Sony Ericsson W350i: exot s flipem a hudebními tlačítky
recenze

Sony Ericsson W350i: exot s flipem a hudebními tlačítky

9

Sony Ericsson W350i je hudební telefon řady Walkman, který se od ostatních odlišuje především zajímavým flipem a pouze 10,5 milimetrů tenkým tělem. Výbavou čítající 1,3 Mpx fotoaparát, FM rádio, EDGE nebo Bluetooth 2.0. se novinka řadí mezi levné telefony. V balení určitě potěší 512MB paměťová karta. Jaký byl návrat flipu, se dočtete přímo v recenzi.

Telefon je s rozměry 104 x 43 x 10,5 mm a hmotností 80 gramů malým a velmi lehkým telefonem. Od zbytku produkce výrobce se odlišuje především zajímavým designem s vyklápěcím flipem. Na něm jsou umístěna tři tlačítka pro přehrávání hudby, zatímco po jeho odklopení se zpřístupní klasická alfanumerická klávesnice. Že by se opět vracela móda telefonů s flipem, které jsme vídávali před mnoha lety? Ve flipu podle všeho není umístěn mikrofon, který se nachází pod klávesnicí. Pro někoho bohužel, někomu toto řešení vyhovuje. Sony Ericsson má být dostupný ve čtyřech barevných variantách - Electric Black, Ice Blue, Hypnotic Black a Graphic White. Více o chování telefonu a jeho funkcích se dozvíte z následujících odstavců recenze.

Technické parametry - Sony Ericsson W350i

Rozměry104 x 43 x 10,5 mm
Hmotnost80 gramů
Barevné variantyElectric Black, Ice Blue, Hypnotic Black a Graphic White
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, 176 x 220 pixelů, úhlopříčka 1,9 palce, 262 tisíc barev
Paměť14 MB vnitřní paměť
paměťové karty Memory Stick Micro (M2) (v balení s telefonem 512 MB karta)
Operační systém ne / vlastní UI
Procesor130 MHz
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač Walkman, FM stereo rádio, TrackID, JAVA 2.0, video přehrávač, grafický ekvalizér
Fotoaparát1,3 Mpx (1280 x 1024 px), 4x digitální zoom
natáčení videa v rozlišení 240 x 320 px
PřipojeníUSB 2.0 (FastPort konektor), Bluetooth 2.0 (A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10)
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, odpočítávací měřič, stopky, webový prohlížeč NetFront, RSS čtečka
Baterie a výdržLi-Ion 900 mAh
pohotovostní doba: 300 hodin
max. doba hovoru: 420 minut
Cena a dostupnost v ČR4 500 Kč
od května 2008

V krabici s přístrojem naleznete:

  • návod
  • nabíječku
  • Li-Ion baterii s kapacitou 900 mAh
  • CD se softwarem
  • headset
  • USB datový kabel

Pro koho je Sony Ericsson W350i?

  • pro lidi toužící po módním telefonu s flipem
  • sedne hudebním nadšencům, řada Walkman je u něj na prvním místě

Design a konstrukce: návrat flipu

Sony Ericsson W350i po dlouhé době vnáší po stránce designu telefonu starý známý prvek, flip. Ten přístroj chrání před zanesením klávesnice, zároveň při otevřeném stavu zlepšuje kvalitu hovoru, jelikož směruje zvuk lépe do mikrofonu. Vnější strana flipu je uzpůsobena k ovládání přehrávače v podobě hudebních tlačítek. Je až s podivem, co výrobce dokázal s ploškou, představující flip, vymyslet.

Nejinak než elegantně působí i zbylé části telefonu. Vše na sebe pasuje, hrany spolu lícují, jen zadní kryt občas páchá neplechu při pomačkání. Trochu zklamáním byl pro nás u tak pěkného telefonu displej, kterým se rozhodně výrobce nepřemohl. U modelu takového comebacku jsme čekali daleko větší, s lepším rozlišením. Více v sekci displej. Vraťme se ještě k zadnímu krytu, z něhož netradičně u spodní hrany vystupují tóny z reproduktoru. Díky flipu, který lze přetočit až do polohy znázorňující fotografie, je možné poslouchat své oblíbené písně, aniž by telefon hrál do materiálu pod sebou (pokud je položen)

Pravým bok telefonu nese hrdě název řady Walkman, stejně tak i dvojici tlačítek určených k ovládání hlasitosti. Kouzlo dodává i stříbrná linie táhnoucí se středem boční hrany, končící v kloubu flipu na dolním okraji a obcházející přes vrchní hranu telefon na bok levý. Na tom nalézáme speciální hudební tlačítko Walkman, po jehož zmáčknutí se naleznete ihned v přehrávači. Nechybí ani klasický port pro sluchátka a nabíječku, který je umístěn dosti záludně v dolní části hrany, kde překáží při držení telefonu se sluchátky v ruce.

Horní hrana nese již známý zámek telefonu, kterým telefon uzamknete/odemknete nejen při zavřeném flipu. Taktéž nechybí dvojice dírek pro poutko. Spodek telefonu je uzpůsoben kvůli flipu do zaobleného tvaru, ani zde nechybí typický znak Walkman. Námi testovaná varianta Ice Blue nebyla příliš nadšená z focení, svému majiteli ale bude dobrým společníkem především po stránce hudebního poslechu.

Baterie a výdrž: úsporných pár hodin

S hodnotami výdrže je na tom model W350i uspokojivě. Aby také ne, když se šetřilo na všem možném, což ve výsledku znamená dva až tři dny provozu, kdy byly přijímány zprávy, voláno i poslech hudby. Výrobce standardně uvádí hodnoty pohotovostního režimu telefonu 300 hodin a dobu volání až 420 minut. S poslechem hudby se tyto hodnoty samozřejmě rapidně snižují. K baterii se dostanete zcela jednoduše, zadní kryt bez námahy odklopíte připravenými otvory pro prsty. Baterie sedí pevně v kostře telefonu, stejně tak i zadní kryt na ní. SIM karta se vkládá do prostoru nad baterií, avšak nelze tak učinit bez vyjmuté baterie.

Klávesnice: pětisměrné tlačítko mínusem

Jak jsme již podotkli, klávesnici chrání flip. V zavřeném stavu lze ovládat pouze hudební přehrávač. Po otevření flipu nalézáme tlačítka vytvořená mírnými hrbolky. Trochu zklamáním na nás působilo pětisměrné tlačítko, který má nevhodně uložený potvrzovací střed. Mírně pod úrovní zapříčiní, že máte-li větší prst, budete s tlačítkem bojovat. Psaní na klávesnici je až na výjimky bezproblémové, občas se sice můžou tlačítka jevit jako značně tvrdá, ale to je jen jeden případ z desítek.

Zvuk: z podflipu se line hluk

Model W350i nese reproduktor zabudovaný v samém dolním okraji zadní části telefonu. Hraje ovšem dobře, a to i za zvýšené hlasitosti. Pro lepší poslech při položeném telefonu zadní stranou k podložce doporučujeme ohnout flip až na fotografii viděnou úroveň, kdy bude zaručen lepší poslech, než kdyby reproduktor hrál do podložky. To výrobce určitě tak zamýšlel, jinak si tuto možnou polohu flipu nedokážeme vysvětlit. S telefonem dostanete v balení také klasická sluchátka HPM-64 doplněná o Bass Reflex. U řady Walkman jsme více očekávali sluchátka špuntová, inu nevadí. Na straně druhé vítáme, tak jak je zvykem, možnost připojení sluchátek vlastních, a to díky mikrofonu na sluchátkách výrobce, který nese zdířku pro 3,5 mm Jack.

Displej: zaspal dobu

Ke stylovému telefonu s flipem bychom očekávali i příjemný displej s vhodným rozlišením. Výrobce ovšem na jedné straně přidal v podobě flipu, na straně druhé – displej trochu šetřil. Rozlišením 176 x 220 px rozhodně nevezme konkurenci vítr z plachet. Možná se bude hájit, že telefon je přeci jen na hudbu. To bezesporu ano, ale tak nadějně vyhlížející telefon by si zasloužil opravdu lepší displej. Úhlopříčka 1,9 palce a zobrazování 262 tisíc barev nebude každému vyhovovat. Povrch displeje je jednolitý, je třeba si tedy dávat zvýšený pozor, abyste si svého telefonního miláčka nepoškrábali. V nastavení telefonu lze tradičně upravovat hodnotu jasu, osvětlení na slunci však i přes nejvyšší hodnotu jasu není dostatečné. Absence hodin v pohotovostním režimu je zřejmá, pro zjištění byť jen času je potřeba displej aktivovat jakýmkoliv tlačítkem nebo otevřením flipu.

Hlavní menu, ovládání: bez inovací

Menu je taktéž klasicky uzpůsobené dle ostatních telefonů, matice 3 x 4 je ideální, proto další převratné novinky nečekejte. Přednastavené zlaté téma působí velice honosně, ale samozřejmě jej lze změnit. Při zapnuté vibraci Vám navíc při každé změně pozice v hlavním menu telefon krátce zavibruje. Zkratky telefonu, to je báječná věc, která Vám ušetří hodně času. Nastavit můžete čtyři směry kurzorového kříže, díky kterým se dostanete právě tam, kam nejčastěji potřebujete. Ani zamykání telefonu nedoznalo žádných změn, jako obvykle funguje syntaxe levého spodního a následně pravého kontextového tlačítka, navíc také posuvné tlačítko na horní hraně telefonu.

Fotoaparát: moment, „fotím“

Generace nynějších modelů walkman střední třídy má asi doopravdy smůlu a o autofocus bude dále ochuzována. Je to velká škoda a výrobce za to sklízí oprávněnou kritiku. Takovýto fotoaparát Vám postačí jen na občasnou momentku. Digitální fotoaparát opravdu nenahradí. Možnosti nastavení jsou u fotoaparátu celkem pokročilé, ale kvůli již zmíněným 1,3 Mpx bez autofocusu je příliš nevyužijete. Z fotek je patrný šum a o detailech, které byste chtěli na fotkách mít, si nechte zdát. Sami zhodnoťte z přiložených zkušebních fotografií, jestli si fotoaparát zaslouží lepší hodnocení, než jaké mu věnujeme my. Samozřejmě máte na výběr mezi focením nebo natáčením videa. Video je opět natáčeno v dostatečném rozlišení 320 x 240 px a přiměřené kvalitě.

Přehrávač hudby: klasický Walkman

Nacházíme se u kapitoly, kterou má model W350i pevně vrytou v srdci a několikrát také na samotných krytech a za kterou je připraven se kdykoliv a kdekoliv rvát. Když k tomu přidáme funkci MegaBass, kvalitní sluchátka a speciální hudební tlačítka na flipu, vyjde nám dokonalý hudební přehrávač.

Kdo z vás už měl v ruce nějaký model walkman, může potvrdit, že přehrávač je bezchybný. Při přehrávání zobrazuje ID3 tagy dané skladby, a to název interpreta, skladby a cd, ze kterého pochází. Pokud máte i fotografii daného alba, tak bude ve walkmanu taktéž vidět. Nechybí možnost vytváření playlistů, nastavení náhodného výběru nebo opakování skladeb. Při zavření flipu se automaticky pustí přehrávač, ne však přímo přehrávání. Zmiňovat funkci MegaBass už je celkem zbytečné, ta se stala naprostou dominantou řady walkmanů.

Dostatek písní můžete nahrát na 512 MB paměťovou kartu, která je součástí balení. Na tu se vám vejde přibližně 100 písní v kvalitě 192 kbps. Komu by nestačila, lze pořídit karty o kapacitě až 8GB, které dodává firma Sandisk. K poslechu jistě uvítáte sluchátka s Bass Reflexem, na které lze popřípadě připojit libovolná vlastní díky redukci na 3,5 mm jack. Kvalita poslechu je výborná a neruší vás žádný zvuk z okolí, pokud máte sluchátka správně zastrčena v uších. Pokud vám špunty nevyhovují, můžete kromě vlastních sluchátek připojit i Bluetooth stereo sluchátka díky podpoře A2DP profilu.

FM rádio nepustíte dříve, než zapojíte sluchátka, která posléze fungují jako anténa. Styl rádia zůstává nezměněný, velmi užitečná je zajisté funkce RDS a taktéž AF. Do paměti lze uložit až dvacet rádiových stanic. S povděkem kvitujeme integrování praktické funkce TrackID, která vám pomůže s poznáváním názvu a detailů skladby, kterou slyšíte v rádiu nebo zachytíte pomocí diktafonu.

Telefonování a telefonní seznam: stručně a snadno

Seznam kontaktů umožňuje uložení až jednoho tisíce kontaktů, přičemž ke každému je možno přiřadit několik dalších údajů, jako např. emailovou nebo poštovní adresu, několik dalších telefonních čísel nebo datum narozenin. Taktéž lze přiřadit ke kontaktům různá zvonění nebo obrázek. Vytvářet lze vyzváněcí skupiny, do které přidáte libovolný počet kontaktů a můžete pak rozesílat hromadné sms zprávy určené dané skupině kontaktů, nebo filtrovat volání.

Zprávy: zaběhlé minimum úspěchem

Psaní zpráv je naprosto bezproblémové, vytknout můžeme snad jen odpočet posledních dvaceti písmen ve zprávě. Kdyby výrobce dal možnost výběru mezi počítáním písmen od začátku psaní a touto variantou odpočtu posledních pár písmen, rozhodně by to vyvolalo pozitivní ohlas. Slovník T9 je standardně zapnut, lze jej však v menu zpráv vypnout. Do slovníku můžete v poklidu přidávat nová slova a psát bez diakritiky. Zprávy MMS podporují přílohy typu obrázek, zvuk, video a text. Celkově je možno odeslat v jedné MMS zprávě objem dat až 300 kB, což v praxi znamená několik přiložených fotografií, které telefon upraví do menší velikosti, a tisíce znaků.

Kvalitní je také emailový klient, který si až z pěti účty typu POP3/IMAP4, se stahováním hlaviček, nebo rovnou celých emailů i s přílohami. Druhá verze uživatelského prostředí přinesla také známou podobu psaní i čtení zprávy: obojí stylizované do žlutého listu papíru. Novinkou je navíc možnost zmenšit si písmo pro čtení emailu ve třech krocích a také přepnout na celoobrazovkový režim, kdy zmizí horní stavový pruh se signálem a baterií. Také emailový klient může běžet na pozadí a pomocí menu činností se do něj lze přepínat. Zvuky příchozích zpráv jakéhokoliv typu lze snadno nastavit, na výběr je tradičně šestice nahraných nebo můžete zvolit jakýkoliv svůj hudební soubor. Upozornění na zprávy je samozřejmě možné i vibracemi.

Datové funkce: rychlá data neumím

K prohlížení internetu bychom sice uvítali i rychlejší datové přenosy, vzhledem k ceně telefonu ale chápeme pozici, proto dostupné varianty GPRS a EDGE schvalujeme jako dostatečné. V České republice se stále rychlejší přenosy nerozmáhají, proto není důvod oplakávat nabídku modelu W350i. Prohlížečem je NetFront, který nalézáme ve všech telefonech Sony Ericsson. Bohužel není na tak vyspělé úrovni, jako třeba Safari nebo Opera mini, pro běžného uživatele potřebujícího čas od času zabrousit na web je naprosto dostačujícím. Operu mini si můžete lehce doinstalovat. Pro připojení k počítači slouží USB kabel, který podporuje rychlý přenos dat (Mass Storage). Na bezdrátový poslech nebo přenos dat je připraven Bluetooth 2.0, který podporuje A2DP profil pro stereo poslech.

Organizační funkce: dvouroční monotón

Jediná položka v menu telefonu je plně věnována organizačním funkcím. Kromě dobře zvládnutého kalendáře, kterému nechybí absolutně nic, najdeme dále také celkem pět budíků s opakováním, úkoly a poznámkový blok. Zajisté si dobře budete rozumět i s kalkulačkou, i když je funkcemi velmi neobsáhlá. Hodit se můžou taktéž stopky, časovač nebo paměť kódů, kterou ocení zejména zapomnětlivci. Pro příznivce her je připravena trojice přeinstalovaných. Přidat si samozřejmě můžete i kterékoliv další JAVA aplikace s příponou jar. Vyzkoušeli jsme funkčnost Face Warp, Jimm a Opery Mini. Všechny fungovaly bez jakýchkoliv problémů (samozřejmě bylo potřeba správně nastavit datovou komunikaci).

Zhodnocení: Sony Ericsson W350i

V rozpacích – tak by se dal popsat stav, ve kterém se po dvoutýdenním testování telefonu nacházíme. Prvek, který oslavil návrat, flip, je báječná věc. Díky dobré vůli se nikterak samovolně neotvíral, zároveň byly plusem i hudební tlačítka na jeho vnější straně. Naopak kritiku od nás právem musí sklidit displej. U telefonu podobného ražení mohl být o hodně větší a mít lepší rozlišení. Pochválit naopak musíme také šikovný zámek klávesnice na horní hraně telefonu, dobrou výdrž a kompaktnost přístroje. Za cenu lehce přesahující 4 tisíce korun získáte po stránce hudební výborného společníka, který vám poslouží, kdy si jen zamanete.

sony-ericsson-w350i
Klady
  • elegantní vzhled s flipem;přehrávač Walkman;tenké tělo (10
  • 5 mm);FM rádio;přiměřená cena
Zápory
  • 1
  • 3 Mpx fotoaparát bez autofocusu;malý displej a jeho rozlišení;horší kl
Diskuze ke článku
Kitovec
Tak za prvé bych chtěl říct, že model W350i má displej s rozlišením 176x220 bodů. A pak taky, že na konci článku je v mínusech špatné rozlišení fotoaparátu. Má pouze 1,3 Mpix a v článku to bylo uvedeno. Všechny tyto věci si můžete ověřit ve specifikaci: http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/specifications/w350i?cc=cz&lc=cs
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Dobrý den, máte pravdu, chyba vznikla mou nepozorností při vyplňování plusu a minusu. Omlouvam se
Kitovec
Chtěl bych se zeptat jak kvalitní je zpracování flipu? V jedné recenzi jsem četl, že se dá snadno ohnout v prstech. Je to tak? A jak snadno se odklápí?
Jindřich Srb
Jindřich Srb
Flip má celkem vuli, ovsem je velmi tenky, doporucuji opatrnou manipulaci s nim. Lehce by se totiz mohl poskodit. Je to bohuzel spise jen na krasu nez na uzitek.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze