Sony Ericsson Xperia X1: týdenní zkušenosti

3

Sony Ericsson Xperia X1 je vlajková loď výrobce, která otevírá novou řadu s názvem Xperia. Telefon disponuje 3" dotykovým displejem s rozlišením 480 x 800 px, výsuvnou QWERTY klávesnicí, bohatou organizační a datovou výbavou, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm konektorem Jack. Výrobce vůbec poprvé použil operační systém Windows Mobile. Přečtěte si naše dojmy z týdenního používání jednoho z nejočekávanějších mobilních telefonů letošního roku.

Sony Ericsson představil svůj nejvybavenější model pro letošní rok už v únoru na kongresu MWC v Barceloně. V té době šlo jednoznačně o nejvybavenější mobilní telefon, jenže na trh se dostal až po více než půl roce. Za tu dobu se mu dokázalo hned několik přístrojů konkurence minimálně vyrovnat. Jak obstál dlouho očekávaný komunikátor Sony Ericsson Xperia X1 v našem týdenním testu? Přečtěte si naše zkušenosti s předprodukčním vzorkem.

TIP: Přečtěte si také naše preview Sony Ericssonu Xperia X1


Sony Ericsson Xperia X1 - oficiální fotografie

Sony Ericsson Xperia X1 by se na náš trh měl dostat až během několika týdnů. Testovali jsme proto teprve prototyp telefonu s nefinální verzí firmwaru. Vlastnosti telefonu a chování jednotlivých funkcí tak nemusí být konečné a od budoucího sériově vyráběného telefonu se toho může ještě hodně změnit, což prosíme, berte na vědomí.

TIP: Navštivte stránky sonyericsson.com/x1 věnované Sony Ericssonu Xperia X1

Technické parametry

Rozměry 110 x 53 x 16,7 mm
Hmotnost 145 gramů
Konstrukce klasická s boční vysouvací QWERTY klávesnicí
Barevné provedení stříbrné (Silver), černé (Black)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
Displej dotykový, typu TFT, rozlišení WVGA (480 x 800 px), 65 000 barev, úhlopříčka 3"
Procesor Qualcomm MSM 7200A, 528 MHz
Paměť 512 MB ROM, 256 MB RAM + paměťové karty microSD (microSDHC až 32GB)
Otevřený operační systém ano / Windows Mobile 6.1 Professional
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, prohlížeč Office dokumentů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC a WMA), FM rádio s RDS, přehrávač videa, Windows Media Player, 3,5 mm konektor Jack, JAVA 2.0, internetový prohlížeč Internet Explorer a Opera Mobile 9.5, GPS přijímač (A-GPS), Google Maps
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, LED dioda, digitální zoom, scény, vyvážené bílé, efekty, nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s)
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (mini-USB konektor, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS, EDGE, UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdrž Li-Pol 1500 mAh
Cena a dostupnost cca 16 000 Kč
říjen 2008

Balení: kompaktní krabice se vším potřebným

V balení spolu s telefonem najdeme samozřejmě Li-Ion baterii, uživatelskou příručku, různé prospekty hovořící o nové nabídce X-Panel, CD-ROM se softwarem (Getting Started, User Manual, synchronizační program ActiveSync pro propojení telefonu s PC), 2x stylus, datový a zároveň napájecí USB kabel, nabíječku s výstupem USB a stereo headset HPM-75/J se špuntovými sluchátky, mikrofonem a 3,5 mm konektorem Jack pro připojení dalších sluchátek k telefonu. Krabice tedy neobsahuje ochrannou fólii na displej, pouzdro a paměťovou kartu microSD. Je však možné, že by například paměťovou kartu mohl uživatel v prodejním balení nakonec naleznout.


Obsah balení s mobilním telefonem Sony Ericsson Xperia X1

Design a konstrukce: konzervativec elegán

Sony Ericsson zvolil pro svůj vlajkový model X1 vhodnou dvojici barevných kombinací. Konzervativní černé provedení padne do oka téměř každému technoidovi, stříbrné pak ocení především ti, kteří si celkem zakládají na módě. Testovaný model v černém barevném provedení se tak po designové stránce líbil mnohem více mužům než ženám. Sony Ericsson Xperia X1 velmi mile překvapil svojí velikostí. I přes doslova nabitou výbavu a výsuvnou QWERTY klávesnici si dokázal telefon udržet přijatelné hodnoty. V řeči čísel, rozměry přístroje činí 110 x 53 x 16,7 milimetrů. Hmotnost se pak pohybuje okolo vyšší hranice, konkrétně 145 gramů, což je v ruce celkem znát. Během týdenního testování však nebyl problém si na to zvyknout.


Sony Ericsson Xperia X1 v porovnání s platební kartou

Tělo prvního zástupce nové řady Xperia je vyrobeno téměř celé z kovu, na kterém neulpívají otisky prstů. Model X1 tak působí velmi dobrým dojmem nejen na pohled, ale i v ruce. První Xperia se pyšní unikátní konstrukcí, tzv. kolébkovým vysouváním. Horní část telefonu se při vysunutí mírně nakloní, a tak má uživatel větší pohodlí při sledování displeje. Ochranné kryty na sebe prvotřídně lícují, za což nezbývá nic jiného než pochválit výrobce. Ovšem s tím se spojuje jedna zajímavost. Sony Ericsson si totiž nechává model X1 vyrábět od tchajwanského výrobce HTC, který má již řadu zkušeností s výrobou Windows Mobile komunikátorů. Pochvala by tedy měla směřovat také na adresu tohoto asijského výrobce.


Telefon padne krásně do ruky jak v zavřeném, tak i otevřeném stavu


Výsuvný mechanismus je pevný, a to jsme měli v rukou zatím pouze prototyp

Při pohledu na přední stranu Sony Ericssonu Xperia X1 na telefonu dominuje velký dotykový displej. Na pravé straně najdeme tlačítka pro regulaci hlasitosti a spoušť fotoaparátu, jejíž absenci někteří uživatelé zazlívají u komunikátoru HTC Touch Pro. Levý bok zahrnuje standardní mini-USB konektor a bohužel pouze jediný mono reproduktor. Kvalita reprodukce je tedy nízká. Co se týče hlasitosti, reproduktor naopak podává dobré výsledky. Na spodním boku nalezneme dírku pro uchycení poutka. Horní bok přináší tlačítko pro zapnutí/vypnutí přístroje či pouze displeje a dále pak 3,5 mm konektor Jack, do kterého lze připojit libovolná sluchátka. Stylus se vyndává z otvoru na levém boku směrem nahoru. Objektiv fotoaparátu na zadní straně je mírně zapuštěn, avšak od poškrábání není nijak extra chráněn.


Horní bok s 3,5 mm konektorem Jack a postranní boky

Ovládací blok a výsuvná QWERTY klávesnice: optický joystick oceníte

Co se ovládání týče, Sony Ericsson Xperia X1 se nesnaží tupě kopírovat populární Apple iPhone, a to je dobře. Pod displejem nalezneme ovládací blok ve složení: dvojice kontextových kláves, tlačítka pro přijmutí hovoru a tlačítka pro ukončení hovoru, klávesy X Panel a potvrzovacího tlačítka OK. Hlavním ovládacím prvkem je čtyřsměrná navigační klávesa. Ta navíc zahrnuje optický joystick. Stačí prstem přejet po klávese v jednom ze čtyř směrů, senzor okamžitě vyhodnotí rychlost a podle toho vás v nabídce posune o tolik položek. U testovaného prototypu, kde byla odezva kláves ovládacího bloku naprosto mizerná, se tak tento prvek náramně hodil. Podle mého názoru si jej však uživatelé vesměs oblíbí i u prodejních kusů, kde již bude vše s klávesy v pořádku.


Ovládací blok a výsuvná QWERTY klávesnice

Po vysunutí spodní části telefonu se objeví plnohodnotná QWERTY klávesnice. Ta přináší celkem 42 kláves, uskupených ve čtyřech řadách. Oproti konkurenčnímu HTC Touch Pro klávesnice postrádá pátou řadu s čísly. Pokud tak chcete napsat číslo, musíte si nejprve přepnout znaky pomocí modré klávesy Fn, která se nachází v levém dolním rohu. Škoda, že přepnutí nesignalizuje LED dioda, jako u jiných přístrojů s QWERTY. Co se týče podsvícení kláves, má výrobce ještě na čem pracovat do uvedení finálního vzorku.


Detail mechanické klávesnice ve dne a v noci

Baterie a výdrž: Li-Pol 1500 mAh

Sony Ericsson Xperia X1 nabízí Li-Pol baterii s kapacitou 1500 mAh. Jedná se tedy o nadstandardní hodnotu. Během testování nám telefon vydržel s průměrnou denní zátěží (tzn. několik hodin poslechu hudby, pořízení několika fotografií, brouzdání po internetu a uskutečnění několika hovorů) zhruba 2 dny. Pokud jsme však telefon tolik nezatěžovali, pak nebyl problém jej připojit do nabíječky až po třech dnech. Výdrž je tedy u Sony Ericssonu Xperia X1 silnou stránkou.


Zadní strana telefonu bez ochranných krytů a detail slotu pro paměťovou kartu

Displej: dotykový se širokoúhlým rozlišením WVGA

Dotykový TFT displej se širokoúhlým rozlišením WVGA (480 x 800 px) dokáže zobrazit až 65 milionů barev a jeho úhlopříčka činí 3 palce. Oproti dnešní módě, která spočívá v tom umísťovat displej zároveň s okolním povrchem, jde Xperia X1 proti proudu. Telefon má dotykový displej zapuštěný. Nevýhodou je, že se hůře ovládají tlačítka v rozích displeje, naopak menší výhodou je to, že by se neměl povrch tak snadno poškrábat. Čitelnost displeje na přímém slunečním světle je při nejvyšší hodnotě jasu chvályhodná. V nastavení kromě změny jasu najdeme také volbu schéma, vyhlazení písma ClearType či velikost textu.

Prostředí a ovládání: jedna báseň

Sony Ericsson Xperia X1 přináší operační systém Windows Mobile 6.1 Professional. Jedná se tedy vůbec o první mobilní telefon švédsko-japonského výrobce s platformou od společnosti Microsoft. A jak si s tím vývojáři od Sony Ericssonu poradili? Model X1 nabízí klasické prostředí Windows Mobile 6.1, odlišný je pouze pohotovostní režim a nové panelové rozhraní X Panel. Do něj se dostaneme stisknutím speciální klávesy na ovládacím bloku. Rychlost spuštění tohoto prostředí u prototypu nebyla zatím nějak závratně oslňující, ale u finálních kusů lze rozhodně čekat lepších výsledků. Předpoklady k tomu telefon jistě má, vždyť disponuje procesorem Qualcomm MSM 7200A s vysokým taktem 528 MHz. Ještě je dobré zmínit nadprůměrnou velikosti paměti RAM, která činí 256 MB.

V panelovém prostředí X Panel se nachází 3x3 ikony prozatím sedm nabídek, mezi kterými je pohotovostní režim, FM rádio, Média, internetové prohlížeč a prostředí s rybičkami, kterých když se dotknete, tak začnou plovat mimo displej. Po vysunutí QWERTY klávesnice se prostředí automaticky překlopí do režimu na šířku. Sony Ericsson Xperia X1 oproti své konkurenci v podobě HTC Touch Pro nepřináší akcelerometr, takže automatické překlopení obsahu na displeji pouhých překlopením není možné. Nicméně, displej lze manuálně přepnout do vertikálního či horizontálního zobrazení alespoň v nastavení.

Multimédia: famózní sledování videa

Pro multimédia výrobce přichystal 512 MB ROM paměti, která je rozšiřitelná pomocí paměťových karet microSD a typu microSDHC až o 32GB. Sony Ericsson i přes implantaci operačního systému Windows Mobile zachoval své propracované multimediální prostředí, tedy nabídku Média. V ní se nachází sekce obrázky, hudba, video, hry, nastavení a nově pak kontakty. RSS čtečka se přestěhovala přímo do pohotovostního režimu.


Multimediální nabídka, ve které najdeme hudební přehrávač, galerii obrázků, videa, hry a kontakty

Začneme hudebním přehrávačem. Sony Ericsson vybavil svoji vlajkovou loď propracovaným hudebním přehrávačem, který je velmi podobný tomu, s jakým se potkáváme u nejnovějších modelů švédsko-japonského výrobce. Skladby jsou tříděny podle ID3 tagů, nechybí obrázek alba, opakování, náhodné přehrávání a lze také vytvářet playlisty. K dispozici bohužel není funkce SensMe, rozšířené stereo a ani ekvalizér. Pomocí programů pro Windows Mobile však naštěstí lze ekvalizér doinstalovat. Zabavit dokáže také stereo FM rádio, které disponuje funkcí RDS. Aby však rádio fungovalo, je nutné mít k telefonu připojený headset, který slouží jako anténa. Sony Ericsson si pochvalu zaslouží za to, že už konečně začal vybavovat modely 3,5 milimetrovým konektorem Jack. V současnosti je takovým dalším modelem low-endový Sony Ericsson J132.

Samozřejmostí je přítomnost JAVA 2.0 s podporou 3D. V telefonu byla předinstalována čtveřice her: Astraware Sudoku, Bejeweled 2, Bubble Breaker a Solitare. Se Sony Ericssonem Xperia X1 se můžete odreagovat také při sledování filmu, který je na velkém 3“ displeji doslova lahůdkou. K dispozici je například videopřehrávač v nabídce Média či Windows Media Player. Telefon dále nabízí vestavěný GPS přijímač, který spolupracuje s předinstalovaným softwarem Google Maps. Pokud se však nesmíříte s tím, že si tato aplikace neustále stahuje data přes internet, pak můžete zvolit jiný navigační software.


Prostředí navigační aplikace Google Maps

Fotoaparát: 3,2 megapixely s autofocusem a touchfocusem

Sony Ericsson Xperia X1 disponuje fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), přičemž nechybí autofocus, touchfocus ani přisvětlovací LED dioda. Touchfocus jsme si vychvalovali již u modelu G900. Jednoduše se stačí prstem dotknout místa na displeji a telefon náhle zaostří na stanovené místo. K dispozici je několikanásobný digitální zoom, scény, vyvážené bílé a různé efekty. Telefon dokáže nahrávat VGA video (640 x 480 px) s 30 snímky/s ve formátu 3GP. Přední VGA kamerkou, která má výhradně sloužit pro videohovory, lze také pořizovat fotografie či video.


Prostředí fotoaparátu je orientováno v režimu na šírku

Zkušební fotografie - prototyp Sony Ericssonu Xperia X1:

  • Pozor: Fotografie byly pořízeny prototypem telefonu s nefinální verzí firmware. Finální snímky se tak od těchto budou z velké pravděpodobnosti ještě lišit.


Exteriér za dobrých světelných podmínek v podání Sony Ericssonu Xperia X1


Snímky jsou občas přepálené ... s makrem si ale telefon poradil na výbornou

Zkušební video (3GP, 640 x 480 px, 30 snímků/s, 520 KB)

Organizační a datové funkce: plná polní

V organizaci času pomůže kvalitní kalendář, obsahující kromě měsíčního, denního a týdenního pohledu také souhrnný roční režim. Dále nechybí úkolovník, kalkulačka a aplikace pro hledání obsahu v zařízení. Do poznámek je možné kreslit nebo nahrát krátkou hlasovou poznámku. Vše lze samozřejmě bez problémů synchronizovat s Outlookem v počítači. Součástí výbavy je i diktafon, budík (není však možné použít rádio jako melodii), Messenger, Windows Live, Adobe Reader LF, program pro práci se ZIP soubory a samozřejmě editory Word, Excel a Powerpoint dokumentů.

Datová výbava zahrnuje kompletní kvarteto služeb GPRS, EDGE, 3G a HSDPA. Rychlá data se budou jistě hodit například při stahování map do navigační aplikace Google Maps nebo pro surfování pomocí jednoho z internetových prohlížečů - Internet Explorer a Opera Mobile 9.5. Prohlížeč Opera Mobile 9.5 jsme otestovali v Acid testu (acid3.acidtests.org), kde obdržel slušných 59 ze 100 bodů. Telefon dále přináší Bluetooth 2.0 (včetně profilu A2DP) a USB 2.0 (mini-USB konektor). Připojení Xperie k PC probíhá přes zaběhlý program ActiveSync. Nezapomnělo se ani na bezdrátové Wi-Fi.


Diskuze ke článku
Jiri
Mam xperia tyden a jsem zklaman... nekolikrat se kousl tak, ze jsem musel udelat HW reset.. Citlivost telefonu je slaba.. kde ma N6300 dve carky a vola, nemam nic.. a nevolam.. Vydrz baterie pulden pokud se pouzivaji data na cestach.. a mozna den kdyz se nepouzivaji.. a to jsem neposlouchal muziku, ale jen asi pul hodiny telefonoval.. takze velke zklamani..
Jana
Mohla bych se zeptat jestli je tento mobilní telefon v českém jazyce?Děkuji
Jája
Ahoj chtěla bych se zeptat mam tento tip telefonu a nějak se mi seknul nejde nic ani nabít a ani zapnout a nahoře když se ho pokusím zapnou tak svítí červená kontrolka děkuji moc za radu Jája

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze