Sony Ericsson W960i: chytí vás, okouzlí a nepustí
recenze

Sony Ericsson W960i: chytí vás, okouzlí a nepustí

25

Nejvybavenější model řady Walkman s označením W960i nese operační systém UIQ 3.0, velký dotykový displej, flash disk o kapacitě 8 GB, 3,2 Mpx fotoaparát, webový prohlížeč Opera, FM rádio s RDS a především hudební přehrávač Walkman. Přečtěte si, jak obstál v našem dvoutýdenním testu, kdy nedostal téměř žádný oddech. VIDEO

Nástupce nejvyššího Walkmanu snad ani nemohl vypadat jinak. Až na drobnosti splnil veškerá očekávání a konečně si díky přítomnosti fotoaparátu může říkat multimediální telefon. Oproti W950i nám sice nepatrně narostl a ztěžkl, vzhledem k výbavě to však lze tolerovat. V řeči čísel se jedná o 109 x 55 x 16 mm a 119 gramů, přičemž původní W950i měřil 106 x 54 x 15 mm a vážil 112 gramů. Design v čele s černým lesklým povrchem je elegantní, s povděkem kvitujeme klasickou klávesnici. Zadní strana nese 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem. Paměť se zastavila na hodnotě 8 GB, což představuje nepřeberné množství všech vámi určených souborů, které musíte nosit stále při sobě.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu W960i

Technické parametry

Rozměry 109 x 55 x 16 mm
Hmotnost119 gramů
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, TFT, 240 x 320 bodů , 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,6 palce, dotykový
jemnost 3 675 bodů/cm2
Barevné provedení Black/White
Paměť160 MB vnitřní paměť
8 GB flash disk, dále nerozšiřitelné
Operační systémSymbian UIQ 3.0
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač Walkman, stereo FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D, internetový prohlížeč Opera 8
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), autofocus, 2 vysocesvítivé LED diody, až 16x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama
nahrávání videa v rozlišení QVGA (240 x 320) (30 snímků za sekundu)
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0
GPRS (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (802.11 b/g)
Baterie a výdržLi-Pol 900 mAh
Hovor: 9 hodin (GSM) / 3 hodiny (UMTS)
Pohotovostní režim GSM/UMTS: 370 hodin / 300 hodin
Videohovor: 2 hodiny
Cena a dostupnost15 450 Kč (k 27.2.2008)
od prosince 2007

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Pol baterii s kapacitou 950 mAh
  • CD se softwarem
  • headset HPM-70
  • USB datový kabel

plus Plusy

  • stylová konstrukce
  • vnitřní paměť 8000 MB
  • operační systém UIQ 3
  • dotykový displej
  • USB s podporou Mass Storage
  • propracované menu
  • hudební přehrávač Walkman
  • displej s úhlopříčkou 2,6 palce
  • dotyková tlačítka pod displejem
  • Bluetooth 2.0 (A2DP)
  • Wi-Fi
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • VGA kamerka na videohovory
  • dobrá výdrž

minus Mínusy

  • fotoaparát bez krytky
  • vrzající zadní kryt
  • méně pohodlná klávesnice
  • vnitřní paměť nelze rozšířit
  • vysoká cena

Pro koho je Sony Ericsson W960i?

  • pro nadšence hudební řady Walkman, kteří musí mít zatím nejvyšší prodávaný model
  • pro jedince kteří se neobejdou bez dostatečně velké úložné paměti
  • padne všem, co uznávají raději telefony s operačním systémem (UIQ 3)



VIDEO: Sony Ericsson W960i ze všech stran

Design a konstrukce:

Kompaktní, designově povedený přístroj s černo-bílým nádechem, který jsme měli možnost testovat, je opravdovým lákadlem pro všechny věkové kategorie. Levý bok, nesoucí vyražený nápis Walkman, dává rázně najevo, čím si model získává respekt. Od svého staršího kolegy s označením W950i se poučil z chyb a do puntíku se jich vyvaroval. K naprosté spokojenosti mu tak schází jen GPS.

Přední kryt telefonu je vyroben z velice bytelného materiálu, který má černou barvu a je lesklý. Spolu s displejem a klávesnicí vytváří jednolitou oblast odrážející předměty jako zrcadlo. K bočním stranám nás přivádí oblé hrany, které přechází na bílou barvou zbarvený pruh táhnoucí se dokola po stranách telefonu. Na něm nalezneme všechna známá funkční tlačítka a také zmíněný nápis Walkman.

Zadní kryt je naopak vyroben z pogumovaného plastu, je tenký a při pomačkání poměrně vrže. Tento fakt je nepříjemný při psaní zpráv, kdy je kryt opravdu slyšet. Doufejme, že se jedná jen o náš testovaný kus a na ostatních se tato nepříjemnost neprojeví. Telefon se díky matnému pogumovanému povrchu dobře drží, z rukou neklouže a ani na něm nejsou zřetelné otisky.

Jestliže jsme zmiňovali inovace oproti staršímu modelu W950i, pak jednou z nich je zajisté zabudovaný fotoaparát na zadní straně telefonu. Pořizuje fotografie s rozlišením 3 Mpx a nechybí ani dvojice vysoce svítivých LED diod. Je sice trochu vyvýšen nad krytem telefonu, ale nikterak přehnaně. O fous výš se nachází reproduktor, který produkuje kvalitní tóny, avšak běda vysoké hlasitosti.

Pravý bok nese mezi dvojicí tlačítek ovládajících hlasitost zlatý nápis 8 GB, což dává tušit, že vnitřní paměť má obrovskou kapacitu, kterou zas tak lehce nezaplníte. Pro fotografování je ve spodní polovině strany umístěno dvojstupňové tlačítko, kterým se nejen fotí, ale také fotoaparát zapíná.

Spodní hranu si rezervoval port pro připojení sluchátek, USB i nabíječky. Užitečnou věcí, jak ostatně sami zjistíte, je obdélníková dioda, která leží přímo nad portem. Funguje jako ukazatel příchozích zpráv, kdy něpřetržitě zeleně bliká, nebo bliká červeně a znamená to, že máte téměř vybitou baterii. Lehce tedy zjistíte bez nutnosti zapínat displej, jestli vám někdo píše. S telefonem navíc dostanete i stylové pouzdro, z něhož po zasunutí vykukuje pouze spodní hrana se zmíněnou diodou.

Oblíbené kolečko Jog Dial nalézáme na boku levém. S ním se lehce přesouváte v menu telefonu a navíc potvrzujete stlačením. Nad ním vystupuje otvor pro poutko, které vám pověsí telefon na krk a vy jej budete mít stále na pozoru. Toto uspořádání ovládacích prvků známe již z předešlých chytrých telefonů s UIQ. Je dobře rozvržené a snadno přístupné.

Baterie a výdrž: bezproblémový přísun energie

Plochá baterie typu Li-Polymer 3,6V má kapacitu u výrobce obvyklých 950 mAh a dokáže telefon udržet poměrně dlouhou dobu v provozu. Dle poskytnutých údajů je schopen setrvat v pohotovostním režimu až 370 hodin (GSM) a 300 hodin (UMTS). Při volání se doba pohybuje v hodnotách 9 hodin (GSM) a 3 hodiny (UMTS). Videohovor spotřebuje ještě o trošku víc energie, takže pouhé 2 hodiny.

My jsme telefon poměrně zaměstnávali, jak puštěným přehrávačem, tak občasnou návštěvou internetových stránek, puštěnými aplikacemi i voláním a psaním zpráv. Jeho výdrž se pohybovala na hranici 2-3 dnů, což je hodnota velmi přijatelná. Pro práci je tedy naprosto vhodným společníkem, aniž byste museli zkoumat úbytek procent baterie. Ptáte se, jak je to s vyjmutím baterie? Zcela jednoduše sejmete zadní kryt směrem dolů a baterku máte na dosah. Horší je to s výměnou SIM karty, která se jakoby zasouvá pod horní část krytu vedle fotoaparátu a její vyndavání nám činilo značné potíže.

Klávesnice: v nouzi zaskočí za dotykový displej

Tak trochu roli náhradníka hraje u modelu W960i klávesnice, jelikož dotykový displej nabízí v mnoha ohledech rychlejší spolupráci. Podle toho se asi výrobce zachoval. Nemůžeme ani nechceme nějak ubírat snahu vyrobit kvalitní klávesnici, ale tato se nám zdá příliš nemotorná. Především menší zapuštění kláves by bylo výhodou, taktéž krajní zaoblené klávesy se hůře stiskávají. Nutno podotknout, že klávesnice je opravdu jen doplňkovou funkcí a sami zjistíte, že ji ve většině času vůbec nepoužijete.

Uživatelé, kteří přechází od klasických telefonů budou ze začátku marně pátrat po funkčních tlačítkách a pětisměrném tlačítku. Zde se nalézají jen tlačítka „vracečky“ a mazání, prostřední tlačítko je určeno pro snadné spuštění hudebního přehrávače Walkman. K lepšímu pohodlí ovládání naleznete na levém boku telefonu známé kolečko Jog Dial, kterým se přemisťujete po složkách v menu telefonu.

Zvuk: s MegaBassem, pán je …

V balení s telefonem jsou dodávána špuntován sluchátka HPM-70, která jsou známa výbornou kvalitou zvuku, minimálním okolním rušením díky ucpání ušních otvorů gumovými špunty a přiměřeně dlouhým kabelem zajištujícím přenos hudby mezi telefonem a sluchátky. Telefon je s nimi ve svém živlu, produkci hudby si užívá a při vyšší hlasitosti přidává i luxusní dunění, které byste u jiných výrobců hledali marně v takovém rozsahu, jako nabízí Sony Ericsson pod pojmem MegaBass.

Vraťme se nyní zpět k produkci zvuku, tentokrát přímo z reproduktoru umístěného na zadní straně telefonu v těsné blízkosti fotoaparátu. Dokáže nahradit sluchátka při potřebě hraní pro více lidí, při vyšší hlasitosti je však raději, když jí uberete zpět do přijatelnějších hladin. Reproduktor tedy ano, ale raději na telefonování, popř. tišší poslech hudby. Odvážné jedince nerozlišující křápot od líbivých tónů přemlouvat nebudeme.

Displej: velký, čitelný, dotykový, neodolatelný

Předností stále ještě nejvyššího prodávaného walkmanu je dotykový displej, který dokáže usnadnit ohromnou porci času. Chce to však nejdříve trénink a určitou snahu, abyste věděli, jak na něj. Budete překvapeni, jak svižně reaguje na každý dotek a pohotově plní vaše rozličná přání. Mějte jej tedy na pozoru a nedopusťte brzké poškrábání.

Trochu opačné zážitky nabídne situace, kdy voláte a telefon přikládáte displejem k obličeji. To se lehce stane, že se dotknete a třeba si dokonce hovor nechtěně ukončíte, nebo zabrouzdáte kamsi do menu. Proto by bylo vhodné displej nějakým způsobem zabezpečit při volání, aby nebyl aktivní. Čas od času je vhodné použít čistící hadřík a očistit jej od nečistot, které se lehko nanesou především prsty rukou.

Hlavní menu, ovládání: zrychlení velkým přínosem

Stejně jako exteriér, i prostředí je spíše evolucí. Oproti M600i se toho změnilo velmi málo, konstruktéři se spíše zaměřili na vypilování chování některých funkcí. Opět se tedy setkáváme s operačním systémem Symbian 9.1 s uživatelským prostředím UIQ 3.0. Hlavním vylepšením je velikost RAM paměti. Zatímco u W950i bylo po startu volných bídných 15MB, zde je to více než dostatečných 80MB. To stačí na současné spuštění téměř všeho, co v telefonu máte. Multitasking tak konečně může být dobře využit. Všeobecná pomalost systému však zůstává. W960i není žádným rychlíkem a otevření aplikací trvá běžně několik vteřin, většinou 5 vteřin (kontakty, zprávy, kalendář apod.). S tím by měl výrobce něco dělat, protože mnohdy jsou potřeba okamžité reakce.

Části následujícího textu jsou převzaty z recenzí modelů P1i a W950i. Většina funkcí je totiž shodná, telefony se chovají podobně a nemá cenu popisovat to samé dvakrát. Rozdíly jsou samozřejmě pečlivě popsány a celý text je aktualizován.

Po dlouhém (téměř minutovém) startu se W960i zeptá, chcete-li použít offline nebo normální profil. Po delší prodlevě se otevře pohotovostní režim, který se od modelu M600i příliš neliší. V záhlaví nalezneme informační ikonky, na které samozřejmě lze klepnout. Kromě důležitých piktogramů informujících o stavu baterie a signálu se zde objeví ikonky v případě nepřečtených zpráv, emailů nebo RSS odkazů. Po kliknutí na dvojici šedivých trojúhelníčku úplně vlevo se otevře praktické kontextové menu. Z něj lze rychle přejít ke všem druhům nových událostí (nová SMS, MMS, schůzka, nahrávka apod.), spravovat připojení a hlasitost pro jednotlivé zvukové složky. Na druhé straně, tedy v pravém horním rohu, se nachází ikonka správce úloh, díky němuž se lze přepnout odkudkoli z menu do posledních aplikací, vrátit zpět do hlavní nabídky či pohotovostního režimu. Na druhé záložce pak nalezneme seznam aktuálně spuštěných aplikací, které lze manuálně po jedné nebo hromadně ukončit.

V dolní části pohotovostního režimu zaujme pětice velkých ikon zástupců k často používaným funkcím. Novinkou je šipka nad prostředním z nich. Po klepnutí na ní se efektně vysunou další dvě řady zástupců, což dává možnost široké personalizace. Zástupci jsou totiž uživatelsky upravitelní a můžete si zde nastavit zkratku k jakékoli funkci či aplikaci v telefonu. Úplně dole v zápatí se nachází vždy trojice funkčních bloků, či chcete-li, tlačítek. Prostřední vždy značí volbu, kterou provedeme stisknutím Jog Dialu. Tlačítka vedle prostředního jsou však přístupná pouze skrze ťuknutí na displej, funkční klávesy bohužel chybí. Někdy jsem je opravdu postrádal a ovládání bez nich není úplně dořešené. Uvedu modelovou a velmi častou situaci. Telefon vám na displeji oznámí novou příchozí zprávu. Zobrazí se otázka, zda-li si ji chcete přečíst, toto je doplněno o tlačítka „ano“ a „ne“ po stranách displeje. Kámen úrazu však je v tom, že Jog Dial vykonává volbu, která je zobrazena uprostřed, takže si zprávu pomocí hardwarových tlačítek nepřečtete. Kvůli takovým krátkým úkonům se nevyplatí vytahovat stylus a výsledkem dotýkání se prsty je chvíli co chvíli upatlaný displej. Tento příklad je pouze jedním z mnoha podobných, kdy kvůli zdánlivě banální operaci je nutno často rukou vstoupit do výsostných vod dotykového displeje. Přitom by stačilo účelněji pracovat s popisky virtuálních kláves tak, aby mělo kolečko Jog Dial vždy nějakou funkci. Pomocí hardwarových tlačítek lze ale procházet, nastavit a vyplnit většinu položek v menu. Tři kontextová tlačítka pod displejem by se ale opravdu hodila. Ta se tam sice nachází, jsou dotyková, ale slouží výhradně hudebnímu přehrávači, po zbytek času jsou neaktivní.

Od pohotovostního režimu jsme trochu odbočili, pojďme se tedy k němu vrátit. Zbylou plochu může kromě animované tapety vyplnit i okno přehrávače Walkman. Pokud je aktivní přehrávač hudby, zobrazí se v tomto okně obal alba, název skladby i odehraná a zbývající doba. Pod displejem se navíc aktivují rozsvícením tři dotyková tlačítka, kterými budete přehrávač pohodlně ovládat. Aktivní pohotovostní režim je zvládnut velice dobře a ačkoli nemáte například všechny položky kalendáře přímo na očích, díky rozbalovacím seznamům získáte rychlý přístup k více položkám z různých aplikací.

Do hlavního menu se dostanete kliknutím na příslušnou ikonku v pohotovostním režimu (standardně úplně vlevo). Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 3 položky nebo formou seznamu. V hlavním menu lze vytvářet vlastní složky, do kterých lze pak přesouvat nové aplikace. S předinstalovanými položkami však nehnete ani v rámci složky, ani mezi nimi. V průběhu procházení nabídkami je stále zobrazováno záhlaví s důležitými ikonkami a odkazem na správce úkolů. Ikonky nejsou animované, zapnout lze ale animované přechody mezi položkami. Pohyb po menu je opravdu svižný, dlouho trvá pouze otevírání jednotlivých aplikací. Pokud však už běží otevřené na pozadí (což je díky velké RAMce snadné), je jejich spuštění prakticky okamžité.

Fotoaparát: výskyt kvalitních 3,2 Mpx potvrzen

Vlna kritiky se na předchozí model W950i snesla zejména kvůli absenci fotoaparátu, proto se dalo očekávat, že nástupce jej zajisté už mít bude. Aby také ne, když je řada Walkman určena především mladší generaci, která si nedokáže telefon bez fotoaparátu pomalu představit. Výrobce zabudoval kvalitní 3,2 Mpx fotoaparát, kterému nechybí autofocus, digitální zoom a dvě přisvětlovací LED diody. Především v noci uvítáte možnost tyto diody využít také jako světlo, jelikož jsou opravdu vysocesvítivé a dokážou ozářit celou místnost.

Fotoaparát je nepatrně vystouplý nad zadní povrch telefonu, nikterak tím však nezpůsobuje újmu při držení nebo pokládání na podložku. Je třeba ale dávat pozor, aby jste si sklíčko nepoškrábali, krytka totiž vzhledem k příslušnosti telefonu do řady Walkman chybí. Spustit lze fotoaparát buďto v menu telefonu, nebo pomocí bočního tlačítka určeného k focení. Prostředí je odlišné, než jaké známe u modelů řady Cyber-shot, proto někomu může činit obtíže se ze začátku orientovat.

Pořízené fotografie mají rozhodně svou kvalitu a mohou se hrdě rovnat s některými staršími modely Cyber-shot. V nastavení lze změnit kvalitu fotografií na 2 Mpx, 1 Mpx a VGA. LED diody se mohou zapnout/vypnout, nastavit můžete noční režim, stejně tak efekty. Ukládání fotografií je nastaveno prvotně na flash disk, ale změníte jej snadno na vnitřní paměť. Přepnutím na natáčení videa si pořídíte videonahrávku s rozlišením QVGA, s 30 snímky za vteřinu.

Zkušební fotografie:

Přehrávač hudby: WALKMAN

Dostáváme se k nejsilnější stránce telefonu, kterou je vynikající hudební přehrávač. Aby také ne, když je model W960i vrcholovým zástupcem řady Walkman. Obří vnitřní paměť 8 GB přímo předurčuje k tomu si z telefonu udělat hudební ráj podle svého gusta. Při velikosti skladby okolo 5 MB jich do telefonu vměstnáte až 1 600. Samozřejmě se najdou tací z vás, kteří odseknou, že je to málo. Pro člověka majícího občasný přístup k počítači, aby mohl písně obměnit, to však naprosto stačí.

Pochválit musíme výrobce za rychlý přenos písní z počítače do telefonu. Ten není potřeba vykonávat přes dodávaný software, ale rovnou třeba ve Windows Commanderu. U skladeb doporučujeme pečlivě vyplňovat ID3Tag, aby se vám v telefonu dobře řadily a vy jste je mohli snadno nalézt. Až zjistíte, co vše lze nastavit v přehrávači, vaše srdce bude tepat jak blázen.

Užitečnou věcí je rozhodně možnost hraní jen určitého typu skladeb, zejména podle roku vydání. Dopřejte si např. 80., 90. léta nebo současnost, právě když na ně máte náladu. Funkci SensMe telefon W960i bohužel nepodporuje, proto je zmíněné třídění dle roků jakousi satisfakcí. Můžete vytvářet playlisty, hrát podle alb, autorů i skladeb. Nechybí takřka nic. Příjemné zpestření v podobě vizualizací umožňuje nastavení barevného provedení mihajících se bublin. Telefon si toto nastavení stejně jako hodnocení skladeb hvězdičkami pamatuje, při dalším hraní skladby použije vámi nastavený styl. Počet hvězdiček určuje, jak je daná skladba vámi oblíbená, proto čekejte častější rotace nejlépe ohodnocených písní.

Chvíle nudy můžete vyplnit také poslechem FM rádio, ovšem až po připojení sluchátek fungujících jako anténa. Propracované prostředí vybízí k uložení až dvaceti stanic, zobrazování informací o hraných skladbách daného rádia (RDS) nebo automatické přepínání na silnější frekvenci daného rádia (AF). Tak jako v prostředí Walkmanu lze zapnout různorodé vizualizace a barevný motiv. Pokud se chystáte usínat při poslechu oblíbené stanice, potěší vás možnost samostatného vypnutí rádia v nastaveném intervalu.

Pokud si navíte rady s právě hranou skladbou na vašem oblíbeném rádiu, je tu funkce TrackID. Stačí pouze stisknout tlačítko v nastavení rádia, telefon poté odešle kus nahrané písně přes internet do databáze a během několika sekund máte zpět odpověď, v drtivé většině zahraničních písní správnou. S českými písněmi si zatím moc dobře nevede.

Zapomenout bychom neměli ani na funkci PlayNow, která je ukryta v menu telefonu ve složce Multimédia. Po kliknutí se vám spustí internetový prohlížeč a naběhne domovská stránka, kde je možno stahovat hudbu, témata a obrázky. Bohužel služba není ještě plně funkční, i tak jsme si ale stáhli zvonění, které bylo nabízeno zdarma. Vše probíhalo svižně a bez jakýchkoliv komplikací.

Pokud máte aktivovaný neomezený datový tarif, pak můžete směle poslouchat internetová rádia. Vyzkoušeli jsme aplikaci Virtual Radio, která nabízí několik stovek světových rádií. Jednoduše vyberete některé rádio a během chvíle máte o zábavu postaráno. Je samozřejmé, že se nejedná o vysokou kvalitu hudby, na běžný poslech to ale bezesporu stačí.

S telefonem jsou dodávána špuntová sluchátka HPM-71, která jsou vhodná jak k poslechu hudby, tak také jako handsfree k volání. Zaručují kvalitní hudební poslech, zejména v kombinaci s nastaveným MegaBassem. Odhluční dokonale okolí, buďte proto opatrní zejména při chůzi po vozovce, neboť auto jednoduše neuslyšíte. Co nás ovšem mrzí, je absence 3,5 mm Jacku, který by dovoloval připojení libovolných sluchátek. Připojení je možné na portu s mikrofonem, který se nachází na druhém konci kabelu od sluchátek, než je připojen k telefonu.


HPM-71

Telefonování a telefonní seznam: užitečný ve všech směrech

Telefonní seznam je zpracován kvalitně, od P1i se téměř neliší. Náhled seznamu je pouze jediný, se jmény zobrazenými pod sebou. U aktivního kontaktu pak lze horizontálně procházet zapsanými údaji. Na celý seznam lze (stejně jako u většiny aplikací v telefonu) aplikovat užitečnou lupu, která sice zvětší jen font, počet zobrazených kontaktů na jedné obrazovce se však nezmění (vždy 9). Vyhledávat lze postupným psaním, filtrování je rychlé. Pro další detaily kontaktu lze vstoupit do jeho karty, kde nalezneme ve čtyřech záložkách kolonky pro mnoho typů informací. U jednoho kontaktu není problém mít zapsáno několik mobilních telefonů, emailových, webových i poštovních adres. To je velká výhoda operačního systému. V kontaktech zadané narozeniny se automaticky přenesou do kalendáře, kde se chovají jako klasické výročí s roční periodou.

V telefonním seznamu lze vytvářet také praktické seznamy (pro oddělení osobních a firemních kontaktů apod) i skupiny volajících. Profily vůbec zcela chybí, což je trochu zarážející a pro někoho to může být skutečně problém. Můžete si za to detailně nastavit chování vibrací, hlasitosti a zvuků pro jednotlivé události. Stiskem křížku v pohotovostním režimu lze pak všechny zvuky utlumit. Kvalita zvuku v průběhu hovoru je zcela v normě přes normální i hlasitý reproduktor. Také v průběhu hovoru je dotykový displej aktivní, a tak musíte dávat pozor, abyste neobratným pohybem s hovorem něco neprovedli. Pokud vám někdo volá a vy hovor odmítnete, telefon vám automaticky nabídne vytvoření záznamu do kalendáře (s nastavitelným časem), který vám připomene, že se dotyčnému máte ozvat.

Sony Ericsson W960i umí na příchozí hovor samozřejmě upozorňovat i hudbou ve formátu MP3 nebo AAC. Rozumí si s GSM sítěmi na frekvencích 900, 1 800 a 1 900 Mhz, není tedy bohužel kvadrátní. Plusem je však podpora sítě 3.generace UMTS, chybí však podpora HSDPA. Na rozdíl od W950i zde již konečně máme kamerku pro videohovory nad displejem. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí UMTS, užijete si plnohodnotného videovolání. Jeho prostředí je jednoduché, intuitivní a nabízí také možnost snímání zadním fotoaparátem.

Zprávy: přehledně, avšak trochu líněji

Stejně jako P1i, také Walkman W960i je v oblasti zpráv vybaven velice dobře. Nelze prakticky nic vytknout, jen je v práci se zprávami poněkud línější. Po vstupu do nabídky zpráv je hned druhou položkou vytvoření nové zprávy s následným výběrem jejího typu. V seznamu pod touto volbou se nachází odkazy na doručené SMS zprávy a jednotlivé emailové účty. Ke složkám odeslaných, odesílaných a konceptových zpráv jednotlivých druhů se dostanete horizontálním posuvem u jednotlivých položek. Sony Ericsson tímto zpřehlednil hlavní nabídku zpráv a odsunul méně používané složky hlouběji do menu. Možný počet uložených zpráv opět záleží pouze na velikosti volné sdílené paměti.

Editor všech zpráv je přehledný, lze na něj aplikovat jeden ze tří stupňů lupy pro zvětšení psaného textu. Ikonky v zápatí umožňují rychlé formátování textu i vkládání smajlíků a obrázků, nechybí ani vzorné počítání znaků a počtu napsaných zpráv. Stejná slova chvály lze použít i v případě přehledného editoru MMS zpráv, s kterým lze pracovat pomocí průvodce, nebo ve volném režimu. Maximální velikost zprávy, kterou P1i dovolí odeslat je 300 kB.

Práce s elektronickou poštou je vyřešena na výbornou. Jednotlivým účtům lze nastavit automatickou aktualizaci (podle intervalu a času) i v intervalu 1 minuty. Stahovat lze nechat buď pouze záhlaví zpráv, limitovat je velikostí nebo přijímat kompletní zprávy. Třešničkou na dortu je i možnost místně synchronizovat emaily s počítačem a ty pak v telefonu spravovat. Otevírání účtů i emailů by však mohlo být rychlejší, i mezi chytrými telefony se jedná o podprůměr. Zpráva „zaneprázdněno“ se na můj vkus objevovala příliš často a moc dlouho. Díky předinstalovaným aplikacím Quick Office a PDF+ lze číst a upravovat přílohy Word, Excel. Prezentace PowerPoint a soubory PDF lze pouze prohlížet.

Texty lze psát jak pomocí hardwarové a softwarové klávesnice, tak pomocí grafiti, tedy ručně psaných znaků. Pro psaní „česky“ (tedy s diakritikou), musíte použít softwarovou klávesnici, slova s diakritikou nabízí také slovník prediktivního psaní, který pak ale například zkracuje SMS zprávy. Nejčastěji používaná hardwarová klávesnice však české znaky neobsahuje, což není ideální řešení. Softwarové zadávání znaků je totiž v pohybu a dopravních prostředcích krajně nepohodlné a mnohdy obtížné.

Datové funkce: data na každém kroku

Seznam datové výbavy čítá kromě GPRS navíc také UMTS a Wi-Fi. S počítačem se podaří propojit všemi obvyklými způsoby. Zkusit to můžeme klasicky, s telefonem dodávaným USB kabelem, přičemž telefon podporuje i plnohodnotné Mass Storage pro paměť telefonu. Vytknout ale musím nedostatečnou délku kabelu, zhruba 80 cm. Z bezdrátových spojení na krátkou vzdálenost ve výbavě nalezneme Bluetooth včetně A2DP profilu. Pro využívání emailů, RSS, webu a dalších funkcí lze využít buď starší GPRS třídy 10, nebo sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kb/s. V nabídce bohužel chybí EDGE, které je obzvláště v Čechách velmi potřeba, protože pokrytí sítě 3. generace je omezeno pouze na tři naše města. Zamrzí rovněž absence HSDPA, které by v moderních pracovních telefonech nemělo chybět. Nechybí ani Wi-Fi. Skrze ikonku v záhlaví lze sítě skenovat a připojovat se k nim. Velmi propracovaná je správa datových připojení. Jednotlivým druhům připojení lze definovat prioritu a telefonu tak například určit, že má použít UMTS, až když nenajde nastavenou Wi-Fi síť.

Opět nechybí velmi kvalitní webový prohlížeč, který svou rychlostí šlape na paty etalonu této kategorii – prohlížeči v chytrých telefonech finské Nokie. Rychlost pohybu po stránce je prvotřídní, vykreslování jen občas nevykreslí něco dokonale. K rychlému posuvu stránkou a navigaci přispívá velkou měrou stylus, který je v těchto případech velmi užitečný. Prohlížeč zvládá i režim na šířku. Bohužel si však nastavení nepamatuje a vždy, když jsem jej znovu spouštěl (pokud se již nenacházel v RAM paměti), musel jsem znovu zapínat zobrazení na šířku a plnohodnotné zobrazení (nikoli přizpůsobení stránce, které formátování plnohodnotných stránek rozhodí). Prohlížeč nemá problém s českou diakritikou.

Samostatnou odnoží prohlížeče je kvalitní čtečka RSS zpráv s možností automatického stahování podle nastaveného intervalu (minimálně 15 minut, maximálně týden). Trochu zamrzí, že nelze označit všechny zprávy v kanálu jako přečtené. Ručně musíte otevřít každou z nich, což při pomalejších reakcích telefonu není vždy příjemné.

Organizační funkce: spokojenost každým nádechem

W960i by se dala směle označit za multimediální telefon. Nechybí ji totiž nic a používat ji lze jak k poslechu hudby, hraní her, fotografování nebo sledování filmů. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v menu multimédia setkáme také s položkou „Galerie obrázků“, jejíž funkce je jasná. Kromě prohlížení fotografií však zvládne také jejich úpravu, která je díky dotykovému ovládání velmi snadná a pohodlná. Co se týče paměti, je W960i velice velkorysá, poněvadž nabídne 160 MB vnitřní paměti a především 8 GB flash disk, který už nelze dále rozšířit paměťovými kartami. Díky velkému displeji tak nic nebrání tomu, nosit si s sebou na obří paměti pár dílů seriálů a cestou do práce se na ně podívat. Operační systém Symbian také umožňuje doinstalování dalších programů.

Zmínit se musím také o předinstalovaných hrách. Už tetrisový klon Quadra Pop vyniká hratelností, která však nesahá ani po kotníky druhé hře, a sice špičkovému Vijay Singh Pro Golf 3D. Ano, je to stejný golf, jako v případě M600i. Jedná se o jednu z nejpropracovanějších mobilních her, které jsem měl možnost vidět, a to jak po stránce špičkového 3D zobrazení a animací, tak co se týče hratelnosti, ovládání a možností. Díky Symbianu a Javě není problém množství aplikací a her doinstalovat.

Zhodnocení

Sony Ericsson W960i přináší vskutku výsostnou výbavu, která doplňuje největší bolístka modelu předešlého, tj. W950i. Kvalitní 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami pořizuje přijatelné fotografie, „nejlepší“ přehrávač Walkman vám dovolí s hudbou nevídané věci. To vše v kombinaci s obrovskou vnitřní flash pamětí 8 GB, na kterou uložíte až 8 000 skladeb ve formátu AAC, nebo kolem 10 000 fotografií. Operační systém UIQ 3 dovoluje doinstalování širokého spektra aplikací. Bez problémů otevřete formáty Office (doc, xls, pdf). Brány internetu máte na dlani s nainstalovaným prohlížečem Opera verze 8.65, stejně tak i stream rádií nebo čtečku RSS. Jen těžko hledáme slabá místa telefonu. Můžeme zmínit snad jen automatické restartování telefonu při nadměrném zatížení otevřenými programy, kdy telefon zahlásí, že bude restartován za cílem zlepšení výkonu a vy můžete pouze potvrdit, že souhlasíte. Pokud jste měli zrovna něco rozpracováno, máte bohužel smůlu. Telefon W960i nezbývá než vřele doporučit, především hudebním nadšencům a pracovně vytíženým osobám.

sony-ericsson-w960i
Klady
  • stylová konstrukce
  • vnitřní paměť 8000 MB
  • operační systém UIQ 3
  • dotykový displej
  • USB s podporou Mass Storage
  • propracované menu
  • hudební přehrávač Walkman
  • displej s úhlopříčkou 2
  • 6 palce
  • dotyková tlačítka pod displejem
  • Bluetooth 2.0 (A2DP)
  • Wi-Fi
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • VGA kamerka na videohovory
  • dobrá výdrž
Zápory
  • fotoaparát bez krytky
  • vrzající zadní kryt
  • méně pohodlná klávesnice
  • vnitřní paměť nelze rozšířit
Diskuze ke článku
ejej
Ještě by do mínusů patřila cena, která je momentálně stejná ba i vyšší jako za mnohem vybavenější a přizpůsobivější WM přístroje - a to je W960i bez GPS, s problematickou Wifinou, s nemožností spořiče - hodin, s malou výdrží, bez Edge....
van der cuc
SE W960i se dá sehnat na netu už i za 13 tisíc Kč, což vzhledem ke špičkové výbavě (a za nejvyšší model řady Walkman) není taková pecka, jak se někomu může zdát. Kdyby tento model disponoval GPS, popř. i EDGE a baterií s vyšší kapacitou, tak by musel stát rozhodně mnohem, ale mnohem víc (viz. telefony od Nokie :-) ).
hewit
Neví někdo jestli se dá displej pohodlně ovládat prstem nebo je lepší tužka?
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, telefon se da pohodlneji ovladat stylusem, to vsak neznamena, ze prsty by se nedalo. Jen je to v urcitych sekvencich proste temer nemozne pri malých plochach, ktere mate trefit na displeji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze