Sony Ericsson XPERIA X1: ďábelsky nadupaný krasavec

3

Sony Ericsson XPERIA X1 je špičkově vybaveným telefonem s velkým dotykovým displejem s rozlišením 800 x 480 bodů, vysouvací QWERTY klávesnicí a operačním systémem Windows Mobile 6.1! VIDEO, PŘEDSTAVENÍ A TECHNICKÉ ÚDAJE

TIP: Technické údaje naleznete v tabulce na konci článku.

Sony Ericsson dnes otevřel zcela novou řadu X. Novinka X1i, která je první vlaštovkou nové řady, je špičkově vybaveným vysouvacím telefonem s velkým dotykovým displejem s rozlišením 800 x 480 bodů a operačním systémem Windows Mobile 6.1! Švédsko-japonský výrobce tak premiérově uvádí svůj první telefon s tímto operačním systémem.

„XPERIA™ je první samostatnou značkou vzniklou uvnitř společnosti Sony Ericsson. Představuje naší vizi jedinečného zážitku z komunikace a dále posiluje značku Sony Ericsson i naší pozici v oblasti mobilní konvergence,“ řekl Dee Dutta, ředitel pro marketing společnosti Sony Ericsson. „S modelem XPERIA™ X1 chceme uživatelům nabídnout kombinaci internetové komunikace a multimediální zábavy bez nutnosti jakéhokoliv kompromisu,“ vysvětlil Rikko Sakaguchi, ředitel pro produktové portfolio společnosti Sony Ericsson.


Nové prostředí Sony Ericssonu XPERIA X1

Přístroj lze ovládat dotykem, přes optický joystick, čtyřsměrnou klávesu nebo po vysunutí pomocí QWERTY klávesnice. Vnitřní paměť má hodnotu 400 MB a lze ji dále rozšířit paměťovými kartami typu microSD. Ve výbavě nechybí GPS ani RSS čtečka. Přenosy dat lze uskutečňovat kromě klasických GPRS a EDGE přenosů také technologií HSDPA a HSUPA. Přítomnost Wi-Fi také zajisté potěší všechny internetové fajnšmekry připojující se na internet, kdekoliv jen to jde. Pochvalu zaslouží především také 3,5mm Jack pro připojení sluchátek, který se nachází na horní hraně telefonu. Dosavadní konektor nahrazuje miniUSB, které je známo např. z dražších modelů Nokia.


Sony Ericsson XPERIA X1 na oficiálních fotografiích

Telefon má zabudovaný fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx a autofocusem, naopak krytka fotoaparátu či xenonový blesk byly bohužel ušetřeni, na modelu je nenalezneme. Zadní strana telefonu další překvapení nenabízí, o to zajímavější se nám naskýtá pohled při vysunutí spodního dílu jakožto plnohodnotné QWERTY klávesnice. Ta se bude vzhledem k podpoře formátů Office určitě hodit. Přiznejme si, že otevírat a upravovat dokumenty ve Wordu či Excelu, po tom toužil velký počet uživatelů.

Sony Ericsson XPERIA X1 je vzhledem k rozměrům a hmotnosti opravdu nadupaný přístroj, který uspokojí potřeby i těch nejnáruživějších uživatelů. Velké plus dáváme za přítomnost GPS navigace, která bude využívat asistence sítí operátora k rychlejšímu určení aktuální polohy. Přičteme-li možnost využívání map od Googlu, dostaneme téměř plnohodnotnou navigaci. Na trh dorazí X1 až ve 3. čtvrtletí 2008.

Oficiální video Sony Ericssonu XPERIA X1 na youtube.com

Technické parametry - Sony Ericsson XPERIA X1

Rozměry110 x 53 x 16,7 milimetru
Hmotnost145 gramů
Konstrukce klasická s boční vysouvací QWERTY klávesnicí
Barevné provedení stříbrné (Silver), černé (Black)
SítěQuad - band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz
Quad - band UMTS 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
Displejdotykový, typu TFT, rozlišení WVGA (800 x 480 px), 65 000 barev, úhlopříčka 3 palce
Paměť400 MB vnitřní
128 MB RAM
512 MB flash paměti + paměťové karty microSD
Operační systémWindows Mobile 6.1
Navigace GPSano, A-GPS
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, Microsoft® Office Mobile: Word, Excel, PowerPoint, Windows Media™ Player Mobile, Internet Explorer® Mobile, Windows Live™, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, flight-mode
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, AAC+, EACC+, WMA v9, WB-AMR, MIDI), FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D, 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 px), autofocus, 3x digitální zoom, efekty, vyvážení bílé
nahrávání videa v rozlišení VGA (640 x 480 px) s 30 snímky/s
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0 (miniUSB konektor, ActiveSync), Bluetooth 2.0 (profil A2DP, EDR)
GPRS, EDGE, UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), HSUPA, Wi-Fi (802.11 b/g)
Baterie a výdržLi-Pol ? mAh
?
Cena a dostupnost ? Kč
2. pololetí 2008
Diskuze ke článku
JohnyAsbest
Není ten nízký počet barev u WM na závadu ? Lze nějak srovnat 65 tis. barev s rozlišením 800x480 s počtem barev např. 16,7 mil. a rozlišením 240x320 ? Umí to někdo porovnat?
carnero
Rozdíl tam vidět je jednoznačně. Hlavně na plynulých barevných přechodech (jsou takové schodovité). Windows Mobile však víc než 64k barev neumí, takže tohle se ještě dlouho nezmění.
MrQuick
65k barev sice není nic moc, ale osobně se domnívám, že širokoúhlé rozlišení nám to bohatě vynahradí. Rozhodně mu dávám přednost před barvami. Ostatně kdo by dal přednost červené škodovce, před červeným ferari.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze