Sony Ericsson W705 exkluzivně v redakci - blogujeme
recenze

Sony Ericsson W705 exkluzivně v redakci - blogujeme

23

Do rukou se nám exkluzivně dostala novinka ze Sony Ericssonu, hudební model W705. Ten by se přitom na trhu neměl objevit dříve, než na konci 1. čtvrtletí roku 2009. Rozhodli jsme se založit blog, ve kterém vám následujících několik dní budeme postupně podávat speciality ala Walkman z modelu W705. Nepřijdete o nic podstatného, co Sony Ericsson W705 nabídne.

Nepřehlédněte: Preview Sony Ericsson W705: Walkman s Wi-F&hide;i a 4GB kartou

I když se jedná zatím jen o prototyp telefonu, a je tedy nutno některá jeho chování brát s rezervou, stojí za to si jej podrobněji představit a vyzkoušet. Mě osobně během prvního dne seznamování očaroval a soudím o něm, že se jedná o jeden z nejlepších Walkmanů za celou éru, co tato řada existuje. A přitom držím v ruce jen prototyp, takže výsledný telefon bude zcela jistě ještě vychytanější, než tento. V podstatě jsem dosavad narazil na dvě nefunkčnosti, a to při připojení k počítači, kdy telefon „umře“ a nenaběhne, dokud neuděláte nucené vyjmutí a uložení baterie. Takže s počítačem si moc rozumět nebude. Druhou věcí je nefunkční navigace, kterou najdeme hned pod mapami Google. I tak si ale myslím, že se máte na co těšit a naše první dojmy z parádního muzikanta, modelu W705, vás zaujmou.


Čeká nás ještě test nejnovější verze prohlížeče Opera mini 4.2. Zaměříme se i na hudební přehrávač Walkman 3.0.


Design a konstrukce: zepředu pokovený, zezadu pogumovaný

O Sony Ericsson W705 dopředu tvrdím, že si získá hodně příznivců, a to nemyslím jen díky vydařenému zevnějšku. Nejdříve se o něm přeci jen zmíním, jelikož mě zaujal a nedá mi spát. Kovový vzhled přední strany skvěle kontrastuje s boční zlatou linií a zadním černým pogumováním, stejným jako u modelu W980. V případě W705 výrobce vsadil na správnou kartu, telefon se výborně drží v ruce, je příjemný na dotek a zároveň i odolný vůči omlácení. Naopak ne zcela jasný je záměr s displejem, který je nepatrně, snad jen 0,5 mm, vysunut nad úroveň krytu, takže v případě nečistot bude na poškrábání více náchylný.

Displej a jeho okolí: výsuvná konstrukce nadělila místa navrch

Telefon disponuje aktivním TFT displejem o rozlišení QVGA, tedy 240 x 320 px. Zobrazuje 262 tisíc barev a úhlopříčka je přijatelných 2,4 palce. Výrobce si dal hodně záležet na kvalitě, pokud tedy tento prototyp má ten stejný displej, jaký bude použit u výsledného produktu. Chtěli bychom zjistit jemnost, protože je opravdu radost displej pozorovat. Také u displeje však nalezneme jednu vadu na kráse, kterou jsme popsali o odstavec výše. Nad displejem nalezneme světelné čidlo, kamerku pro videohovory a tradiční logo Walkman ve zlatém hábitu. Pod displejem jsou uspořádána velice podobně, jako např. u modelu W890, všechna funkční tlačítka. Na můj vkus jsou lehce ovladatelná, člověk se nepřeklikne. Inu výrobci se zadařilo, ocení to i budoucí majitelé?

Klávesnice a pohodlnost ovládání: matné minikopečky s luxusním podsvícením

Při oficiálním představení jsme si nebyli jisti, jak se Sony Ericsson postaví ke klávesnici, zdali jí opět nevyřeší nějak konstrukčně nedobře. Hned v zápětí jsme se sami ujistili, že u modelu W705 tomu tak opravdu nebude. Jednotlivá tlačítka tvoří miniaturní vlnky, které jsou pospojované zlatými tečkami. Prim zde hraje krémově hnědá barva tlačítkové destičky. Bílé podsvícení funkčního panelu tlačítek i klávesnice samotné je bezchybné, dostatečně rozložené v každé části a přiměřeně intenzivní.

Organizační funkce: kalkulačka s kosmetickou úpravou

Organizačním funkcím je vyhrazena ikonka organizátor a prostor v ní v dolním řádku menu. Nalézáme zde správce souborů, budíky, aplikace, videohovor, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizaci s PC, časovač, stopky, paměť kódů. Menších kosmetických změn doznala kalkulačka, nové funkce v ní i nadále nepřibyly. Do temných koutů poslouží funkce světlo, která rozsvítí LED diodu fotoaparátu. V pravém horním rohu menu nalezneme sekci zábava, v níž je netradičně umístěn záznam zvuku a dálkové ovládání. Mezi hrami se nachází v tomto prototypu Quitar Rock Tour a Sudoku. Výsledný telefon může však mít nainstalované úplně odlišné hry.

Fotoaparát a jeho možnosti využití: 3 „mega“ opět bez autofocusu

Jak telefon upoutal z hlediska designu, displeje a klávesnice, tak v oblasti fotoaparátu tradičně ztrácí. Je pravdou, že na zástupce řady Walkman jsou 3,2 Mpx standardem, i když potěšitelnější by byly včetně autofocusu, který zde schází. Fotky nedostanou patřičnou ostrost, čímž výrobce telefon poněkud sráží, vzhledem k době uvedení na trh nejspíše na začátku dubna 2009. Prostředí je důvěrně známé z předchozích telefonů řady W. Osobně si troufám tvrdit, že je na vlas stejné, jako v modelu W980. Plusová je rozhodně možnost využít LED diodu fotoaparátu i co by světlo.

Zkušební fotografie

Zkušební video (MP4, 3 175 kB, 320 x 240 bodů)

Zvuk z reproduktorů a sluchátek: hudební uspokojení nejen se „špunťáky“ HPM-77

Pročpak máme reproduktor umístěn na zadní straně telefonu, kde v případě položení na podložku hraje do ní, a ne do prostoru? Litujeme, že Sony Ericsson nebyl schopen umístit dvojici reproduktorů na boky přístroje, čímž by zajistil jakž takž stereo poslech. Za výsledný hudební projev nicméně chválíme. Sony Ericsson W705 disponuje stejnou úpravou zvuku (Award-Winning Clear), jako véčkový model W980, v případě W705 se jedná o diametrální rozdíl k lepšímu. Ke sluchátkům můžeme říct snad jen jediné slovo, které vystihne naše rozpoložení. Cool! Vskutku, výsostný hudební poslech na té nejvyšší úrovni, a to nejen díky zmíněné technologii, Clear Bass, ale i sluchátkům HPM-77, která se s telefonem budou dodávat v balení. Sice jsme se nedočkali kýženého 3,5 mm Jack konektoru, nicméně u tohoto modelu musím kvitovat, že to vhodným umístěním portu až zas tolik nevadí. Vlastní sluchátka lehce připojíte do odnímatelné části místo těch špuntových.

Hlavní menu, jednoduchost a schémata: imunní proti změnám

Sony Ericsson vsází na stejnou kartu, evidentně menu přepracovávat do nové podoby nebude, takže rozložení jednotlivých ikon je známé. První řada z matice 3 x 4 je vyhrazena pro funkce PlayNow, internet a zábavu. Prohlížečem jest NetFront verze 3.4. O řadu níž se krčí fotoaparát, zprávy a média. Třetí řádek ikon umožňuje vstup do rádia, kontaktů a přehrávače Walkman. Poslední tři spodní místa patří hovorům, organizátoru a nastavení. Slíbili jsme vám ke stáhnutí schémata, kterými se prototyp W705 prezentuje:

Sony Ericsson W705 vlastní tato zvonění:

Sony Ericsson W705 nabízí tyto obrázky:

I podivné video jsme v telefonu nalezli:

Oficiální Demo Tour Sony Ericssonu W705:

Wi-Fi a ostatní datová konektivita: Walkman, který zachtěl mít víc

Podobně, jako dvojník G705, přináší model W705 bezdrátovou technologii Wi-Fi. Ta je použita u telefonu bez operačního systému, řady Walkman, úplně poprvé. V nastavení jí patří místo mezi připojením, a to hned první shora. Stačí jeden klik a telefon ochotně vyhledá všechny dostupné sítě. Správné připojení k dané síti značí zezelenalá ikonka v horní oznamovací oblasti. Co mě ovšem mrzí, a to opravdu značně, je nemožnost zvolit při zapnutí prohlížeče typ připojení. Člověk musí spoléhat na to, že se telefon přes Wi-Fi samozřejmě připojí, pokud však není signál dostatečný, tak ihned přechází na datové připojení definované v nastavení. Uživatel pak nemá na výběr, jednoduše nevědomky přidá nějaký ten peníz do kasičky operátora. Zkouším přijít na způsob, jak tuto záležitost obejít, zatím ale neúspěšně.

Wi-Fi umožňuje podobná nastavení, jako lze realizovat v počítači, více brzy najdete v přiložených screenech. Nejvíce mě zaujala poměrně čerstvá spolupráce Sony Ericssonu se serverem YouTube. Doslova jsme se od výrobce dozvěděli u předešlého modelu G705: „Společnost Sony Ericsson zahájila modelem G705 spolupráci se společností Google také v oblasti využití portálu YouTube v mobilním telefonu. Vybrané mobilní telefony Sony Ericsson tak budou nově umožňovat snadné a rychlé nahrávání a stahování videí prostřednictvím populárního serveru YouTube“.

Datová výbava je kompletní, potěší kromě zmiňovaného Wi-Fi se standardem DLNA pro snadné bezdrátové sdílení fotografií, je telefon naučen pracovat s GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s). Přítomnost videokamerky nad displejem značí podporu videohovorů, které jsou pro nás stále spíše snem, než skutečností. České operátory zajímá nyní jen způsob, jak zákazníka nalákat na co „nejlevnější“ nabídku. Dá se ale lákat na pomalé datové přenosy, jakými bezesporu GPRS a EDGE je, a tvrdit o nich, že jde o vysokorychlostní internet? Osobně se vždy těmto výrazům pousměji a zároveň zazoufám, jak už i blízký východ má několikamegové datové přenosy standardně v každé miniobci, zatímco mi jen dál přeplácíme „snečí“ datové přenosy.

Vraťme se k datovým přenosům, zbývá nám připojení k počítači, které realizujeme přes USB 2.0, samozřejmostí je podpora Mass Storage. Bezdrátové přenosy na krátkou vzdálenost obstará Bluetooth 2.0 (včetně A2DP profilu). Sony Ericsson se snad přeci jen začíná zaobírat výtkami svých fanoušků. Konektor pro připojení sluchátek, nabíječky, atd. je umístěn přesně tam, kde jsem si ho přál i já - na boku telefonu v horní části, čímž nepřekáží držení telefonu v ruce.

YouTube v mobilu: jak vypadá mobilní verze nejpopulárnějšího serveru s videi?

Mezi aplikacemi je novinkou YouTube, brána do světa s videi nejrůznějšího zaměření. Berte zřetel na fakt, že spuštěním aplikace dáváte telefonu souhlas se stahováním dat. V případě připojení k Wi-Fi není jednoznačně vidět, jestli se přes ni připojujete. Nastavení v YouTube prakticky neexistuje, takže je to trochu nedomyšlené, na můj vkus. Základní stránka Youtube v mobilu po načtení zobrazuje nejnovější video ke zhlédnutí, vyhledávání, oblíbená videa a můj účet. Zkusíme-li spustit nabízené video, jsme ihned překvapeni rychlostí spuštění a plynulým sledováním. Jsme připojeni přes Vodafone (EDGE). Pokud budou videa upravována ze strany Youtube do menšího rozlišení a tudíž i menší velikostí, tak je to výborná zpráva. Zatím byla většina videí nesledovatelná kvůli obrazu složeném z velkých barevných čtverečků.

Google mapy a navigace Wayfinder: s neomezenými daty na výsluní

Sony Ericsson W705 bude obdařen mapami Google a navigací Wayfinder. Prototyp umožnil vyzkoušet mapy Google, které naleznou aktuální pozici během 5 sekund, avšak s použitím datových přenosů. S neomezenými daty jste za vodou, vy ostatní mapy příliš nevyužijete. Mapa je na displeji čitelná bez potíží, a to při oddálení i postupném přibližování daného výseku.

Moje cesta – Zadejte počáteční a cílový bod, mapy vám barevně vykreslí cestu, kudy jet.
Cesta veřejnou dopravou – Zadejte počáteční a cílový bod, mapy vám doporučí, čím a kudy cestovat.

Google mapy sice sami o sobě nenabízejí takové možnosti, jako konkurence, ale s datovým tarifem jsou rychlostí nalezení bodu na výsluní. Kapitola navigace zatím zůstává uzavřena, ikonka v telefonu značí přítomnost, vyzkoušení nemožné.

Otázky a odpovědi: nabízíme jedinečnou možnost položit dotazy přímo k testovanému prototypu Sony Ericsson W705. Buďte s námi první, kdo ví o exkluzivním přírůstku řady Walkman víc.

Jakékoliv vaše dotazy se pokusíme zodpovědět v diskuzi pod článkem.


Technické parametry

Rozměry95 x 48 x 14,3 mm
Hmotnost98 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení stříbrné, červené
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
DisplejTFT, rozlišení 240 x 320 px, 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,4 palce
Paměť120 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (v balení 4GB karta)
Otevřený operační systémne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, budíky, světlo, záznam zvuku, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, webový prohlížeč NetFront 3.4, Microsoft Exchange ActiveSync
Multimédia72-hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač Walkman (Clear Bass, SensMe, Shake control, PlayNow), FM rádio s RDS, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), LED dioda, 3,2x digitální zoom, scény, vyvážené bílé, pokročilé efekty, panorama, Photo-fix, PictBridge, x-Pict Story
nahrávání QVGA videa
přední kamerka pro videohovory
GPSne, pouze Google mapy s možností stahování dat přes internet
Datové funkceUSB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g)
Baterie a výdržLi-Ion 950 mAh
Doba hovoru: 10 hodin
Pohotovostní doba: 400 hodin
Cena a dostupnost 7 590 Kč
březen/duben 2009
Diskuze ke článku
Kitovec
Přidáte defaultní schémata?
Radek
Dobrý den, chci se zeptat na kolik se liší model W 705 od G 705, z ktrého podstatě vychází.
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobry den, bohuzel model G705 nemame k dispozici, takze nelze s jistotou rict. Z dosavadniho porovnani informaci obou modelu vyplyva, ze se budou lisit hudebnim prehravacem (walkman a klasicky), W705 navic obdrzi spuntova sluchatka HPM-77 a 4GB M2 kartu v baleni. O jinych odlisnostech mi zatim neni znamo. Pokud vsak mohu rict nazor na W705, tak je to predni stranou model W890 a zadni dosti podobný stylu W980. Takze takovy multimix, avsak opravdu zdarily. Pokud cena klesne nekam k 5 tisicum, tak si myslim, ze se bude W705 velmi dobre prodavat, stejne tak i G705, vzdy zalezi na tom, co uprednostnujete. V pripade techto dvou modelu, a nynejsim znamym informacim, ze rozdil v cene ma byt zhruba 100-200 kc, bych rozhodne doporucil W705.
pino
Pěkné seznámení s telefonem - velká škoda focusu...díky za schémátka - supr - jen kdyby tak šla přidat i flash meníčka - jsou-li :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze