Sony Ericsson W300i: hudba pro všechny
recenze

Sony Ericsson W300i: hudba pro všechny

6

K testu jsme dostali nejlevnějšího zástupce a zároveň první véčko hudební řady Walkman. Telefon dvou tváří toho však umí více, než by se podle ceny mohlo zdát. Nechybí totiž paměťové karty, rádio ani Bluetooth. Je pouze hračkou pro teenagery nebo kvalitním telefonem? To se dočtete v další z našich podrobných recenzí.

Telefony Sony Ericsson řady Walkman slaví nebývalé úspěchy. A není se ani čemu divit. Jedná se o skvěle vybavené telefony s líbivým designem, které mají navíc propracovaný přehrávač hudby a velkou paměť k tomu. Hudbychtiví uživatelé si navíc mohou k telefonu připojit vlastní sluchátka, protože všechny modely Walkman mají standardní redukci ve výbavě. Přesto vechno nestojí o moc víc, než normální telefony v dané kategorii. Kombinací toho všeho dostáváme velice atraktivní přístroje, které mají o úspěch postaráno. Vše začalo modelem W800i, přičemž námi testovaný Walkman W300i je již osmým u nás prodávaným kouskem této hudební série. Jedná se zároveň o první véčko a nejlevnější telefon Walkman vůbec. Úplnou novinkou však není, konstrukčně je totiž naprosto shodný s modelem Z530i, se kterým má také velmi podobnou výbavu.


Sony Ericsson W300i v černé barvě

Co se nám líbí: Atraktivní design v zavřeném stavu, hudební funkce, velká paměť, Bluetooth, dobře čitelný vnější displej

Co se nepovedlo: rozporuplný design otevřeného přístroje, nižší rozlišení hlavního displeje, silně podprůměrný fotoaparát, chybí menu činností


Sony Ericsson W300i v bílé barvě

Technické parametry

Rozměry90 × 47 × 24 mm
Hmotnost93 gramů
SítěTri- band GSM 900 / 1800 / 1900
Vnější displej monochromatický, 101 × 80
Displej aktivní TFT, 128 × 160 , 262 tisíc barev
Paměť20 MB + Memory Stick Micro(v balení 256MB)
Organizační funkcekalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, paměť na kódy, opakovaný budík, synchronizace s PC, synchronizace se serverem,
Multimédia40-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 vyzvánění, hudební přehrávač, FM rádio (stereo, RDS) obrázky, videosekvence, JAVA 2.0
FotoaparátVGA (640 x 480 px) , video (176 x 144 px)-
Datové funkceUSB kabel, infraport, Bluetooth, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 900 mAh
pohotovost max.: 400 hodin
max. doba hovoru: 540 minut
Cena a dostupnost6 200 Kč
od srpna 2006

Design a konstrukce – Walkman dvou tváří

Sony Ericsson se nám pustil do bývalých manýrů Nokie, která telefon jinak zabalila, přidala dvě nové funkce a prodávala jako nový model. Stejně tak tomu je v případě modelů Z530i a W300i. Jedná se o identická véčka, které odlišují pouze drobnosti ve výbavě i vzhledu. W300i je ten vybavenější z inkriminované dvojice, což je vykoupeno vyšší cenou.

Sony Ericsson W300i nese typické znaky většiny véček švédsko-japonské korporace. Telefon má průměrné rozměry (90 × 47 × 24 mm) a hmotnost 93 gramů. Není to tedy žádný subtilní telefonek, na druhou stranu vám neudělá bouli v kalhotách. Takový zlatý střed. Telefon se prodává v bílé a černé barvě, přičemž my jsme měli na test zapůjčenou tmavou, dle mého názoru, elegantnější variantu. Všechny hrany jsou zaobleny, v zadní části se opět setkáváme s prvkem charakteristickým pro Sony Ericsson – anténou ve tvaru ucha.


Shluk ovládacích tlačítek hudebních funkcí na levé straně --- poměrně fádní zadní strana

Přední stranu kryje klasický tvrdý plast matné černé barvy, v dolní části s vkusnou grafickou úpravou v podobě gravírování, ve kterém je zasazeno výrazné oranžové logo Walkmanu. Černý rámeček kolem vnějšího monochromatického displeje se rád upatlává, není to však nic výrazného. Malá čočka fotoaparátu je spolu se zrcátkem usazena do dvou stříbrných kruhových rámečků. Zbytek těla telefonu je ve stříbrné barvě, včetně antény a zadní části s výstupcem reproduktoru. Kryt baterie je naopak černý, pod ním umístěná životodárná součástka s kapacitou 900 mAh udrží telefon při běžném používání v provozu 2-3 dny. Po sejmutí zadního krytu získáme rovněž přístup k malé paměťové kartě Memory Stick Micro (M2).


Detail čočky fotoaparátu a loga Walkmanu na přední straně -- a zde již rozebrán

Boky telefonu jsou poměrně zajímavé, v horní části jsou z každé strany obohaceny o prolisy s důležitými součástmi. Zatímco na pravé straně se v prolisu usídlil infraport, na straně levé se v tomtéž místě nachází skupinka tří kláves pro ovládání hudby. Spodní stranu okupuje jak jinak než datový konektor Fast-Port. Nabíječka pro W300i není průchozí, takže v průběhu nabíjení nepřipojíte jiné příslušenství.


W300i do ruky dobře padne --- Názory na design otevřeného telefonu mé okolí rozdělovaly

Otevírání telefonu je poměrně snadné i jednou rukou, a to díky vybrání mezi horním a dolním dílem přístroje. Pohybu navíc pomáhá pružina. Mechanismus otevírání je solidně zpracován a nemá žádnou vůli. O jeho životnost bych se proto nebál. Otevření může být doprovázeno jedním ze tří zvukových efektů. Stejně tak kvalitní je i celková konstrukce telefonu, která, ač je tvořena výhradně plasty, nevrže. Ozve se pouze vrchní díl, když na něj nestandardně zatlačíme zboku.

Samotný design otevřeného telefonu již není tak jednoznačně elegantní jako v případě pohledu na zavřený přístroj. Od svého okolí jsem slýchával na otevřený přístroj vesměs slova kritiky. Klávesnice se srpkovitými tlačítky a masivní kloub i jeho okolí působí nevyváženě. Horní díl tvořený poměrně malým displejem zasazeným do lesklé plochy s dolní částí kontrastuje. Posouzení celkového designu nechám na vás, ne každému se však musí vniřní část telefonu zamlouvat.


Srovnání Walkmanu W300i a jeho kolegy Z530i. Najdete 3 rozdíly

Displej – skok k aktivnímu průměru

Vnější displej je monochromatický, zobrazuje oranžové údaje na černém pozadí. Dostatečné rozlišení zaručuje všechny důležité informace včetně stavu baterie, signálu, času a data. Po stisku bočních kláves lze navíc zobrazit nadcházející události v kalendáři a stav telefonu. Při aktivním rádiu a hudedním přehrávači informuje rovněž o stanici či přehrávané skladbě. Displej je dobře čitelný i na přímém slunci. Po 10 vteřinách se však vypne a není na něm vidět vůbec nic, a to i v případě nepřijatých hovorů a nových zpráv. Pro jeho opětovnou aktivaci je potřeba stisku bočního tlačítka.


Vnější displej je dobře čitelný -- Vnitřní displej je aktivní, avšak s průměrným rozlišením

Vnitřní displej je vzhledem k proporcím horní části telefonu malý, rozhodně by nebyl problém instalovat větší zobrazovač. Ten současný zobrazí 128 x 160 bodů na rozměrech 28 x 35 mm. Zvládne 262 tisíc barev, které zobrazuje aktivní technologií. Barvy jsou proto syté a překreslování okamžité. V kategorii telefonů nad 6 tisíc korun, kam W300i také spadá, je však běžné již vyšší rozlišení a zmíněných 128 x 160 bodů neoslní.

Sony Ericsson W300i Sony Ericsson W300i Sony Ericsson W300i
Ukázky prostředí vnějšího displeje

Klávesnice – srpkovitá anémie

Tvar alfanumerických kláves je na pohled zajímavý, ze začátku však méně praktický. Horní klávesa vždy obloukem zasahuje do klávesy spodní, což není zvláště v prvních několika dnech praktické. Často se mi stávalo, že jsem současně se zamýšlenou klávesou stiskl i klávesu nad ní. Celkově jsou však tlačítka kvalitní, vyrobeny z tvrdého lesklého plastu, s přiměřeným zdvihem a dobrou odezvou. Minimálně zpočátku se ovšem obrňte trpělivostí. Náš obdiv nesklidily ani funkční klávesy, které jsou zbytečně malé a zapuštěné. Někdy se vám tak nepodaří je na poprvé stisknout. Celkem povedený je však kurzorový kříž s potvrzovací klávesou uprostřed, který se dobře ovládá. Úplně vespod nalezneme tlačítko pro vstup do Walkman menu a vypínací tlačítko.


Netypická klávesnice si příliš chvály nezasluhuje

Hlavní menu, ovládání – pomerančový rychlík

Co se uživatelského prostředí týče, není zde nic, co bychom neviděli již v u ostatních Walkmanů, potažmo všech telefonů Sony Ericsson. Po zapnutí se vás telefon optá, zda-li chcete spustit pouze přehrávač, nebo celý telefon, k čemuž je ale potřeba SIM karta. Po prvním zapnutí vás tradičně přivítá užitečný průvodce základním nastavením. Poté se zobrazí již známé oranžové uživatelské prostředí. Pozadí pohotovostního režimu si opět můžete vyzdobit také animovanou tapetou, stejný může být i šetřič. Hlavní menu je již tradičně uspořádáno do mřížky, i přes nižší rozlišení v uspořádání 3 x 4 ikony. Další úrovně menu jsou již textové, se známou animací rolování položek z horní části displeje.


Menu po zapnutí -- pohotovostní režim -- hlavní menu -- další úroveň menu

Díky nižšímu rozlišení nemá procesor telefonu takovou práci s vykreslováním položek a menu je tak velmi rychlé. Veškeré volby provádí okamitě a nenechá vás čekat. Zamrzí nepřítomnost užitečného menu činností, známého z mnoha jiných telefonů výrobce. Problém je totiž v tom, že tlačítko určené k jeho aktivaci v modelu Z530i nyní u W300i spouští hudební přehrávač. To je každopádně škoda, menu činností je velmi užitečné a díky němu lze funkce mnohem rychleji ovládat. Zavřením telefonu se všechny akce ukončí a telefon se vrátí do pohotovostního režimu. Trochu kritiky si zaslouží silné bílé probliknutí hlavního displeje ihned po otevření, které v tmavém prostředí ušťědří očím nepříjemný „vizuální políček“.

Telefonní seznam a telefonování – 1000 hudebních kamarádů

Po vzoru ostatních firemních kolegů se kapacita seznamu zvýšila na 1000 kontaktů. Ke každému jménu lze uložit 5 telefonních čísel, trojici emailů, webovou adresu, titul, kompletní poštovní adresu, poznámku, narozeniny a v neposlední řadě také hlasové vytáčení, obrázek a specifické vyzvánění. Všechny detaily se vyplňují v pětici intuitivních záložkách, ergonomii nelze nic vytknout. Kontakty lze sdružovat také do skupin volajících a následně podle nich filtrovat hovory. Vyhledávání vašich přátel probíhá postupným psaním. Synchronizace s počítačem je samozřejmostí, a to jak přes dodávaný kabel Bluetooth nebo infraport, tak vzdáleně pomocí SyncML.


Menu po zapnutí -- pohotovostní režim -- hlavní menu -- další úroveň menu

Citlivost na signál je dobrá, malou novinkou je přítomnost malého písmenka nad stavem signálu, které napoví, zda-li se nacházíte v oblasti pokryté GPRS nebo rychlejším EDGE. Pochválit musím poměrně kvalitní reprodukor, z kterého znějí dobře i MP3 skladby. Hlasitost a basy jsou o úroveň výše, než je tomu u kolegy Z530i. Zde je vidět, že u Walkmanů si Sony Ericsson dáva záležet na všem, co souvisí se zvukem.

Zprávy –textem, obrazem i elektronicky

V menu zpráv se nachází vše, co dnešní mobil může nabízet, snad až na Push-to-talk. Při psaní všech druhů textů pomáhá slovník T9. U něj si lze zvolit, zda bude psát s diakritikou nebo bez. Od toho se poté odvíjí, jestli bude zpráva zkrácena, nebo budete mít k dispozici všech 160 znaků. MMS mohou být až 300 kB velké, jejich editor je rychlý a přehledný. Přímo z něj lze do zprávy vyfotografovat nový snímek, nebo nahrát video a hlasový záznam. V nabídce nechybí ani hlasová zpráva. Je to sice obyčejná MMS, ale její editor je omezen pouze nahráním záznamu, po jehož ukončení je zpráva hned odeslána. Rychlé a praktické, ale vzhledem k cenám MMS bude asi levnější zavolat.


Nabídka zpráv -- Editor SMS -- čtení SMS -- editor MMS

W300i si poradí také se zprávami elektonické pošty. Emailový klient dokáže pracovat s více účty (typy účtů: POP3, IMAP4 a odesílání samozřejmě SMTP) a přílohami. Klient je přehledný a rychlý, korektně zobrazuje i české znaky. W300i dokáže pracovat i s libovolně velkými přílohami. Je také možno nastavit automatickou kontrolu zpráv a případné stahování záhlaví (či celých zpráv, podle nastavení klienta el.pošty) ve stanoveném intervalu. V duchu ostatních kolegů se změnila grafická podoba editoru emailů, nyní se veškeré náležitosti (příjemci, předmět, text, přílohy) vyplňují do jednotlivých polí na jednom displeji.

Organizační funkce – s muzikou do kanceláře

Konstruktéři dali W300i do vínku kompletní skladbu organizačních funkcí tak, jak ji známe z vyšších modelů. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne bohužel stále nezvládá opakované události. Přitom například model K800i již toto umí. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. Organizační výbavu uzavírají užitečné JAVA aplikace jako World Clock, RSS čtečka a samozřejmě převodník jednotek. Opakovaný budík dokáže budit v nastavené dny MIDI melodií, MP3 skladbou nebo rádiem.


Budíky -- Měsíční, týdenní a denní náhled na kalendář -- kalkulačka -- stopky

Datové funkce – E jako EDGE

Sony Ericsson přestal konečně dělat drahoty a do svých mobilů začal implementovat EDGE. Zřejmě pochopil, že mobily s podporou 3G si kupuje pouze malé procento lidí a s pokrytím sítěmi 3.generace to také u nás není příliš žhavé. Uživatelé jsou proto rádi za každé zvýšení rychlosti, což právě EDGE poskytuje. Přítomnost GPRS a EDGE (oboje třídy 10) signalizuje W300i malým písmenkem nad stavem signálu. S prohlížečem si kromě wapových stránek můžete troufnout i na ty webové, které zobrazuje celkem obstojně, a to včetně těch složitějších. U paměťově náročnějších webových stránek však většinou zahlásí zaplněnou paměť a načítání ukončí. Textovou i plnou verzi mobilenetu však zobrazil správně, dokonce i s diakritikou, se kterou měly Sony Ericssony v prohlížečích vždy problémy. Po připojení dodávaného USB kabelu se telefon tradičně optá na způsob připojení. Kromě klasického módu je k dispozici také Mass Storage, kdy lze spravovat jak paměť přístroje, tak paměťovou kartu bez instalace ovladačů. S počítačem a jinými zařízeními lze W300i spojit také pomocí Bluetooth a infraportu.


Play Now -- internetový prohlížeč zobrazuje dobře i webové stránky

Zábava a multimédia – hudba základem, aneb další Walkman

Model W300i patří již podle označení mezi telefony Walkman, u kterých je kladen důraz na hudební funkce. Základem je proto hudební přehrávač, který je stejný jako u ostatních zástupců značky. Třídí skladby podle ID3 tagů (interpret, album), dovoluje tvorbu seznamů skladeb a v neposlední řadě je součástí nabídky i přehrávač videa. Dodávaná sluchátka jsou opět typu „do zvukovodu“, které nemusí všem vyhovovat. Po jejich nasazení vás dokonale odizolují od okolního světa a neslyšíte tak nic jiného než hudbu. Díky tomu je poslech možný i ve starých soupravách trasy B pražského metra. Celkové nastavení sluchátek je výrazně basové, více než u jiných telefonů. Poprvé jsem tak pomocí ekvalizéru basy naopak ubíral. Součástí střední části sluchátek s mikrofonem je také klasický 3,5 mm konektor Jack, takže audiofilům nic nebrání připojit svá Koss Porta Pro. FM rádio se stereo zvukem samozřejmě nesmí chybět. Klasicky má paměť pro 20 stanic a disponuje funkcí RDS.


Hudební přehrávač je stejný jako u ostatních Walkmanů -- ekvalizér -- FM rádio

Pro hudbu i další multimédia bude dostatek prostoru, k 28 MB vnitřní paměti přidal Sony Ericsson do základního balení dalších 256 MB v podobě paměťové karty nejnovějšího formátu Memory Stick Micro. Vzhledem k cílové skupině uživatelů, kterou budou tvořit mladí lidé, bude paměť kromě hudby využívána také pro JAVA hry s 3D zobrazením. Grafika her trochu utrpí kvůli nižšímu rozlišení, náplastí však je vyjímečně rychlá JAVA, což potvrzují i námi provedené testy. Dostáváte tak záruku plynulosti všech her. Veškerá multimédia lze prohlížet, mazat a jinak s nimi pracovat ve správci souborů. Nechybí povedený editor obrázků PhotoDJ a tvorba videosekvencí s přechody a efekty pomocí aplikace VideoDJ. Již od dob T610 přetrvává v nabídce MusicDJ se stále stejnými sekvencemi. Mulimediálně je tedy W300i vybavena více než slušně, tedy až na fotoaparát, který se svou kvalitou zařadí až na chvost dnešních telefonů.


Správce souborů --- předinstalované aplikace

Fotoaparát – VGA Walkman – to snad ne

Jediným větším zklamáním z jinak povedeného přístroje je bezpochyby VGA fotoaparát. Ten vytváří snímky v maximálním rozlišení 640 x 480 bodů, což je v dnešní době málo. Přímo v telefonu je sice možnost je interpolovat a uměle tak zýšit rozlišení na 1280 x 960 bodů, takové fotografie jsou však velmi nekvalitní. Možnosti nastavení jsou přitom celkem široké, nechybí možnost rychlého snímání, focení panoramat a obrázků s rámečky. Bočními tlačítky lze v průbehu focení měnit světlost a samozřejmostí je také samospoušť. Zoom při focení v plném rozlišení k dispozici není.


Prostředí fotoaparátu

Snímky jsou bohužel poměrně rozostřené, často přepálené a s mdlými barvami. Při focení noční scény sice překvapí nízká úroveň šumu, kvůli absenci přisvětlovací diody však kromě něj nebude nic jiného na snímcích vidět. Fotografie se tak hodí maximálně pro MMS zprávy, album z dovolené si z nich opravdu nevytvoříte.


Testovací snímky

Sony Ericsson W300i dokáže natáčet také videosekvence se zvukem v rozlišení 176 x 144 bodů a formátu .3gp

Ukázkové video (3GP, 195 KB)

Zhodnocení – poslední strofa

Jako nejlevnější zástupce řady Walkman si v našem testu nevedl špatně. W300 disponuje v podstatě stejnou výbavou jako dražší kolegové. Ušetřené tisíce jsou však přesto znát, a to na dvou citlivých místech. Displej, ač aktivní, má rozlišení pouze 128 x 160 bodů. Největším bolákem ale zůstává podprůměrný VGA fotoaparát. Nesmíme však zapomínat na to, že Sony Ericsson k telefonu přibalil kvalitní sluchátka a 256 MB kartu, díky čemuž lze telefon využít nejen jako plnohodnotný přehrávač, ale také jako slušnou zásobárnu JAVA her. Rádio navíc zajistí zábavu ve chvíli, kdy oba zdroje vyschnou. Konkurentem ve vlastní stáji je především model W600i, který za podobnou cenu nabídne právě lepší fotoaparát i displej. Chybí mu naopak paměťové karty a vystačit si tedy budete muset s 256 MB vnitřní paměti. Sony Ericsson W300i má navíc vzhledově stejného bratříčka v podobě modelu Z530i, který je levnější, osekanou variantou s pasivním displejem a bez FM rádia.

sony-ericsson-w300i
Klady
  • Atraktivní design v zavřeném stavu
  • hudební funkce
  • velká paměť
  • Bluetooth
  • dobře čitelný vnější displej
  • kvalitní sluchátka
Zápory
  • nižší rozlišení hlavního displeje
  • silně podprůměrný fotoaparát
  • chybí menu činností
Diskuze ke článku
Saru
Kterej mobil si mam wybrat ? Nokii 5200 nebo Sony Ericsson W300i ????
Prosim prosim .. pomocte ! když ta mi swoje typy napište na icq - 498665506 .... děkuji předem !!!!
jakub
jak velkou pamětovou kartu(m2)můžu dát do sony er. w3ooi vezme mi 8gb? děkuji předem
fajfid
Dobrý den!
Chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaký přehrávač videa pro tento mobil.V mobilu video nejde posouvat ani dát pause. Děkuji fajfid
Klára
ten telefon je fak dobrej mám ho ale asi jako každý má svoji chybu má škaredé fotky ale i to se dá přežít jinak doporučuju je senzační sem sním spokojená mějte se

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze