Sony Ericsson W595: Walkman se sněhovou příchutí
recenze

Sony Ericsson W595: Walkman se sněhovou příchutí

6

Sony Ericsson W595 je nástupce výsuvného Walkmanu W580i. Fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpx, datové přenosy HSDPA či 2GB karta dodávaná s telefonem. Vyplatí se investovat do líbivého modelu zaměřeného na hudbu a styl? Určitě vám napoví naše recenze Sony Ericssonu W595 verze Cosmopolitan White.

Výsuvný Sony Ericsson W595 je spíše evolucí než revolucí. Oproti předchůdci, modelu W580i, přináší pouze o chlup lepší výbavu. Současným majitelům Walkmanu W580i se tak příliš nevyplatí si pořídit tohoto nástupce. Sony Ericsson W595 se řadí do hudební rodinky Walkman a je ve světě k dispozici ve čtyřech barevných provedeních: modrém (Active Blue), bílém (Cosmopolitan White), šedém (Jungle Grey) a černém (Ruby Black, pouze u Vodafonu). My jsme otestovali bílou variantu, běžně dostupnou v obchodech v České republice.

Technické parametry

Rozměry 100 x 47 x 14 mm
Hmotnost 104 gramů
Konstrukce výsuvná
Barevné provedení modré (Active Blue), bílé (Cosmopolitan White), šedé (Jungle Grey), černé (Ruby Black)
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 40 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (v balení 2GB karta)
Operační systém ne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů
Multimédia 72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, MP4, AAC, eAAC+ a WMA), stereo FM rádio s RDS, přehrávač videa (podpora 3GP a MP4), Shake control, SensMe, TrackID, PhotoDJ, VideoDJ, MusicDJ, JAVA 2.0, akcelerometr (automaticky lze překlápět displej), internetový prohlížeč NetFront 3.4
Fotoaparát 3,2 Mpx (2048 x 1536 px), až 3,2x digitální zoom, BestPic, Photo fix, x-Pict Story, PictBridge, scény, vyvážené bílé, efekty
nahrávání QVGA videa (320 x 240 px, 30 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Pol 950 mAh
Doba hovoru: až 9 hod (GSM), 4 hod 30 min (UMTS), pohotovostní režim: až 385 hodin (GSM), až 365 (UMTS), videohovor: až 2 hod 30 min, přehrávání hudby: až 25 hodin
Cena a dostupnost 5 990 Kč
říjen 2008

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • mobilní telefon
  • baterii BST-38
  • nabíječku
  • sluchátka HPM-64
  • kabel s redukcí na 3,5 Jack konektor HPM-64D
  • USB datový kabel
  • CD se softwarem

Design a konstrukce: zalíbí se většině

Po vzoru předešlých telefonů hudební odnože Walkman, kterou Sony Ericsson v poslední době hojně množí, přišel ještě v minulém roce na trh model W595, který nebyl nikterak masivně prezentován médii, naši pozornost si však získal. Věříme, že po detailnějším seznámení si částečně nakloní i ty z vás, kteří hudbou žijí a hledají příslušnou hudební alternativu namísto mp3 přehrávače mezi telefony. Ve víru lepších časů se dala očekávat kvalitní pevná konstrukce doprovázená barevnými odstíny hrajícími koncert pro oči. Konstrukce by ve škole dostala známku někde uprostřed stupnice, stále je totiž z měkkého plastu, který je nešetrný při nárazu. Paleta barev se čtyřmi stupnicemi obstála obstojně. Sněhově bílá varianta se zběsile rudou červenou na bocích přišla nejenom nám v redakci tou správnou k testu. Zatímco venku se sníh se stoupající teplotou měnil v odstíny šedé a posléze zmizel, bílá barva na telefonu nevykazovala po týdnech testování změnu. Móda tedy dál velí nejen Sony Ericssonu, byť na úkor kvality zpracování a funkční vybavenosti.

Levý bok nese konektor pro připojení sluchátek, klasický 3,5 mm Jack schází. Vedle něj nalézáme už jen vytlačený nápis Walkman. Bok pravý, tak jak jej známe, nese tlačítko fotoaparátu a dvojici tlačítek na regulaci hlasitosti. Žádné další prvky neočekávejte. Horní a dolní oblá hrana na sobě nechává znát jen mřížku od zabudovaných stereo reproduktorů.

Baterie a výdrž: skvělé hodnoty výdrže

Evidentní rozladění bylo na mé tváři patrné při pokusu o odejmutí zadního krytu baterie. Tzv. „chňapky“ ho totiž obepínají po celém obvodu, je proto nutné zvolit správný směr nadzvedávání krytu, aby nedošlo ke zlomení některé z „chňapek“. Byl jsem docela rád, že mám focení i zasunutí SIM karty za sebou hned na počátku testu, příliš pokusů o odejmutí by rozhodně nemuselo potěšit zapůjčovatele. Baterie dostala výrobcem tyto parametry: až 385 hodin v pohotovostním režimu, 9 hodin při volání.

Klávesnice: zajímavé pěti a šesti-hránky

Ojedinělým prvkem bývá u modelů Sony Ericssonu klávesnice, resp. její zpracování. Často přichází něco nového, jinde neviděného. Tentokrát se jedná o pospojované více-hránky, z nichž výsledný dojem může být jedině kladný. A funkčnost oněch tlačítek? Dobrá, ba dokonce bezproblémová. Tlačítka jsou přizpůsobena ovládání různě velkými prsty, takže jsou určena kdekomu. Noční podsvícení dostalo bílou barvu a uspokojivou intenzitu záření.

Zvuk: stereo reproduktory na správném místě

Sony Ericsson W595 má reproduktory umístěny na horní i dolní hraně telefonu. Hudební prožitek udělají velice slušný, avšak při vyšších hodnotách hlasitosti reproduktor „chrčí“, a co hůř, při jakémkoliv poslechu divně syčí. Jelikož jsme měli k testování již prodejní vzorek, tak se zřejmě jedná o problém nedořešený, který se může vyskytovat u více, než jen našeho, modelu. Doporučujeme si telefon před koupí vyzkoušet, tato nejasnost by vás mohla poté mrzet.

Displej: solidní rozměry, dobrá čitelnost

Displej je aktivní, typu TFT. Má klasické rozlišení QVGA (240 x 320 px), schopnost zobrazení 262 tisíc barev. Úhlopříčka 2,2" je pro účely a zaměření telefonu dostačující. Úspěch sklízí displej zejména dobrou čitelností na přímém slunečním záření i ve tmě. Upravit lze jako vždy intenzitu podsvícení. Výrobce si dal na kvalitě hodně záležet. Nad displejem nalezneme světelné čidlo, pod displejem tradiční logo Walkman.

Hlavní menu, ovládání: prostředí beze změn

Rozvržení hlavní nabídky je vždy přednostně nastaveno na mřížku s maticí 3 x 4 ikon, u kterých nedošlo ke změnám v přesunu pozic ani v grafické podobě. První řádek patří zleva službě PlayNow, internetu a zábavě, pod nimi je trojice ikonek – fotoaparát, zprávy, média. Třetí řádek přinesl pozice pro ikonky rádia, kontaktů a Walkmanu. V úplně spodním nalezneme hovory, organizátor a nastavení. Přechod v menu a potvrzování žádostí uskutečňuje dvojice kontextových tlačítek a pětisměrné ovládací tlačítko.

Fotoaparát: focení by mu šlo, kdyby se neztratil autofocus

Sony Ericsson je osazen 3,2 Mpx fotoaparátem. Na první pohled by člověk řekl, že telefon bude konečně hrdým zástupcem řady Walkman, který se pyšní kvalitním fotoaparátem. Opak je pravdou. Snímky sice pořizuje přijatelné, ale absenci autofocusu prostě výrobci neodpustíme. Je jasné, že u tohoto modelu budeme hledat těžko odůvodnění. Chybí také LED dioda pro pořizování lepších fotografií ve špatných světelných podmínkách. Prostředí je známé z předchozích telefonů řady Walkman.


Prostředí fotoaparátu je důvěrně známé z předešlých telefonů řady Walkman

Nastavit lze: režim snímání (normální, panorama, rámečky, shluk. snímání), velikost fotografie (3 Mpx, 2 Mpx, 1 Mpx, VGA), noční režim (vypnuto, zapnuto), samospoušť, vyvážení bílé barvy (automaticky, denní světlo, oblačno, zářivka, žárovka), efekty (vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín), přidat polohu (funkce geotagging – přidání GPS souřadnic, kde byla fotografie pořízena) a zvuk závěrky. Telefon umí pořizovat také video v rozlišení QVGA (240 x 320 px) s 30 snímky za vteřinu. Natočené video lze ihned po uložení odeslat do blogu nebo v MMS zprávě.

Zkušební fotografie - Sony Ericsson W595:

Přehrávač hudby: s „W“ na krytu

Sony Ericsson W595 přináší verzi hudebního přehrávače Walkman 2.0. Ta je charakteristická především tím, že nabízí integrovaný akcelerometr, který slouží pro sledování polohy přístroje. Telefon tak dokáže automaticky otočit displej na šířku, pokud telefon držíte v rukou nastojato a přetočíte jej naležato. Dostane se vám tak mnohem většího pohodlí při práci s hudebním přehrávačem. Kromě samostatně stojícího správce souborů se v nabídce média setkáme s položkami: fotografie, hudba, video, popřípadě i nastavení. Co se týče paměti, model W595 nabídne 40MB vnitřní paměti, kterou lze dále rozšířit paměťovými kartami M2. V balení nejdeme 2GB kartu.

Jádrem hudebně nadaného telefonu je kvalitní přehrávač hudby, který je zastoupen verzí Walkman 2.0. Novinka umí třídit skladby podle interpretů, alb a zvládne také seznamy skladeb. Pokud se ve složce daného alba nachází také obrázek, zobrazí se rovněž v přehrávači. Předpřipraveno je mnoho ekvalizérů, nechybí možnost si zvuk upravit ručně. Dodávaná sluchátka HPM-64 hrají velmi kvalitně, navíc obsahují konektor na 3,5 mm Jack, a tak nebude problém si případně připojit i svá vlastní sluchátka. Díky profilu A2DP lze poslouchat hudbu také stereo přes Bluetooth. Zastoupena je funkce SensMe, která sestaví seznam přehrávaných skladeb podle jejich tempa a stylu a umožní tak uživateli poslouchat hudbu odpovídající jeho momentální náladě. Stačí pouze zvolit vhodnou skupinu písní. Někdy se ovšem vyskytne menší problém se zařazením skladeb, neboť telefon sestavuje nový seznam skladeb podle ID3 tagů, které musí mít daná „empétrojka“ vždy předem již vyplněné. Větším příznivcům hudby osobně doporučuji co nejdříve vyzkoušet již známou funkci ze Sony Ericssonu W580i s názvem Shake control. Ta umožňuje rychlé ovládání hudebního přehrávače – pouhým pohybem přístroje. Přidržením tlačítka Walkman a trhnutím telefonu dopředu nebo dozadu je možné náhodně přecházet mezi jednotlivými písněmi, ať už se nacházíte v telefonu kdekoliv. Nemusíte být přímo v hudebním přehrávači.

V Sony Ericssonu W595 nechybí stereo FM rádio, které má velmi pěkné zpracované prostředí a nechybí ani funkce RDS. Pokud však RDS na nějaké stanici chybí a vy neznáte název písničky, stačí použít ojedinělou službu TrackID, kterou známe již z dřívějších Walkmanů. Telefon odešle na server krátký úryvek hudby z rádia nebo diktafonu a po několika vteřinách vypíše název skladby, interpreta a alba. Služba funguje velmi spolehlivě.

Telefonování a telefonní seznam: bezchybné manýrování

Telefonní seznam je u Sony Ericssonů kvalitní, avšak již roky stejný. Paměť telefonu pojme až 1000 vícepoložkových záznamů a paměť karty SIM běžně až 250. Ke každému číslu lze přiřadit kromě telefonního čísla i obrázek, libovolné vyzvánění, datum narození, e-mailovou adresu, www stránku, poznámku, narozeniny, video, apod. Záznamy si dále můžete zálohovat na paměťovou kartu, případně z ní obnovit vaše kontakty. Sony Ericsson W595 nabízí způsob řazení kontaktů podle jména nebo příjmení. Informace o vašich přátelích můžete později jednoduše odeslat pomocí bezdrátové technologie Bluetooth na jiný telefon. V novince lze vytvořit skupiny volajících či volbu rychlé vytáčení (k číslu 1-9 přiřadit určitý kontakt ze seznamu).

Zprávy: vrchol blaha

Paměť telefonu je připravena pokrýt až 1000 zpráv. Pokud za čas překročíte hranici 95% kapacity (tj. 950 zpráv), telefon vám to začne oznamovat. Pro snazší psaní sms je tu připraven slovník T9, do kterého lze přidávat i svá vlastní slova. Bohužel, stejně jako řada předchozích modelů výrobce, tak i Sony Ericsson W595 vám začne při psaní sms zpráv odpočítávat až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text („SMS 2“). Zprávu lze poslat i více příjemcům najednou. Taktéž si můžete zapnout doručenku.

Samozřejmostí u Sony Ericssonu W595 je také podpora zpráv MMS (v maximální velikosti 300 KB). Telefon ale dále nabízí i e-mailový klient (příchozí pošta: POP3, IMAP4, odchozí pošta: SMTP). Sony Ericsson podporuje správu až deseti e-mailových účtů. Stahované e-maily mohou mít maximální velikost 300 KB. Stahovat lze pouze hlavičky nebo i celé zprávy, samozřejmostí je práce s přílohami.

Datové funkce: rychlík bez kamerky

Seznam datové výbavy čítá kromě GPRS navíc také UMTS a HSDPA (až 3,6 Mbps). S počítačem se podaří propojit všemi obvyklými způsoby. Zkusit to můžeme klasicky, s telefonem dodávaným USB kabelem, přičemž telefon podporuje i plnohodnotné Mass Storage pro paměť telefonu. Z bezdrátových spojení na krátkou vzdálenost ve výbavě nalezneme Bluetooth včetně A2DP profilu. Pro využívání emailů, RSS, webu a dalších funkcí lze využít buď GPRS, EDGE, nebo sítě 3. generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kb/s či HSDPA.

Sony Ericsson nezapomněl ani na webový prohlížeč Netfront, se kterým je možné bez problémů prohlížet plnohodnotně webové stránky. Prohlížeči sice chvilku trvá paměťově náročné stránky stáhnout, jejich zobrazení je však poté téměř bez výhrad. K dispozici je rovněž režim na šířku, který se hodí hlavně při procházení graficky bohatých stránek. Nechybí možnost zmenšení písma nebo celé stránky a také automatické hledání RSS kanálů. Datové přenosy budou potřeba i při využívání Google map.

Organizační funkce: není co vytýkat

Zde se již po léta opravdu nic významného nemění. Proto jsme následnou pasáž zkopírovali z našich dřívějších recenzí. Jediná výraznější změna nastala v přesunu správce souborů do nabídky organizátor. V tom mimo jiné nalezneme budíky, aplikace, videohovor, kalendář, úkoly, poznámky, synchronizace, časovač, stopky, kalkulačka a paměť kódů. Sony Ericsson W595 nabídne přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne a zvládá i opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. U budíku lze použít jako zvuk MIDI, MP3 nebo AAC skladbu, popřípadě i FM rádio. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat.

Zhodnocení: Walkman W595 si oblíbíte

Sony Ericsson W595 osloví ty z vás, kteří mají rádi stylový telefon, co také něco dokáže. Přednosti telefonu jsou zejména v přehrávači Walkman, výtečně hrajícím sluchátkům HPM-64, či designu. Na tom si výrobce dal opravdu záležet. Přehrávači Walkman 2.0 nechybí akcelerometr ani funkce Shake control i SensMe. K určení polohy poslouží nepříliš oblíbené mapy od Googlu, které si potřebují stahovat větší množství dat z internetu, na to dávejte pozor. Fotoaparát má sice kvalitních 3,2 Mpx, ovšem bez autofocusu i LED diody. Telefon se začal prodávat na přelomu říjen/listopad se zahajovací cenou nad 6 000 korun.

sony-ericsson-w595
Klady
  • elegantní vzhled
  • nízká hmotnost a kompaktní rozměry
  • stereo headset HPM-64
  • propracovaný hudební přehrávač Walkman 2.0
  • funkce SensMe a Shake control v přehrávači
  • integrovaný akcelerátor pro sledování polohy přístroje (automatické ot
  • kvalitní QVGA displej s úhlopříčkou 2,2 palce
  • internetový prohlížeč NetFront
  • VGA kamerka pro videohovory
  • FM rádio s RDS
  • datové přenosy (GPRS, EDGE, HSDPA)
Zápory
  • fotoaparátu chybí autofocus i přisvětlení (LED diody či xenonový blesk
  • zadní kryt se velmi těžko odejímá
Diskuze ke článku
walkman 3.0
nevím jestli je to pravda ale jestli jo tak tam máte překlep W595 má podle mě walkman 3.0
Dany
Ty flash menu jsou fakt supr, nejlepší jsou ty na pohybový senzor. Dáte sem nějaký stále vibrující swf obrázek nebo nějaký swf obrázek, který když je jako tapeta, aby bylo možné se přes něj dostat do menu-třeba pouhým nakloněním telefonu nebo něco takového? Když už se přes shake flash menu nechájí vybírat položky(ikony)-pouhým klepnutím a potvrdit nakloněním tak nějaký takový obrázek by teké mohl existovat, si myslim.
Tom
Tak osobně mám tenhle telefon, čilou náhodou na něm teď tady jsem a co se nedočtu, walkman 2.0? Celá recenze je podvrh. Je tam odhadem kolem 30 screenů, které vůbec nejsou z tohoto modelu. Hlavně v oblasti fotoaparátu. Telefon má skutečně přehrávač walkman 3.0, u kterého není žádná novinka rozeznávání interpretů a alb. Achjo, kdo to psal? :-(
Ajka
Nikde nemohu najít zda jsou profily trvalé nebo dočasné (jak je mívají nějaké Nokie)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze