Sony Ericsson W950i: slepý hudební elitář
recenze

Sony Ericsson W950i: slepý hudební elitář

1

Walkman W950i je hudebním bratrem pracovního modelu M600i, se kterým má mnoho společného. Rozdílem však je obří 4GB flash-paměť, jeden z nejlepších hudebních přehrávačů, FM rádio a nová funkce TrackID. Citelně však chybí fotoaparát. Zaslouží si nejdražší Walkman obdiv nebo doplatí na některé své nedostatky? To se dozvíte v naší dnešní recenzi. BONUS: 2x VIDEO

Sony Ericsson W950i je nejdražším a zároveň samozřejmě také nejvyšším modelem série hudebních telefonů s označením Walkman. Je rovněž jediným Walkmanem s otevřeným operačním systémem. On se ostatně dalším Walkmanům vůbec nepodobá, pojí jej s nimi snad jen tradiční oranžové prvky na černém krytu. Mnohem podobnější, ba prakticky shodný je s pracovním modelem M600i, od kterého se odlišuje provedením klávesnice, hudebními funkcemi a hlavně přítomností 4 GB paměti. Jinak se jedná o zcela identické telefony. Za W950i si však Sony Ericsson nechá zaplatit o 6 tisíc Kč více. Dokonce i přímý konkurent, Nokia N91 s harddiskem je značně levnější. Stojí za to si připlatit, nebo skončí nový Walkman jako neúspěšný koncept? Odpovědi budeme hledat v průběhu recenze, v níž se bude více než obvykle srovnávat jak s dvojčetem M600i, tak s rivalem z finské stáje – Nokií N91.

Sony Ericsson W950i Sony Ericsson W950i Sony Ericsson W950i Sony Ericsson W950i

Co se nám líbí: Obrovská paměť, kvalitní konstrukce, relativně příznivá hmotnost a přijatelné rozměry, velký dotykový displej, špičkové hudební funkce, operační systém Symbian, kvalitní internetový prohlížeč, přítomnost 3G

Co se nepovedlo: chybí fotoaparáty, vrzající kryt baterie, nepovedená klávesnice, nedořešené ovládání, místy pomalost ovládání hudebního přehrávače, chybí Wi-Fi

Technické parametry

Rozměry 106 × 54 × 15 mm
Hmotnost112 gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900 + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní TFT, dotykový, 240 x 320 bodů , 262 tisíc barev
Paměť62 MB + flash-disk 3907 MB
Operační systémSymbian UIQ 3.0
Organizační funkceemailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC, synchronizace se serverem, čtečka Word, Excel, PowerPoint, PDF,
Multimédia40-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač, FM rádio s RDS, TrackID, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, Music DJ, editor obrázků, JAVA 2.0, Symbian UIQ
Fotoaparát -
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), infraport, Bluetooth, GPRS (třída 10), UMTS (384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 950 mAh
pohotovost max.: 340 hodin
max. doba hovoru: 450 minut
Cena a dostupnost17 000 Kč
od listopadu 2006

Ve stylové krabici naleznete

  • Český návod
  • CD se softwarem PC Suite, Disc2Phone, Adobe Photoshop Album SE a QuickTime
  • USB kabel
  • Walkman sluchátka s redukcí na 3,5 mm Jack umístěnou na ovládací části headset s mikrofonem (Typ HPM-70)
  • Průchozí nabíječku (možnost připojit příslušenství během nabíjení)
  • Semišové pouzdro

Design a konstrukce – kde jsme to jen viděli?

Již při prvním pohledu je jasné, s jakým modelem sdílí nový W950i jednotnou platformu. Poměrně příznivé rozměry 106 × 54 × 15 mm a na smartphone slušná hmotnost 112 gramů jsou prvky, které nalezneme také u pracovního Sony Ericssonu M600i. Walkman je s ním tvarově zcela totožný, i jeho designu vévodí hrany a na jeho povrchu nenalezneme žádné designové výstřelky.

Vedle již zmíněných příjemných rozměrů i hmotnosti přispívá k příjemnému používání také celková pevnost konstrukce, která nevydá sebemenší nelibý zvuk ani při silném promačkání, ovšem s jednou výjimkou. Dojem totiž kazí jen vrzající kryt baterie, který má navíc nepříjemnou vůli. Všechny plasty jsou poměrně hladké, s matnou úpravou příjemnou na dotek.

Černé přední straně dominuje velký dotykový displej, pod kterým již tradičně nepřehlédneme logo, jímž se telefon hrdě hlásí k příslušnosti sérii Walkman. Pod jejím znakem však kromě tradičních kláves nalezneme pouze hladkou plochu s popisky. O konstrukci klávesnice více v příslušné kapitole a již nyní musím přiznat, že si budete jen velmi pomalu zvykat.

Zadní strana nezvykle postrádá optiku fotoaparátu. Místo ní se v horní části nachází zaslepený konektor externí antény, logo výrobce a také svislá štěrbina hlasitého reproduktoru. Aby se povrch zadní strany neošoupal, jsou v rozích umístěny malé trny, o které se telefon na rovném povrchu opírá. Spodní polovina zadní strany se odsouvá směrem dolů, to když chcete odhalit Li-pol baterii s kapacitou 950 mAh. Její výdrž nepřekvapila, při běžném používání v síti 3.generace budete nabíjet každý druhý den. Při intenzivnějším používání všech funkcí (zejména hudebních a datových) však není problém W950i vybít i přes absenci Wi-Fi za den. Konkrétně my jsme nabíjeli po dobu tří týdnů každý den. Slot pro SIM kartu je řešen velice zajímavě, v podobě výsuvného šuplíku. Toto řešení je však poněkud nepraktické a rozhodně není pohodlné. Pro notorické měniče SIM karet tedy W950i doporučit nelze.

Stříbrné boky telefonu jsou posety různými prkvy, tak se na ně pojďme podívat. Jako praktický relikt z dob starých telefonů značky Sony působí kolečko Jog Dial na levém boku. Aby prst o kolečko nechtěně při každé příležitosti neškrtnul, je nad ním umístěn oblý výstupek, který zároveň prst dobře vede. Pod kolečkem se nachází pro Sony Ericsson klasické tlačítko zpět s obrácenou šipkou. V levém horním rohu se schovává stylus s oranžovým zobáčkem na vršku. Za něj stačí zabrat a stylus tak vysunout vzhůru. Stylus bych ale spíše přivítal na pravé straně, kde by pravákům vyhovoval rozhodně více. Standardně držíte telefon v levé ruce a pravou musíte nepohodlně přehmatávat na protilehlou stranu. Přitom komunikátory P800 a P900 měly stylus způsobně na pravé straně.

Na opačné straně, tedy na pravém boku, nalezneme hardwarové tlačítko, jež spouští přehrávání poslední hrané skladby v hudebním přehrávači. Přeprogramovat jej bohužel nelze. Pod tlačítkem se nachází kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti. Slot pro paměťové karty v případě W950i chybí, vystačit si budete muset s velkorysou 4 GB vnitřní pamětí. Vrchní strana přístroje je - až na sklíčko infraportu a vypínací tlačítko - prázdná. Kvůli absenci vyzváněcích profilů však použijete tento vypínač jen zřídka, umí totiž pouze telefon vypnout, případně přepnout do offline módu. Spodní strana má poměrně standardní podobu, kterou tvoří konektor fast-port a očko na provléknutí poutka pod ním.

Klávesnice – šup s ní pod povrch

Stejně tak, jako byla neobvyklá QWERTY klávesnice u modelu M600i, je originální i ovládací část Walkmanu W950i. Je to jediný prvek, kterým se zároveň W950i od M600i odlišuje, a nutno dodat, že velmi výrazně. Sony Ericsson si zřejmě řekl, že klasické klávesy jsou nuda, a zavrhl koncept nehezkých vystupujících tlačítek. Místo toho se zde setkáme pouze s hladkým povrchem, obohaceným o popisky kláves. Na první pohled se může zdát, že jde o dotykovou klávesnici. Není tomu tak. Jedná se o klasická tlačítka přetažena teným plastem. Pro stisk klávesy je tedy potřeba zatlačit jen na správném místě a kdesi pod povrchem dojde k prolomení membrány.

Zní to jednoduše, provedení však ve mně budilo rozpaky. V prvních dnech bude docházet u nového uživatele opravdu k množství překlepů při psaní; zcela běžně jsem při testování přístroje totiž bříškem prstu tisknul i sousední tlačítko. Řešením je psát spíše nehtem a stisk provádět v těsném okolí malých trnů, které napovídají, kde se příslušné klávesy pod nimi přesně nacházejí. Abych ale jen nekritizoval, po dvou týdenním testování jsem dokázal napsat SMSku téměř bez překlepů, takže se po počátečním zápolení na klávesnici zvyknout dá. Korekční klávesa a tlačítko pro zapnutí Walkmanu jsou navíc mimo blok kláves a tudíž dobře ovladatelné. Po stisku klávesy Walkmanu a zapnutí prostředí hudebního přehrávače se nad alfanumerickým blokem objeví dosud neviditelná trojice ovládacích kláves s oranžovým podsvícením. Nejsou však nic jiného, než pouhým rozšířením horní řady alfanumerických kláves. Pokud tak v přehrávači stisknete klávesu 2 nebo Play, vyjde to nastejno.

Ostatní klávesy jsou podsvíceny bíle. Klávesnici nejrychleji zamknete přidržením tlačítka zpět na levé straně přístroje. Méně praktickou a pomalejší možností je stisk hvězdičky a následné ťuknutí na pravou funkční oblast na displeji. Sony Ericsson W950i trochu nepochopitelně nemá funkční klávesy, přitom by se pod displej místo velkého štítku loga Walkmanu pohodlně vešly. Napomohlo by to rychlosti i pohodlí ovládání. Bez nich můžete provádět pouze základní operace za pomocí kolečka Jog Dial, s nímž lze točit na dva směry a potvrzovat jím. Volba, kterou stisknutím Jog Dial provedete, je napsána v dolní části displeje uprostřed. Pro návrat zpět slouží „vracečka“ pod kolečkem, pro mazání znaků klasické „C“ v pravé části klávesnice. Hardwarovou částí klávesnice tak lze ovládat pouze nejzákladnější funkce, jako je procházení nabídkami, vyplňování základních položek apod. Pro vyvolání kontextových nabídek a všech pokročilejších funkcí jste nuceni ťuknout na displej. Kvůli pár ťuknutím nemá cenu vytahovat stylus a dočkat se tak po chvilce upatlaného displeje. To ještě více znesnadní čitelnost na přímém slunci a nezbývá než leštit a leštit.

Displej – dotek špičkového, které nevidím

Displej s velkorysými rozměry 39 x 52 mm nabízí totožně výborné rozlišení 240 x 320 bodů. Samozřejmostí je aktivní technologie TFT a podpora zobrazení 262 tisíce barev. Displej je dotykový, přes něj je tedy natažena na dotyk citlivá vrstva, která se při kontaktu nepatrně prohýbá. Naprosto tragická je však čitelnost na přímém slunci, zde si dotyková vrstva vybírá svou daň. Veškeré devizy displeje v podobě sytých barev a výborného zobrazení jsou pod slunečními paprsky pryč. Se světlým tématem se venku ještě dá W950i vcelku kloudně používat, jinak s obtížemi. Ovládání pomocí dotykového displeje popíšeme dále.

Hlavní menu, ovládání – Walkman + UIQ = W950i

Sony Ericsson W950i je prvním chytrým Walkmanem v nabídce výrobce. Protože se jedná o Sony Ericsson, je jasné, že operačním systémem je Symbian s uživatelským prostředím UIQ 3.0. Prostředí je naprosto stejné, jako u modelu M600i, proto si dovolím z větší části vycházet právě z recenze M600i, určité drobné rozdíly zde však jsou. Po dlouhém startu se W950i zeptá, chcete-li použít offline nebo normální profil. Po delší prodlevě se přemění pohotovostní režim do oranžového grafického hávu. V záhlaví nalezneme informační ikonky, na které samozřejmě lze kliknout. Kromě důležitých piktogramů informujících o stavu baterie a signálu se zde objeví ikonky v případě nepřečtených zpráv, emailů nebo RSS odkazů. Po kliknutí na dvojici šedivých trojúhelníčků úplně vlevo se otevře praktické kontextové menu. Z něj lze rychle přejít ke všem druhům nových událostí (nová SMS, MMS, schůzka, nahrávka apod.), spravovat připojení a hlasitost pro jednotlivé zvukové složky. Na druhé straně, tedy v pravém horním rohu, se nachází ikonka správce úloh, díky němuž se lze přepnout odkudkoli z menu do posledních aplikací, vrátit zpět do hlavní nabídky či pohotovostního režimu. Na druhé záložce správce úloh pak nalezneme seznam aktuálně spuštěných aplikací i s údajem o RAM paměti, kterou si nárokují; aplikace lze manuálně po jedné nebo hromadně ukončit, případně se do nich přepnout.

V dolní části zaujme v pohotovostním režimu pětice velkých ikon zástupců k často používaným funkcím. Tyto zástupce lze uživatelsky upravit a můžete si zde nastavit zkratku k jakékoli funkci či aplikaci v telefonu. Jako výchozí nesmí samozřejmě chybět zástupce Walkmanu a rádia, v pravé části nalezneme ikonku pro vstup do hlavního menu. Úplně dole v zápatí se nachází vždy trojice funkčních bloků, či chcete-li, tlačítek. Prostřední vždy značí volbu, kterou provedeme stisknutím Jog Dialu. Dotyková tlačítka po stranách displeje jsou však přístupná pouze ťuknutím na displej, funkční klávesy bohužel chybí. Někdy jsem je opravdu postrádal a ovládání bez nich není úplně dořešené. Uvedu modelovou a velmi častou situaci. Telefon vám na displeji oznámí novou příchozí zprávu. Zobrazí se otázka, zda ji chcete přečíst, což je doplněno o tlačítka „ano“ a „ne“ po stranách displeje. Kámen úrazu však je v tom, že Jog Dial vykonává volbu, která je zobrazena uprostřed, takže si zprávu pomocí hardwarových tlačítek nepřečtete. Nefunguje ani boční klávesa zpět, ani jiná tlačítka, a tak vám nezbývá nic jiného, než ťuknout na displej. Kvůli takovým krátkým úkonům se nevyplatí vytahovat stylus a výsledkem „ťapání“ prstů je chvíli co chvíli upatlaný displej. Tento příklad je pouze jedním z mnoha podobných; kvůli zdánlivě banální operaci je nutno rukou vstoupit do výsostných vod dotykového displeje. Přitom by stačilo účelněji pracovat s popisky virtuálních kláves tak, aby mělo kolečko Jog Dial vždy nějakou funkci. Abych však W950i pouze nekřivdil, pomocí hardwarových tlačítek lze procházet, nastavit a vyplnit většinu položek v menu, ne vždy však pohodlně a rychle. UIQ 3.0 se tak jeví jako ne zcela dotažené uživatelské prostředí - tedy co se ovládání týče.


Pohotovostní režim | Aktivní pohotovostní režim | možnosti jeho nastavení | možnosti nastavení displeje

Od pohotovostního režimu jsme trochu odbočili, pojďme se tedy k němu vrátit. Zbylé místo může kromě animované tapety vyplnit i velice šikovný aktivní pohotovostní režim s rozbalovacími záložkami, které šikovně zobrazují nové emaily, zprávy, události v kalendáři i úkoly. Kliknutí na příslušné položky v rozbalených seznamech vás rovnou přenese do příslušné aplikace. Pokud je aktivní Walkman či rádio, zobrazí se v pohotovostním režimu název skladby i odehraná a zbývající doba, resp. frekvence a název stanice. Aktivní pohotovostní režim je zvládnut velice dobře. A ačkoli nemáte například všechny položky kalendáře přímo na očích, díky rozbalovacím seznamům získáte rychlý přístup k více položkám z různých aplikací.


Hlavní menu ve formě matice... | ... a seznamu | možnost vypnout animace menu | správce úkolů

Do hlavního menu se dostanete kliknutím na příslušnou ikonku v pohotovostním režimu (standardně úplně vpravo). Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 3 položky nebo formou seznamu. V hlavním menu lze vytvářet vlastní složky, do nichž lze pak přesouvat nové aplikace. S předinstalovanými aplikacemi však nehnete ani v rámci složky, ani mezi nimi. V průběhu procházení nabídkami je stále zobrazováno záhlaví s důležitými ikonkami a odkazem na správce úkolů. Ikonky nejsou animované, což by mělo přispět k rychlosti pohybu menu. I když reakce nejsou nejpomalejší, žádný rychlík mezi chytrými telefony W950i není. Každé první spuštění aplikace nebo i hlavního menu, trvá celkem dlouho, pokud je ale načtena v paměti, je její spuštění okamžité. Procesor telefonu pracuje na frekvenci 208 Mhz, tedy stejně jako starší chytré Nokie Series 60.

Všechna virtuální tlačítka jsou dostatečně velká a stylem i rukou se dobře mačkají. Celková velikost RAM paměti je 64 MB, po zapnutí je volných zhruba 15 MB, což stačí například na současné spuštění webového prohlížeče, zpráv, kontaktů a prohlížeče obrázků. Pokud ale telefon používáte déle, volné RAM paměti ubývá i tehdy, když žádný program neběží. V případě nutnosti si telefon aplikace na pozadí pozavírá, což se stává poměrně často. A jak je to se stabilitou celého systému? W950i je odolná proti zamrzání i jiným druhům problémů, výjimkou bylo několik zamrznutí při procházení a současném načítání nových emailů. Na nejtvrdší způsob – tedy vyjmují baterie, také párkrát došlo. Systém tak není úplně stabilní a restartování je téměř na denním pořádku.

Hudební funkce, aneb co dělá Walkman Walkmanem

Na první místě mezi multimediálními funkcemi stojí samozřejmě u řady Walkman hudba. Na vaši hudbu již čeká v útrobách dřímající flash paměť s obří kapacitou 4 GB. Flash paměti jsou levnější, odolnější a hlavně lehčí i menší než harddisk, který používá například konkurenční Nokia ve svém vrcholovém hudebním modelu N91 (N91 8 GB). Po zformátování vám z disku zbude 3907 MB, které čekají na nahrání hudby skrze dodávaný program Disc2Phone. Přehrávač hudby v telefonu samozřejmě indexuje také skladby, které jste do telefonu nahráli jiným způsobem.


HLavní menu přehrávače se skladbami roztříděnými podle ID3 tagů | automatické a uživatelské seznamy skladeb

Walkman (hudební přehrávač) spustíte nejrychleji speciálním oranžovým tlačítkem na přední části telefonu. Nad alfanumerickou klávesnicí se rozsvítí trojice ovládacích kláves a na displeji se rozsvítí prostředí přehrávače. Vzhled přehrávače je nový, filozofií ovládání se však samozřejmě podobá originálním Walkmanům z hloupých telefonů. Těží však z velkého dotykového displeje. Skladby jsou tříděny přehledně podle ID3 tagů nebo podle zadaných nálad. Vytvářet lze vlastní seznamy stop, nechybí možnost přidat skladbu do přehrávané fronty. Telefon navíc vytváří také vlastní seznamy stop složené z nejčastěji přehrávaných či nejlépe hodnocených skladeb. Naneštěstí je pohyb po menu přehrávače úděsně pomalý, a to hlavně v případě zaplněné paměti. Seznam 90 interpretů se načítá více než pět sekund, pokud mezi nimi chcete stylem rychle procházet, se zlou se potážete. Telefon položky vykresluje dlouho po dokončení vašich pohybů. Po prvotním načtení se sice seznamy zobrazují svižněji, pokud si odskočíte do prostředí přehrávané skladby nebo změníte seznam, budete při další volbě čekat dlouhé vteřiny znovu.


Prostředí přehrávání s vizualizacemi

Po výběru kýžených skladeb se přesuneme do prostředí přehrávače, plného grafiky, která jej však nečiní nepřehledným. Všechny položky jsou jasné a dobře uspořádané, využívají velkého displeje. V průběhu přehrávání je k dispozici kromě názvu skladby, alba a interpreta také obrázek alba, který se zobrazí, pokud je umístěn ve stejné složce, jako přehrávaná skladba. Graficky i číselně je znázorněn čas skladby, na časové liště lze jezdcem jednoduše posouvat a rychle tak skladbu přetáčet. Tlačítko Play, či tlačítka pro další/předchozí skladbu se na displeji umístěny nejsou, neboť se nacházejí v hardwarové podobě pod displejem. Novinkou v řadě Walkman je možnost skladby hodnotit kliknutím na hvězdičky u přehrávané skladby a rovněž jí přiřadit jednu ze čtyř nálad. Jejich názvy i barvy jsou upravitelné. Od zvolené nálady se poté odvíjí převažující barva a rychlost animace. V seznamu skladeb si lze také nechat přehrát také ty s určitou náladou či hodnocením.


Seznam skladeb v přehrávané frontě | kontextové menu | nálady | ekvalizér

Po spuštění přehrávání je oranžové pozadí nahrazeno jednou z pěti možných animacích. Jednoduché, ale efektní a hlavně graficky povedené a plynulé animace příjemně dokreslují hudební zážitek. Jejich barva se mění, pokud však máte u skladby nastavenou náladu, animace věrně kopíruje její barvu. Vizualizaci lze samozřejmě také vypnout. Na další skladbu lze přejít hardwarovými tlačítky, stisknutím kolečka Jog Dial lze navíc vyvolat frontu skladeb k přehrání a rychle vybrat požadovanou skladbu. Frontu skladeb můžete i v průběhu přehrávání plnit průběžným přidáváním skladeb z paměti. K dispozici je opakovaný či náhodný režim přehrávání, pro úpravu zvuku lze vybrat jeden z jedenácti ekvalizérů. Velké mínus si však W950i vyslouží za nemožnost upravit si zvuk podle sebe pomocí ekvalizéru. Dobré podání basů nenabízí uspokojivě ani jeden režim, naopak přebasovaný Mega Bass nutí basy agresivně i tam, kde bychom se bez nich s klidem obešli. Absence grafického ekvalizéru, to je nepochopitelný nedostatek nejdražšího Walkmanu, který jinak nabídne špičkové hudební možnosti.

FM rádio a TrackID – v závěsu Walkmanu

Protože spadá W950i do řady Walkman, jistě si domyslíte, že ve výbavě nesmí chybět rádio. To je spolu s vnitřní flash pamětí a klávesnicí jedinou změnou oproti pracovnímu modelu M600i. Stereo FM rádio nabídne po vzoru ostatních Sony Ericssonů také RDS, nabízející šikovné informace o naladěném rádiu a hrané skladbě. I na pozadí prostředí FM rádia si lze nastavit jednu z povedených animací.


Prostředí FM rádia | nastavení RDS Zajímavou novinkou je funkce TrackID. Tu jsme měli možnost vyzkoušet již v modelu W850i, zde funguje stejně. O co jde? Internetová služba vám jednoduše sdělí informace o nahrané skladbě, ať už z rádia nebo diktafonu. Pokud například posloucháte rádio a nemůžete si vzpomenout na název hrané skladby, stačí zvolit v kontextovém menu rádia funkci TrackID. Telefon posléze nahraje a odešle několikasekundový záznam skladby na server, který ji porovná se svou databází. Za několik málo okamžiků se už otevírá webový prohlížeč, kde se zobrazí informace o interpretovi, albu a konkrétní skladbě, na niž byl vznesen dotaz. Jistě vás bude zajímat, s jakou úspěšností TrackID písničky rozpoznává. Sám jsem byl překvapen, kolik úspěšných identifikací provedl. To, že poznal drtivou většinu mainstreamu hraného v rádiích nejčastěji (rádia Evropa 2, City apod.) jsem očekával, příjemně mě však potěšily kladné výsledky, které jsem dostával i při dotazech na alternativní skladby, hip-hop apod. Dojem kazila kromě pár neúspěšných odpovědí také občasná nedostupnost služby, způsobená zřejmě příliš mnoha dotazy. Skladbu lze nahrávat nejen z rádia, ale i pomocí mikrofonu telefonu. V takovém případě je ale výsledek díky kolísavé kvalitě zvuku a dalším vlivům většinou neúspěšný. TrackID hodnotím jednoznačně kladně, jedná se o užitečnou, zajímavou a především jednoduše použitelnou službu.


Služba TrackID | občas je služba nedostupná | většinou je však výsledek přesný

Kvalita zvuku – slušně hrající špunty

Ještě než se podíváme na sluchátka, řekněme si pár slov o reproduktoru na těle telefonu. Ten je umístěn na zadní straně, jeho výstupy tvoří trojice kruhů s látkovým krytem. Svou kvalitou ani hlasitostí nijak nevyniká, je shodný s tím, který byl použit u modelu M600i. To je každopádně škoda, vrcholný hudební telefon značky by si zasloužil něco více než jen průměr.

Přibalená sluchátka jsou shodná, jako u jiných Walkmanů této značky. Typ HPM-70 má špunty, které se zasouvají až do zvukovodu ucha, díky čemuž poskytují poměrně kvalitní zvuk s dostatečnými basy. Po nasazení zvukovod téměř dokonale utěsní a odizolují vás tak od okolního světa. Hudbu si tak na poměrně nízkou hlasitost můžete vychutnávat také ve starých soupravách pražského metra, které dožívají na trase B. Fajnšmekři si ale mohou připojit vlastní sluchátka, protože na ovládacím modulu s mikrofonem nechybí redukce na klasický konektor 3,5 mm Jack. Díky dálkovému ovládání se všemi potřebnými tlačítky lze pohodlně procházet skladbami i když máte Walkman v kapse.

Telefonní seznam a telefonování – stejný, a přeci jiný

Zpracování telefonního seznamu je velmi podobné tomu, které vídáme u klasický „hloupých“ telefonů stejné značky. Těží však z operačního systému, díky němuž uživatele neomezuje žádný limit počtu kontaktů a informací k nim přiřazených. Seznam má pouze jediný náhled, a to se jmény zobrazenými pod sebou.U aktivního kontaktu pak lze horizontálně procházet zapsanými údaji. Na celý seznam lze (stejně jako u většiny aplikací v telefonu) aplikovat užitečnou lupu, která sice zvětší jen font, počet zobrazených kontaktů na jedné obrazovce se však nezmění (vždy 9). Vyhledávat lze postupným psaním, filtrování je rychlé. To je chvályhodné. Pro další detaily kontaktu lze vstoupit do jeho karty, kde jsou ve čtyřech záložkách kolonky pro mnoho typů informací. U jednoho kontaktu není problém mít zapsáno několik mobilních telefonů, emailových, webových i poštovních adres. To je velká výhoda operačního systému.

V telefonním seznamu lze vytvářet také praktické seznamy (pro oddělení osobních a firemních kontaktů apod) i skupiny volajících, podle nichž však hovory nelze v profilech filtrovat. Profily v přístroji zcela chybí (ano, to je zarážející), pro někoho to může být skutečně problém. Neintegrovat do pracovního telefonu manažery často využívané profily by se nemuselo Sony Ericssonu vyplatit. Můžete si za to detailně nastavit chování vibrací, hlasitosti a zvuků pro jednotlivé události. Stiskem křížku v pohotovostním režimu lze pak všechny zvuky utlumit. Kvalita zvuku v průběhu hovoru je zcela v normě přes normální i hlasitý reproduktor. Také v průběhu hovoru je dotykový displej aktivní, a tak musíte dávat pozor, abyste neobratným pohybem s hovorem něco neprovedli. Tváří jsem si jednou hovor omylem ukončil, od té doby jsem telefonovat raději s displejem nedotýkajícím se obličeje. Pokud vám někdo volá a vy hovor odmítnete, telefon vám automaticky nabídne vytvoření záznamu do kalendáře (s nastavitelným časem), který vám připomene, že se dotyčnému máte ozvat. Sony Ericsson W950i si kromě sítí GSM 900, 1 800 a 1 900 Mhz rozumí i s technologií 3.generace UMTS. Zarážející je úplná absence videohovorů inicializovaných z W950i. Taková volba se v nabídce prostě nenalézá. Přijmout videohovor však W950i dokáže, kvůli absenci kamer si s vámi sice druhý účastník popovídá, ale bohužel vás neuvidí !

Zprávy – zprávy všeho druhu

V této oblasti nelze modelu W950i s novým UIQ 3.generace téměř nic vytknout, snad až na obecnou lenost při práci se zprávami. Po vstupu do nabídky zpráv je hned druhou položkou vytvoření nové zprávy s následným výběrem jejího typu. V seznamu pod touto volbou se nachází odkazy na doručené SMS zprávy a jednotlivé emailové účty. Ke složkám odeslaných, odesílaných a konceptových zpráv jednotlivých druhů se dostanete horizontálním posuvem u jednotlivých položek. Sony Ericsson tímto zpřehlednil hlavní nabídku zpráv a odsunul méně používané složky hlouběji do menu. Proklikat se k nim v případě nutnosti je však nepoměrně zdlouhavější než kdyby byly umístěny na úvodním displeji.


Psaní zprávy

Možný počet uložených zpráv opět záleží pouze na velikosti volné sdílené paměti. Editor všech zpráv je přehledný, lze na něj aplikovat jeden ze tří stupňů lupy pro zvětšení psaného textu. Ikonky v zápatí umožňují rychlé formátování textu i vkládání smajlíků a obrázků, nechybí ani vzorné počítání znaků a počtu napsaných zpráv. Stejná slova chvály lze použít i v případě přehledného editoru MMS zpráv, s kterým lze pracovat pomocí průvodce, nebo ve volném režimu. maximální velikost zprávy, kterou dokáže W950i zpracovat je 300 kB.


Čtení zpráv a emailů | s chybovými hláškami se setkáte při práci s emaily poměrně často

Práce s elektronickou poštou je vyřešena na výbornou. Jednotlivým účtům lze nastavit automatickou aktualizaci (podle intetvalu a času), stahovat lze nechat buď pouze záhlaví zpráv, limitovat je velikostí nebo přijímat kompletní zprávy. Třešničkou na dortu je i možnost místně synchronizovat emaily s počítačem a ty pak v telefonu spravovat. Otevírání účtů i emailů by však mohlo být rychlejší, i mezi chytrými telefony se jedná o podprůměr. Zpráva „zaneprázdněno“ se na můj vkus objevovala příliš často a moc dlouho. Telefon vás poměrně často (stávalo se mi to denně) oblaží chybovou hláškou a celá aplikace zprávy se v lepším případě zavře, v horším zamrzne. Při čtení zpráv lze aktivovat také zobrazení na celý displej, které nabízí v kombinaci s nejmenším nastaveným písmem opravdu mnoho řádků textu. Texty lze psát jak pomocí hardwarové a softwarové QWERTY klávesnice, tak pomocí grafiti, tedy ručně psaných znaků. Pro psaní „česky“ (tedy s diakritikou), musíte použít softwarovou klávesnici, slova s diakritikou nabízí také slovník prediktivního psaní. Softwarové zadávání znaků je totiž v pohybu a dopravních prostředcích krajně obížné.

Organizační funkce – hudba a zábava ruku v ruce

Schůzky na aktuální den se zobrazují v rozbalovacím seznamu jako součást aktivního pohotovostního režimu. Pro detailní prohlížení a zadávání nových událostí budete jistě vstupovat i do samotné aplikace kalendáře. Přednastavený měsíční pohled je velni přehledný, ve spodní části lze ke zvolenému dni vidět i přiřazené události. Grafické sloupečky u jednotlivých dní navíc ukazují, jak moc volna vám toho dne zbývá. Do textového týdenního reřimu se přepnete jen přes kontextového menu, pro vstup do grafického denního pohledu stačí stisknout Jog Dial nebo na den klepnout. Zadávat lze čtyři typy poznámek (schůzka, upomínka, celodenní událost, výročí). Množství upřesňujících detailů při zadávání schůzky je opravdu výborné. Nechybí detailní možnosti nastavení opakování (podle data nebo dne), možnost přidat účastníky schůzky a v třetí záložce si lze ke každé události dokonce přidat poznámky. Opravdu excelentně zpracovaný kalendář lze samozřejmě synchronizovat s počítačem i serverem.


Kalendář

To však z organizačních funkcí není pochopitelně vše. Nechybí úkolovník a poznámky i s možností nakreslit doprovodnou skicu ke každé poznámce. Na rozdíl od Nokie si Sony Ericsson i u chytrých telefonů dává záležet na opakovaném budíku, stopkách a odpočítávacím měřiči. Šikovný konvertor jednotek a základní kalkulačka nesmí chybět.


Úkoly a poznámky

Balík kancelářských programů Quick Office sice nechybí, k dispozici je ale pouze demo verze s funkčností na 30 dní. Další programy lze díky operačnímu systému Symbian doinstalovat, aplikací však není tolik, jako pro konkurenční prostředí Series 60, situace se však postupně zlepšuje.


Ostatní organizační funkce

Datové funkce – bezdrátově jen na půl

Sony Ericsson vybavil model W950i řadou kvalitních datových funkcí, přeci jen však v seznamu nalezneme několik hluchých míst, které by vzhledem k ceně být neměly. S počítačem se zadaří W950i propojit všemi obvyklými způsoby. Zkusit to můžeme klasicky, s telefonem dodávaným USB kabelem, přičemž telefon podporuje i plnohodnotné Mass Storage jak pro paměť telefonu, tak paměťovou kartu. Z bezdrátových spojení na krátkou vzdálenost ve výbavě nalezneme jak infraport, tak modernější Bluetooth.


Play Now a online nabídka aplikací | Webový prohlížeč s přizpůsobením obrazovce

Pro využívání emailů, RSS, webu a dalších funkcí lze využít buď starší GPRS třídy 10, nebo sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kb/s. V nabídce však bohužel chybí EDGE, které je obzvláště v Čechách velmi potřeba, protože pokrytí sítě 3.generace je omezeno pouze na dvě naše největší města. Zamrzí rovněž absence Wi-Fi, jež by v moderních pracovních telefonech nemělo chybět. Celkový dojem z datových funkcí však napravuje výborný webový prohlížeč: ten svou kvalitou šlape etalonu této kategorii – prohlížeči v chytrých telefonech finské Nokie. Vykreslování i rychlost pohybu po stránce jdou dobré, prostor na zlepšení zde však je, na Nokii zatím nestačí. Velkou výhodou je dotykové ovládání, pohyb stránkou a její posun je díky stylu velmi pohodlný. Prohlížeč zvládá i režim na šířku. Bohužel si však nastavení nepamatuje a vždy, když jsem jej znovu spouštěl, musel jsem opětovně zapínat zobrazení na šířku a plnohodnotné zobrazení (nikoli přizpůsobení stránce, které formátování plnohodnotných stránek rozhodí). Prohlížeč má také problém s českou diakritikou. Texty na naší stránce sice zobrazí správně, většina ostatních serverů s méně kvalitním kódem však působí W950i problémy a znaky s diakritikou nezobrazí korektně. Samostatnou odnoží prohlížeče je kvalitní čtečka RSS zpráv s možností automatického stahování podle nastaveného intervalu. Servery skupiny idnes však W950i z nějakého důvodu nejsou po chuti a kanály této skupiny odmítne přidat.


RSS prohlížeč | Weobvý prohlížeč - stránka na celou obrazovku

Zábava a multimédia – místo golfu muzika

Sony Ericsson W950i se tváří jako multimediální a zábavný mobil, proto nabízí možností na odreagování poměrně dost. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v menu multimédia setkáme také s položkou „Galerie obrázků“, jejíž funkce je jasná. Kromě prohlížení fotografií však zvládne také jejich úpravu, která je díky dotykovému ovládání velmi snadná a pohodlná. Co se týče paměti, je W950i velkorysá. Téměř 4 GB kapacity stačí na mnoho souborů. Díky velkému displeji tak nic nebrání nosit si s sebou pár filmů a cestou do práce se na ně podívat. Operační systém Symbian také umožňuje doinstalování dalších programů. Aplikací pro nový Symbian UIQ 3.0 jich sice stále není tolik, jako pro konkurenční Symbian Series 60 (využívá Nokia), situace se však postupně zlepšuje. W950i však podporuje samozřejmě také Javu ve verzi 2.0, která při testech vykazovala velmi dobré výsledky. Z nějakého důvodu však na modelu W950i neběžely některé 3D hry, včetně testů Jbenchmark 3D a HD. Telefon pouze vypsal chybovou hlášku a aplikaci ukončil. Snad se jednalo jen o vadu našeho kusu.


Prohlížeč souborů a editor obrázků

Oproti modelu M600i bohužel zmizel vynikající Vijay Singh Pro Golf 3D se špičkovou grafikou a hratelností. Spokojit se tak musíte pouze s jedinou přeinstalovanou hrou, kterou tvoří tetrisoidní Quadra Pop. Multimédia uzavírá MusicDJ a přehrávač videosouborů. To je z multimédií vše. Oproti jiným telefonům zde chybí fotoaparát, stejně jako u kolegy M600i. U toho se absence jednoho z nejdůležitějších prvků multimediální výbavy dala pochopit, vzhledem k cílové skupině. Ale nikdo v redakci nechápal ignoraci fotoaparátu u W950i. Mladí zákazníci, požadující špičkový telefon s velkou pamětí na hudbu, téměř jistě nepřekousnou absenci fotoaparátu, ti ostatní pak sáhnou po M600i. W950i se tak kvůli tomuto nedostatku stane, troufám si říct, nepříliš častým telefonem. Fotoaparát se dnes nenachází pouze v úplně nejjednodušších či pracovních telefonech. Že ale bude chybět v nejdražším a navíc multimediálním telefonu Sony Ericssonu, to už je na pováženou…


Předinstalované hry | Videopřehrávač | MusicDJ

Zhodnocení – experiment s úspěchem

Sony Ericsson W950i je do značné míry experimentem a zcela novou koncepcí. Na platformě pracovního modelu M600 výrobce vystavěl špičkový hudební telefon s obrovskou vnitřní pamětí, navíc za použití praktické flashové technologie. Navíc se jedná o chytrý telefon se širokými možnostmi použití. Nápaditému a zároveň elegantnímu designu klávesnice však nepřijdou na chuť vaše prsty. U této klávesnice nebudete mít nikdy 100% jistotu správného stisku. Poměrně silným hřebíčkem do potencionální rakve je již zmíněná absence fotoaparátu, která je u špičkového multimediálního telefonu přinejmenším nepochopitelná. Nabízí se tak otázka, zda-li budou hudbychtiví mladí lidé ochotni zaplatit 16 tisíc (prosinec 2006) za tento poněkud nekonvenční přístroj, který uchvátí, ale mnohdy bohužel také zklame.

sony-ericsson-w950i
Klady
  • Obrovská paměť
  • kvalitní konstrukce
  • relativně příznivá hmotnost a přijatelné rozměry
  • velký dotykový displej
  • špičkové hudební funkce
  • operační systém Symbian
  • kvalitní internetový prohlížeč
  • přítomnost 3G
Zápory
  • chybí fotoaparáty
  • vrzající kryt baterie
  • nepovedená klávesnice
  • nedořešené ovládání
  • místy pomalost ovládání hudebního přehrávače
  • chybí Wi-Fi