce jsou minimální.

sony-ericsson-z530i
Klady
  • Propracovaný hudební přehrávač
  • paměťové karty
  • Bluetooth
  • dobře čitelný vnější displej
  • cena
Zápory
  • Nižší rozlišení hlavního displeje
  • pasivní vnitřní displej
  • silně podprůměrný fotoaparát
  • v balení chybí pamětová karta i sluchátka
Diskuze ke článku
roky55
Přeju hezký den chtěl bych se zeptat ,kde by se dala sehnat pamětová karta sony memory stick m2 o kapacitě 2Gb.Děkuju Sluka
Vojta
Mám dotaz má tento mobil 262000 nebo 65000 barev všude na internetu píšou něco jiního
Martin Pultzner
Sony Ericsson Z530i má pasivní barevný displej s podporou zobrazení 65 tisíc barev, jak je u nás uvedeno
Vojta
díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze