Sony Ericsson W880i: supertenký Walkman
recenze

Sony Ericsson W880i: supertenký Walkman

6

Tenký, stylový a špičkově vybavený. Takový je nový Walkman, který ohromí 9,5 mm tenkým tělem, do kterého výrobce napasoval maximální výbavu. Ta zahrnuje kvalitní hudební přehrávač, 1 GB paměťovou kartu, QVGA displej, 2 Mpx fotoaparát nebo podporu sítí 3.generace. Při testování jsme však narazili také na několik nedostatků. Jaký W880i ve skutečnosti je, vám prozradíme v dnešním podrobném testu. (9 x VIDEO !).

Sony Ericsson se dlouho tenkým telefonům vyhýbal, nyní však zaútočil s dvojnásobnou silou. V modelu W880i skloubil tenký design se špičkovou výbavou a navíc jej zařadil do prestižní rodiny Walkman. Ti, kteří chtějí tenký telefon bez kompromisů ve výbavě, mají jasno: W880i je pro ně téměř ideální volbou, konkurence je malá. Na druhou stranu všechny telefony mají své mouchy, u W880i se dá navíc najít doslova několik masařek. Dokážete se přes některé nedostatky přenést, nebo se raději poohlédnete po jeho tlustších sourozencích? Následující recenze by vám měla na tuto otázku odpovědět.

Technické parametry

Rozměry103 x 46.5 x 9.4 mm
Hmotnost71 g gramů
Barevné kombinace černo-oranžová, stříbrno-černá
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů, 262 tisíc barev
Paměť 20 MB
paměťové karty Memory Stick Micro (1GB součástí balení)
Operační systém-
Organizační a další funkcevícepoložkový adresář, emailový klient, push-email, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace s PC a serverem, kalkulačka, převodník jednotek, webový prohlížeč Netfront, RSS čtečka
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA) s podporou rozdělení podle ID3 tagů, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, streaming, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát 2 Mpx (1600 x 1200 bodů), noční režim, vyvážení bílé, barevné efekty, samospoušť
video 176 x 1444bodů, 3GP, vyvážení bílé, barevné efekty
Datové funkce GPRS (třída 10), 3G UMTS (až 384 kb/s)
Bluetooth 2.0, USB 2.0 (konektor Fast-port)
Baterie a výdržLi-ion 1000 mAh
pohotovost max.: 336 hodin (3G)
max. doba hovoru: 360 minut (GSM)
Reálná výdrž: 2 dny v síti UMTS nebo 3 dny v síti GSM při běžném používání
Cena a dostupnost12 000 Kč
březen 2007

V krabici naleznete

  • český návod a příručky
  • CD se softwarem PC Suite, Disc2phone a dalšími aplikacemi
  • stereofonní headset se špuntovými sluchátky a redukcí na 3,5 mm Jack na dálkovém ovládání
  • USB kabel
  • cestovní nabíječku
  • 1GB paměťovou kartu Memory Stick Micro (M2)

Sony Ericsson W880i Plusy

  • elegantní design a extrémně malá tloušťka 9,5 milimetru
  • výborné konstrukční zpracování
  • jemný QVGA displej
  • slot pro paměťové karty a 1GB karta v balení
  • výborný hudební přehrávač Walkman
  • velmi kvalitní špuntová sluchátka s možností připojit svá vlastní
  • podpora sítí 3.generace včetně videohovorů
  • propracované uživatelské prostředí s možností minimalizace více aplikací

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • nemá FM rádio
  • na klávesnici je potřeba si zvyknout
  • průměrný fotoaparát a nekvalitní video
  • hodilo by se EDGE
  • displej mohl být větší

Pro koho je Sony Ericsson W880i?

  • pro ty, kdo rádi poslouchají hudbu, kamkoliv jdou
  • jako stylový a reprezentativní telefon do společnosti, přitom se špičkovou výbavou
  • pro uživatele, kteří chtějí využít síť 3.generace v nejmenším možném balení
  • pro ty, kteří by rádi tenký telefon, ale nechtějí dělat kompromisy ve výbavě

Design a konstrukce – nejtenčí Walkman sklízí obdiv

Po vybalení z krabice a uchopení W880i do rukou na vás dýchne notná dávka exkluzivity. Technický design spolu s tenkou konstrukcí a zvolenými materiály vytváří „eye-catching“ kombinaci.


VIDEO: konstrukce, design, prohlídka zevnějšku telefonu (PŘEHRÁVÁNÍ SPUSTÍTE KLIKNUTÍM NA OLBAST VIDEA)

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [22MB / avi(xvid/mp3)].

Pokud tenký Walkman položíte při debatě s někým na stůl, spolehlivě se stane předmětem hovoru. Měli jsme zapůjčenou stříbrnou variantu, na niž jsem za celou dobu používání neslyšel negativní hodnocení. Kromě ní je v prodeji také W880i v černo-oranžové barevné kombinaci, která však na první pohled tolik nezaujme.


W880i je opravdu elegantní telefon s "eye catching" designem

Sony Ericsson šel při navrhování W880i svou cestou. Oproti supertenkým telefonům korejského Samsungu nabízí zcela odlišný design a pojetí, což se podle prvních ohlasů rozhodně vyplatilo. I když se zdaleka nejedná o nejtenčí telefon na světě, lze jej označit za nejtenčí špičkově vybavený telefon. Přístroje z řady Ultra Edition z dílen korejského Samsungu jsou sice mnohem tenčí (5,9 a 6,9 milimetru), postrádají však slot pro paměťové karty nebo podporu 3G sítí. Sony Ericsson tak boduje rozumným kompromisem mezi tenkou konstrukcí a výbavou.


Srovnání velikosti s platební kartou, rukou a podobně tenkým MOTOFONEM

Při pohledu na rozměry 103 × 46 × 9,5 mm je vše jasné. Sony Ericsson W880i je druhým nejtenčím 3G telefonem a zároveň druhým nejtenčím telefonem se slotem pro paměťové karty. Tloušťka je skutečně minimální, v obou disciplínách však nejnovější Walkman předběhl Samsung Z370, který je o další milimetr tenčí. Mezi evropskými a americkými výrobci však W880i nemá konkurenci.Velmi příjemná je také hmotnost: ta se usadila až u pomyslného dna – v řeči čísel 72 gramů. Hudební novinku tak můžete nosit kdekoliv, stěží ji ucítíte i v náprsní kapse u košile.

Přední panel je vyroben z leštěného hliníku, který telefonu dodává exkluzivní vzhled. Jemně broušený kov je navíc příjemný na dotek. Zasazeny jsou do něj všechny prvky včetně klávesnice a čočky pro videohovory. Stříbrnou spanilou jízdu přerušuje pouze černý rámeček kolem displeje. Výrobce na přední straně dvakrát logem připomíná, že W880i patří do hudební Walkman edice. Na celém telefonu pak nalezneme logo Walkmanu celkem pětkrát, což je rekord.

Boky telefonu jsou se svými 9,5 milimetry velmi tenké, opticky je ještě víc zeštíhlují dvě barvy. Zatímco je polovina vyvedena v lesklém kovu, dolní část nesoucí také boční tlačítka je vyrobena již z černého měkčeného plastu.

Netradičně na levém boku se nachází konektor Fast-port, pod nějž se ještě vešla plastová krytka slotu pro paměťové karty. Ta je největším trumfem proti většině ostatních tenkých konkurentů, kteří si musí vystačit pouze s vestavěnou pamětí. V horní části levé strany nalezneme malé oranžové tlačítko, jehož popisek napovídá, že je určeno ke spuštění hudebního přehrávače. Levá strana nese neméně titěrná tlačítka. V dolní části nalezneme spoušť fotoaparátu a v horní části netradiční posuvný ovladač hlasitosti, případně zoomu.

Zadní část je vyrobena z černého (případně oranžového dle barevné varianty) měkčeného plastu, který na dotek připomíná gumu. Díky tomu je držení telefonu pohodlné, dalším pozitivem je odolnost proti posuvu na stole. Zadní strana je zcela plochá, nad povrch vystupují pouze dva gumové trny v horní části. Díky nim by nemělo docházet k oděru čočky fotoaparátu a loga výrobce o povrch stolu. Také na zádech se telefon pyšní logem Walkman, dávající okolí tušit, s kým mají tu čest.

Tenký kryt baterie je snadno odnímatelný, přesto však pevně drží na svém místě. Li-pol akumulátor pod ním má překvapivě vysokou kapacitu – 950 mAh. Díky tomu se může pochlubit dlouhou výdrží při přehrávání hudby a telefonování v síti 3.generace. Telefon nám v průběhu testu vydržel dva dny velmi ostrého provozu, představovaného přihlášením do sítě 3.generace UMTS, stahování emailů každých několik minut, 15 minut hovoru denně, několik zpráva a také několik desítek minut poslechu hudby. Při střídmějším používání by tak W880i mohla svému majiteli sloužit bez nabíječky zhruba 3 a půl dne, v síti GSM o den víc.

Výrobce si dal záležet na zpracování telefonu. Konstrukce je prvotřídní, o vrzání si může nechat W880i jen zdát. Díky kovovému přednímu panelu je také poměrně odolný proti ohnutí, vůči kterému jsou všechny tenké telefony zranitelné. Po designové i konstrukční stránce tak lze Sony Ericsson W880i zhodnotit na výbornou.

Klávesnice – nad trnkovým keřem

Při pohledu na klávesnici na oficiálních fotografiích jsme poněkud znejistěli. Při krátkém setkání s telefonem na tiskové konferenci jsme také po krátkém vyzkoušení nebyli nadšení. Klávesnice skutečně v průběhu prvních dnů nepůsobí příliš jistě a často bude docházet k překlepům. Po několika málo dnech lze však psát relativně bez problémů i na W880i, zvyknout se dá i na malá alfanumerická tlačítka. Pocitu nejistoty se však budete zbavovat poněkud déle.

Jediná klávesa, s kterou jsem od počátku neměl problém, byla čtyřsměrná navigační klávesa s vystouplým potvrzovacím středem. I když také nevyniká velikostí, není její ovládání díky dobré odezvě a dobré tuhosti problémem. Trochu zvyku si naopak žádá blok kontextových kláves. Malá a méně vystouplá tlačítka s horší odezvou se při prvním kontaktu hůře mačkají. Občas jsem místo levé kontextové klávesy stisknul klávesu pod ní a spustil tak nechtěně webový prohlížeč. Klávesu s menu činností jsem také někdy nestiskl na první pokus. Po několika hodinách a dnech používání se však s ovládáním sžijete a kontextové klávesy pro vás nebudou představovat problém.

Ten může nastat až při pokusech napsat text. V průběhu prvních dní používání W880i jsem opakovaně kroutil hlavou nad konstrukcí alfanumerické klávesnice. Zde očividně praktičnost ustoupila záměru designérů, neboť místa je kolem dost a dost. Nebylo by problémem umístit zde klasickou nebo leptanou kovovou klávesnici. Výrobce ale zvolil cestu malých trnových kláves, tedy nic pro velké prsty. Nejjistější je výstupky mačkat bokem prstu či nehtem, při používání bříška prstu může dojít ke stisku sousedních kláves. I když jsou klávesy poněkud vratké, vyznačují se dobrou odezvou stisku a přiměřeným zdvihem. Právě proto jsem nakonec vzal klávesnici na milost, po několika dnech se na neobvyklé řešení dá zvyknout. Pocitu nejistoty při psaní jsem se však po celou dobu testování nezbavil.

Zvuk – Walkman se sluchátky jak má být

Sony Ericsson vždy přibalí ke svým Walkman telefonům kvalitní sluchátka. Nejinak tomu je i v tomto případě, kdy v krabici opět nalézáme stereofonní headset se špuntovými sluchátky, jejichž konce se musí vložit až dovnitř do zvukovodu. Poskytují výborný zvuk, kvalitní basy i výšky a dostatečnou hlasitost. Při poslechu jste navíc dokonale odizolováni od okolního světa. Díky redukci na 3,5 mm Jack, která se nachází na dálkovém ovládání, není problém připojit svá vlastní sluchátka. Stereo Bluetooth profil A2DP rovněž umožňuje připojení stereofonních Bluetooth sluchátek.


Sluchátka a reproduktor

Hlasitý reproduktor na těle telefonu se svou kvalitou řadí k průměru. I přes menší rozměry ale reprodukuje hudbu i vyzvánění velmi hlasitě a v dostatečné kvalitě. Rezonování či zkreslený zvuk od něj nečekejte. Malá tloušťka téměř znemožňuje umístění stereo reproduktorů, které by se jinak k W880i velmi hodily.

Displej – milimetry, co mnoho znamenají

Displej si za své parametry zaslouží pochvalu. QVGA rozlišení a 262 tisíc barev jsou příjemné hodnoty. Displej je ale bohužel o něco menší, než je u Sony Ericssonu zvykem, a pro uživatele s horším zrakem mohou být některé informace hůře čitelné. Na druhou stranu ale menší rozměry v kombinaci s rozlišením 240 x 320 bodů přináší velmi jemnou podívanou. Displej se může pochlubit také dobrou čitelností na přímém slunci a výborným podáním barev. Někdo mu tak může vytknout pouze menší rozměry, přitom místa kolem něj je dostatek.

Hlavní menu, ovládání – ve stylu sourozenců

Prostředí Sony Ericssonu W880i je samozřejmě již druhé generace, poprvé jsme jej viděli u modelu K800i, v jehož recenzi jsme se také o novinkách moderního prostředí podrobně rozepsali. Mezi největší změny patří možnost multitaskingu, nový systémový font a grafika menu, zcela inovovaný internetový prohlížeč Netfront a v neposlední řadě nová RSS čtečka a grafika editorů zpráv. Ale vezmeme to pěkně postupně. Po zapnutí se vás Sony Ericsson obligátně zeptá, zda-li chcete spustit i radiovou část nebo zůstat offline. Tento dotaz lze v menu vypnout. Pro oba režimy však potřebujete mít vloženou SIM kartu, bez ní si zavoláte pouze na tísňové linky.


VIDEO: Podoba hlavního menu, změna témat, ukázka flashových témat (PŘEHRÁVÁNÍ SPUSTÍTE KLIKNUTÍM NA OLBAST VIDEA)

Pohotovostní režim poskytne vše, co je pro informování uživatele důležité. Přehledné ikonky v záhlaví doplňuje datum v dolní části displeje. Hodiny mohou být buď klasicky malé umístěné nad datumem nebo zvětšené přes půl displeje. Přehlédnout takový font je pak zhola nemožné. Na pozadí může být buď tapeta přidružená k tématu anebo vlastní, s možností použít dokonce animovaný GIF. Všechny čtyři směry kurzorového kříže lze nastavit na téměř libovolnou položku v menu.


VIDEO: Ukázka práce s menu činností (PŘEHRÁVÁNÍ SPUSTÍTE KLIKNUTÍM NA OLBAST VIDEA)

Dříve než vstoupíme do menu, sluší se zmínit velmi praktické a dobře zpracované „menu činností“. To lze vyvolat speciálním tlačítkem umístěnou nad korekční klávesou „C“. Skládá se ze čtyř záložek, z nichž tři v podobě seznamu nových událostí (zprávy, zmeškané hovory), vlastních zkratky a záložek internetového prohlížeče známe již od dob modelu K750i. Kouzelná čtvrtá záložka s názvem spuštěné aplikace se objevila poprvé u top-modelu K800i a nechybí ani zde. Zobrazují se zde funkce a JAVA aplikace běžící na pozadí, minimalizované. Rovnou ale podotýkám, že kromě JAVA aplikací se dá takto minimalizovat pouze zlomek funkcí a nabídek.


Menu po zapnutí | Regulace jasu displeje | Pohotovostní režim s velkými... | ...a malými hodinami | Hlavní menu |Další úroveň menu

Mezi ty patří emailový klient, psaní nové zprávy, složka doručených zpráv, přehrávač hudby, rádio, stopky, odpočítávací měřič a synchronizace. Internetový prohlížeč mezi nimi bohužel není a pokud jej opustíte i přes menu činností, vrátit se k němu již nelze. Pokud je minimalizováno více JAVA aplikací, vypne telefon animace v menu pro úsporu paměti. Zkoušel jsem minimalizovat 10 aplikací a funkcí a telefon při pohybu v menu stále nejevil žádné známky zpomalení. Za menu činností jako celek si Sony Ericsson zaslouží pochvalu, možnost minimalizovat aplikace a funkce je navíc u „hloupých“ telefonů ojedinělá.


Menu činností obsahuje také nesmírně užitečnou záložku spuštěných aplikací

Hlavní menu je klasicky v matici 3 x 4, doplněné o „bublinové“ animace při zvýraznění položky. Další úrovně menu jsou textové, jejich položky animovaně rolují z horní části displeje. Animace nelze nijak vypnout, deaktivují se samy při více spuštěných aplikacích na pozadí. I s nimi je však pohyb v menu rychlý, telefon vás nenechá čekat téměř nikdy. Sekundu si počkáte, jen než se zobrazí hlavní menu. Walkmany se mohou pochlubit také speciálními flashovými tématy. Rovnou dvě nalezneme i zde. Kromě speciálních bublinových animací a zobrazování názvu přehrávané skladby v pohotovostním režimu přináší jedno z nich opět originálně řešené hlavní menu. Položky jsou uspořádány do řady, pohyby v menu jsou navíc doprovázeny vibracemi. Odezva v takovém menu je bohužel pomalejší a na uspořádání si je potřeba také zvykat..

Hudební funkce – Walkman bez rádia: Je to možné?

Pro veškerá multimédia má W880i přichystanou paměť o velikosti 20 MB, která by ale na fotografie a zejména hudbu v žádném případě nestačila. Proto nechybí také možnost rozšíření paměťovými kartami Memory Stick Micro (M2). S telefonem je dodávána rovnou karta s kapacitou 1 GB, což jistě potěší. Karta také nese velkou měrou podíl na vyšší pořizovací ceně Walkmanu, na druhou stranu slibuje hodiny hudby a dalších multimédií.


Menu Walkmanu | Prostředí přehrávače je nové | Po vzoru W850i jsou dostupné také vizualizace | Při zvoleném flashovém schématu se v pohotovostním režimu objeví název skladby

Walkman (hudební přehrávač) spustíte nejrychleji speciálním oranžovým tlačítkem na levém boku. Vzhled přehrávače je nový, vidět jsme jej mohli poprvé u vysouvacího modelu W850i. Skladby jsou přehledně tříděny podle ID3 tagů, nechybí automatické a manuální seznamy skladeb. Oproti W850i se zrychlil pohyb nabídkou přehrávače; nové animace nyní téměř nezdržují.

Samotné prostředí při přehrávání je také inovované, novinkou je zobrazení obrázku přehrávaného alba, který může být nahrazen jednou ze tří vizualizací. Sony Ericsson si s grafikou opravdu vyhrál a kromě dobrého designu přináší také pohodlné intuitivní ovládání. Při minimalizování přehrávače se (v případě, že máte nastaveno flashové téma) v pohotovostním režimu zobrazují animacemi doprovázené informace o skladbě. Nechybí možnost ekvalizéru, dostupná je i vlastní konfigurace. Walkman sluchátka se opět strkají až do zvukovodu, díky čemuž se můžete těšit na kvalitní zvuk se slušnými basy. Fajnšmekři si ale mohou připojit vlastní sluchátka, protože na ovládacím modulu s mikrofonem nechybí redukce na klasický konektor 3,5 mm Jack.


TrackID: nahrávání a odesílání vzorku skladby z diktafonu | TrackID: výsledek

V předchozích recenzích telefonů Walkman jsme vždy pokračovali pochvalou FM rádia s RDS, což nyní učinit nemůžeme. Ač jsme tomu dlouho nemohli uvěřit, Sony Ericsson W880i opravdu FM rádio ve své výbavě postrádá. Do tenkého těla se již zřejmě nevešel příslušný čip, jiné vysvětlení nás nenapadá. Rádio k telefonům Walkman neodmyslitelně patří a podle mnohých reakcí v diskuzních fórech je právě tento závažný nedostatek příčinou toho, že si někteří uživatelé W880i nekoupí.Malou náplastí je podpora streamovaných rádií a funkce TrackID. Díky ní stačí nahrát úryvek písničky a po odeslání na server telefon vypíše název skladby a další informace. Kvůli absenci rádia ale lze tuto funkci využívat pouze ve spojení s diktafonem a úspěšnost rozpoznání tak není příliš vysoká.

Další multimediální funkce – hrajeme si a upravujeme

Jak již bylo řečeno, s W880i hned po vybalení z krabice problém s pamětí mít nebudete. K 20 MB vnitřní paměti přidal výrobce paměťovou kartu s kapacitou celých 1 GB. Paměť telefonu i karty lze spravovat v přehledném správci souborů.

Prohlížeč obrázků nabízí kromě standardních zobrazení také pohled na snímky podle časové osy, rozdělené na dny a měsíce, kdy byly pořízeny. Spolu se snímky se v jednom přehledu zobrazují i natočené videosekvence, navíc s novými a šikovnými živými náhledy. Při vybrání ikonky videa se začne přehrávat a napoví, co je jeho obsahem.


Správce souborů | Prohlížeč obrázků disponuje také režimem prohlížení podle data vyfotografování snímku | Obrázek je možné odeslat do blogu

Kromě fotoaparátu, o kterém bude řeč v následující kapitole, se můžete zabavit klasickým multimediálním příslušenstvím, přítomným ve všech posledních Sony Ericssonech. Jedná se o známé trio VideoDJ, PhotoDJ a MusicDJ, jejichž názvy napoví vše. V sekci zábava nalezneme dále diktafon, vzdálené ovládání počítače přes Bluetooth a také videopřehrávač.


PhotoDJ | VideoDJ | MusicDJ

Výrobce do paměti telefonu předinstaloval jen jednu hru, a to známou variaci na Tetris s názvem QuadraPop Díky podpoře JAVA 2.0 včetně 3D technologie není problém množství aplikací doinstalovat. Při testování výkonu Javy jsme navíc dostávali velmi dobré výsledky - to je ostatně typické pro Sony Ericssony s novým uživatelským prostředím, které zřejmě dostaly rychlejší procesor.

Fotoaparát - tenké dvě mega

Fotoaparát na zadní straně dokáže pořizovat snímky v rozlišení 2 megapixely, konkrétně 1600 x 1200 bodů. Nastavit je možno také dvě nižší rozlišení (1 megapixel a VGA). Nejrychleji lze fotoaparát aktivovat klávesou na pravém boku telefonu, po jejímž stisku se během necelé vteřiny zobrazí prostředí fotoaparátu. Telefon se při focení drží na šířku, přičemž jako uživatelské prostředí je použito to, jaké nalezneme u K800i. Jako spoušť poslouží potvrzovací střední klávesa nebo samozřejmě spoušť, nacházející se v tomto režimu pěkně pod ukazováčkem. Prodleva mezi stiskem klávesy a vyfocením snímku je minimální, W880i je opravdu fotící rychlík, a to hlavně díky absenci autofocusu. Všechno zlé je tak na něco dobré. Pokud se nacházíte v pohotovostním režimu, lze díky okamžitému startu i snímání během dvou vteřin zachytit případnou momentku.


Čočky hlavního i druhého fotoaparátu jsou velmi malé

Boční posuvné tlačítko pro regulaci hlasitosti slouží při focení k zoomování, které je ale nedostupné při zvoleném nejvyšším 2 Mpx rozlišení. Přes praktické a rychlé pruhové menu v dolní části displeje lze rychle použít další funkce. K dispozici jsou efekty (oproti starším Sony Ericssonů ubyl efekt solarizace), noční režim i vyvážení bílé. Nechybí ani specialitka Sony Ericssonů – režim Panorama. V režimech snímání nalezneme také shlukové snímání, jehož aktivací vyfotí W880i čtyři snímky v rychlém sledu za sebou, ale pouze ve VGA rozlišení.


Prostředí fotoaparátu známe již ze Sony Ericssonu K800i

Kvalitou snímků se fotoaparát W880i zařadí pouze do dvoumegapixelového průměru. Fotografie jsou téměř ostré, potěší věrné podání barev, nízká hladina šumu při slušné citlivosti. I při dobrých světelných podmínkách bohužel lze pozorovat nepříjemné slévání podobných barevných ploch. Ze stromů nebo vzdálenějších tváří lidí tak zbudou pouze „matlanice“. Velké množství šumu v kombinaci se sléváním barev a absencí LED diody téměř znemožňuje pořizovat snímky za tmy. Kvůli absenci autofocusu si W880i netroufne ani na makro. Na nenáročné focení momentek za denního světla však W880i poslouží dobře. Celkově se zde ovšem ukazuje nedostatek prostoru pro lepší optiku a větší snímač, jinak jsou snímky ze Sony Ericssonů vždy na vysoké úrovni.

Do režimu videa se lze rychle přepnout stiskem dolního směru kurzorového kříže. I zde je možnost kompenzovat expozici, vyvážit bílou nebo použít efekt. Videosekvence jsou ale se svým rozlišením 176 x 144 odsouzeny pouze pro MMS, na počítači na ně není hezký pohled. Sony Ericsson kvalitou a rozlišením videosekvencí výrazně zaostává za konkurencí.

VIDEO (265 kB, 3GP)
VIDEO 2(445 kB, 3GP)

Telefonní seznam a volání - v říši UMTS

Telefonní seznam umí vše, co se sluší a patří. Kontakty lze vyhledávat postupným psaním, jednotlivá čísla a emaily u daného kontaktu je možné rychle prohlížet pohybem v horizontálním směru. Problémem všech Sony Ericssonů je chybné řazení jmen s diakritikou. Čenský se tak v telefonním seznamu bude nacházet až za panem Zahradníčkem, což přehlednosti nepřidá.

Telefon neumí pracovat se jmény na SIM kartě a v paměti telefonu najednou, je nutné si zvolit. Většina uživatelů ale jistě využije vnitřní paměť. Ta pojme maximálně 1.000 kontaktů, přičemž k nim můžete přiřadit nejvíce 2.500 čísel. Omezení však neplatí pro další položky, takže si ke každému kontaktu kromě pětice telefonních čísel můžete zapsat tři emailové adresy, jednu webovou adresu, titul, společnost, poštovní adresu do zaměstnání a domů a samozřejmě také poznámku a narozeniny, které se objeví automaticky v kalendáři.

Každému kontaktu lze přiřadit obrázek, který se zobrazí během příchozím hovoru. Totéž platí pro video, jež zastoupí obrázek a jeho zvuk se použije jako vyzvánění. W880i jinak může vyzvánět buď klasickým dvaasedmdesátihlasým polyfonním MIDI nebo hudbou ve formátu MP3/AAC. Zvukový projev je trochu plochý, ale jinak kvalitní a poměrně hlasitý. Sony Ericsson zvládá také skupiny volajících, ty ovšem slouží pouze k hromadnému posílání zpráv, nelze u nich nastavit nic jiného.


Hovor | Videohovor a možnosti jeho ovládání

Možnosti ovládání hovoru jsou zcela standardní, nechybí hlasité handsfree ani diktafon, který nahraje probíhající hovor až do vyčerpání kapacity paměti telefonu či paměťové karty. Díky druhé kamerce si naplno užijete také největšího výdobytku sítě UMTS – videohovorů. Ty jsou dobře ovladatelné, místo odesílání videa lze rychle nastavit alternativní obrázek. Z kontextové nabídky není problém zvolit lepší/horší kvalitu videa, vyvážit bílou nebo přepnout na hlavní fotoaparát. Chování telefonu lze upravit vyzváněcími profily, které lze po vzoru Nokie rychle přepínat pomocí vypínacího tlačítka na vršku telefonu.

Zprávy - tenké a hudební spojení se světem

Co se zpráv týče, nabídka se příliš nemění. Uspořádání je stejné jako u ostatních Sony Ericssonů, po vzoru modelu K800i se změnila jen grafika editorů. V psaní textů pomáhá povedený slovník T9, který si pamatuje vámi preferovaná slova a navíc doplňuje některá často používaná slovní spojení. Standardně píše bez diakritiky, zvolit si však můžete i psaní s ní. Psaní textů je tak o mnoho snazší. Editor SMS zpráv zůstal beze změny, stále jsme se nedočkali odpočítávání znaků. To se objeví až těsně před naplněním počtu znaků dílčí zprávy. Počet uložitelných SMS zpráv je závislý pouze na velikosti volné sdílené paměti.

MMS zprávy se vytvářejí v novém ediotru po vzoru modelů W850i nebo K800i, funkčnost a intuitivnost ale zůstala. Odesílat a přijímat lze zprávy až do velikosti 300 kB. Psaní nových SMS i MMS lze minimalizovat a díky menu činností se k editoru později vrátit.


Nabídka zpráv | psaní nové SMS zprávy | seznam přijatých zpráv | čtení zprávy

Malým faceliftem si prošel též emailový klient. Opět si poradí až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Nová verze uživatelského prostředí přinesla také čerstvou podobu psaní i čtení zprávy: obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je navíc možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat.


Psaní nové MMS | psaní emailu | čtení emailu s nejmenším písmem | čtení emailu na celý displej s největším písmem

Po vzoru dalších Sony Ericssonu nalezneme v nabídce zpráv i povedenou čtečku RSS zpráv, umožňující stahovat nové zprávy manuálně i automaticky v nastaveném intervalu. O novinkách na zvolených RSS kanálech vás telefon upozorní ikonkou v záhlaví. Při kliknutí na určitou zprávu se otevře prohlížeč a po chvilce již můžete číst nový článek. Všechny námi vyzkoušené kanály fungovaly bez problému.


Seznam přijatých emailů ve schránce | Čtečka RSS zpráv

Organizační funkce – K800i vzorem?

Pod dlouhé době jsme se dočkali v organizačních funkcích inovace. Kalendář s denním, týdenním i měsíčním náhledem si polepšil v možnostech událostí. Stále sice lze zadávat pouze jeden typ události, již v recenzi K800i jsme však pochválili důležitou změnu.

Zadávání je rozděleno do dvou záložek, přičemž ta druhá umožňuje kromě vyplnění místa a popisu události zvolit také opakování a vybrat celodenní událost. Zadávání je přehledné a díky druhé záložce lze s událostmi pracovat skutečně podrobně. Za zpracování kalendáře si Sony Ericsson zaslouží pochvalu. Někomu však může vadit omezená kapacita na 250 záznamů, běžnému uživateli však bohatě dostačí.


Kalendář a úkoly

Ostatní organizační funkce se nesou v duchu ostatních týmových kolegů, nic nového zde v podstatě ani vymyslet nelze. V nabídce tak nalezneme úkolovník, poznámky, časovač, stopky i kalkulačku. Důležité údaje si můžete pod heslem uložit do paměti kódů, k dobrým mravům patří také opakovaný budík, Sony Ericsson nám jich naservíroval rovnou pět. Kalendář, úkoly, poznámky i kontakty lze bez problému synchronizovat se serverem i počítačem.


Budík | Kalkulačka | Stopky

Datové funkce –opět špička, opět bez EDGE

Sony Ericsson W850i se může pochlubit také slušnou datovou výbavou. K počítači je možné jej připojit přes kabel (součástí balení) nebo Bluetooth 2.0. Infraport se do tenkého těla již nevešel. Do výbavy si bohužel opět nenalezlo cestu EDGE, v GSM sítích si tak budete muset vystačit s pomalým GPRS třídy 10. Obyvatelé Prahy a Brna si ale navíc mohou připsat bodík za podporu UMTS, díky němuž se lze k internetu připojit rychlostí 384 kb/s. Ovšem pouze v síti operátora O2.


Vynikající webový prohlížeč Netfront: SmartFit zapnuto | na celý displej bez SmartFit | režim na šířku

Třešinkou na dortu každého dražšího Sony Ericssonu je webový prohlížeč Netfront, s kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotné webové stránky. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky přechroustat, jejich zobrazení je však poté téměř jako na stolním PC. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů.

Pro pohyby po stránce není použit kurzor myši, ale tradiční skákání po odkazech, které je však zvláště u složitých stránek trochu nepraktické a zdlouhavé. Ne vždy se mi tak na složitých stránkách podařilo hledaný odkaz vybrat a přejít na něj. Celkově se ale prohlížeč povedl a díky dobrému rozlišení displeje si klidně můžete při čekání na tramvaj surfovat po plnohodnotném internetu. Konečně se tak lze i s obyčejným „hloupým“ telefonem podívat na plnohodnotné internetové stránky, to konkurence zatím neumí. K dokonalosti chybí jen možnost prohlížeč minimalizovat, s tím si zatím poradí jen chytré telefony.

Zhodnocení – revoluce v konstrukci, evoluce ve výbavě, devoluce v hudbě

Sony Ericsson W880i více než naplnil naše očekávání. Perfektně zpracovaný telefon s výjimečně tenkým tělem v kombinaci se špičkovou výbavou nemůže zůstat bez povšimnutí. W880i se rychle stává při položení na stůl tématem hovoru, k čemuž přispívá také elegantní a draze působící zevnějšek. Superlativům však odpovídá také cena, která se pohybuje kolem 11-12 tisíc Kč na začátku prodeje. Tenký Walkman tak rozhodně nebude pro každého. Někomu navíc nemusí vyhovovat kontroverzní klávesnice nebo pouze průměrný fotoaparát. Největší slabinou u hudebního telefonu je však absence FM rádia. Co na něj říkáte vy? Oslovil vás?

sony-ericsson-w880i
Klady
  • elegantní design a extrémně malá tloušťka 9
  • 5 milimetru
  • výborné konstrukční zpracování
  • jemný QVGA displej
  • slot pro paměťové karty a 1GB karta v balení
  • výborný hudební přehrávač Walkman
  • velmi kvalitní špuntová sluchátka s možností připojit svá vlastní
  • podpora sítí 3.generace včetně videohovorů
  • propracované uživatelské prostředí s možností minimalizace více aplika
Zápory
  • nemá FM rádio
  • na klávesnici je potřeba si zvyknout
  • průměrný fotoaparát a nekvalitní video
  • hodilo by se EDGE
  • displej mohl být větší
Diskuze ke článku
Jirka
To jste si toho nevšimli? Jak tam máte screenshot displeje,je tam v nabídce rádio a to přece W880i nemá ne..:-D
acojako
..ehm ehm...nechápu porč tady píšete, že má w880i dobrou reprodukci hudby ze zadního reproduktoru...to je snad nejhorší kvalita ze všech mobilů..eště horší než Samsung D900!! Zvuk je plechový a má strašné výšky..a ekvalizérem to není..!! to jako opravdu nechápu no..
MBC
Stačí si vypnout rozšířené stereo, které je nastaveno pro sluchátka pak to zní normálně. Pro příště si stačí přečíst návod
Daniel
Dobry den. chtel bych se zaptat, ktery z telefonu je lepsi but SE W880i nebo Nokia 5310 Xprees music???

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze