Sony Ericsson W910i: hudba každým coulem
recenze

Sony Ericsson W910i: hudba každým coulem

41

Sony Ericsson W910i je tenký Walkman slider s akcelerátorem pro ovládání hudby pouhým naklápěním telefonu. Mezi funkcemi zaujme 2 Mpx fotoaparát, propracovaný hudební přehrávač Walkman 3.0 s funkcemi Shake control a SensMe či kompletní kvarteto datových přenosů v podobě GRPS, EDGE, UMTS a HSDPA.

Sony Ericsson W910i má velmi blízko jak k původnímu výsuvnému modelu výrobce – Walkmanu W850i, tak i ke svému novému bratříčku W580i. Dalo by se říci, že novinka pobrala vše, co se nám na předchozích modelech líbilo, a naopak vylepšila to, na co jsme si především stěžovali. Sony Ericsson W910i tak přichází s kompaktnějšími rozměry i hmotností, podporou celého kvarteta datových služeb (GPRS, EDGE, 3G a HSDPA), propracovaným hudebním přehrávačem Walkman 3.0 s akcelerátorem a funkcí Shake control. Premiéru si zde odbude i nová funkce SensMe, která sestaví seznam přehrávaných skladeb podle jejich tempa a stylu a umožní tak uživateli poslouchat hudbu odpovídající jeho aktuální náladě.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu W910i

Technické parametry

Rozměry99 x 50 x 12,5 mm
Hmotnost86 gramů
Konstrukce výsuvná
Verze firmwareR1CA039
Barevné provedení červené (Hearthy Red), černé (Noble Black)
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 + UMTS 2100 MHz
Displejaktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4"
Paměť40 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (M2) (1GB karta v balení)
Operační systémne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, 5 opakovaných budíků, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, xHTML prohlížeč Netfront
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač Walkman 3.0 s akcelerátorem, funkce Shake control a SensMe, FM rádio s RDS, TrackID, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 pixelů), až 2,5x digitální zoom, samospoušť, panorama, rámečky, vyvážení bílé
natáčení videa v max. rozlišení QVGA (320 x 240 bodů) s 30 snímky/s
přední VGA kamerka pro videohovory
Datové funkceUSB 2.0 (podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třídy 10) UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdržLi-Pol 930 mAh
max. doba hovoru: 540 minut
max. pohotovostní doba: 400 hodin
Cena a dostupnost9 500 Kč
listopad 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku a různé prospekty
  • nabíječku
  • mobilní telefon Sony Ericsson W910i
  • Li-Pol baterii BST-39 s kapacitou 930 mAh
  • paměťovou kartu Memory Stick Micro (M2) s kapacitou 1GB
  • stereo headset HPM-70 (pecková sluchátka, s redukcí na 3,5 mm Jack)
  • datový USB kabel DCU-65
  • USB čtečku karet M2
  • CD se softwarem PC Suite

Sony Ericsson W910i se prodává v malé průhledné plastové krabici. Uvnitř nalezneme velmi bohaté příslušenství, které je dodávané spolu s tímto hudebním telefonem. Nechybí již legendární stereo headset HPM-70 (poprvé byl totiž použit u modelu W800i), paměťová karta Memory Stick Micro o kapacitě 1GB nebo USB datový kabel, který poslouží pro propojení telefonu s počítačem. Nově se v balení objevuje i USB datová čtečka karet M2.


Obsah krabice se Sony Ericssonem W910i

V krabici naleznete:

  • pro všechny hudební nadšence, kteří se už těší na novou verzi propracovaného hudebního přehrávače Walkman 3.0 s akcelerátorem
  • pro lidi, které zajímá především hudba a styl
  • zakoupí si ho i ti, kterým svým vystříbeným designem na první pohled zamotá hlavu

Demo tour video se Sony Ericssonem W910i

Design a konstrukce: elegantní vysouvák

Sony Ericsson W910i je model výsuvné konstrukce. Hned na první pohled by vás měla zaujmout malá tloušťka telefonu, která činí pouhých 12,5 milimetrů, což je vzhledem k výbavě velmi slušná hodnota. Kompletní rozměry pak jsou 99 x 50 x 12,5 mm a hmotnost pouhých 86 gramů. Konstrukční zpracování je na velmi vysoké úrovni. Telefon nejeví sebemenší vůli viklat se do stran ani při vysouvání, když mu rukama trochu pomůžeme.


Telefon se dobře drží v ruce...

Telefon je takřka celý z vnější strany tvořen barevnými plastovými kryty, které vhodně doplňuje pro zpestření stříbrný plast po bocích. Vše na sebe prvotřídně lícuje a i po pár týdnech testování bylo občasné zaskřípění plastů spíše jen vzácností. Sony Ericsson W910i je možné zakoupit prozatím ve dvou barevných provedení - v červeném (Hearthy Red) a černém (Noble Black). My jsme testovali první zmíněnou variantu a musíme podotknout, že si výrobce opravdu velmi pohrál s telefonem po designérské stránce. Sony Ericssonu W910i vévodí zepředu veliký QVGA displej s úhlopříčkou 2,4 palce, pod ním jsou umístěna pouze ta nejnutnější ovládací tlačítka telefonu a nad ním dvojice herních tlačítek spolu s VGA kamerkou pro videohovory. Stříbrné boky telefon také trochu zeštíhlují. Po vysunutí spodní části telefonu s numerickou klávesnicí se elegance tenkého Walkmanu ještě zdvojnásobí.

Teď už ale pomalu opustíme designovou stránku telefonu a trochu si přiblížíme rozvržení jednotlivých prvků na povrchu výsuvné novinky. Přední strana zahrnuje, kromě již jmenované trojice prvků, také jednoduché čidlo vedle tlačítka pro ukončení hovoru, které reguluje podsvětlení displeje v závislosti na okolním světle. Pokud se tedy budete pohybovat venku na přímém slunci, pak bude displej podsvětlen více, aby se zlepšila jeho čitelnost. Naopak v noci bude jeho podsvětlení co možná nejmenší. Tím se totiž dá celkem podstatně ušetřit baterie v telefonu.


Sony Ericsson W910i v porovnání s kreditní kartou...

Na pravém boku přístroje se nachází již tradičně tlačítko pro spoušť fotoaparátu, dále slot pro paměťové karty Memory Stick Micro a nechybí ani dvojice tlačítek jak pro regulaci hlasitosti, tak i pro postupné přiblížení (nejen pořízené, ale i teprve vámi pořizující) fotografie. Na horní straně najdeme dírku pro uchycení šňůrky či dodávané USB čtečky paměťových karet, tlačítko Walkman pro vstup do hudebního přehrávače a tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu. Na levém boku se usídlil pouze konektor Fast-port pro připojení jak dodávaných sluchátek HPM-70, tak i USB kabelu pro propojení telefonu s vaším PC. Spodní stranu okupuje alespoň logo Walkman, které dává najevo, s kým máte tu čest.



Elegantní boky hudebního telefonu...

Zadní strana telefonu přináší tak trochu zklamání. Osobně jsem se před oficiálním uvedením telefonu těšil na to, že Sony Ericssonu W910i bude sekundovat alespoň obyčejná LED dioda a že nebude čočka fotoaparátu příliš vystouplá nad okolí zadní plochy. Bohužel se švédsko-japonský výrobce příliš nepoučil a napáchal téměř školácké chyby. Novinka má sice na zadní straně vystouplé gumové „nožičky“, které mají za úkol zabránit, aby přístroj ležel přímo na plastových krytech, avšak čočka fotoaparátu vystupuje o pár milimetrů nad ně. Jediné, k čemu to časem povede, je poškrábání ochranného sklíčka fotoaparátu.


Zadní strana výsuvného Sony Ericssonu W910i...

VIDEO: Konstrukce, design a ovládání

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde (xvid, 29,8MB)

Baterie a výdrž: mile vás překvapí

Pro přístup k baterii je nejprve potřeba posunout zámek na barevném krycím plastu, který se nachází na zadní straně telefonu. Poté spatříme Li-pol baterii BST-39 s kapacitou 930 mAh. Sony Ericsson W910i vydrží na příjmu v sítích GSM s průměrnou zátěží tak okolo 2 až 3 dnů, někdy však i více, pokud nebudete váš telefon zas až tak zaměstnávat. Říkáme to už nějakou dobu a jinak tomu nebude ani tentokrát. Vždy musíme počítat i s rychlejším vybitím baterie v sítích 3. generace (UMTS). Telefon však lze mít spuštěný i bez přihlášení se k vašemu operátorovi (v tzv. flight-módu). To vám také baterii podstatně dost ušetří. Pokud budeme chtít postupovat ještě dále do útrob telefonu, pak budeme muset nejprve vyjmout baterii. To by pro nikoho neměl být problém. Poté získáme přístup i ke slotu pro kartu SIM. Zde už vás však moc nepotěším. Kartu operátora sice nejprve jednoduše zasunete do daného místa pod krycí plast, ale téměř jistě poté nastanou potíže s následným vyjmutím. Sony Ericsson totiž nepřipravil jakýkoliv pomocný mechanismus, a tak bude potřeba si nějak pomoci, např. pinzetou (pokud nemáte delší nehty).


Sony Ericsson W910i bez zadního krytu baterie...

Zvuk: stereo za desatero horami

Reproduktor na zadní straně telefonu se nachází přímo na vystouplém stříbrném „opasku“, a tak u někoho může nastat celkem zásadní problém. Pokud totiž držíte mobil v rukou prsty v této spodní části, utlumíte do značné míry zvuk, vycházející z externího reproduktoru. Z těchto míst se pak neline úplně stoprocentní kvalita, kterou bychom od takto vybaveného hudebního modelu čekali. I bez našeho přispění se kvalita reprodukce nedá v žádném případě označit za nadprůměrnou. Lepší výsledky předváděl i Sony Ericsson W580i, který měl reproduktor navíc schovaný uvnitř hlavního ovládacího tlačítka. V případě modelu W910i tak potěší alespoň dostatečná hlasitost, kterou bychom spíše doporučovali na výrazné a nepřeslechnutelné vyzvánění než na poslech kvalitní hudby z přehrávače či FM rádia.


Reproduktor je schován na zadní straně telefonu...

Klávesnice: tlačítka bez zábran

Abychom se nejprve dostali k numerické klávesnici, musíme zatlačit zespodu na vrchní díl telefonu, poté docílíme vysunutí této části. Výsuvný mechanismus je velmi kvalitní. Po několika dnech intenzivního testování lze potvrdit, že je nejen velmi pevný, ale i pohodlný. Do horní úvrati nám totiž pomůže pružina. Tím už se dostáváme k numerické klávesnici, jejíž tlačítka jsou uspořádána ve třech rovnoběžných sloupcích. Jednotlivé klávesy však výrobce zarovnal přímo s okolním povrchem, a tak se mnohem hůře ovládají například poslepu ve tmě. Díky jejich velikosti naštěstí tento problém tolik nenastává přes den, pokud si své palce pohledem hlídáte.


Klávesnice se občas hůře ovládá kvůli zarovnání jednotlivých tlačítek s okolním povrchem...

Podsvícení klávesnice i bloku s ovládacími tlačítky je rovnoměrné, v bílé barvě. Pokud ale spustíte hudební přehrávač Walkman, pak se vám zabarví všech sedm tlačítek nad numerickou klávesnicí do oranžova. Klávesnice je však výjimkou, ta je vždy osvětlena jen bíle. Otisky prstů nemají sebemenší šanci se zde uchytit. Povrch jednotlivých numerických tlačítek je totiž pokryt měkkou plastovou vrstvou, která se téměř nedá ušpinit. Pokud tuto klávesnici zase zasunete do původní polohy telefonu, pak se vám automaticky zamknou všechny klávesy. V nastavení jsem nikde nenašel volbu tuto možnost změnit. Naštěstí se ale klávesy nezamknou, pokud se již nenacházíte v pohotovostním režimu. V telefonu lze nastavit i automatický zámek kláves. Následné odemknutí probíhá vždy buď automaticky vysunutím horní části telefonu či stisknutím nejprve levé a poté pravé kontextové klávesy.


Podsvícení numerické klávesnice je celkem rovnoměrné...

Displej: s úhlopříčkou 2,4 palce jako chytré telefony

Sony Ericsson W910i nabízí jeden z rozměrově největších displejů, které kdy švédsko-japonský výrobce použil na svých „hloupých“ telefonech (tedy bez operačního systému). Novinka přináší aktivní displej typu TFT s rozlišením QVGA (240 x 320 px) a možností zobrazit až 262 tisíc barev, přičemž úhlopříčka činí 2,4 palce. V praxi to pak znamená, že oproti starším modelům s nižší úhlopříčkou (např. K800 – 1,9 palců) dochází ke zmenšení jemnosti displeje. Na druhou stranu nás příjemně překvapila velmi dobrá čitelnost na přímém slunci. Nechybí ani manuální nastavení jasu, schémat, tapety, spořiče obrazovky či velikosti hodin v pohotovostním režimu. Chybí tak jen hodiny v úsporném režimu či nějaký způsob pro regulaci kontrastu displeje.


Displej je opravdu velmi kvalitní....zaujme hlavně s úhlopříčkou 2,4 palců

Hlavní menu, ovládání: natrvalo mizí oblíbená vracečka

Hlavním ovládacím prvkem se na Sony Ericssonu W910i stalo pětisměrné ovládací tlačítko. Švédsko-japonský výrobce přišel nedávno s novou platformou uzpůsobenou novému ovládání telefonu, a tak se tomu podíváme trochu na zoubek. Předem podotýkám, že se již nová platforma A200 nachází celkem u šesti modelů: K630i, K850i, V640, W890i, Z750i. Šestým telefonem je právě testovaný model W910i.

Platforma A200 je založena na trojici kontextových kláves, kterým napomáhá vždy pětisměrné ovládací tlačítko. Potvrzovací střed tohoto ovládacího prvku je tedy považován za takové plnohodnotné třetí kontextové tlačítko. Dále se zde setkáváme s dvojicí tlačítek, která slouží pro přijmutí/ukončení hovoru. U Sony Ericssonu W910i si dále můžeme povšimnout tlačítka pro menu činností či klasické klávesy „c“ (z anglického „cut“) pro mazání. Na druhou stranu, již se nesetkáme s oblíbenou „vracečkou“, kterou nyní supluje pravé kontextové tlačítko.

Do hlavního menu se dostanete přes potvrzovací střed pětisměrného tlačítka (nebo chcete-li, přes prostřední kontextové tlačítko) v pohotovostním režimu. Všechny úrovně nabídek mohou být zobrazeny buď formou matice 3 x 4 položky nebo formou do půlkruhu rotujících ikonek. Z pohotovostního režimu se dále můžeme dostat přes pravé kontextové tlačítko do kontaktů či přes levé do nabídky média. V nastavení lze již tradičně nastavit čtyři směrové zkratky pro pětisměrné ovládací tlačítko.

Fotoaparát: horší 2 mega bez autofocusu

Zdá se, jako by Sony Ericsson nedokázal zavést fotoaparát s vyšším rozlišením než 2 Mpx a autofocusem do jakéhokoliv výsuvného modelu. Je to tedy pořád dokola jedna ohraná píseň. Už více než rok starý model W850i pořizoval snímky v rozlišení 2 Mpx bez autofocusu. Jinak tomu nebylo ani u nedávno testovaného Walkmanu W580i. Chtělo by to už přeci jenom nějaký ten vývojový posun směrem kupředu i u této hudební série značky Walkman. Je to totiž prozatím ten jejich největší handicap ve srovnání s konkurencí jiných výrobců.

Sony Ericssonu chybí i přisvětlovací LED dioda či krytka objektivu. Budeme se ale raději snažit popsat to, co telefon má. Fotoaparát se aktivuje buď v menu telefonu danou ikonkou, nebo přímo spouští fotoaparátu. Doba aktivace fotoaparátu odpovídá přibližně 1,5 sekundě. Poté se objeví prostředí, které dobře známe z většiny dnešních telefonů výrobce. Jen dodám, že se s telefonem fotí klasicky na šířku a jako jednofázová spoušť slouží tlačítko na pravém boku přístroje. Pro přiblížení či oddálení poslouží dvojice tlačítek také na pravém boku. Vyvážení bílé zaručí pěti-směrné ovládací tlačítko. Více nastavíte po vstupu do nabídky fotoaparátu.


Zkušební fotografie - Sony Ericsson W910i:


Na těchto fotografiích je vidět slévání zelené barvy například na listech...


S makrem si telefon moc dobře neporadí, absence autofocusu je totiž velký handicap...


...stejně tak, dobře si nepovedou ani fotografie textu, který je velmi rozostřený...

Telefon nabízí až 2,5x digitální zoom, bohužel je možné jej použít pouze pro VGA rozlišení (640 x 480 px), při jiné velikosti vám to telefon prostě nedovolí. S tím už jsme se setkali u starších modelů švédsko-japonské kooprodukce. Díky absenci autofocusu je dále zřejmé, že telefon nemá makro režim. Výsledná kvalita je tedy v tomto režimu mizerná. V ostatních případech se ale telefon celkem drží. Pochválit musíme věrné podání barev, ostrost i nízkou úroveň šumu. Naopak hůře si telefon poradí se zachycením zelené barvy, kterou téměř pokaždé slévá dohromady. Dobře patrné je to například na snímcích z přírody.

Zkušební video (mp4, 1 494 KB, 240 x 320 bodů)

Se Sony Ericssonem W910i můžete také pořizovat video nahrávky. Švédsko-japonský výrobce se alespoň trochu vzchopil a začal konečně nabízet vyšší rozlišení než zastaralých 176 x 144 px. Konkrétně jsme se tedy dočkali rozlišení 320 x 240 px (QVGA) s 30 snímky/s. Oproti některým Nokiím je to však pořád málo, vždyť například finský model N95 zvládá dvakrát tak velké rozlišení, tedy VGA (640 x 480 px) také s 30 snímky/s. I přesto si však od nás Sony Ericsson zaslouží pochvalu. Každého zlepšení si totiž musíme nesmírně vážit i bez ohledu na odpoutávající se konkurenci. Dodám jen, že model W910i nahrává video ve formátu mp4 a jeho délka odpovídá přímo úměrně paměti v telefonu (popřípadě paměti na paměťové kartě).

Přehrávač hudby: Walkman 3.0 s funkcí Shake control či SensMe

Sony Ericsson W910i přináší zcela novou verzi propracovaného hudebního přehrávače Walkman 3.0. Ta je charakteristická především tím, že nabízí integrovaný akcelerátor, který slouží pro sledování polohy přístroje. Telefon tak dokáže automaticky otočit displej na šířku, pokud telefon držíte v rukou naležato. Dostane se vám tak mnohem většího pohodlí při práci s hudebním přehrávačem. Veliký displej tuto přednost telefonu jen podtrhuje. Díky němu si také můžete vychutnat i sledování filmů přímo v mobilu.

Kromě samostatně stojícího správce souborů se v nabídce média setkáme s položkami: fotografie, hudba, video, popřípadě i nastavení. Co se týče paměti, model W910i nabídne 40 MB vnitřní paměti, kterou lze dále rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2). To, co jsme mohli obdivovat u modelu K850i, se tedy již tentokrát bohužel nekoná. Telefon tak nepodporuje navíc i paměťové karty microSD. Situaci zachraňuje alespoň přibalená karta M2 s kapacitou 1GB.

Jádrem hudebně nadaného telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který je zastoupen nejnovější verzí Walkman 3.0. Novinka umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází také obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit ručně či přebasovaný režim Mega Bass. Dodávaná sluchátka HPM-70 hrají velmi kvalitně, navíc obsahují konektor na 3,5 mm Jack, a tak nebude problém si případně připojit i svá vlastní sluchátka. Díky profilu A2DP lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth. Premiéru si v Sony Ericssonu W910i odbyla nová funkce SensMe™, která sestaví seznam přehrávaných skladeb podle jejich tempa a stylu a umožní tak uživateli poslouchat hudbu odpovídající jeho momentální náladě. Stačí pouze zvolit vhodnou skupinu písní. Někdy se ovšem vyskytne menší problém se zařazením skladeb, neboť telefon sestavuje nový seznam skladeb podle ID3 tagů, které musí mít daná „empétrojka“ vždy předem již vyplněné. Větším příznivcům hudby osobně doporučuji co nejdříve vyzkoušet již známou funkci ze Sony Ericssonu W580i s názvem Shake control. Ta umožňuje rychlé ovládání hudebního přehrávače – pouhým pohybem přístroje. Přidržením tlačítka Walkman a trhnutím telefonu dopředu nebo dozadu je možné náhodně přecházet mezi jednotlivými písněmi, ať už se nacházíte v telefonu kdekoliv. Nemusíte být přímo v hudebním přehrávači. Párkrát se mi však po dobu mého testování podařilo tuto funkci spustit i bez přidržení tlačítka Walkman, tedy pouhým pohybem ruky. Je možné, že tomuto nechtěnému spouštění chtěl Sony Ericsson později zamezit, neboť nová verze firmwaru, kterou jsme do telefonu po týdnu nahráli, již tomuto samovolnému spouštění funkce Shake control zamezovala.

V Sony Ericssonu W910i nechybí stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani funkce RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z dřívějších Walkmanů. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpeta a alba. Služba funguje spolehlivě a pozná i některé české a méně mainstreamové skladby.

Telefonování a telefonní seznam: tisícovka nejvěrnějších

Telefonní seznam je jako vždy u Sony Ericssonů velmi kvalitní. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, video, apod. Záznamy si dále můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. V této kapitole bych tak měl jen malou výtku k občasnému zamrznutí telefonu při pokusu o otevření telefonního seznamu.

Sony Ericsson W910i nabízí způsob řazení kontaktů podle jména nebo příjmení. Informace o vašich přátelích můžete později jednoduše odeslat pomocí bezdrátové technologie Bluetooth na jiný telefon. V novince lze vytvořit skupiny volajících či volbu rychlé vytáčení (k číslu 1-9 přiřadit určitý kontakt ze seznamu). Telefonu nechybí ani klasické vyzváněcí profily či VGA kamerka pro videohovory nad displejem. Pokud se nacházíte v pokrytí sítí UMTS, užijete si plnohodnotného videovolání. Jeho prostředí je jednoduché, intuitivní a nabízí také možnost snímání zadním fotoaparátem.

Zprávy: klasika na druhou

Paměť telefonu je připravena pokrýt až 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson W910i vám začne při psaní sms zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku.

Samozřejmostí u Sony Ericssonu W910i je také podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami. V této souvislosti ale zamrzí neexistence čtečky souborů Word, Excel nebo PDF.

Datové funkce: nic není nemožné, ou jéé

Sony Ericsson dlouho otálel a šetřil si telefon s podporou celého kvarteta datových přenosů. Novinkový model W910i se však již vydal tou správnou cestou, a tak nabídne GPRS, EDGE, 3G i HSDPA. Je to teprve druhý model výrobce, který potěší touto datovou výbavou. Technologie 3G a HSDPA však využijete v tuto chvíli na našem území pouze u operátora Telefónica O2. Zákazníci Vodafonu a T-Mobilu mohou jásat alespoň nad přítomností EDGE.

Sony Ericsson W910i přináší možnost odeslat pořízené video přímo do blogu. To bude nyní mnohem snazší, protože novinka podporuje kromě UMTS i nástavbu HSDPA s rychlostí až 3,6 mb/s. Samozřejmostí je Bluetooth 2.0 s podporou profilu A2DP. Archaický Infraport již ale nehledejme. Telefon na závěr nabízí i možnost připojit PC na internet přes datový USB kabel, který je součástí balení.

Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet i plnohodnotné webové stránky, a to velmi pohodlně. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Organizační funkce: i hloupý umí leckdy pomoct

Zde se již po léta opravdu nic významného nemění. Proto jsme následnou pasáž zkopírovali z naší dřívější recenze Sony Ericssonu K530i. Jediná výraznější změna nastala v přesunu správce souborů do nabídky organizátor. Sony Ericsson W910i nabídne přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne a zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Přesto by určitě alespoň hrstku lidí potěšila trochu pokročilejší kalkulačka.


Uvnitř výsuvného Sony Ericssonu W910i dominuje JAVA 2.0 s podporou 3D grafiky. O zábavu tak bude zcela jistě postaráno. V telefonu jsou předinstalované rovnou tři hry – Marble Madness 3D, V-Rally 3D a Lumines Block Challenge. Telefon také nabídne pokročilý internetový prohlížeč NetFront nebo tzv. JAVA multitasking (jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně). Chybět nemůže ani diktafon, PhotoDJ, MusicDJ a VideoDJ. Bohužel si však model W910i neporadí se soubory typu word (.doc) a excel (.xls).

Zhodnocení: tenký elegán má zatím dobře nakročeno

Sony Ericsson W910i je jedním z technicky nejvybavenějších zástupců hudební řady Walkman. V tenkém a kompaktním těle výsuvné novinky lze najít i některé pokročilé funkce. Mezi nimi nechybí 2 Mpx fotoaparát, propracovaný hudební přehrávač Walkman 3.0 s integrovaným akcelerátorem a funkcemi Shake control či SensMe, kompletní kvarteto datových přenosů v podobě GRPS, EDGE, UMTS a HSDPA, apod. Příjemná je i prodejní cena, která se již pohybuje okolo 9 500 Kč. U takto vybaveného telefonu je to určitě dobrý důvod ke koupi, třeba ještě v tomto roce. Pokud si ale myslíte, že byste všechny tyto funkce stoprocentně nevyužili, pak se určitě zkuste mrknout ještě na model W580i, který je téměř shodný, jen o pár tisíc levnější, chybí mu 3G a HSDPA či nový Walkman 3.0 s různými technickými vymoženostmi. Na druhou stranu ale přináší zabudovaný pedometr (krokoměr).


Sony Ericsson W910i v porovnání s modelem K850i...
sony-ericsson-w910i
Klady
  • elegantní vzhled;nízká hmotnost a kompaktní rozměry;paměťová karta Mem
  • 4 palce;kvalitní internetový prohlížeč NetFront;VGA kamerka pro videoh
  • EDGE
  • 3G a HSDPA);nahrávání videa v rozlišení QVGA (320 x 240 px);
Zápory
  • fotoaparátu chybí autofocus i jakékoliv přisvětlení (LED diody či xeno
  • kde se telefon z pravidla drží v ruce;telefon občas úplně zamrzne;slot
Diskuze ke článku
Rafael
Dobry a svatecni vecer,predem DEKUJI za temer vycerpavajici recenzi W910i. Mam uz jen 2 otazky:1.Jaka je maximalne podporovana pametova karta M2? 2.Pisete,ze W910i stahne/odesle e-mail o maxim.velikosti 300 kB.Da se nejak vynulovat hranice,abych mohl odeslat i vetsi e-maily? Jinak vam moc jeste jednou DEKUJI a preji vam hezke proziti vanoc.svatku a bujareho silvestra:-))).
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, teoreticky by měl Sony Ericsson W910i podporovat i tu zatím největší paměťovou kartu M2, tedy s kapacitou 8GB. Jenže na oficiálních stránkách SanDisku se tento nový výsuvný Walkman od Sony Ericssonu zatím nenachází mezi podporovanými telefony, dokonce ani u karty s kapacitou 4GB (přesvědčit se můžete na http://sandisk.com/Products/Catalog(1210)-Memory_Stick_Micro_M2.aspx). Na jiných stránkách, kde se již 4GB karta M2 prodává, je model W910i mezi podporovanými (http://www.mymemory.co.uk/Memory-Stick-Micro---M2). Takže je dost pravděpodobné, že telefon bude nakonec podporovat i novou 8GB kartu M2. Zatím je ale tato informace oficiálně nepotvrzená. Rozhodně však telefon podporuje již zmíněnou 4GB kartu M2. A co se vašeho druhého dotazu týče, v telefonu se bohužel nedá nějakým způsobem zrušit dané omezení velikosti stahovaného/odesílaného emailu. Můžete si pouze nastavit, jestli stáhnete buď pouze předměty nebo i část emailu do velikosti 300 kB. Pokud tedy bude email větší než 300 kB, pak nestáhnete/neodešlete celý jeho obsah. PS: Hezké prožití vánočních svátků a hezkého Silvestra i Vám.
brzda
Dobrý den.V různých recenzích jsem se dočetl, že SE w910i má jed-diody, v jiných zase že ne. Jak je to doopravdy? Hezkého Silvestra
jinis
jsem vlastnikem w910i od vanoc a potvrzuji co stoji v recenzi zde - LED diody ani jine prisviceni opravdu nema ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze