Sony Ericsson Z310i: Kouzelné vajíčko
recenze

Sony Ericsson Z310i: Kouzelné vajíčko

8

Sony Ericsson představil nástupce modelu Z300i s podobně svěžím designem. Jedná se o Z310i, který vlastní oproti předchůdci umístění schématických ikonek informujících o nových událostech na přední straně telefonu, dále do výbavy přibylo Bluetooth i EDGE. Zajímá vás ale více? Pojďme si tedy nyní představit toto zajímavé vajíčko.

Je to přibližně půl roku, kdy byl uveden na trh Sony Ericsson Z300i. Nebyl v určitých ohledech příliš dotáhlý ke spokojenosti všech zákazníků. Vývojáři tedy zapracovali a přinesli na svět nástupce pod označením Z310i. Narozdíl od Sony Ericssonu Z300i má Z310i konečně fotoaparát, podporu mp3 skladeb nebo také Bluetooth a EDGE. Zároveň se také může pochlubit výborně propracovanými organizačními funkcemi, jak již tomu bylo i u předchozího kousku Z300i.

Tip: Dále si také můžete přečíst recenzi Sony Ericssonu Z300i.


Oficiální fotografie - Sony Ericsson Z310i

Technické parametry

Rozměry87 x 46 x 24,5 mm
Hmotnost90 gramů
Barevné provedenírůžové (Lush Pink), bronzové (Brush Bronze), černé (Jetset Black)
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Hlavní Displejpasivní CSTN, 128 x 160 pixelů, 65 tisíc barev
Vnější Displej 96 x 64 pixelů, černobílý
Paměť14 MB
Operační systémne / (UI Sony Ericsson)
Organizační a další funkceInternetový prohlížeč, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, odpočítávací měřič
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 vyzvánění, JAVA 2.0 s podporou 3D, MusicDJ
FotoaparátVGA (640 x 480 px)
Datové funkceBluetooth, infraport, GPRS (třídy 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-Pol 780 mAh
pohotovost max.: 300 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost3 500 Kč
1.čtvrtletí 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku
  • mobilní telefon Sony Ericsson Z310i

Pro koho je Sony Ericsson Z310i?

  • hlavně pro všechny lidi, kteří mají rádi zajímavý design
  • pro nenáročné uživatele, neboť výbava nezahrnuje nic výjimečného
  • pro lidi, kteří hledají mobilní telefon z cenové kategorie do 5 tis. Kč

Design a konstrukce: Připomíná vám také barvené vajíčko?

Design tohoto kousku od Sony Ericssonu je velice zdařilý. Hned při prvním pohledu nás upoutá zrcadlový přední kryt, na kterém se zobrazuje čtveřice ikon (zmeškaný hovor, nová zpráva, nabíjení a tichý režim) a pod ním monochromatický displej. Bohužel na přímém slunci není vidět na vnějším displeji ani náznak zobrazení. Naopak večer nebo v tmavších místech jsou tyto prvky doplněné světelnou kreací obvodových linií a jsou tak velmi pěkné. Světelné efekty vytváří barevné diody po obvodě, které se ihned aktivují, když se vám někdo pokouší dovolat. Již zmiňované čtyři ikony na horní části vnějšího displeje dokáží také zaujmout. Kromě ikony tichého režimu všechny tři ostatní svítí nepřetržitě, a tak pravděpodobně nic nezmeškáte. Výjimkou je ikonka tichého režimu, která asi po minutě plynule zhasne a po další minutě se zase plynule objeví. Ovšem v tomto případě o nic důležitého nepřijdete.

Konstrukce je dobře zpracovaná, menší problém nastal při pokusu o otevření telefonu jednou rukou. Je to dáno tím, že je povrch rovný, bez sebemenších výstupků. Přední zrcadlová strana telefonu nabídne objektiv fotoaparátu (bez krytky). Na levé straně přístroje jsou dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti, na pravém boku je pak zabudovaný Infraport, spodní části mobilu disponuje Fast Port a na zadní straně najdeme otvor, ve kterém se skrývá reproduktor a vedle něj je logo Sony Ericssonu.

Otevírání a zavírání telefonu jde velmi lehce a bez doprovodu jakéhokoli nepříjemného zvuku. Pouze při rychlém a hrubějším dovření uslyšíme jen nepatrný zvuk. Telefon se při rozevření pod větším úhlem než 100° sám otevře, stejně je tomu i při zavírání.

Klávesnice: Zajímavé pojetí od Sony Ericssonu

Klávesnice je při prvním kontaktu poměrně nepohodlná, ovšem během několika málo hodin si na tento typ zcela zvyknete a měli byste být přesvědčeni o opaku. Zpracování je na výborné úrovni. Tlačítka pokrývá gumová pokrývka, a tak je docíleno většímu pohodlí pro vaše prsty.

Aby nenastal nějaký překlep při psaní SMS, jsou jednotlivá tlačítka oddělena vyvýšenou vrstvou stejné gumy, která vám leckdy při psaní poslepu pomůže. Nad klávesnicí se usídlilo tradičně čtyřsměrné ovládací tlačítko s barevným středem. Nechybí ani dvojice výběrových tlačítek, krok zpět, céčko, menu činností a vypínač.

Displej: Mohlo to být mnohem lepší

Externí monochromatický displej se pomyslně rozděluje na dvě části. První tvoří čtyři ikonky na horní části displeje v jedné linii. Zleva se nám zobrazí ikonky: nepřijatý hovor, SMS zpráva, nabíjení a tichý režim (viz.obrázek). Ovšem problémem je, že na sluníčku neuvidíte téměř nic.

Druhou část displeje obydluje malinkatý obdélníček, který nabídne přehled o čase a dále o nových událostí. Pochválit nemohu ani rozlišení a pasivní zobrazení hlavního displeje. Nabídne pouhých 128 x 160 pixelů, je tedy typu pasivní STN a zobrazí 65 tisíc barev.

Jediné plus by v tomto případě dostal za překvapivě dobrou čitelnost na přímém slunci narozdíl od jiných mobilních telefonů z vyšších kategorií. Dále v nastavení telefonu můžete změnit jas a kontrast displeje a tapetu. Nechybí témata, u nichž je novinkou režim noční téma, které bude aktivní v nastavitelné době (například od 18:00 do 6:00), jinak bude použito denní téma.

Hlavní menu, ovládání: Nic nového tu nenajdeme

Hlavním ovládacím prvkem na Z310i je čtyřsměrné ovládací klávesa s potvrzovacím kurzorem uprostřed. Dále dvojice výběrových tlačítek, krok zpět, céčko, menu činností, vypínač a zajímavá klávesnice. Rychlost odezvy po stisknutí tlačítek je téměř okamžitá. V hlavním menu najdeme ikonky PlayNow, Internet, Zábava, Fotoaparát, Zprávy, Fotoalbum, Správce souborů, Kontakty, Budíky, Hovory, Organizátor a Nastavení.

Fotoaparát: Největší propast vzhledem k lepším modelům

Fotoaparát nám dokáže pořídit fotografie v rozlišení VGA (640x480 px), což není zrovna moc. Dále nám nabídne nastavení jasu (šipkami vlevo a vpravo), noční režim, samospoušť, efekty, vyvážení bílé barvy, dva stupně kvality a také zvuk uzávěrky. Pro někoho je velkým plusem možnost pustit fotoaparát i v případě, že již máte zapnutou některou JAVA aplikaci. Dále bych ocenil způsob, s nímž lze pořizovat autoportréty, neboť na telefonu nenajdete žádné malinkaté zrcadélko, ale využijete hned celou přední zrcadlovou plochu. Následné prohlížení všech vašich fotek můžete rovnou při zapnutém fotoaparátu.

Snímky lze přetočit a poté si svoji polohu zapamatují, ale zároveň se také přesunou až na první místo v celé řadě snímků. Bohužel v Z310i chybí přiblížení pořízených fotek. Pro úpravu snímků slouží původní aplikace PhotoDJ, která vám obrázek otočí, vloží do něj text, rám, efekt atd.


Fotografie pořízené Sony Ericssonem Z310i

Přehrávač hudby: Obyčejný, ale alespoň nějaký

Sony Ericsson Z310i bohužel nemá slot pro paměťové karty a bohužel ani interní paměť není zrovna vysoká, 14 MB. Na druhou stranu jednoduchý přehrávač hudby zde najdeme. Ovšem pokud si pustíme nějakou skladbu, pak se nepodaří pustit jinou aplikaci, ani zavřít telefon. Hudba by totiž okamžitě přestala hrát. Citelně tu chybí rádio a také podpora videa, neboť telefon nezvládne ani natáčet, ani přehrávat 3GP video. Co se týče reproduktoru na zadní straně, kvalitou příliš neoplývá. Basy jsou příliš zkreslené, spíše uslyšíme šum. Hlasitost je na vysoké úrovni, bohužel v tomto případě platí pravidlo: čím vyšší hlasitost, tím nižší kvalita přehrávané hudby.

Telefonování a telefonní seznam: Z310i nám nabídne světelnou show

Ano. Při příchozím hovoru má Z310i takovou menší specialitu. Barevné diody vytvářejí světelné efekty po obvodě telefonu. Tato podívaná je dle mého názoru velmi pěkná. Do telefonního seznamu se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů s omezením na 2 500 telefonních čísel. Ke každému kontaktu si můžeme navolit několik telefonních čísel, e-maily, webovou a domácí adresu, ale i poznámku, datum narozenin či vlastní obrázek nebo vyzvánění.

Zprávy: Důležitá součást telefonu

Jako u všech ostatních telefonů, tak i u Z310i, se musíme nejprve podívat na klávesnici telefonu. Podle testování se jedná o dobře zpracovanou a kvalitní klávesnici, na níž bude psaní SMS zpráv lehké. Překlepy by v tomto případě neměly nastat.

Při psaní SMS zpráv vám telefon začne odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text. Do paměti telefonu se vejde přibližně 200 SMS.

Organizační funkce: Abyste už nic nezmeškali

Budík nabídne pět jednoduchých a nebo opakovaných budíků s možností nastavení vlastní melodie. Dále máte možnost přiřadit si ke každému budíku také text, který se vám objeví v daný čas spolu s obrázkem. Kalendář je již klasický, nechybí už ani opakované události.

Pokud si připomínku v kalendáři po upozornění nepřečtete, bude v horním řádku neustále zobrazená ikona kalendáře. Podobné je to ještě při zmeškaném hovoru.

Sony Ericsson Z310i nabídne tzv. JAVA multitasking, kdy jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně.

Další důležité funkce: RSS reader, úlohy, poznámky, kalkulačka, diktafon, stopky, odpočítávání času, paměť kódů a MusicDJ (aplikace pro úpravu hudebních souborů).

Zhodnocení: Stylovka útočí zejména svoji cenou

Sony Ericsson Z310i je stylovka, kterou uplatníte zejména na telefonování, psaní SMS i MMS zpráv a také k rychlému pořízení VGA fotografie. Zaujmout by vás měly světelné efekty po obvodu telefonu. Chybí tu ovšem například rádio (s RDS), slot pro paměťové karty a samozřejmě kvalitnější hlavní, ale i vnější displej, na kterém pak není vidět vůbec nic na přímém slunci kvůli zrcadlovému krytu. Naopak největším důvodem ke koupi tohoto kousku od Sony Ericssonu bude hlavně jeho cena, ta se nyní pohybuje okolo 3 500 Kč.

sony-ericsson-z310i
Klady
  • elegantní design a barevné variace – růžová
  • bronzová a černá;výborně zpracovaná klávesnice;podpora EDGE;menu činno
Zápory
  • horší fotoaparát bez nahrávání videa;absence slotu pro paměťové karty;
Diskuze ke článku
Kovboj
Cena je lákavá ale za tu cenu se dá sehnat lepší mobil. hlavnew se me nelibi ta kvalita fotograafii to je ubohost.další co by mě vadilo je malá paměť která es nedá rozšířit, ještě se mě nelíbí podsvícení klávesnice. co se mě líbí tak je zajímavý vzhled a ještě ty barevný efekty, ale to je jen taková funkce pro zaujeti a na vybití baterky
S_C
no tak špatný to snad nebude, přece jen nenajdeš tolik stylových low-endů... za takový peníze bdueš rád, že máš pěknej mobil, co zvládá ti pustit semtam nějakou mptrosku, tohle ti lowend od nokie neudělá... baterka dost drží (měl jsem tu čest), takže o ni se nebojím, spíš mě štve, že ten vnější displej není ani kapku vidět....
lukas
Hmm tak bohužel moje ikony zhasínaj po půlminutě všechny - i zmeškanej hovor. To je asi trochu nanic vědět že mi někdo volal jen půl minuty po zmeškání hovoru :-(
Mirek
O tomhle mobilu jsem nedávno těžce uvažoval. Nakonec jsem sáhl po Z610i, ale tenhle se mi vzhledově líbí daleko víc. Pro (starší) nenáročné lidi, kteří mobil používají pouze pro telefonování a psaní sms je to bezesporu solidní mobil. Ale pro (mladého) náročnějšího člověka je daleko rozumnější volbou Motorola V360, která je za zhruba stejnou cenu, ale výbavou na mnohonásobně vyšší úrovni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze